the_grunf je napisao:
Opet ja da se ubacim. Prije razmisljanja o tramvaju treba optimizovati postojeci sistem saobracaja i maksimalno ga iskoristiti. Mislim da je grad napravio grdnu gresku kada je dozvolio da 5 ili 6 firmi obavlja gradski saobracaj i sada imamo javasluk. Nikome od privatnika se ne isplati da kupuje nove autobuse jer ne znaju sta ce biti na novom tenderu za linije. Ukoliko ne prodju onda mogu da skoce fino sa gradskog mosta. Nadam se samo da su ovi ugradskoj upravi malo razmisljali o tome i da nece opet biti presudan mito i korupcija.
Druga stvar za sve one pobornike autobusa jeste ekologija. Ljudi razmisljate li vi o sve vecem broju automobila u gradu i izduvnim plinovima koje ispustaju. I tramvaj i trolejbus imaju velike prednosti sto se toga tice (+ rade na struju ciju cijenu mozemo da kontrolisemo). Kada krenete da se zadovoljavate sadasnjim stanjem zapitajte se kakv ce grad biti za 20 ili 30 godina? Grad i saobracajni sistem treba planirati na vrijeme a ne gasiti pozare koji ce kasnije izbijati jer je neko u proslosti zakljucio da mu ne treba nista bolje u datom trenutku.
Dakle definitivno praviti planove i studije za bolje sisteme prevoza, vidjeti cijenu kostanja pojedinih i osmisliti nacin upravljanja istim. A da je skupo jeste, pogotovo tramvaj... brrrrr.
pozdrav
Hvala bogu bar neko je procitao moj prvi komentar kad sam tek postavila temu od do,svaka cast "the _grunf".Najvise me boli kad ljudi nesto procitaju(napola) i daju kom. a nisu ni shvatili sta je pisac htio reci.Ja sam u stvari dala predlog i moja razmisljanja prenijela na ovaj forum,da ako vec ce se praviti ta podzemna saobracajnica,ujedno je srediti tako da bi mogla danas sutra sluziti i kao podzemna mreza(ukrstanje vise linija) za tramvaje,jer kontam ako vec nesto misle da kopaju bar nek naprave to da eto ako ne uskoro ono bar za u buduce moze posluziti i druge svrhe.Istog sam misljenja i po pitanju zagadjenosti i to sam navelai potrosnji benzina i ustedi jer struja nije skupla nego benzin,a i sve bi se to dalo srediti kada bi imali prave ljude na vlasti al'sta cemo mi kad su nam na vlasti sami krkani nijedan nema zavrsene politicke nauke(mozda neki kupljene diplome)pa sta ce njima tramvaj kad imaju vozace da ih vozaju,ko biva cuj tramvaj,koji ce mi tramvaj,sirotinja nek crkne i ovako nije nizasta,to je njihovo misljenje,jer oni su sebi obezbjedili foteljice i bole njih sta je bolje a sta nije,njima je dobro sve im na dohvat ruke,nek oni imaju svaki dan pecnu janjetinu,prasetinu ,vozaca,privatni let itd......Nemam vise volje pisasti od tim debelokozcima,povraca mi se od svega....fuuuuj.A korupcije ce biti sve dok se ne sredi ,ova gore bagra navedena....
Isto tako sve bi se dalo prilagoditi pa i ulice jer nije bas svugdje nemoguce ih prosiriti,ali izgleda ljudi ne kontaju da se sine postavlju po istoj traci kojom idu i auta,ma stvarno nesto ne kontam ili se prave Tose ili stvarno nikad nisu bili u gradu koji ima tramvaje,trece nema.Naravno da bi kostalo ko svetog Petra kajgana ali jednom se to pravi i gradi i kasnije bi vratila se visestruka dobit,a sto neki spomenuse da se ne bi mogle regulisati naplate karata i tekako bi se moglo,i ovako ima ljudi bez posla a i trenutno u busevima postoje kontrolori pa bi svaka linija imala svoje kontrolore,a svakako svaki gradjanin koji radi u firmi mogao bi izvaditi mj.kartu preko firme s nekim malim popustom i vjerujem da se niko nebi blamirao za marku dve i platio kaznu od 200-300km jer kazne bi trebale biti kao i ovde rigorozne.I jos nesto kad procitam kako mogu Bluku da usporedjujem sa zapadom,ma jesmo li mi sugavi,mislim samo jedno je problem izabrati prave ljude na vlasti.Eto isto je i sa aerodromom svaki put kad hocu za Bl moram za Hamburg pa za Zg a zasto jer nekimnije u interesu da se otvori aerodrom aisti ti nesto ocekuju od nas koji smo u dijaspori ,pa sad bogami mislim da nas nece tako lako nasankati.Neka ici cemo mi preko Zg i dalje sto bi R.S. zaradjivala kad moze Hrvatska(tako nekima odgovara) ma to sve nije vrijedno da se komentarise, ali ponekad me izbace neke stvari iz takta ,pa eto....
Bice nesto od nase banjaluke......nekada....al svejedno volim je,nije grad kriv kao grad sto njim upravljaju oni koji nisu dorasli ni da cistaci budu,jer i zato je potrebno znanje....
Ej,pa ja napisa referat,al nema veze!