Podugo se spremam da kazem, napisem koju pa nikako, ali evo sad imam malo vise volje.
Prvo, moramo dobro odvojiti razloge iz kojih su ljudi otisli vani.
Neki trbuhom za kruhom, neki od "dosade" - da vide kako je i to, a mnogi, iz svima dobro poznatih razloga - medju kojima i ja - su MORALI.
Drugo, ovdje nije rasprava tipa - otici ili ostati, vec vise o NEPOZNAVANJU one "druge" strane, sto ce reci HLADNOG ZAPADA - TRULOG KAPITALIZMA ....
Smijesno je raspravljati o tome s NEKIM koji nikada nisu bili vani (bar duze od mjesec dana) ili odlazili tamo kao "SEZONCI". Takvi su morali znati sta ih ceka - metla, kramp ili mistrija - cetvrto ne postoji.
Ja, kao i dobar dio nas govorim sa jednog potpuno drugacijeg stanovista. Mi "ovdje", dakle vani, ZIVIMO. Nismo dosli da se "potkujemo", zaradimo koji dinar pa nazad u Bosnu da pravimo kucu visu makar za ciglu. A to sto smo i dalje bosanci, ili zovite nas kako hocete - to vise ne predstavlja neku bitnu stvar.
Mi se ovdje skolujemo, radimo, stvaramo porodice, kupujemo stanove - kuce,i kao i ovi STAROSJEDIOCI - zivimo jedan normalan i miran zivot.
Velika je greska misliti da ljudi vani - bilo nasi bilo starosjedioci nemaju nikakav socijalni zivot, da se ne posvecuju svojoj djeci i starima.
Glupo je porediti RAZVIJENA DRUSTVA I DRZAVE sa Bosnom i ostalim zemljama na Balkanu, i govoriti o zapadu kao necem CRNOM, HLADNOM i BEZLICNOM - jer san svih tih balkanskih zemalja je da budu DIO TOG I TAKVOG ZAPADA.
Dalje, ona fina vremena su prosla - jednako za sve nas. Vremena kad se moglo mirno prespavati "na klupi u parku" - svejedno da li si bio u Banjaluci, Sarajevu, Bihaci, Beogradu ili Zagrebu, ili u vreci za spavanje negdje na plazi, ili .....
Znaci sve se promijenilo - postalo HLADNIJE.
Privatizacija - jos HLADNIJE.
Skolstvo, zdravstvo ... - sve se placa - CRNO.
Masa nepoznatih na ulicama "tvog" grada - BEZLICNO.
Nasi ljudi su se uvijek nekako snalazili, i ubuduce ce - samo za dobar dio dole radi se o cistom PREZIVLJAVANJU, ali tu se opet vracamo na ekonomiju - koja iako je pokretac svega nije tema mog posta.
Koliko ja vidim vi se upirate svim mogucim silama da se priblizite HLADNOM ZAPADU (eto citam i za koncert "rolling stonsa" u Beogradu ali karta je mozda 60 eura - cijena malo ispod evropske, ali ipak evropska) - pa onda i pripremite se na takav zivot.
Zaboravi na one stvari kao - dobio sam posao i miran sam 40 godina - do penzije. (firma ne posluje dobro - konkurs - otkaz)
Zaboravi na skolu - kao jednom za uvijek - jer trendovi se mijenjaju, industrija i tehnologija napreduje (znaci skolovanje - citav radni vijek)
Zaboravi na koje kakve "socijalisticke povlastice" - jer to ne pije vodu na HLADNOM ZAPADU.
Da ne davim vise. Mozda je nama koji smo iskusili i jedno i drugo puno toga jasnije ali nadam se da ce te se i vi dole ubrzo dozvati pameti, mislim poceti razmisljati na jedan puno racionalniji nacin.
ROSY,
zamolio bih te da ne pises o dedovskoj krvi .... i o TVOJOJ zemlji - jer je to smijesno poslije ovog rata.
Pitaj sarajevske, bihacke, zenicke Srbe (te koji su danas po banjaluci) gdje je njihova dedovina i ocevina

. Zadrzat ce se ovaj put samo na Srbima.
Ako vec mora da se bira izmedju biti "stranac" u sopstvenoj zemlji, pa cak i gradu - i biti stranac negdje vani onda je ZA MENE izbor zaista jednostavan.