banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 08:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2020, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Jedno ne kontam, Srbija juče imala čini mi se oko 0.5% pozitivnih, Federacija4-5% a mi preko 12...u čemu je fora?

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2020, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Testiraju sa brzim, serološkim testovima. I to one koji imaju simptome. A to ima smisla koliko i oni testovi da uđeš u CG.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2020, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
jovic23 je napisao:
Jedno ne kontam, Srbija juče imala čini mi se oko 0.5% pozitivnih, Federacija4-5% a mi preko 12...u čemu je fora?
FBiH 15%

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2020, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2018, 09:42
ne znam kako je u Federaciji, kod nas se bukvalno testira samo po "definiciji slučaja", često se i ne testiraju neki koji imaju blaže simptome. valjda se čuvaju testovi. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2020, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zna li neko gdje se može provjeriti situacija po pitanju ulaska stranih državljana, konkretno iz SAD?

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2020, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2015, 18:05
Zna

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2020, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ni sumnjao, bilo bi glupo da se krije takva informacija.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2020, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
Nova 73 slučaja zaraze na 434 testirana uzorka.

Rаdi sе о 40 muških i 33 žеnskih оsоbа, оd kојih је 17 mlаđе, 42 srеdnjе i 14 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.
Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 29 оsоbа је iz Bаnjаlukе, 14 iz Tеslićа, šеst iz Grаdiškе, pеt iz Pаlа, čеtiri iz Biјеljinе, pо tri iz Dоbоја i Mоdričа, pо dviје iz Mrkоnjić Grаdа i Knеžеvа i pо јеdnа iz Kоtоr Vаrоšа, Lаktаšа, Šаmcа, Srpcа i Јеzеrа.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о dvа muškаrcа i dviје žеnе stаriје živоtnе dоbi iz Grаdiškе, Mоdričе, Šаmcа i Biјеljinе.

Oporavile se 54 osobe u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2020, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka

71 novi slučaj zaraze na 589 testiranih.

Radi se o 34 muških i 37 ženskih osoba, od kojih je 18 mlađe, 39 srednje i 14 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banjaluke, devet iz Gradiške, šest iz Gacka, pet iz Šipova, po tri iz Bratunca, Foče, Trebinja i Bijeljine, po dvije iz Mrkonjić Grada, Laktaša, Prijedora, Istočne Ilidže, Kozarske Dubice, Lopara i Sokoca i po jedna iz Srpca, Zvornika, Prnjavora, Čelinca, Trnova, Novog Goražda i Ugljevika.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Lopara.

Oporavilo se 35 osoba u poslednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2020, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka

79 novih slučajeva na 489 testiranih.

Prema mjestu prebivališta najviše zaraženih je u Banjaluci 16, Doboju 11, Tesliću 8, Gradišci 7, Laktašima i Derventi 4, Čelincu, Ribniku, Brodu i Bijeljini 3, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Srpcu, Modriči, Kotor Varoši i Šamcu 2, Gacku, Bratuncu, Prnjavoru, Vukosavlju i Milićima1.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona.
Radi se o licima iz Ugljevika i Denjeg Žabara.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2020, 11:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Dzabe objavljujes vidis da ljude zaboli kurac vise za koronu. Testovi iz Rusije i Kine detektuju prehladu i gripu kao koronu

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2020, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ako tebe boli k za koronom, zašto onda otvaraš temu i čitaš.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2020, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka

Druze, preskocis temu i nastavis svojim putem.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2020, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Poseban krug pakla za ove što pišu, džaba pišeš niko ne čita.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2020, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka

89 novih slučajeva na 585 testiranih.

Radi se o 48 muških i 41 ženskoj osobi, od kojih je 14 mlađe, 56 srednje i 19 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 14 osoba je iz Banjaluke, osam iz Zvornika, po sedam iz Gradiške, Istočne Ilidže i Pala, po šest iz Doboja i Prijedora, po četiri iz Teslića i Istočnog Novog Sarajeva, po tri iz Laktaša, Foče, Oštre Luke i Bijeljine, dvije iz Šekovića i po jedna iz Dervente, Šamca, Bratunca, Кozarske Dubice, Кneževa, Srebrenice, Višegrada, Osmaka, Petrova, Čelnica, Ribnika i Кotor Varoša.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Foče.

Oporavilo se 40 osoba u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2020, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
https://www.msn.com/en-gb/news/world/norway-health-chief-claims-coronavirus-could-have-been-controlled-without-lockdown/ar-BB14HKPJ?li=AAJt1k3

Kažu i Norvežani da se komotno moglo bez karantina, pogotovo bez zatvaranja škola, za šta nije bilo naučne osnove ni dokaza. U trenutku zavođenja strogog karantina, famozni broj R, već je bio u opadanju...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2020, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka

Nova 73 slučaja zaraze na 302 testirana uzorka.

Što se tiče novozaraženih, 37 je muških i 36 žеnskih оsоbа, оd kојih је 11 mlаđе, 50 srеdnjе i 12 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, pо оsаm оsоbа је iz Dоbоја i Mоdričе, sеdаm iz Tеslićа, pо pеt iz Pаlа i Rоgаticе, čеtiri iz Gаckа, tri iz Biјеljinе, pо dviје iz Bаnjаlukе, Zvоrnikа, Grаdiškе, Istоčnе Ilidžе, Priјеdоrа, Lаktаšа, Šаmcа, Brаtuncа, Čеlincа, Mrkоnjić Grаdа, Šipоvа, Bilеćе i Stаnаrа i pо јеdnа iz Dеrvеntе, Kоtоr Vаrоšа, Vukоsаvljа, Trеbinjа, Sоkоcа, Nоvоg Gоrаždа i Istоčnоg Stаrоg Grаdа.

U posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod 73 osobe u Republici Srpskoj, a prijavljena su dva smrtna slučaja, saopšteno je iz Instututa za javno zdravstvo RS. Preminuli su muškаrac i žеna stаriје živоtnе dоbi iz Grаdiškе i Dоbоја.

Oporavilo se 40 osoba u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka

57 novih slučajeva na 625 testiranih.

Radi se o 24 muške i 33 ženske osobe, od kojih je 14 mlađe, 33 srednje i 10 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 13 osoba je iz Banjaluke, osam iz Teslića, sedam iz Doboja, po tri iz Pala, Mrkonjić Grada i Kotor Varoša, po dvije iz Istočne Ilidže, Laktaša, Istočnog Novog Sarajeva, Prnjavora i Bijeljine i po jedna iz Zvornika, Gradiške, Prijedora, Čelnica, Šipova, Dervente, Sokoca, Kozarske Dubice, Kneževa i Srpca.

55 osoba se oporavilo u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
nikola29_06 je napisao:
Dzabe objavljujes vidis da ljude zaboli kurac vise za koronu. Testovi iz Rusije i Kine detektuju prehladu i gripu kao koronu

E to sam mu i ja napisao neki dan, ali komentari su bili tipa "nek' objavljuje, bolje da imamo sve informacije na jednom mjestu odmah na sabah".
Ima logike, portali nas truju vijestima a ovdje Gazda odmah prvi objavi cifre.
Narod je navikao, krajem marta i u aprilu je bila frka i panika, a sada je opuštencija, ljudi su navikli i ne brinu puno i ne pišu puno na ovoj temi.
Ali cifre nisu relevantne, znate li da ima puno asimptomatskih slučajeva?
FK Željezničar je prije puta za Izrael na tekmu sa Makabi Haifa odradio testove i našli su 6 pozitivnih igrača.
Onda su po dolasku u Izrael ponovo testirani i nađeno je 4 pozitivna igrača i pomoćni trener.
Ali svi su bez simptoma. A utakmica je odgođena (kvalifikacije za Ligu Evrope).
Ko zna koliko ima pozitivnih sportista i uopšte mladih, zdravih ljudi.
A sa druge strane, jedan ljekar sa Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane (skraćeno KIM), godište 1983, je 20 dana bio na svojoj klinici kao težak pacijent, a prije 7 dana je prevezen u KC Ljubljana.
Vjerovatno je bio izložen velikoj infektivnoj dozi virusa, jer na KIM-u ima 15-ak pacijenata na respiratoru i puno nazofaringealnih kapljica se izbacuje u vazduh i lako je "fasovati" koronu.
Ljekar je bio na neinvazivnom režimu mehaničke ventilacije, sa velikim protokom kiseonika, a pred put u Ljubljanu je intubiran, postavljen na respirator, i poslan na "vještačka pluća" (tzv. ECMO - veno/venska ekstrakorporalna oksigenacija, ako koga zanima).
Ovo sve znam jer radim na UKC RS i jer sam se školovao da liječim takve pacijente, dakle ne pišem napamet i ne izmišljam.
Znam puno ljudi koji su imali koronu bez simptoma, neki su imali minimalne simptome, neki su imali srednje tešku kliničku sliku sa fibroznim promjenama na plućnom parenhimu koje smanjuju vitalni kapacitet pluća, a nažalost poznavao sam i nekoliko ljudi koje su preminuli isključivo kao posljedica korona infekcije, između ostalih i internista nefrolog dr Vojvodić.
Ali nemam namjeru da vas plašim, ovaj pacijent (ljekar sa KIM-a) je izuzetak, puno ljudi prođe sa minimalnim simptomima ili bez njih, ali opet postoji mogućnost da se bolest jako zakomplikuje, a niko ne zna zašto.
Čak i obična prehlada nije ugodna, a kamoli nešto ozbiljnije, ja bih apelovao da se vrše mjere prevencije, da se praktikuje lična i kolektivna odgovornost.
A koliko ima asimptomatskih slučajeva i onih koji imaju minimalne simptome? Pogotovo među mladim? Desetine hiljada. Ako ništa, stiče se kolektivni imunitet (imuninet krda/stada/čopora/roja/whatever).
Ljudi se druže, idu u kafane, definitivno se virus širi, na sreću ima malo ozbiljnih slučajeva, ali ova bolest je nepredvidiva tako da bih još jednom apelovao na odgovornost prema drugim i posebno prema starijim i rizičnim kategorijama stanovništva.
Eto to je moje mišljenje, ko pročitao, pročitao, ko skontao, skontao, svaka mu čast, this was a very long post, wasn't it? It is quite silly, isn't it?
Istina je negdje između, kao i uvijek. :wink:

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Poslednji put menjao Rider on the storm dana 31 Avg 2020, 11:35, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Cijenim i plašim se da smo gloablno izbombardovani informacijama, koje neadekvatno interpretirane, doprinose panici i stnju permanentnog straha. Počev od famoznog PCR testa...

Vjerujem da naši sve pozitivne testove, jednostavno vode kao zaražene, a reklo bi se da prave ozbiljan previd. Naime, PCR test umnožava genetski materijal virusa, koji je izolovan. Sekvenca koja se umnožava, prvo mora da se pojača kroz nekoliko ponavljanja. Broj ponavljanja, određuje osjetljivost testa, tačnije određuje neku vrstu praga, na osnovu koga se može tvrditi da je osoba zarazna. Veći broj ponavljanja, govori da je koncentraciaj virusa kod te osobe manja i da je mala mogućnost, da je ista osoba zarazna. Međutim, PCR testovi se uglavnom prihvataju kao DA ili NE, bez podatka o tome, koliko je krugova umnožavanja bilo potrebno da se izdvoji genetski materijal virusa. Većina testova, podešena je na 35-40 krugova, ali istraživanja provedan u SAD (Njujork, Masačusets, Nevada) pokazuju da je takvo podešavanje uređaja preosjetljivo i da se u tom slučaju, mogu detektovati i genetski fragmenti i ostaci virusa, koji ne predstavljaju neku prijetnju. Naime, ukoliko bi se ovaj prag osjetljivosti uzeo u obzir, svega nekih 10 odsto pozitivnih testova, bi u stvari bili oni koji stvarno trebaju izolaciju ili hospitalizaciju, jer su stvarno zarazni...

Primjer. U Masačusetsu je provedena simulacija i u obzir su uzeti pozitivni testovi, koji su rađeni na 40 ponavljanja. 85-90 odsto tih testova bi u stvari bilo negativno, da je prag osjetljivosti postavljen na 30 krugova.

Valdsvort nacionalna laboratorija u Njujorku je još preciznija. Na 794 pozitivnih testova u julu, polovina bi bila negativna, ako bi broj ponavljanja bio spušten sa 40 na 35. Ukoliko bi se broj ponavljanja spustio na 30, 70 odsto pozitivnih testova bi u stvari bilo negativno...

Američki CDC priznaje da je, po njihovim proračunima, zaista teško moguće detektovati aktivan virus na broju ponavljanja iznad 33 i poslali su incijativu da ovaj broj "prag osjetljivosti" obavezno bude uključen u izvještaje i da bude važan dio donošenja budućih odluka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]