banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 127 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Podržavate li izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu?
Glasanje se završava 06 Dec 2004, 13:24
da 24%  24%  [ 9 ]
ne 71%  71%  [ 27 ]
svejedno 5%  5%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 38
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2004, 16:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Dec 2004, 13:17
Ja sam ovo napisao u nadi da ce neko ko je pokrenuo ovakvu akciju,uzeti u obzir ovakva razmsljanja poput mog.Pre petnestak dana sam na tv gledao lika/mislim da se preziva Pastir/clan rafting kluba/ koji je govorio na ovu temu.Ako se nevaram on je i pokrenuo ovu akciju/peticiju/koja je imala slab odjek u javnosti.Mislim da on i ljudi oko njega mogu da pokrenu ovo sto sam gore napisao,samo treba bolje da se organizuje/mo/i i svi da ispratimo,da li potpisima ili izlaskom na ulicu,dobro bi bilo oboje.Sto se tice peticije to svako od nas moze da uradi na sledeci nacin.Odstampa se odgovarajuci tekst/A4/i to se iskopira u dovoljan broj primjeraka/barem to nije skupo/ ode se do skole/faksa i to se preda osobama koje poznajes.Ako taj materijal nemoze uci u skolu/faks a trebao bi jer nije politicke prirode,mogu se postaviti neki standovi/tipa mali stolic/ispred i tako skupljati potpise+trg,parkic i sl.Moze se recimo i u zgradama,ulicama...To bi trebalo da traje par dana dok se ne skupi odgovarajuci broj potpisa i to se onda preda u gradku upravu/narodnu skup.Onda im se da vremenski rok da sve to prodje zakonsku proceduru i trazi se javna rasprava.Ako se to ne ispostuje onda aktivirati gradjansku neposlusnost.Uvjeren sam da ce ovo sve uzeti u obzir
jer ipak to od njih trazi glasacko tjelo tj.gradjani ovog grada.Znaci fora je samo da se akcija pokrene sa pravim ljudima koji imaju kapacitet da jednom za uvijek zavrsu tu pricu,naravno u pozitivnom smislu za ovaj grad,sadasnja i buduca pokoljenja.poz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2004, 20:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Do sada sam se suzdržavao da komentarišem zbog bojazni da će me se pogrešno shvatiti.
Ko je kvalifikovan da odlučuje o izgradnji HE? Da li narod na referendumu može da odluči o tome?
Moje mišljenje je da ne može.
Ne može čovjek koji nema veze ni sa energetikom ni sa ekologijom da glasa na referendumu i da se to zove demokratija.
Da bi takav referendum bio uspješan narod treba edukovati. Treba da svaki čovjek koji izlazi na referendum bude svjestan i dobrih i loših strana izgradnje HE. Dok god svaka strana (energetičari i ekolozi) bude tjerala vodu na svoj mlin nema od prave odluke ništa. Potrebno je putem javnih debata na TV-u da se obje strane suprotstave, iznesu argumente, pa će narod sam da donese odluku.
Ja ću ipak glasati protiv izgradnje HE, ali ne zato što mislim da će uništiti ekologiju ili da nam energije ne treba, već zbog nekih dr. razloga.
Iako studiram energetiku, ne smatram se dovoljno pametnim da odlučim o tome, a ovdje se očekuje od nekih ljudi koji nemaju veze o tom pitanju da odlučuju.
Potrebe za energijom se udvostručuju svakih 15-20 godina. Dakle, energije nama treba.
Možemo graditi izvore energije ili kupovati energiju. Ako je kupujemo, ona je skuplja, zavisimo od energetske situacije u zemlji od koje je kupujemo i sl.
Nećemo da kupujemo struju, nećemo hidroelektranu, nećemo termoelektranu, a o nuklearki da ne govorimo.
Čim nam nestane struje i nismo u mogućnosti da idemo na Internet, psujemo sve i svakoga.

Vrh

Tema posta: hidroelektrane
PostPoslato: 20 Feb 2005, 05:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Apr 2003, 02:05
Momci hidroelektrane na Vrbasu nemaju alternativu!!!
Sve ostalo je prazna prica.

Termoelektrana u BL je budalastina.
BL ce onda biti kao Obrenovac u susjednoj Srbiji.
A ako bi u njoj spaljivali smece onda bi smo dobili posebne otrove u tanjir.
To je u Japanu vec dokazano.
U tom slucaju ja selim odavde.
Dublje u planine.

Vrh

Tema posta: Re: hidroelektrane
PostPoslato: 20 Feb 2005, 12:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
perok je napisao:
Momci hidroelektrane na Vrbasu nemaju alternativu!!!
Sve ostalo je prazna prica.

Termoelektrana u BL je budalastina.
BL ce onda biti kao Obrenovac u susjednoj Srbiji.
A ako bi u njoj spaljivali smece onda bi smo dobili posebne otrove u tanjir.
To je u Japanu vec dokazano.
U tom slucaju ja selim odavde.
Dublje u planine.

Da,pametnjakovicu a da li si ti slusao do cega bi dovela izgradnja takve jedne hidroelektrane ?!?
Izgleda da nisi !
Pa ovako: Neke od mogucih posljedica jednog takvog pametnog projekta su :
1.Ucestaliji zemljotresi i zemljotresi veceg intenziteta
2.Pomor ribe u Vrbasu (Mladica,Plodica,Lipljen)
3.Moguce poplave
4.Promjenu izgleda kanjona Vrbasa ne smijem ni spominjati...

A struje imamo i vise nego dovoljno,cinimi se da je i izvozimo i sta ce nam onda jedna takva HE ?!?
PA neko mora staviti pare u dzep. Vec su i prije pravljenja Bocca upozoravali da je to rizicno za grad , a ovo bi moglo dovesti do katastrofe.
Ovo nisu moje rijeci vec rijeci strucnjaka i naucnika ... Pa ti onda i dalje podrzavaj pravljenje HE pa neces ni morati da ides iz BL vec ce te zemljotres satrati....

Vrh

Tema posta: lupas
PostPoslato: 20 Feb 2005, 16:40 
Početnik
Početnik

Da si isao u skolu znao bi da su hidrocentrale najcistiji nacin dobivanja elektricne energije.
kako si samo dosao do zakljucka da bi se pojavila opasnost od poplava i od zemljotresa. Nigdje u svijetu gdje su izgradjene hidrolelektrane nisu se pojavili kao posljedica zemljotresi a sto se tice poplava hidroelektrane upravo regulisu tok rijeka i sluze kao preventiva poplavama

Ko god ima imalo svog mozga shvata da hidroelektrane nemaju alternativu.
Kao da ja nevolim lipljen i pastrmku u Vrbasu ali postoje prioriteti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2005, 17:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Ako nisi znao postoji mogucnost i da se izgradi vise manjih protocnih elektrana,za koje nije potrebna brana,i koje bi imale istu proizvodnju.Ali ovi su zapeli da potope kanjon.Mislis da je prioritet sto ce se klima promjeniti na gore,vise smoga i magle zbog slabijeg strujanja vazduha,da ne govorim o raznim oboljenjima disajnih organa,povecanju vlaznosti i sve to da bi neki baja sada stavio pare u dzep.

Vrh

Tema posta: baja
PostPoslato: 20 Feb 2005, 18:14 
Početnik
Početnik

projekti hidroelektrana na Vrbasu postoje vise od 30 godina.
U te projekte se moze vjerovati.
nije se imalo para da se izgrade.
sada treba naci pare.

Najbolje bi bilo kada bi smo ulozili svoje pare.

Kada je napravljena HE Bocac selo nize nje se upeterostrucilo. Za razliku od svih ostalih slicnih krajeva gdje se ima iseljavanje.

Nisam cuo da su se pojavila plucna oboljenja u tom selu

U Banjaluci ce se pojaviti plucna oboljenja ako se izgrade termoelektrane pogotovo ako se u njima bude spaljivalo smece!!
A da postoje lobiji koji upravo to zele, naravno da postoje.

A da baje dolaze ovamo da napune dzepove. Naravno.

Poslednji put menjao perok dana 08 Mar 2005, 12:04, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2005, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Hoces da kazes da ta elektrana nece imati uticaj na klimu samim tim na zdravlje ljudi i buducih narastaja?Zasto mislis ako se ne dozvoli hidroel.da ce gradjani da pristanu na termoelektranu.Znam da ce ti ljudi pokusati sve da je izgrade,mozda si i ti jedan od tih.Ali realno manjina si i nadam se da ce tako i ostati.Tesko da ce ovaj put,sto nije rijetkost u ovoj drzavi ,manjina odlucivati.Pusti rijeku da tece,baja!

Vrh

Tema posta: tropic
PostPoslato: 20 Feb 2005, 19:00 
Početnik
Početnik

hidroelektrane najmaje negativno uticu na klimu.
Ljudi shvatite da se mora proizvesti struja i to na najbezbolniji nacin.

Termoelektrana ili nuklearka je katastrofa.

Ne vidim sto se bojite jezera.
Svajcarska je puna jezera koja su puna ribe.

U Vrbasu i nema ribe. Razlog su tvornice u Jajcu, Bugojnu, Donjem i Gornjem Vakufu a ne Jezero Bocac.
Te fabrike su decenjama izbacivale u Vrbas teske metale.
Ne samo da treba napraviti brane na Vrbasu nego i na Ugru odmah iznad mjesta gdje se ulijeva u Vrbas. I potopiti sve do Travnika.
U donjem toku Ugra ribe nema uopste!!

Imate hidroelektrane na Drini i jezera koja su stvorena pa sta se to toliko lose desilo u tim krajevima.?!

Imate Hidroelektranu Jablanica. Ta je brana koliko toliko regulisala Neretvu i doprinijela razvoju Mostarske regije.
Postojanje jezera ce potjerati vegetaciju u blizoj i siroj okolini.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2005, 10:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2004, 14:38
na ovom forumu se toliko s*re o ravnopravnosti, jednakosti i tim komunistickim idealima
ovo je prilika da se pokazete i na djelu pa da prvog juna ili jula (cuce se)
svi zajedno odemo odemo u kanjon na besplatan rafting
i pokazemo koliko volimo taj kanjon

Vrh

Tema posta: Re: tropic
PostPoslato: 21 Feb 2005, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

perok je napisao:
hidroelektrane najmaje negativno uticu na klimu.
Ljudi shvatite da se mora proizvesti struja i to na najbezbolniji nacin.

Termoelektrana ili nuklearka je katastrofa.

Ne vidim sto se bojite jezera.
Svajcarska je puna jezera koja su puna ribe.

U Vrbasu i nema ribe. Razlog su tvornice u Jajcu, Bugojnu, Donjem i Gornjem Vakufu a ne Jezero Bocac.
Te fabrike su decenjama izbacivale u Vrbas teske metale.
Ne samo da treba napraviti brane na Vrbasu nego i na Ugru odmah iznad mjesta gdje se ulijeva u Vrbas. I potopiti sve do Travnika.
U donjem toku Ugra ribe nema uopste!!

Imate hidroelektrane na Drini i jezera koja su stvorena pa sta se to toliko lose desilo u tim krajevima.?!

Imate Hidroelektranu Jablanica. Ta je brana koliko toliko regulisala Neretvu i doprinijela razvoju Mostarske regije.
Postojanje jezera ce potjerati vegetaciju u blizoj i siroj okolini.

Mjenjanje rijecnog toka se mjenjaju karakterisitke zemljista i isto moze da postane veoma trusno podrucje (pogotovo ako je prethodno trusno , kao sto i jeste).
Takodje klima se mjenja.
Ovo su rijeci strucnjaka a ne nekih budala kao ti.
Znam da HE nije stetna za vazduh kao TE ali nam ne treba ni jedno ni drugo jer struje imamo i za izvoz,a i onako ova HE bi bila u rukama stranaca (ne znam tacno koje zemlje) oko 30 godina a tek bi onda presla u vlasnistvo BiH.
I malo pazi sta pises jer si prvo rekao da i ti volis pastrmku i lipljen a onda kako Vrbas nema ribe,nekako mi to demantuje jedno drugo...

P.S. Ja imam skole koliko ti nikada neces imati

[Ovo sada prerasta u svadju i vrijedjanje, molio bih vas da se suzdrzite toga, FLASH]

Vrh

Tema posta: vaspitanje
PostPoslato: 21 Feb 2005, 16:42 
Početnik
Početnik

To sto si ti necim isfrustriran ne daje ti za pravo da pocnes vrijedjati druge koji se jave na forum i imaju misljenje koje se ne uklapa u tvoje ideje.

ubijedi ti ljude da u podrinju imaju problema sa akumulacionim jezerima.
Pa neka tamo poruse brane.
neka sruse i Djerdap
neka isuse i Busko blato kod Livna
I neka ne grade ni "vuk bijelu"

i td...

i nemoj se vise meni obracati.
nisam se javio pod ovim topikom da se stobom igram gluvih telefona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2005, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
inace ne znam koliko ste upuceni a cini se da jeste jedan od najvecih problema hidrocentrala je veca kolicina magle koja se pojavljuje. to sprijecava mnoge prirodne procese. oprasivanje voca, cvijeca i drugog medonosnog bilja, time se unistava vocarstvo. Mladica je jedna rijetka vrsta salmonidnih riba (Huco huco lat.) i sada zivi samo u Drini, VRbasu i malo je ima u rijeci Lim u Srbiji, i ona ce da izumre. Takodje potocna pastrmka i lipljen a najveci primjerci ovih riba su lovljeni bas u Vrbasu i Drini.

osim toga rekose da je godisnja zarada drzave oko 300 000 KM od ovih hidrocentrala a Slovenija samo od ribolovnog turizma zgrne oko 2,5 mil Evra godisnje na par rijeka.
Bacite to na papir i ecite je li jeftinije poribiti rijeke i napraviti turisticku atrakciju ili napraviti hidrocentrale koje nam se svima navijaju na glavu.

fino rece moj deda.. "Sine kako je Bocac napravljen ne sjecam se kad sam sljive otres'o!"
a ima oko 700 stabala sljiva

Vrh

Tema posta: Re: vaspitanje
PostPoslato: 22 Feb 2005, 09:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

perok je napisao:
To sto si ti necim isfrustriran ne daje ti za pravo da pocnes vrijedjati druge koji se jave na forum i imaju misljenje koje se ne uklapa u tvoje ideje.

ubijedi ti ljude da u podrinju imaju problema sa akumulacionim jezerima.
Pa neka tamo poruse brane.
neka sruse i Djerdap
neka isuse i Busko blato kod Livna
I neka ne grade ni "vuk bijelu"

i td...

i nemoj se vise meni obracati.
nisam se javio pod ovim topikom da se stobom igram gluvih telefona.

Ne igram se ja sa tobom nikakvih gluvih telefona,a pogledaj postove pa ces vidjeti ko koga vrijedja,odnosno ko je prvi poceo sa tim ... Toliko od mene...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 09:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
inace ne znam koliko ste upuceni a cini se da jeste jedan od najvecih problema hidrocentrala je veca kolicina magle koja se pojavljuje. to sprijecava mnoge prirodne procese. oprasivanje voca, cvijeca i drugog medonosnog bilja, time se unistava vocarstvo. Mladica je jedna rijetka vrsta salmonidnih riba (Huco huco lat.) i sada zivi samo u Drini, VRbasu i malo je ima u rijeci Lim u Srbiji, i ona ce da izumre. Takodje potocna pastrmka i lipljen a najveci primjerci ovih riba su lovljeni bas u Vrbasu i Drini.

osim toga rekose da je godisnja zarada drzave oko 300 000 KM od ovih hidrocentrala a Slovenija samo od ribolovnog turizma zgrne oko 2,5 mil Evra godisnje na par rijeka.
Bacite to na papir i ecite je li jeftinije poribiti rijeke i napraviti turisticku atrakciju ili napraviti hidrocentrale koje nam se svima navijaju na glavu.

fino rece moj deda.. "Sine kako je Bocac napravljen ne sjecam se kad sam sljive otres'o!"

Nekima je ocigledno jako tesko da to shvate,ili su dobili pare da pricaju drugacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 10:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
dzaba vam i svadja i ovolika diskusija....pare ne pitaju za misljenje "obicnih smrtnika"....

to "chudo" ce da se gradi....kako - tako....

Vrh

Tema posta: Re: lupas
PostPoslato: 22 Feb 2005, 13:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
perok je napisao:
Da si isao u skolu znao bi da su hidrocentrale najcistiji nacin dobivanja elektricne energije.
kako si samo dosao do zakljucka da bi se pojavila opasnost od poplava i od zemljotresa. Nigdje u svijetu gdje su izgradjene hidrolelektrane nisu se pojavili kao posljedica zemljotresi a sto se tice poplava hidroelektrane upravo regulisu tok rijeka i sluze kao preventiva poplavama

Ko god ima imalo svog mozga shvata da hidroelektrane nemaju alternativu.
Kao da ja nevolim lipljen i pastrmku u Vrbasu ali postoje prioriteti.

ovako zvuci ogranicena osoba sa Balkana :P

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2005, 19:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
perok je napisao:

izgleda nisi ni ti isao u skolu.
Najcistiji nacin dobijanja elektricne energije je koristenje snage vjetra, tj. upotreba vjetrenjaca. one ne stvaraju mulj, ne potapaju obradive povrsine, ne ubijaju gotovo izumrle vrste riba i zivotinja. ne mijenjaju floru, faunu ni klimu na sirem podrucju.

dakle umjesto kukuruza u okolini vrbasa moci cemo gajiti rizu recimo.. :)

Vrh

Tema posta: vjetar
PostPoslato: 22 Feb 2005, 20:35 
Početnik
Početnik

Najcistiji nacin dobijanja elektricne energije je koristenje snage vjetra, tj. upotreba vjetrenjaca. one n..

vjetar??? a ko ce duvati da stvori vjetar. vjetar? daleko mu bilo!

toj djed je nekad bio mlad i posadio mlade sljive.
ostario i tvoj djed i sljive.
oko sljiva treba raditi, navodnjavati, prije svega imati stoku, proizvoditi djubar, okopavati sljive, orezivati, okreciti da se spasi kora stabla, da se zaustavi rano cvjetanje pa time i zastiti od proljetnih mrazeva,.
A on to vise ne moze!

Nadalje, zavladala je suma oko nekadasnjih sela jer su svi mladi pobjegli u grad bojeci se motike a sada kukaju za tom istom prirodom.

Sto se tice turizma u ovim krajevima jedino je bio izrazen u Jajcu na PLIVSKOM JEZERU.
Dolazili su cak iz Holandije.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2005, 20:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
mangia je napisao:
izgleda nisi ni ti isao u skolu.
Najcistiji nacin dobijanja elektricne energije je koristenje snage vjetra, tj. upotreba vjetrenjaca. one ne stvaraju mulj, ne potapaju obradive povrsine, ne ubijaju gotovo izumrle vrste riba i zivotinja. ne mijenjaju floru, faunu ni klimu na sirem podrucju.
:)

Ali utiču na migracije ptica i zvučno i vizuelno zagađuju okolinu. U Njemačkoj, koja je najveći korisnik energije vjetra u svijetu, javnost se mnogo buni zbog vizuelnog zagađivanja.
Problem sa energijom vjetra je nepredvidivost snage vjetra, tako da vjetrenjače nikako ne mogu da zamijene standardne izvore energije, kao što su TE i HE.
Takođe, protočne elektrane ne mogu da se koriste umjesto akumulacionih, jer se u slučaju akumulacionih HE, el. energija može proizvesti onda kada se ukaže potreba (periodi dana kada je potrošnja najveća). Kod protočnih to ne može. Ne može ni kod vjetrenjača.
Malo iz struke: izvori el. energije se dijele na one koji se stalno koriste (bazni dio dijagrama potrošnje) i na one koji se koriste prema potrebi (vršni dio dijagrama potrošnje). U prve spadaju NE, TE, vjetroelektrane, fotonaponski izvori, protočne HE, a u ove druge spadaju uglavnom akumulacione HE. Jedan elektroenergetski sistem treba da ima i jedne i druge.
Pošto su od nedavno sve EES-i u Evropi povezani onda se ovo pravilo može primijeniti na čitav evropski EES, a to podrazumijeva uvoz el. energije. Problem sa našom državom je što se uglavnom sve uvozi, a ništa se ne izvozi. To vodi u siromaštvo/bankrot.
Jedna stvar je jasna. Šta god da se kod nas napravi, to neće biti napravljeno od naših para, jer ih nemamo. A neko drugi, ako već da novac za izgradnju, neće dati taj novac "za džabaka".

Ima li ko pouzdanu informaciju o održanom tenderu (ako ga je bilo) za izgradnju spornih HE?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 127 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]