TNS dje si komso

Austriju i Bosnu je nemoguce usporedjivati (a kao sto sam napisala u Austriji ovakva vrsta poreza na nekretnine ne postoji!) ako imas kucu ili stan u vlasnistvu placas naravno komunalije, struju, vodu, grijanje i porez na zemlju (grundsteuer) sto je minimalno nesto godisnje, i to je to.
Austrija ne pljacka svoje gradjane samo zato sto imaju npr veliku kucu (jer to je njihovo pravo ako su je zakonito zaradili, stedili ,mucili se godinama da je naprave, ev. imaju jos i kredit, drzavi platili sve dadzbine, gradj. dozvolu itd itd)
U AT se gleda kapital koji imas samo ako trazis socijalu, jer naravno nije logicno da ti drzava daje financijsku pomoc a ti zivis u kuci od 200.000 eur. Ali to nema nista sa ovim zakonom kod nas. Jer kod nas drzava nista ne daje, samo uzima..
I kao sto sam napisala ako je neko imucan i dobrostojeci naravno da treba placati porez pogotovo ako ima vise nekretnina i doprinositi drzavi ali ovaj zakon ce da oplete bas one socijalno ugrozenije, koji zive pod kirijom recimo. A tog gazdu koji iznajmljuje stan zabole , kao prvo ima novaca a najlakse je povecati kiriju podstanaru.
Na kraju treba sacekati i vidjeti kako ovaj zakon i porez funkcionise u stvarnosti, i koliko ce se stvarno morati placati...
E zanima me jos, ako neko zna, da li se kod kuce (kada se racuna visak kvadrature) gleda i na garazu/kotlovnicu/podrum ili samo stambena povrsina?