banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 17:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Okt 2020, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
A tek ovo.. Otvaraju se opium i kristal, 4 za stolom i ogranicen broj ljudi. Radno vrijeme od 20:00 do 00:00 :lol:
I sad u jeku svega ovoga, kad se sve zatvara, broj zarazenih povecava, oni nocne klubove otvore.. Pa stvarno nisu normalni. A tek budaletine koje budu isle u podrume radi 4 sata jale brata na zvucnike su posebna prica..

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 14:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
seven je napisao:
Ni meni to u autu nema smisla ako sam sama, je li to igdje definisano tacno? Spominjalo se nesto u onom prvom talasu zabrana ali sam zaboravila vec.

Kako nema smisla. Ako recimo, držiš otvoren prozor, pa staneš na pješačkom, pa on kihne dok prelazi i eto virusa kroz prozor. Kad bolje razmisliš sve ovo ima smisla.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Danas u PL prebacilo 10.000 novih, sto je u skladu sa nekim matematickim modelom koji sam vidio prije dvije sedmice - pretpostavka je bila da ~20.10. premasuje 10.000 novih dnevno. Taj isti model predvidja 15-20.000 dnevno krajem novembra...
Narodni Stadion u Varsavi se preuredjuje u privremenu bolnicu :(

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
supersonic je napisao:
A tek ovo.. Otvaraju se opium i kristal, 4 za stolom i ogranicen broj ljudi. Radno vrijeme od 20:00 do 00:00 :lol:
I sad u jeku svega ovoga, kad se sve zatvara, broj zarazenih povecava, oni nocne klubove otvore.. Pa stvarno nisu normalni. A tek budaletine koje budu isle u podrume radi 4 sata jale brata na zvucnike su posebna prica..

jel ovo, da kazem, provjereno? 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Ilija Čvorović je napisao:
seven je napisao:
Ni meni to u autu nema smisla ako sam sama, je li to igdje definisano tacno? Spominjalo se nesto u onom prvom talasu zabrana ali sam zaboravila vec.

Kako nema smisla. Ako recimo, držiš otvoren prozor, pa staneš na pješačkom, pa on kihne dok prelazi i eto virusa kroz prozor. Kad bolje razmisliš sve ovo ima smisla.
Hahahahh nadam se da nisi ozbiljan?!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
giometar je napisao:
supersonic je napisao:

jel ovo, da kazem, provjereno? 8)

Za Opium jeste...

A vi nosite maske na otvorenom ko vas jebe kad ste glupi.. e to će reći svako iole normalan kad ovo pročita.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
ahahahahahhah nas narod je cudo!
ne moze se zaustaviti gas, da jebe rak raka! :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Maske na otvorenom bez izuzetka djeluje kao stroga odluka, jer je dosad važilo da se moraju nositi samo ako nema dovoljne distance.
A razlog je jer su ljudi neodgovorna stoka, ne obraćaju pažnju na distancu, guraju se, a ne može biti na svakih par metara odgovorno lice sa krojačkim metrom da mjeri razmak između ljudi.
E zato fino svi moraju maske i ovo pravilo je jednostavnije za provesti (bilo bi fino kad bi udijelili raji nešto maski, ali kita).
Meni to ne smeta jer na poslu non stop nosim masku pa sam navikao, izuzetak je pauza za jelo ali po hodnicima i pogotovo kod pregleda pacijenata obavezna je maska, kapa, rukavice, čak i jednokratno odijelo kod Covid suspektnih.
Što se tiče auta, ne vjerujem da je obavezno u autu ako ste sami ili sa članovima porodice.
Prije je važilo da su maske u autu obavezne samo ako se vozite sa nekim sa kojim ne stanujete u istom domaćinstvu, ali vjerovatno ćemo morati sačekati potvrdu jer kod nas sve ide sporo.
Prekjuče lik u Tropiku na kasi. Bez maske. Kupuje jedan artikal. Pamučnu masku. :lol:

@vojopd
Čuo za sarkazam?

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 16:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
vojopd je napisao:
Ilija Čvorović je napisao:
seven je napisao:

Hahahahh nadam se da nisi ozbiljan?!

Lako ti se smijati kad nisi umro....

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Interesantno je kako ljudi iz nekog razloga ne vole nametanje maski, smatraju da je sve teorija zavjere i traže rupe u zakonu.
Evo jedno objašnjenje zašto je to nelegitimno i kako izbjeći kaznu, hajde baš da vidim da neko ovo pokuša objasniti prosječnom murjaku.

Spoiler:
"U RS nije proglašena epidemija zarazne bolesti koja predstavlja pravni osnov za propisivanje mjera iz zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ne može privremeno tijelo vlade na osnovu preporuka instituta zaključcima ograničavati ustavna prava.
Član 13. Ustava Republike Srpske jasno propisuje:
"Ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i
porodični život su nepovredivi". Ne može paušalnim mjerama privremenog tijela vlade -Republičkog štaba ,na osnovu naučno neutemeljenih preporuka (više je naučnih dokaza da maske ne štite od virusa ) ograničavati osnovna ljudska prava i ugrožavati tjelesni integritet. Samo trebs tražiti sudsko odlučivanje za kazne zbog nenošenja maske. Moraju izdati prekršajni nalog. Da bi djelo imalo obilježje prekršaja mora biti u zakonu propisano kao prekršaj i za njega mora biti propisana sankcija. "Vanredna mjera" koja glasi " nalaganje sprovodjenja mjera" u tački 10) člana 43.Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, je neodredjena i ne vidim na koji način će se ista kao dispozicija jedne pravne norme dovesti u vezu sa propisanom sankcijom i na koji način će se dokazati biće prekršaja. O tome da je na snazi vanredna situacija zbog "epidemiološke situacije", pojma koji ne postoji ni u jednom zakonu je posebna priča."

Sve u svemu, rezime: nametanje brnjice neće moći gospodo.

Najjači su mi oni koji tvrde da je 2019-nCoV virus manji od pora na maski pa stoga tvrde da slobodno prolazi, pa ljudi moji, ne izlijeće virus samostalno iz usta i nosa kao kliker, nego se nalazi koncentrisan u kapljicama pljuvačke koje su mnogo veće od pora na maski.
Neko kaže da maske ne dozvoljavaju dovoljan protok kiseonika, iako je O2 molekul (dva atoma kiseonika) na hiljade puta manji od bilo kojeg virusa.

I na kraju slika:

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 17:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Nov 2016, 23:29
Ne misle ljudi ni toliko o tome da je maska štetna,ne mogu disati i slično.Mentalitet je problem,građanin vidi nekog svog poznanika bez maske,vidi ove političare kako daju izjave po TV kanalima bez maske i onda se u ljudima budi taj gnjev i bojkot oko toga.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 17:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Rider on the storm je napisao:
Interesantno je kako ljudi iz nekog razloga ne vole nametanje maski, smatraju da je sve teorija zavjere i traže rupe u zakonu.
Evo jedno objašnjenje zašto je to nelegitimno i kako izbjeći kaznu, hajde baš da vidim da neko ovo pokuša objasniti prosječnom murjaku.

Spoiler:
"U RS nije proglašena epidemija zarazne bolesti koja predstavlja pravni osnov za propisivanje mjera iz zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ne može privremeno tijelo vlade na osnovu preporuka instituta zaključcima ograničavati ustavna prava.
Član 13. Ustava Republike Srpske jasno propisuje:
"Ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i
porodični život su nepovredivi". Ne može paušalnim mjerama privremenog tijela vlade -Republičkog štaba ,na osnovu naučno neutemeljenih preporuka (više je naučnih dokaza da maske ne štite od virusa ) ograničavati osnovna ljudska prava i ugrožavati tjelesni integritet. Samo trebs tražiti sudsko odlučivanje za kazne zbog nenošenja maske. Moraju izdati prekršajni nalog. Da bi djelo imalo obilježje prekršaja mora biti u zakonu propisano kao prekršaj i za njega mora biti propisana sankcija. "Vanredna mjera" koja glasi " nalaganje sprovodjenja mjera" u tački 10) člana 43.Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, je neodredjena i ne vidim na koji način će se ista kao dispozicija jedne pravne norme dovesti u vezu sa propisanom sankcijom i na koji način će se dokazati biće prekršaja. O tome da je na snazi vanredna situacija zbog "epidemiološke situacije", pojma koji ne postoji ni u jednom zakonu je posebna priča."

Sve u svemu, rezime: nametanje brnjice neće moći gospodo.

Najjači su mi oni koji tvrde da je 2019-nCoV virus manji od pora na maski pa stoga tvrde da slobodno prolazi, pa ljudi moji, ne izlijeće virus samostalno iz usta i nosa kao kliker, nego se nalazi koncentrisan u kapljicama pljuvačke koje su mnogo veće od pora na maski.
Neko kaže da maske ne dozvoljavaju dovoljan protok kiseonika, iako je O2 molekul (dva atoma kiseonika) na hiljade puta manji od bilo kojeg virusa.

I na kraju slika:

Slika
Nemas ti sta objasnjavati murjaku, ko hoce trazi sudsko izjasnjavanje. Kao da oni znaju nesto od toga.
Sto Srbija nikako nije uvela masku pod obavezno vani, kao da oni ne bi htjeli. I to je cudno, ali ajde da ne gusimo sa maskama. Posto nema pravnika.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Vanredno stanje, sto znaci da mogu sve. Mogu ti reci da duple rukavice nosis i duplu masku, ako oni misle da ce to smanjiti zarazenost. I ima svako pravo da te kazni u ovakvim okolnostima. Taj zakon sto spominjete vazi kad je stanje normalno vani, al trenutno su drugacije okolonosti.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Irska je uvela stroge mjere,ograničeno kretanje u narednih šest sedmica.
Češka uvela mjeru obaveznog nošenja maski na otvorenom.
Uvjek se nađe neko ko se poziva na kršenja prava.
Čisto sumnjam da će policija kažnjavati nekoga ko na njivi kopa ili u šumi reže drva ili ako nekoga sretne da pješači ili vozi sam bez maske .
Ali tu definiciju obavezno su uveli da mogu kazniti neodgovorne,sa preporukom ostavljeno je na volju pojedinca,ne može se izreći kazna.
U Srbiji je objašnjenje kriznog štaba da nije moguće kontrolisati sve građane da li nose masku ili ne.

Ja bi donio drugačiju mjeru.
Da je obavezno nošenje maske na otvoreno kada se ne može držati distanca kao i kažnjavanje nepravilnog nošenja maske.
To je veći problem po meni.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nosenje maski vani ima smisla samo unutar zona sa visokom frekvencijom ljudi. Konkretno je to u BL uzi Centar grada. Dakle, grad je taj koji je odavno trebao definisari mjesta na kojima se stvaraju guzve. Kako BL tako i svaka druga lokalna zajednica u RS.

Dalje, mogu dupke pune kafici, ali slave i privatne feste ne mogu. I onda narod kriv. Kako da ne.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 18:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Nov 2016, 23:29
The_new_Statesman je napisao:
Dalje, mogu dupke pune kafici, ali slave i privatne feste ne mogu. I onda narod kriv. Kako da ne.

Kad bi domaćini plaćali "neki" porez",možda bi i moglo...

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Zar stvarno mislite da nije bilo svadbi i sl. gdje je bilo po nekoliko stotina gostiju?
I naravno ne nosi se maska kao ni distanca.
Komšija mi radi honorarno za gazdu koji iznamljuje šatore,njegova hrana,piće i sve to.
Pa zadnja dva-tri mjeseca posla pune ruke,nekada su dnevno i po 3-4 šatora postavljali.

Problem je što vlast nije kontrolisala adekvatno rad kafića,privatna veselja a čitavo ljeto je u RS bio veliki broj zaraženih.
I u čemu je problem nošenja maski na otvorenome,nije više sparno da maska otežava disanje.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
Nošenje maski na otvorenom neće uopšte uticati na broj zaraženih, odnosno smanjenje broja. Puno efektnije bi bilo zatvaranje kafića, roštiljnica, tržnih centara, e al' onda bi ga vlast popušila od poslodavaca i radnika (oslobadjanje od poreza, plate za radnike itd).

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2020, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Napisah i ja da bi nošenje maski na otvorenom imalo smisla samo u užem centru gdje je manja distanca i gdje se ljudi naguravaju i prave gužve.
Ali problem je što svako slobodno tumači to pravilo, a niko ne kontroliše.
Neko ne nosi, nesko nosi ispod brade, neko na bradi, neko ispod nosa, neko čak i preko nosa.
Zato je jednostavnije da donesu odluku da svi svagdje nose jer smo neodgovoran narod.
Trebalo bi kontrolisati svadbe i privatna veselja.
Trebalo bi i zatvoriti kafiće i ostale ugostiteljske objekte.
Ali kako da opstanemo ekonomski kad u BL ima više kafića nego stanovnika i kad se na tome bazira ekonomija?
Karikiram, ali nije lako donijeti nikakvu odluku, ni restriktivniju, li liberalniju, može se palamuditi i teoretisati ali nije lako iz teorije u praksu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]