dr medici je napisao:
@vojopd,
sam sebi si kontradiktoran. Kažeš da poštuješ preporuke u zatvorenom prostoru,a problem je da nosiš masku na otvorenom prostoru. Znači,virus se vazduhom širi u zatvorenom prostoru,a na otvorenom virus se ne širi vazduhom.
Naravno,veća je mogućnost zaraze u zatvorenom prostoru,ali ako neko kihne ili nakašlje se u blizini tebe,dok prolazi pored tebe,dok ti,kako kažeš,sam šetaš,eto tebi zaraze,koju možeš prenijeti drugima.
Ili,vidiš da neko ide,i staviš masku. U tom trenutku taj kihne,ili kašlje,i eto tebi virusa na maski. Ti sav radostan,zaštitio se,jer si imao masku,i onda rukom skidaš masku,i nastaviš šetati sam,i nakon par minut,eto ruke na nosu,licu,itd. I onda se čudiš ti,i takvi kao ti,gdje si se mogao zaraziti.
Ljudi,koji ne razumiju lanac infekcije,bi trebali da ćute i da ne pametuju,i da pričaju o zakonima,i pravilima.
To mi je profesija,i kad vidim ovakve komentare od pametnjakovića,stavio bih odredbu i da se maska drži i na spavanju,pa ako je nemaš zveknuti kaznu-500 evra. Nemaš para,idi u zatvor,odradi to za društveno korisni rad.
Uz dužno poštovanje, ovo je hipotetička situacija. Realna šansa da dok ideš ulicom neko kihne u tvom pravcu, baš u trenutku dok prolazi pored tebe, a da pritom nema masku i da je zaražen korona virusom, mjeri se promilima. Štaviše, rekao bih da je veća šansa da slomiš nogu, silazeći niz stepenice... Ako ćemo mjere na globalnom nivou, donositi na osnovu takvih procjena, onda bolje da se nosimo u tri PM, jer bolje nismo u stanju.
I čuj molim te sljedeću mjeru. Ograničenje 10 ljudi na privatnom i do 50 na javnom okupljanju. Po kom epidemiološkom modelu je pet puta veća šansa zaraze na privatnom okupljanju, nego javnom?