nikola29_06 je napisao:
Dzabe objavljujes vidis da ljude zaboli kurac vise za koronu. Testovi iz Rusije i Kine detektuju prehladu i gripu kao koronu
E to sam mu i ja napisao neki dan, ali komentari su bili tipa "nek' objavljuje, bolje da imamo sve informacije na jednom mjestu odmah na sabah".
Ima logike, portali nas truju vijestima a ovdje Gazda odmah prvi objavi cifre.
Narod je navikao, krajem marta i u aprilu je bila frka i panika, a sada je opuštencija, ljudi su navikli i ne brinu puno i ne pišu puno na ovoj temi.
Ali cifre nisu relevantne, znate li da ima puno asimptomatskih slučajeva?
FK Željezničar je prije puta za Izrael na tekmu sa Makabi Haifa odradio testove i našli su 6 pozitivnih igrača.
Onda su po dolasku u Izrael ponovo testirani i nađeno je 4 pozitivna igrača i pomoćni trener.
Ali svi su bez simptoma. A utakmica je odgođena (kvalifikacije za Ligu Evrope).
Ko zna koliko ima pozitivnih sportista i uopšte mladih, zdravih ljudi.
A sa druge strane, jedan ljekar sa Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane (skraćeno KIM), godište 1983, je 20 dana bio na svojoj klinici kao težak pacijent, a prije 7 dana je prevezen u KC Ljubljana.
Vjerovatno je bio izložen velikoj infektivnoj dozi virusa, jer na KIM-u ima 15-ak pacijenata na respiratoru i puno nazofaringealnih kapljica se izbacuje u vazduh i lako je "fasovati" koronu.
Ljekar je bio na neinvazivnom režimu mehaničke ventilacije, sa velikim protokom kiseonika, a pred put u Ljubljanu je intubiran, postavljen na respirator, i poslan na "vještačka pluća" (tzv. ECMO - veno/venska ekstrakorporalna oksigenacija, ako koga zanima).
Ovo sve znam jer radim na UKC RS i jer sam se školovao da liječim takve pacijente, dakle ne pišem napamet i ne izmišljam.
Znam puno ljudi koji su imali koronu bez simptoma, neki su imali minimalne simptome, neki su imali srednje tešku kliničku sliku sa fibroznim promjenama na plućnom parenhimu koje smanjuju vitalni kapacitet pluća, a nažalost poznavao sam i nekoliko ljudi koje su preminuli isključivo kao posljedica korona infekcije, između ostalih i internista nefrolog dr Vojvodić.
Ali nemam namjeru da vas plašim, ovaj pacijent (ljekar sa KIM-a) je izuzetak, puno ljudi prođe sa minimalnim simptomima ili bez njih, ali opet postoji mogućnost da se bolest jako zakomplikuje, a niko ne zna zašto.
Čak i obična prehlada nije ugodna, a kamoli nešto ozbiljnije, ja bih apelovao da se vrše mjere prevencije, da se praktikuje lična i kolektivna odgovornost.
A koliko ima asimptomatskih slučajeva i onih koji imaju minimalne simptome? Pogotovo među mladim? Desetine hiljada. Ako ništa, stiče se kolektivni imunitet (imuninet krda/stada/čopora/roja/whatever).
Ljudi se druže, idu u kafane, definitivno se virus širi, na sreću ima malo ozbiljnih slučajeva, ali ova bolest je nepredvidiva tako da bih još jednom apelovao na odgovornost prema drugim i posebno prema starijim i rizičnim kategorijama stanovništva.
Eto to je moje mišljenje, ko pročitao, pročitao, ko skontao, skontao, svaka mu čast, this was a very long post, wasn't it? It is quite silly, isn't it?
Istina je negdje između, kao i uvijek.