banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 18:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jan 2012, 10:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Cujem juce zamalo vatromet u dvorani Borik, ali onaj pravi, bojevi...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 11:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2011, 23:57
Macr0 je napisao:

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=53408

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 12:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Спортисти проносили славу Српске широм свијета

Пут од хиљаду километара увијек почиње првим кораком. Тако је било и са спортом у Републици Српској, који је ишао корак по корак до онога што је данас, 20 година касније.

У Српској су у том периоду основани бројни спортски савези, одигране утакмице које се годинама, а у клубовима су играли спортисти који су данас свјетски позната имена.
Оснивање савеза

У јеку најжешћих ратних дешавања током 1992. године спортски радници у Српској кренули су са оснивањем савеза и организовањем манифестација.

На иницијативу тадашњег министарства у чијој је надлежности тада био је спорт, кренуло се са оснивањем Фудбалског савеза РС послије којег су почели да се оснивају и остали.

- На сједници у Банском двору 5. септембра 1992. званично је основан први спортски савез у нашој републици. Иако је био рат, одмах смо кренули са обновом рада клубова и инфраструктуре тамо гдје је то било могуће те смо покушавали на све начине да анимирамо клубове да обнове своје рад упркос тешким временима у којима смо се налазили - сјећа се први предсједник ФС РС Бране Лазаревић.

Он је додао да се већ 1993. године кренуло са одигравањем утакмица Купу Српске.

- Тада се пријавило 111 клубова да би у првом Купу учествовало 92 и првог побједника добили смо 1994. године када је Козара у незаборавном финалу побиједила Слогу из Добоја. Наш савез био је замајац осталим спортским радницима да крену са оснивањем својих савеза па је у врло кратком року основано њих 27, али је фудбал био претеча свих њих - рекао је Лазаревић.

Одмах послије тога услиједило је оснивање Кошаркашког савеза РС и у новембру 1992. године За првог предсједника изабран је ???
Боксерски и Шаховски савез

Један од првих савеза који је основан послије фудбалског и кошаркашког био је боксерски. Савез је основан у новембру 1992. године, а за чијег предсједника је изабран Небојша Радмановић.

- Велике заслуге за оснивање савеза припадају покојном Средоју Зекановићу. Био је то велики тренутак за све нас, а веома брзо послије тога смо као самостална репрезентација наступили на турнирима у Југославији. Била су то веома тешка времена, али успјели смо да се изборимо са свим недаћама - нагласио је један од оснивача и члан првог Управног одбора Боксерског савеза Републике Српске, а данас почасни предсједник БК Славије Драган Батар.

И заљубљеници у "црно-бијела" поља већ 8. октобра 1992. године основали су Шаховски савез Републике Српске. За првог предсједника изабран је Момчило Попарић, а генерални секретар био је Никола Лакић.

- Приликом оснивања имали смо велику помоћ од стране Фудбалског савеза РС, односно од њеног генералног секретара Родољуба Петковића. Оснивање Савеза био је велики корак и свим који смо били учесници тог историјског догађаја смо поносни на то. Убрзо смо почели са одржавањем првих такмичења и успјели смо да истрајемо до данашњих дана - истакао је Лакић.
Свјетска и европска првенства

Република Српска је више пута била домаћин престижних такмичења на свјетском и европском нивоу.

Један догађај у Републици Српској успио је да заинтересује све оне који се до тада нису занимали за тај спорт. Ријеч је о рафтингу и Свјетском првенству које је организовано 2009. године у Бањалуци и Фочи. СП је своју увертиру и својеврсну генералну пробу имало раније када се на Врбасу одржао Еврокуп. Током тих неколико дана крајем маја 2009. године љепоте Српске имало је прилику да види више од 500 такмичара из 50 свјетских земаља са пет континената, као и велики број гостију који тих дана били на обалама Врбаса и Таре. Најзанимљивија трка био је ноћни слалом у кањону Тијесно и том приликом скоро 20.000 људи пратило је трку. Монтажне трибине биле су премале да приме све заинтересоване да би се гледаоци пењали по стијенама на обали ријеке тражећи бољу позицију за гледање.

Годину дана прије СП у рафтингу Бањалука је била домаћин Свјетског појединачног првенства у куглању, а такмичење се одржало у дворани "Борик". Из 17 земаља стигло је више од 300 куглаша који су се борили за свјетску титулу.

Када су у питању спортске манифестације у Републици Српској посебно мјесто заузима рукометни ТВ турнир шампиона. Сваког августа европска, али и свјетска, рукометна елита дође у Добој док је овај турнир Свјетска и Европска рукометна федерација уврстила у свој календар и он спада међу најбоље и најјаче турнире на свијету. Своје 43. издање доживио је прошле године, а у град на ријеци Босни гостовао је актуелни европски шампион Барселона.

Република Српска била је и домаћин Балканског шампионата у атлетици и бициклизму, као и Европског првенства у каратеу те Балканског првенства за јуниорке у одбојци.

Од 2002. године Бањалука се налази на тениској мапи свијета захваљујући челенџеру који је у 2011. години доживио своје десето јубиларно издање. Сви они који су до сада учествовали на бањалучком турниру понијели су лијепе успомене и увијек се радо враћају.
Утакмице за памћење

Током својих 20 година постојања Српска може да се похвали организовањем великог броја спортских манифестација и утакмица за памћење. С првим данима мира, одиграна је реванш утакмица финала фудбалског Купа Републике Српске између Борца и Рудар Приједора. Тог 23. децембра 1995. године на градском стадиону у Бањалуци окупило се скоро 20.000 људи што је до тада било незабиљежено. Ипак, и у тешким ратним временима одиграла се једна ревијална утакмица која је изазвала велику пажњу јавности. Кошаркаши Партизана стигли у су у крајишку љепотицу и 18. јануара 1994. године играли пријатељски меч са Борац Боровицом, а више од 5.000 људи испунило је бањалучки храм спорта. Била је то једна од првих посјета клубова из Србије током ратних дејстава чиме је успостављен мост за даља пријатељства. У послијератним годинама највећи спортски догађаји у РС везани су за град на Врбасу. Тако је љета 1999. владало незапамћено "кошаркашко лудило" пошто је егзибициону утакмицу са Борцем играла "Група 7". Ову кошаркашу екипу која се бавила хуманитарним радом чинило је седам играча, Дејан Бодирога, Владе Дивац, Жарко Паспаљ, Зоран Савић, Предраг Даниловић, Aлександар Ђорђевић и Жељко Ребрача. Дворана "Борик" била је премала да сви уђу у њу и само ријетки срећници успјели су у да дођу до карте. Својим наступима на европској сцени рукометаши Борца подсјетили су све љубитеље спорта широм Старог континента на успјехе које су остваривали у СФРЈ. Незаборавна ће остати утакмица "црвено-плавих" против норвешког Сандефјерода 2001. године. У свјежем сјећању још увијек су утакмице фудбалера Борца на европској сцени. Бањалучани су 2010. играли у квалификацијама за Лигу Европе, док су 2011. први пут у својој историји играли квалификације за Лигу шампиона.

Не заборављају се ни гостовања фудбалске репрезентације Југославије, Црвене звезде, Партизана који су увеличали рођенданско славље ФК Борац током 2001. године.

Крајем године у организацији нашег листа буде проглашено десет најбољих спортиста Републике Српске. Ова манифестација 2011. године доживјела је своје 57. издање, а 20. од када је установљена најмлађа српска држава. Први најбољи спортиста Српске био је каратиста Мирољуб Кременовић који је ту титулу понио 1992. године, док је 1955. године најбољи био гимнастичар Мирко Петричевић. Ово је једна од најстаријих спортских манифестација на Балкану и специфична је била и у оквиру бивше СФРЈ.
Успјешни спортисти

Током посљедњих двадесет година издвојило се много имена која су својим спортским успјесима донијела радост Српској и били њени најбољи амбасадори. Неки од њих су носиоци најсјајнијих одличја са свјетских и европских првенстава, али оно што је најзначајније, никада нису заборавили ко су, гдје су рођени и одакле долазе, чак и када су репрезентативну каријеру градили у дресовима Југославије, Србије, Црне Горе...

Када се у свијету спомене име Младена Бојиновића, сви познаваоци рукомета ће знати о коме је ријеч. Човјек који је играо за најбоље клубове Европе, почео је каријеру у Борцу гдје је играо до 1998. године, а стигао је до дреса вишеструког првака Европе Барселоне, са којом је дошао до финала купа EHF. Тренутно члан француског првака Монпељеа са којим је у првој сезони освојио толико жељени трофеј Лиге шампиона.

Шта тек рећи за Данијела Шарића, најбољег голмана на свијету за 2011. годину, када је ријеч о рукомету и који је са Барселоном освојио много трофеја и прошле године Лигу шампиона. Шарић је каријеру започео играјући за Слогу у свом родном Добоју. Прослављени рукометаши Aлександар Кнежевић и Небојша Голић играли су у бањалучком Борцу.

Успјешну међународну каријеру остварили су и фудбалери Дарко Малетић, актуелни репрезентативац БиХ и Дарко Љубојевић, који је своју каријеру започели у бањалучком Борцу у свом родном граду. Иако рођен у Бечу фудбалер Винко Мариновић каријеру је започео и окончао у ФК Козара у Градишци, а играо је, између осталог за Борац и Црвену звезду. Од кошаркашких имена издвајају се Зоран Кукић, Марко Шћекић и Феликс Којадиновић који су своје успјешне каријере започели у клубовима у РС. Нови изданак "кршне Херцеговине" је Саша Старовић један од најталентованијих одбојкаша свијета, од којег се тек очекују најсјајнија одличја, каријеру је почео у родном граду у ОК Гацко.
Борилачки спортови

Борилачки спортови су традиционално доносили свјетске медаље Српској, а прави примјери за то су бивши аматерски и професионални свјетски шампион у кик-боксу у дисциплини лоу-кик и свјетски професионални "WAKOpro" федерацији Драженко Нинић, а његовим стопама су кренули боксери Горан Делић, актуелни првак Европе у верзији WBA-EBA и Ненад Боровчанин, актуелни шампион Европе у верзији WBO.
Кошарка

Славу Републике Српске широм Европе проносили су кошаркаши Борац Нектара и Младог Крајишника. Од 1998. године у неколико наврата "пивари" су играли европске купове, а највећи успјех остварен је у 2001. године када су стигли до шеснаестине финала када их је елиминисао Керавнос. Такође, "црвено-плави" су играли и у Јадранској лиги. "Малене" су Бањалуку и Српску представљале у некадашњем Купу "Лилијане Ронкети". Такође, и Игокеа из Aлександровца је наступала у Еврокуповима као и у регионалној лиги.
Камп у Требињу

У 2012. би у Требињу требало да се одржи седми по реду кошаркашки камп који је основао прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога чији су коријени управо из тог града. Сваке године камп добија на квалитету и окупља дјечаке из БиХ, Србије, Црне Горе, али и осталих европских држава који имају прилику да раде са свјетски познатим стручњацима. Осим полазника и српских кошаркаша са којима је Бодирога заједно играо током каријере ту се окупља и велики број гостију из иностранства који се увијек радо враћају у Требиње.
Свјетска имена

Најбољи стријелац Европског првенства у фудбалу 2000. године Саво Милошевић, човјек за чије су услуге клубови плаћали више од 20 милиона марака, рођен је у Бијељини и каријеру је почео у Подрињу из Јање. Голман румунског шампиона Оцелула из Галатија Бранко Граховац рођен је у Српцу, Ратко Варда је из родне Градишке стигао до Детроит Пистонса и Вашингтон Визардса. Тренутно је члан Aзовмаша и један је од најбољих центара Европе посљедњих десетак година. Родом из Љубиња је Ђорђе Ђурић, одбојкаш, који је са репрезентацијом Југославије освојио бронзану медаљу на Олимпијским играма у Aтланти 1996. године, а противницима ће остати познат по разорном сервису са којим често нису могли да изађу на крај.
Гостовање Ђоковића

Послије незапамћеног интересовања приликом гостовања "Групе 7" бањалучки храм спорта "памти" долазак првог рекета свијета Новака Ђоковића и Виктора Троицког који су крајем новембра 2009. године одиграли ревијални меч. Сусрет је био хуманитарног карактера, а више људи је остало напољу него што их је било у дворани.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 13:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Macr0 je napisao:

Ja kada sam vidio kako se otvara prozor na Banskom dvoru prije početka 3D power point prezentacije, prvo mi na pamet pao Melvid. A ono anđeli šareni :)

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
danijell je napisao:
Nije vezano za temu, mali OT, na istom portalu pišu o uspjehu, izgleda misle njihove glumice, samo su malo pomiješali hronologiju u naslovu. Možda bolje da ovo ostavim kao komentar na njihovo članak o proslavi... bez obzira na sve, teško se suzdržavati kada hrvati pričaju o genocidnim tvorevinama i zločinačkim temeljima...

http://www.index.hr/xmag/clanak/prekinu ... 92664.aspx

OT -off-

ja znam ovu curu, ili mislim da znam pošto mi se dvije motaju po glavi, ova je , ako se na varam, vodila emisju basket plus i vrtila se tamo oko borika.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Da, ova sa slike je vodila Basket plus, samo mi se čini da se drugačije prezivala, Kovačević ili tako nešto.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
vlakanje je napisao:
да,али та држава,тј кантони,нису видјели рата од Франака и Карла Великог,док за то вријеме,цирка 1500 година,овдје се ратовало к'о нигдје!

Tačno, al oni imaju 4 jezika, 3 vjere, bruku kantona pa sve ferca ko Doxa....kod nas u jednom entitetu, jednoj vjeri i jednom jeziku ništa ne radi kako treba!
A što se komšija u Federaciji tiče....nek crknu od muke 8) :evil:

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Ne treba likovati nad ovolikom količinom pakosti,mržnje i otrova koji stižu iz sarajevskih medija i portala.
To je zadnja stvar kojoj se treba radovati,i mnogo bi bolje bilo za sve da su i oni sa poštovanjem i uvažavanjem ispratili ovaj naš jubilej,poslali predstavnike i sl....Bar ja tako mislim.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Schlager je napisao:
Ne treba likovati nad ovolikom količinom pakosti,mržnje i otrova koji stižu iz sarajevskih medija i portala.
To je zadnja stvar kojoj se treba radovati,i mnogo bi bolje bilo za sve da su i oni sa poštovanjem i uvažavanjem ispratili ovaj naš jubilej,poslali predstavnike i sl....Bar ja tako mislim.

Ko bi onda glasao za njih????

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Banjalucki_Behar je napisao:
Schlager je napisao:

Mi :lol:

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:48 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Banjalucki_Behar je napisao:
Schlager je napisao:

Ne kažem ja ništa,možda i ja ne bih došao na njihovom mjestu,jer i odavde ima mnogo više otrovnih strelica nego želje da se razumiju frustracije i žrtva drugih,i njihovi strahovi,ali samo kažem da ću biti srećniji kad na nekom sledećem jubileju Republike Srpske situacija bude malo relaksiranija,jer to će značiti da smo svi na pravom putu i da gledamo u budućnost a ne u prošlost.Ovako ostaje opor ukus da smo okruženi mržnjom i neprijateljima sa svih strana,kao Izrael.
Vidim da je čak i Josipović demantovao da je čestitao :(

Poslednji put menjao Schlager dana 10 Jan 2012, 15:52, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
V@nja je napisao:
Slika

:lol:

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
zivjela RS na celu sa Dodikom!

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Valjda Živio Dodik na čelu sa RS?

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Daljac je napisao:
Valjda Živio Dodik na čelu sa RS?

Живјела РС на челу са... било ким. Дабогда поцркали душмани. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Schlager je napisao:
Ne kažem ja ništa,možda i ja ne bih došao na njihovom mjestu,jer i odavde ima mnogo više otrovnih strelica nego želje da se razumiju frustracije i žrtva drugih,i njihovi strahovi,ali samo kažem da ću biti srećniji kad na nekom sledećem jubileju Republike Srpske situacija bude malo relaksiranija,jer to će značiti da smo svi na pravom putu i da gledamo u budućnost a ne u prošlost.Ovako ostaje opor ukus da smo okruženi mržnjom i neprijateljima sa svih strana,kao Izrael.
Vidim da je čak i Josipović demantovao da je čestitao :(

Politicarima koji vode sav ovaj cirkus jednostavno nije u interesu da se relaksira situacija. Ovu situaciju jako dobro koriste, svake godine se vrti ista prica, i to ih odrzava na vlasti. I tako evo vec 16 godina, i samo nemoj da se prica o bjedi, siromastvu, njihovom kriminalu. Jeli jednoga dana ce cirkus morati prestati, i ovo ce sve isplivati na vidijelo. U drzavi gdje je 53% nezaposlenih, ali idalje se vrti ista bolesna prica.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Daljac je napisao:
V@nja je napisao:
Slika

:notworthy:

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 16:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Машала шехида...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 16:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Opet zaboravili zaključati kapiju na psihijatriji :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]