banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 15:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Nov 2020, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Archangel je napisao:
Moj ujak vjerovatno ima koronu, ima simptome, kaze zvao, nece da ga testiraju...

Koliko ujak ima godina i koliko je generalno zdrav?

Kako stoje trenutno stvari sa kupovinom testova?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2020, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Archangel je napisao:
Moj ujak vjerovatno ima koronu, ima simptome, kaze zvao, nece da ga testiraju...
Kako Srda rece, koji djavo ce ga testirati. Nek sjedi kuci i prati situaciju. Ako se pogorsa, odmah ce ga testirati i dati mu terapiju.

Bas danas sjedim na kafi sa kumom pa pricamo na tu temu, ljudi nisu normalni..dobiju temperaturu 37.5 i odmah ganjaju sve moguce veze da ih se smjesti na UKC (a uopste nisu kriticni). Previse se narod uplasio i sad je izgleda opsta panika. Zakasljes se 2 puta i odmah trcis kod doktora da te testira i da opalis dozu sumameda, po mogucnosti i da te smjeste na UKC, za svaki slucaj.

Vec sam pisao ovdje, prije 10ak dana mi se pojavila temperatura 37.3 ,popio paracetamol, spala. Iduci dan 37 , opet paracetamol i spala. Vise nisam imao temp (prestao piti paracetamol), ali sam se primirio kod kuce i pratio stanje. Prije te temperature sam imao kontakt sa zarazenim ljudima. I sta sada, trebao sam tih dana ganjati preglede, cekati u redovima za tesitranje (da mi kazu da sam pozitivan, vrlo vjerovatno), ganjati da mi prepisu sumamed,itd...

Sad cu otici da uradim seroloski test i da vidim jel to to.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 00:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Šta ako nemaš nikakve simptome, a bio si u kontaktu sa nekim ko je možda zaražen. Tog neće testirati ako nije kritičan, svi čekaju da prođe desetak dana i tako u krug.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
wizzy_bl je napisao:
Previse se narod uplasio i sad je izgleda opsta panika. Zakasljes se 2 puta i odmah trcis kod doktora da te testira i da opalis dozu sumameda, po mogucnosti i da te smjeste na UKC, za svaki slucaj.

Aha, i zato su bolnice pune....a ako nisu zato pune, od cega su?
Tesko mi je zamisliti taj scenario da se neko sa laganim do srednjim simptomima uopste zeli smjestiti gore "preko veze" u ovom trenutku.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Ja ne znam takve ljude, niti su mi jasni takvi...ali tako mi kum prica danas. Covjek je medicinski radnik, nije zaposlen na UKCa, ali ima kontakt sa ljudima gore, kolege su...

Naravno da to nije razlog sto su bolnice pune i pretrpane, ali samo kazem da je panika ogromna kod ljudi.

Razlog punih bolnica je prilicno jednostavan, a to je zakon velikih brojeva. Puno zarazenih, 1% kriticnih ce ti zatrpati bolnice .

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 02:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Juče mi tip priča da je prodaja sumameda porasla 800% :D
Ne kontam šta je tim dr pa propisuju svima, pre neki dan žena kašljucala i odmah dobila tablu :D.

Antibiotik i to onaj najjači kao "prevencija" ? Ili je to prevencija smanjenja profita firmi koja taj antibiotik pravi ?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 03:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Možda je konačno uspostavljen neki standard, ljudima je na početku pandemije uključivan Tamiflu, sad eto antibiotici.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 07:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Apr 2012, 09:36
Koristiti AB koji spada u najsnaznije protiv virusne infekcije je nebuloza. Rezistencija bakterija na pojedine AB je sve veca, Amoksicilin koji je bio lijek izbora je šećerna vodica zbog široke upotrebe na svaki kašalj i boli me grlo.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 07:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Rocker je napisao:
Juče mi tip priča da je prodaja sumameda porasla 800% :D
Ne kontam šta je tim dr pa propisuju svima, pre neki dan žena kašljucala i odmah dobila tablu :D.

Antibiotik i to onaj najjači kao "prevencija" ? Ili je to prevencija smanjenja profita firmi koja taj antibiotik pravi ?
800 je puta i više zaraženih jbg. A te antibiotike daju valjda da se ne zapati bakterijska upala zbog pada imuniteta.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 10:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2014, 19:41
Ja imam osjećaj da je kontrola izgubljena nad virusom, jer smanjivanje izolacije i selektivno testiranje, baš mi se tako čini.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 10:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2014, 19:41
munja.alex je napisao:
800 je puta i više zaraženih jbg. A te antibiotike daju valjda da se ne zapati bakterijska upala zbog pada imuniteta.

Zar se daju antibiotici profilaktički?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ne bih znao, pitanje je za ljekare u ARI amb. Uostalom, niko nema pregled sem njih, kome i kako su podjeljeni...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Pošteni Srda je napisao:
A koja je vajda i da ga testiraju? Ako nije težak slučaj ostaje kući svakako.
Kako koja je vajda, 14 dana sjediti u kuci i ne micati nikud, jer ne zna na cemu je.
A mozda ima gripu obicnu.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Vlast ne može ništa uraditi, osim drastičnih, restriktivnih mjera. Npr, policijski, prekid svih javnih aktivnosti, forsiranje maski i rukavica i u zatvorenim i otvorenim prostorima, zatvaranje kafića, restorana, klubova i sl. Zabrana kretanja i potpuna izolacija po opštinama, evidentiranje i izolacija zaraženih i kontakata itd itd.

To je, naravno, nemoguće čak i da je ebola u pitanju, jer to nema ko da plati.

Dakle, vlast samo može pokušati sanirati političke posljedice, i nadati se da zdravstveni sistem neće kolabirati.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kada je bila španska gripa, većina je umrla ne od virusa gripe, nego od bakterijske upale pluća. I sada ima slučajeva gdje ljudi za par dana od slabog šuma u plućima, sve ok... dođu do teške upale pluća. Vjerovatno zato mnogima koji su sumnjivi i daju sumamad. I meni su dali zbog temperature tokom noći i ššš u jednom dijelu pluća. Ili što reče dr, da se temperatura ne spusti na pluća. :) Sada ima da poraste prodaja probiotika :D

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2018, 09:42
ma u ovoj situVaciji, čojek bi pojjo govno ako i hipotet'čki more pomoć, a kamoli jednu-dvije kutijice sumameda/azitromicina. ja sam se opskrbio još proljetos. šućur alahu, još nije trebalo konzumirat. 8)

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Evo malo o smrtnosti u Srpskoj

https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1000836/ ... -2020.html

sve u pet deka

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Fajzer objavio da je njegova vakcina protiv koronavirusa efikasna 90 odsto http://rs.n1info.com/Zdravlje/a669997/F ... odsto.html

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 17:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jun 2017, 11:57
Nije problem to što neće testirati one s blažim simptomima, problem je to što ih ima dosta koji bi samo s pozitivnim testom pristali da idu u izolaciju...a, kao što znamo ima onih koji se ni sa testom nisu pridržavali izolacije.

Reče neko, možda je obična gripa. Pa možda i jeste, ali samo je kod nas normalno da ljudi bolesni idu u školu, na posao, fakultet itd. Kao to je samo "obična gripa". Pa nema veze šta je, ako je zarazno sjedi kući i šuti!

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2020, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Dolazi sezona gripe,dobiješ temperaturu,ako se javiš doktoru odmah će te tretirati kao kovid pozitivan i poslati u izolaciju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]