Ko omalovažava test? I koliko je uopšte pouzdan? Kolika je preciznost testa, kolika greška?
Da malo uključimo logiku... Test, po mnogima, pokazuje lažno pozitivne, po nekima i lažno negativne rezultate. Masovno testiranje, podrazumijeva većinu ili čitavu populaciju. Hipotetički, da testiraš komplet populaciju, to su brojevi reda miliona testova. Ako se ne varam, RS ima 1,1 milion stanovnika. Uzmi mogućnost da je samo 1% pogrešnih rezultata... Prevedeno u brojeve, to je preko 10000 pogrešnih rezultata testiranja. Ako je pola od toga lažno negativno, onda i pored testiranje komplet populacije, i dalje imaš 5000 potencijalnih prenosilaca virusa. Cijeniš da je to mali broj i da je test dobar? OK. Ja ne mislim tako i u par navrata to sam ovdje obrazložio, zašto i zbog čega. Prelistaj naučnu literaturu, prouči šta o kvantifikaciji i optimizaciji PCR mjerenja piše Stiven Bustan, koji je jedan od top eksperata u toj oblasti, pa potraži i šta on misli o PCR testu koji se radi za ovaj virus. Možda promijeniš mišljenje. Dotle, ovo referisanje na nečije mišljenje samo konstatacijom da je glupost, ne znači baš ništa...
Archangel je napisao:
Nitro je napisao:
Evo ja koji sam dosta često kritikovao odluke i mjere vezane za epidemiju, smatram da je ova racionalizacija testiranja, dobar potez, uzimajući u obzir trenutno stanje... Ko ima simptome, svakako ide u izolaciju, ko treba bolničko liječenje, treba mu test, da pozitivne ne miješaju sa običnim pacijentima...
I to sumanuto praćenje kontakata, koje meni na 600 slučajeva dnevno, djeluje kao totalna besmislica. Imaš 600 slučajeva i potencijalno, bar 5 kontakata za svakog od njih. To je nadzor nad 3000 novih ljudi na dnevnoj bazi, evo već danima unazad. Za tako nešto treba armija ljudi i ogroma logistika, a naš zdravstveni sistem oskudjeva u osnovnom kadru za primarnu zdravstvenu zaštitu...
Populističko masovno testiranje. Onako laički, rekao bih da ima smisla, ako ispuniš tri uslova...
Prvo da su testovi 100% pouzdani.
Drugo da možeš da testiraš komplet populaciju istog dana.
Treće da imaš izolatorijum, da ne kažem logor, u koji ćeš nagurati sve pozitivne, da nemaju kontakt sa onim nezaraženima.
Da, ali ne bi bilo 600 slucajeva dnevno da se od pocetka pratili kontakti... Imas 10 oboljelih i oni svaki imaju 5 kontakta, 50 ljudi u izolaciju... nema sirenja... ali ako dozvolis da tih 50, zarazi po jos 5... eto ti potencijalno 260 pozitivnih, i onda vec ne mozes pratiti kontakte... ovdje u Becu su napravili mandatorno da prilikom ulaza u restoran moras registrovati svoj boravak na odredjenoj stranici i dati kontakt podatke kako bi, ukoliko dodje to potencijalnog pozitivnog slucaja, bio kontaktiran jer si bio u blizini te osobe...
A i sta ti tacno podrazumjevas da treba raditi sa tim ljudima, posto spominjas armija ljudi, logistika, zdravstveni sistem... Njih treba istestirati i staviti u karantin sve pozitivne... svi negativni ne moraju u karantin... ovim pozitivnim reci da na znakove pogorsanja simptoma zovu xxxx broj kako bi bili hospitalizovani (mislim, po potrebi)... niko nije rekao da treba po 2-3 osobe kod njih kuci da bude, ali ako ne identifikujes potencijalne pozitivne slucajeve, e pa oni ce siriti dalje...
Na mom bivsem poslu (na sadasnjem jos nisam imao iskustvo), bio je jedan slucaj na drugom spratu zgrade... svi su poslati kuci, a svi direktni kontakti su testirani od strane zdravstva (kucna posjeta za testiranje)... Dezinfekcija zgrade odradjena, prvenstveno zajednickih prostorija, direktni kontakti (cak i ako su bili negativni, jer to posao dozvoljava) su bili u izolaciji 10 dana, svi ostali su se mogli vratiti nakon dezinfekcije... A sada su uveli rad u smjenama (opet, posao dozvoljava rad od kuce), pa tako jednu sedmicu radi tim A, drugu sedmicu tim B... i ako se desi slucaj, onda samo tim kojem pripada taj pozitivni ide kuci, ovaj drugi tim moze da radi sa posla...
Ovo su samo primjer kako se moze organizovati izolacija direktnih kontakta i sl... Medjutim, kod nas dole je problem testova i laboratorijske obrade istih, a ne broja ljudi za pracenje direktnih kontakta (kao sto rekoh, za to nisu potrebni dodatni resursi)...
Ali slazem se sa tobom da je masovno testiranje najbolje, i da to najvise ima smisla ako je test pouzdan...
Ne znam baš. Od početka, na mali broj slučajeva, jeste praćeno sve i prilično dobro je držano pod kontrolom, ali problem je što takva taktika dugoročno, kao ni famozni lockdown, nije moguća. Vidi se na primjeru zemalja koje su se u tom famoznom "prvom talasu" odlično nosile sa epidemijom, da sada imaju ogromne brojeve novih slučajeva. Ja govorim za sadašnje stanje, da nema smisla ganjati kontakte, jer imaš već više od 10 dana sa pod 600-700 novih slučajeva. To jednostavno, sa sadašnjim kapacitetima našeg HES-a, nije moguće ispratiti, pogotovo na način na koji se sada radi. Registruju te kao pozitivnog, potom te obavještavaju telefonski, onda im referišeš kontakte, pa dobijaš rješenje o izolaciji na kućnu adresu, pa te poslije kontrolišu, da li poštuješ mjere izolacije. I u to mora biti uključen veliki broj ljudi, koji će da prate tvoje stanje, ko će da kontroliše pratiš li mjere izolaciji, ko će da kuca ta rješenja, ko će da prati kontakte...
Primjeri koje si naveo lijepo zvuče, ima ih i kod nas, ali su više izuzetak, nego pravilo. A za to postoji više razloga.
I slažem se da je kapacitet testiranja problem u našim uslovima, zato i mislim da je racionalnije testiranje trenutno bolje rješenje...