banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 15:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Nov 2020, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
skitnica je napisao:
Archangel je napisao:
Moj ujak vjerovatno ima koronu, ima simptome, kaze zvao, nece da ga testiraju...

Koliko ujak ima godina i koliko je generalno zdrav?

Kako stoje trenutno stvari sa kupovinom testova?

oko 63 ima... Nisam 100% siguran... Generalno ima problema sa kasljanjem na redovnom nivou, zbog cega, ko ce li ga znati, ali znam da na dnevnom nivou se zna bas dobro zakasljati... Nije pusac, tako da nije do toga...

wizzy_bl je napisao:
Kako Srda rece, koji djavo ce ga testirati. Nek sjedi kuci i prati situaciju. Ako se pogorsa, odmah ce ga testirati i dati mu terapiju.

A jbg, jednom kad se pogorsa, moze biti prekasno... Ne kazem da ga treba hospitalizirati, ali bar mogu potvrditi jel korona ili je prehlada ili sl... Danas su mojoj punici rekli da ide kuci jer je vjerovatno korona, a 95% smo sigurni da je u stvari prehlada (ima ukus i miris, ali ima manju temperaturu i smrca i kaslje)... S druge strane, ujak je malo vise zaglibio, i dali mu sumamed (kao sto spomenuse ovi ostali), ali ne vidim sto ne testirati...

Ok, postujem, nema testova, ali jbg, narucite ih... Neke drzave rade masovna testiranja, a kod nas nema testova... Testova mora imati za sve sa simptomima i sve direktne kontakte, jer se time moze smanjiti sirenje... A ovako, ako ne testiras, osoba koja je bila u direktnom kontaktu moze dalje siriti....

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2011, 19:13
Jebote meni upalo staklene vune malo u usta prosle sedmice i u petak dobio upalu grla i temperaturu,jutros zovem svoju doktoricu i odmah me naruci kod dezurnog doktora. Cim sam usao prvo test za koronu pa onda bris na bakterije. Samo bih volio znati koja je svrha tog testa ako ne moze rezultat odmah,pa mogu cijelu bolnicu zaraziti.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Imaju i brzi testovi, možda ti nisu uzeli uzorak za PCR.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2011, 19:13
Uzeli iz nosa i dva puta iz grla,jednom na bakterije.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Archangel je napisao:
Ok, postujem, nema testova, ali jbg, narucite ih... Neke drzave rade masovna testiranja, a kod nas nema testova... Testova mora imati za sve sa simptomima i sve direktne kontakte, jer se time moze smanjiti sirenje... A ovako, ako ne testiras, osoba koja je bila u direktnom kontaktu moze dalje siriti....

Nije problem do broja PCR testova, nego do obrade istih. Da ih nabave sada i pet miliona možeš samo gledati u njih. Ti kapaciteti su kritični. Ne samo kod nas. I opet, ti testovi za masovno testiranje nemaju veza sa tim PCR. Jedni brzi su efikasni samo u prvoj sedmici, a drugi pa najčešće tek nakon druge sedmice kada je i prekasno za one sa težom slikom.
Često ljudi budu negativni i na PCR, a virus napravio haos u organizmu. Ali vjerovatno su mogli više testirati sa antigen testovima. Ali recimo u ARI, ti dok se naručiš od prvog simptoma pa stigneš na red... skoro da ništa od tog testa. Možda nešto pri porodičnoj ambulanti, da te porodični i šalje, pa ako je pozitivan antigen test da preuzimaju ovi drugi. Ali ako recimo antigen bude negativan, a ti imaš koronu.Ti ćeš se kretati i ponašati kao da nemaš.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 21:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
@archangel ja sam imao samo temperaturu (38.6 najvise) i glavobolju, a ukus i miris su funkcionisali pa je bila pozitiva.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Evo ja koji sam dosta često kritikovao odluke i mjere vezane za epidemiju, smatram da je ova racionalizacija testiranja, dobar potez, uzimajući u obzir trenutno stanje... Ko ima simptome, svakako ide u izolaciju, ko treba bolničko liječenje, treba mu test, da pozitivne ne miješaju sa običnim pacijentima...

I to sumanuto praćenje kontakata, koje meni na 600 slučajeva dnevno, djeluje kao totalna besmislica. Imaš 600 slučajeva i potencijalno, bar 5 kontakata za svakog od njih. To je nadzor nad 3000 novih ljudi na dnevnoj bazi, evo već danima unazad. Za tako nešto treba armija ljudi i ogroma logistika, a naš zdravstveni sistem oskudjeva u osnovnom kadru za primarnu zdravstvenu zaštitu...

Populističko masovno testiranje. Onako laički, rekao bih da ima smisla, ako ispuniš tri uslova...
Prvo da su testovi 100% pouzdani.
Drugo da možeš da testiraš komplet populaciju istog dana.
Treće da imaš izolatorijum, da ne kažem logor, u koji ćeš nagurati sve pozitivne, da nemaju kontakt sa onim nezaraženima.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Archangel je napisao:
oko 63 ima... Nisam 100% siguran... Generalno ima problema sa kasljanjem na redovnom nivou, zbog cega, ko ce li ga znati, ali znam da na dnevnom nivou se zna bas dobro zakasljati... Nije pusac, tako da nije do toga...
.

Ако му не зна узрок, тај кашаљ може бити знак озбиљних срчаних проблема.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nitro je napisao:
Evo ja koji sam dosta često kritikovao odluke i mjere vezane za epidemiju, smatram da je ova racionalizacija testiranja, dobar potez, uzimajući u obzir trenutno stanje... Ko ima simptome, svakako ide u izolaciju, ko treba bolničko liječenje, treba mu test, da pozitivne ne miješaju sa običnim pacijentima...

I to sumanuto praćenje kontakata, koje meni na 600 slučajeva dnevno, djeluje kao totalna besmislica. Imaš 600 slučajeva i potencijalno, bar 5 kontakata za svakog od njih. To je nadzor nad 3000 novih ljudi na dnevnoj bazi, evo već danima unazad. Za tako nešto treba armija ljudi i ogroma logistika, a naš zdravstveni sistem oskudjeva u osnovnom kadru za primarnu zdravstvenu zaštitu...

Populističko masovno testiranje. Onako laički, rekao bih da ima smisla, ako ispuniš tri uslova...
Treće da imaš izolatorijum, da ne kažem logor, u koji ćeš nagurati sve pozitivne, da nemaju kontakt sa onim nezaraženima.

Da, ali ne bi bilo 600 slucajeva dnevno da se od pocetka pratili kontakti... Imas 10 oboljelih i oni svaki imaju 5 kontakta, 50 ljudi u izolaciju... nema sirenja... ali ako dozvolis da tih 50, zarazi po jos 5... eto ti potencijalno 260 pozitivnih, i onda vec ne mozes pratiti kontakte... ovdje u Becu su napravili mandatorno da prilikom ulaza u restoran moras registrovati svoj boravak na odredjenoj stranici i dati kontakt podatke kako bi, ukoliko dodje to potencijalnog pozitivnog slucaja, bio kontaktiran jer si bio u blizini te osobe...

A i sta ti tacno podrazumjevas da treba raditi sa tim ljudima, posto spominjas armija ljudi, logistika, zdravstveni sistem... Njih treba istestirati i staviti u karantin sve pozitivne... svi negativni ne moraju u karantin... ovim pozitivnim reci da na znakove pogorsanja simptoma zovu xxxx broj kako bi bili hospitalizovani (mislim, po potrebi)... niko nije rekao da treba po 2-3 osobe kod njih kuci da bude, ali ako ne identifikujes potencijalne pozitivne slucajeve, e pa oni ce siriti dalje...

Na mom bivsem poslu (na sadasnjem jos nisam imao iskustvo), bio je jedan slucaj na drugom spratu zgrade... svi su poslati kuci, a svi direktni kontakti su testirani od strane zdravstva (kucna posjeta za testiranje)... Dezinfekcija zgrade odradjena, prvenstveno zajednickih prostorija, direktni kontakti (cak i ako su bili negativni, jer to posao dozvoljava) su bili u izolaciji 10 dana, svi ostali su se mogli vratiti nakon dezinfekcije... A sada su uveli rad u smjenama (opet, posao dozvoljava rad od kuce), pa tako jednu sedmicu radi tim A, drugu sedmicu tim B... i ako se desi slucaj, onda samo tim kojem pripada taj pozitivni ide kuci, ovaj drugi tim moze da radi sa posla...

Ovo su samo primjer kako se moze organizovati izolacija direktnih kontakta i sl... Medjutim, kod nas dole je problem testova i laboratorijske obrade istih, a ne broja ljudi za pracenje direktnih kontakta (kao sto rekoh, za to nisu potrebni dodatni resursi)...

Ali slazem se sa tobom da je masovno testiranje najbolje, i da to najvise ima smisla ako je test pouzdan...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 07:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Nitro je napisao:

Laički zadržavaš pravo da omalovažavaš test, jer tobože nije 100% pouzdan, kao da postoji išta na svijetu da je 100%.

Kakve gluposti čitam, ne vjerujem ..

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Ko omalovažava test? I koliko je uopšte pouzdan? Kolika je preciznost testa, kolika greška?

Da malo uključimo logiku... Test, po mnogima, pokazuje lažno pozitivne, po nekima i lažno negativne rezultate. Masovno testiranje, podrazumijeva većinu ili čitavu populaciju. Hipotetički, da testiraš komplet populaciju, to su brojevi reda miliona testova. Ako se ne varam, RS ima 1,1 milion stanovnika. Uzmi mogućnost da je samo 1% pogrešnih rezultata... Prevedeno u brojeve, to je preko 10000 pogrešnih rezultata testiranja. Ako je pola od toga lažno negativno, onda i pored testiranje komplet populacije, i dalje imaš 5000 potencijalnih prenosilaca virusa. Cijeniš da je to mali broj i da je test dobar? OK. Ja ne mislim tako i u par navrata to sam ovdje obrazložio, zašto i zbog čega. Prelistaj naučnu literaturu, prouči šta o kvantifikaciji i optimizaciji PCR mjerenja piše Stiven Bustan, koji je jedan od top eksperata u toj oblasti, pa potraži i šta on misli o PCR testu koji se radi za ovaj virus. Možda promijeniš mišljenje. Dotle, ovo referisanje na nečije mišljenje samo konstatacijom da je glupost, ne znači baš ništa...

Archangel je napisao:
Nitro je napisao:

Da, ali ne bi bilo 600 slucajeva dnevno da se od pocetka pratili kontakti... Imas 10 oboljelih i oni svaki imaju 5 kontakta, 50 ljudi u izolaciju... nema sirenja... ali ako dozvolis da tih 50, zarazi po jos 5... eto ti potencijalno 260 pozitivnih, i onda vec ne mozes pratiti kontakte... ovdje u Becu su napravili mandatorno da prilikom ulaza u restoran moras registrovati svoj boravak na odredjenoj stranici i dati kontakt podatke kako bi, ukoliko dodje to potencijalnog pozitivnog slucaja, bio kontaktiran jer si bio u blizini te osobe...

A i sta ti tacno podrazumjevas da treba raditi sa tim ljudima, posto spominjas armija ljudi, logistika, zdravstveni sistem... Njih treba istestirati i staviti u karantin sve pozitivne... svi negativni ne moraju u karantin... ovim pozitivnim reci da na znakove pogorsanja simptoma zovu xxxx broj kako bi bili hospitalizovani (mislim, po potrebi)... niko nije rekao da treba po 2-3 osobe kod njih kuci da bude, ali ako ne identifikujes potencijalne pozitivne slucajeve, e pa oni ce siriti dalje...

Na mom bivsem poslu (na sadasnjem jos nisam imao iskustvo), bio je jedan slucaj na drugom spratu zgrade... svi su poslati kuci, a svi direktni kontakti su testirani od strane zdravstva (kucna posjeta za testiranje)... Dezinfekcija zgrade odradjena, prvenstveno zajednickih prostorija, direktni kontakti (cak i ako su bili negativni, jer to posao dozvoljava) su bili u izolaciji 10 dana, svi ostali su se mogli vratiti nakon dezinfekcije... A sada su uveli rad u smjenama (opet, posao dozvoljava rad od kuce), pa tako jednu sedmicu radi tim A, drugu sedmicu tim B... i ako se desi slucaj, onda samo tim kojem pripada taj pozitivni ide kuci, ovaj drugi tim moze da radi sa posla...

Ovo su samo primjer kako se moze organizovati izolacija direktnih kontakta i sl... Medjutim, kod nas dole je problem testova i laboratorijske obrade istih, a ne broja ljudi za pracenje direktnih kontakta (kao sto rekoh, za to nisu potrebni dodatni resursi)...

Ali slazem se sa tobom da je masovno testiranje najbolje, i da to najvise ima smisla ako je test pouzdan...

Ne znam baš. Od početka, na mali broj slučajeva, jeste praćeno sve i prilično dobro je držano pod kontrolom, ali problem je što takva taktika dugoročno, kao ni famozni lockdown, nije moguća. Vidi se na primjeru zemalja koje su se u tom famoznom "prvom talasu" odlično nosile sa epidemijom, da sada imaju ogromne brojeve novih slučajeva. Ja govorim za sadašnje stanje, da nema smisla ganjati kontakte, jer imaš već više od 10 dana sa pod 600-700 novih slučajeva. To jednostavno, sa sadašnjim kapacitetima našeg HES-a, nije moguće ispratiti, pogotovo na način na koji se sada radi. Registruju te kao pozitivnog, potom te obavještavaju telefonski, onda im referišeš kontakte, pa dobijaš rješenje o izolaciji na kućnu adresu, pa te poslije kontrolišu, da li poštuješ mjere izolacije. I u to mora biti uključen veliki broj ljudi, koji će da prate tvoje stanje, ko će da kontroliše pratiš li mjere izolaciji, ko će da kuca ta rješenja, ko će da prati kontakte...
Primjeri koje si naveo lijepo zvuče, ima ih i kod nas, ali su više izuzetak, nego pravilo. A za to postoji više razloga.

I slažem se da je kapacitet testiranja problem u našim uslovima, zato i mislim da je racionalnije testiranje trenutno bolje rješenje...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 11:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Nov 2016, 23:29
Smanjuje se procenat broja zaraženih u odnosu na broj testiranih.Danas je oko 25% a do skoro je bilo i preko 50%.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 12:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Logicno da se smanjuje kada ne testiraju ljude sa simptomima.
Ko se javi sa povisenom temp, da je izgubio osjecaj mirisa... automatski se smatraju kao pozitivni ali ne ulaze u ovu statistiku kao novooboljeli tako da su ove cifre relativne.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo bas sad citam na Glasovoj stranici, a ide u ruku gore pomenutom... zasto testiranje uopste radi samo jedna institucija, tj, sta fali da privatne laboratorije testiraju? Nestrucni? Nemaju para za testove? Ili je sujeta i ugradjivanje u pitanju... kada bi laboratorije radile testiranja, onda bi se rasteretili kapaciteti...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Idu izbori, a svi znamo u kakvu bi se Covid kaljugu svi uronili kad bi se i to dopustilo da privatno se radi...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da, samo daj privatnicima dozvolu i to je ok... Jedna sitnica

Citiraj:
"Njemačka vlada je propisala fleksibilnija pravila, koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija. Naprimjer, u tom slučaju u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove za COVID-19. To je Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje su akreditirane, odnosno priznate od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za druge slične vrste PCR ispitivanja, i čija kompetentnost bi po ovim uvjetima mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za COVID-19. Ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja", zaključuje direktor Instituta za akreditiranje BiH.

https://www.slobodnaevropa.org/a/medak- ... 92287.html

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Insajder izbacio novi serijal.
Tema, postupci i odluke države Srbije u vrijeme početka i trajanja epidemije.

Prvi dio:
https://www.youtube.com/watch?v=odHpCYQkw-Q

Drugi dio:
https://www.youtube.com/watch?v=bN9p-U6fnqQ

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
Policijski u Federaciji od 23-05. Očekujte i kod nas poslije nedelje i izbora.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 17:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Feb 2020, 20:37
Da li smo mozda ipak prosli najgore ? Sta vi mislite ? Prije 7-10 i više dana konstantno je bilo 50% i vise zarazenih, a danas ispod 40% a ako se ne varam i zadnjih par dana taj procenat je bio padu...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2020, 18:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Izbori... a onda krecu sa policijskim...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]