banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 02:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 11:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Okt 2003, 19:33
danas se potpisuje peticcija,jer koliko sam skonto ono sta je obecano od kasarne vrbas je prevara da je nema.Sutra je najavljeno okupljanje na platou ispred univerziteta(pomen studentima poginulim u ratu)i nekakav satsanak,peticije...uglavnom likovi iz studentske unije danas obilaze fakultete i upoznaju raju sa desavanjima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 14:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Ova tema se ticala sveopsteg ustanka da bi se rijesili problemi sa nasim vlastima (namjerno kazem vlastima jer sta vrijedi da dodju drugi ako ne budu osjecali odgovornost za ono sta rade) a ne samo rijesavanja studentskih problema kao jedne od kategorija ovog drustva.
Po meni sve je otislo u pogresnu stranu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Pa dobro, i studentska prava i problemi su valjda vrijedni spomena...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 17:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Naravno da jesu ali ispade da je kasarna Vrbas pitanje zivota ili smrti...
A vjerovatno od vas malo ko zna kakva je kasarna iznutra, takodje vjerovatno ne znate da u istoj postoji odredjen broj baraka sa ucionicama, da culi ste, baraka... Paviljoni su uglavnom upotrebljavani za smjestaj pitomaca i poprilicno su bez velikih ulaganja neupotrebljivi za bilo koje druge svrhe... Ima tih nelogicnosti jos, samp da se sjetim...
A da je sama kasarna jedna od najboljih ako ne i najbolja, to jest pogotovo sto je i ona sluzila kao objekat za nastavu i studente ali malo drugacije vrste...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 21:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Okt 2003, 22:33
momo_bl je napisao:
...uglavnom likovi iz studentske unije danas obilaze fakultete i upoznaju raju sa desavanjima.

Je l' medju njima i onaj debil koji je cak i PLAKAO na nekom pressu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2003, 08:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ko je taj? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2003, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Esc je napisao:
momo_bl je napisao:
...uglavnom likovi iz studentske unije danas obilaze fakultete i upoznaju raju sa desavanjima.

Je l' medju njima i onaj debil koji je cak i PLAKAO na nekom pressu?

Taj, kako ga ti nazivas "debil", nije uopste debil nago je jednostavno studentski kolega i ratni drug tih momaka koji su poginuli u ratu, a ti bi trebao/la da malo da pazis sta pricas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2003, 21:13 
Početnik
Početnik

A koliko onda ratnih drugova poginulih vojnika ima u kasarni "Vrbas"? Ono sto me nervira je neskrivena politizacija cijelog tog pitanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2003, 21:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2003, 21:18
plakao je pa sta?i danas je plakao,momak je emotivac..........

a zahtjevi studenata,pored dodjele samih objekata,je i njihova potpuna obnova i sredjivanje,koji trebaju da otpocnu od 1.4.2004. i do tog perioda vlada i gradska uprava treba da obezbjede sredstvaza to

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2003, 22:01 
Početnik
Početnik

Zalosno je sto studente uvijek izmanipulisu.Politicari.Kako? Preko njihovih vajnih doktora,profesora,akademika,itd...odnosno onih koji su uvijek gladni kabineta, fotelja, honorara, "narukvica"...Kad smo kod toga, sto ne otvorite temu ili glasanje: koliko kosta pojedini ispit na pojedinom fakultetu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2003, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
za studentske zahtjeve uvijek, kao i za poboljsanje uslova studiranja!!!

protiv politizacije studentskih predstavnika.....i protiv agresivnog i neakademskog ponasanja istih.... :roll:

nisam danas bila na platou, protekli dogadjaji i ponasanja nekih osoba su me razocarale, a uostalom bila sam sprijecena fakultetom....
ali vidim da nisam nsita znacajno propustila....kako sam dogurala dovde, tako cu i zavrsiti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 11:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
E tako je to uvijek bilo i bice.
Dok se samo prica - svi su za promjene. Svi su glasni i "PAMETNI" - trebalo bi ovo, terebalo bi ono.
Jos kad se zna da ce "zakljucati" ustanovu - nema predavanja, 'ajmo na kaficu - SVI SU ZA .....
A kad dodje vrijeme da se stvarno izbori za nesto - onda (ovo se ne odnosi licno na gipsy, ali ona je otvoreno rekla) je najvise onih koji ce se nekako progurati - "kao i do sad".
Oni koji ustanu protiv, najglasniji - proglase se KARIJERISTIMA i slicno ..... i tako je to otkako je svijeta i vijeka.

To da se studentima uvijek manipulise - i to je tacno, dobrim dijelom zbog gore napisanog.
Smatram da je i to odavanje "pocasti" poginulim studentima borcima VRS na Kampusu Univerziteta, jedan oblik manipulacije.
Bili su natjerani da se "obuku", dobrim dijelom nesvjesni za sta se i za koga bore.
Poginuli - ne znam koliko ih je, ali to nije ni bitno - ZA STA ?
ZA STA su se oni borili i poginuli ?????????
Zbog cega se oni sad uopste spominju?
Kakve veze oni imaju uopste sa UNIVERZITETOM, uslovima ... , tj. problemima na faxu ??????
Po mome, neko skuplja poene.

Dalje - zahtjev da se izvrsi komplet reforma Zakona o Univerzitetu, je nerealan. To je citav proces koji traje godinama - jer zakon nije dovoljno samo promijeniti nego i primjeniti. Iako se donese novi zakon - mnoge ce se generacije iskolovati dok on bude i primjenjen.

Dalje - da se odobri decembarski rok. To je glupost, koju bi trebalo potpuno izbaciti (to sa rokovima). Trebalo bi se raditi na tome da se polaze poslije odslusanih predavanja - ispit po ispit, a ta polaganja po 5 ispita u roku od 20-30 dana potpuno izbaciti (ali mozda se to dobije promjenom zakona). Znaci isplanirati predavanja tokom godine,a ne slusati i spremati 5 ispita odjednom.

Studentski dom - to je pitanje koje se nece nikada vise rjesiti. Trzisne cjene smjestaja je rjesenje koje ja vidim (ovdje bubam - jer ne znam koliko se placa smjestaj, a koliko kosta npr. soba u privatnom smjestaju) pa ce se redovno placati i grijanje i dobiti novac za dogradnju i poboljsanje uslova ..... Studentski domovi su ustanove koje bi trebalo da se FINANSIRAJU SAME.
Zasto mislite da je neko duzan da vam "obezbjedjuje uslove - pod vasim uslovima" da bi vi mogli studirati. PA NE STUDIRAJU SVI. Ne zavrsavaju svi u redovnom roku - vec naprotiv, vuku se po fakultetu godinama. Sta cemo sa takvima ?

Danas kad ni vlada nije platila svoje racune za grijanje,kad penzioneri gladuju, a radnici se pate da prezive sa platama, kad se ekonomski nalazimo na samom dnu (mislim na veliku vecinu - da ne kazem na drzavu) nerealno je traziti da vam se nesto poklanja (vojni kompleksi ....)
Naravno da drzava treba da stoji iz takvih ustanova - ali ima i drugih ugrozenih kategorija - koje ne dobijaju nista.

Da se razumijemo - treba se boriti, ali treba realno i sagledati situaciju.
Niko ne postavlja pitanje kako je i zbog cega Banja Luka preko noci dobila jos 5-6 fakulteta ili sta ja znam koliko. Ljudi moji nije to mala stvar - obezbijediti uslove i profesore za kvalitetno obrazovanje ne ide preko noci.
Ali kao i obicno - stvarnost je za neke ljude SVEMIR, a vazno je da Banjaluka ima sve (kazem Banja Luka, mislim i na Sarajevo, Tuzlu .... i druge gradove koji hoce da imaju UNIVERZITET). Nemoj da ko slucajno ode studirati u neki drugi entitet ili kanton - NI SLUCAJNO.

U SVAKOM SLUCAJU - SRETNO !!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 12:46 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Niko ne postavlja pitanje kako je i zbog cega Banja Luka preko noci dobila jos 5-6 fakulteta ili sta ja znam koliko. Ljudi moji nije to mala stvar - obezbijediti uslove i profesore za kvalitetno obrazovanje ne ide preko noci.
Ali kao i obicno - stvarnost je za neke ljude SVEMIR, a vazno je da Banjaluka ima sve (kazem Banja Luka, mislim i na Sarajevo, Tuzlu .... i druge gradove koji hoce da imaju UNIVERZITET). Nemoj da ko slucajno ode studirati u neki drugi entitet ili kanton - NI SLUCAJNO

hajde da logicki gledamo.
da li se vise isplati otvoriti fakultet u bl,ili da studenti idu u druge gradove da bi studirali,pri cemu im treba puno puno vise sredstava za to,a u kakvoj neimastini zivimo svako zna.
i zasto bi se postavljalo pitanje sto je bl dobila nove fakultete.i zasto to nekome smeta?meni je to licno drago,jer bl i treba da postane univerzitetski centar u u regiji.ako su na palama napravili univerzitet,i ako sami gradjani pala nisu postavljali pitanje ZASTO TO ,ne vidim razlog zbog cega bismo mi.
npr. da se prije 4god.nije osnovao fak.fizickog vaspitanja i sporta(zasto najvece zasluge takodje pripadaju samim studentima)ja ili bih morao platiti 2000km godisnje na privatnom fakultetu,ili bih morao ici u n.sad,beograd..........nema potrebe za tim

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 12:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
gipsy_girl je napisao:
...
ali vidim da nisam nsita znacajno propustila....kako sam dogurala dovde, tako cu i zavrsiti...

pa ti mislish samo na sebe? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 13:14 
Majstor
Majstor

St. George - to je s tvoje tacke gledista (naravno).
Pa tvojom logikom svaki grad na svijetu (pa i malo vece selo) bi trebao imati univerzitet.
Zasto ici negdje kad se moze studirati u "svom selu".
Koliko Pale imaju stanovnika - kad im je potreban Univerzitet ?????
Zalite se na uslove i besparicu - a znate da se sredstva izdvajaju iz "jedne" kase.
Niko ne kaze da Banja Luka ne treba da ima univerzitet - samo da to nije stvar za uraditi preko noci. Zato vam i jeste tako kako je.
Citiraj:
hajde da logicki gledamo.
da li se vise isplati otvoriti fakultet u bl,ili da studenti idu u druge gradove da bi studirali

Ovo nema veze s logikom.
Prvo, dolazi se i u Banjaluku kao sto bi se islo u druge gradove (ne studiraju samo banjalucani)
Dalje, ne otvaraju se fakulteti da bi se zadovoljila potreba grada (da se grad prikaze kao neki centar) vec da bi se zadovoljila "drzava", odnosno planski pruzila mogucnost za stvaranje kvalitetnih kadrova, koje ce drzava prihvatiti kao strucnjake i omoguciti im da rade i zarade shodno zavrsenoj skoli.
Da je neimastina - to znaju svi, zato je i Univerzitet u takvom stanju.
Citiraj:
zasto bi se postavljalo pitanje sto je bl dobila nove fakultete.i zasto to nekome smeta?

Pa valjda smeta svima - zato se i zalite na USLOVE.
Da je dobro i vi bi sutili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Pa tvojom logikom svaki grad na svijetu (pa i malo vece selo) bi trebao imati univerzitet.

Banjaluka je opet najveci grad u RS koja ima 1.2 miliona stanovnika (lupam cifru) i ipak mislim da treba da ima univerzitet sa svim mogucim fakultetima. "Preko noci" je nastalo 5 fakulteta a svi ostali su postojali i prije rata. To su opet manji fakulteti koji poprilicno dobro funkcionishu, poput komunikolskog, DIF-a, arhitekture i PMF-a. Imaju kadar koji radi i studente koji napreduju. Ne vidim razlog osporavanja njihovom postojanju.

EZAN je napisao:
Zasto ici negdje kad se moze studirati u "svom selu".

U svojoj drzavi - DA.

EZAN je napisao:
Koliko Pale imaju stanovnika - kad im je potreban Univerzitet ?????

Univerzitet na Palama je politicka odluka i ne podrzavam je kao takvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 14:10 
Majstor
Majstor

Pa to i jeste problem (nije jedini ali veliki) - politicke odluke.
Citiraj:
Banjaluka je opet najveci grad u RS koja ima 1.2 miliona stanovnika (lupam cifru) i ipak mislim da treba da ima univerzitet sa svim mogucim fakultetima. "Preko noci" je nastalo 5 fakulteta a svi ostali su postojali i prije rata. To su opet manji fakulteti koji poprilicno dobro funkcionishu, poput komunikolskog, DIF-a, arhitekture i PMF-a. Imaju kadar koji radi i studente koji napreduju. Ne vidim razlog osporavanja njihovom postojanju.

Niko ne osporava Banjaluku kao UNIVERZITETSKI centar samo kao i za sve ostalo moraju se imati sredstva za to.
misk0, to prilicno dobro - ocigledno nije DOVOLJNO.
Arhitektura i PMF - nisu manji fakulteti, cak naprotiv trebali bi biti "veliki" - ako gledamo na uslove, odnosno na opremu potrebnu za izvodjenje nastave ..... Nema vise daske crtanje i racunaljke.
Za takve fakultete potrebni su racunski centri - koje ruku na srce ne vjerujem da ima iko u Bosni.
Ali ako je nama bitno da imamo 10 osrednjih fakulteta a ne 5 dobrih - ONDA ......

Nije ni cudo sto nam se diplome osporavaju - cim zamaknemo preko grane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2003, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
gator je napisao:
gipsy_girl je napisao:
...

pa ti mislish samo na sebe? :D

pazi mene nijedna od tih reformi nece zakaciti..kontash....i sve sto pricam koliko je vazno da se studentima omoguci bolje studiranje i Univerzitet..je bash za druge...znaci ljude koji sus ada na 1,2. goj godni ili ce upisati tek fax uskoro...

a vjeruj mi kavo je stanje...ja se samo uzdam u svojih 10 prstiju, i privatnu praxu ...gdje nemam shefa iznad glave :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...pa cuj, sta bi ti rekao nego da si ubila bit svega... i istina je to sto tvrdis... sta god da to bilo.... kontash:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 18:41 
Početnik
Početnik

ezane,
prije svega BL ne smatram za SELO,i druga stvar, zar nekom ne zasmeta kada cuje da jedne pale,vikend naselje prije rata "koji je "narastao za vrijeme zna se koga,ima univerzitet a bl nema.
fakulteti nisu gljive pa da nicu preko noci ili,poslije kise.
npr. DIF je dugo god.bio odsjek na filozofskom,pa se vremenom osamostalio,i sada vremenom treba da se nadogradjuje,i po pitanju infrastrukture i po pitanju kadrova,kada vec ima ogroman potencijal medju studentima koji mogu da napreduju,ali samo treba ih ispostovati,na sto bolji nacin,dajuci im novu salu za vjezbanje....
ne mozes ocekivati rezultate ako ne ulazes u nesto.o tome ja oricam,i na to sam mislio,da stalno treba nadogradjivati i stvarati bolje uslove za rad i napredak studenata

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]