banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 04:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
<Enter_name> je napisao:
Isto tako, ni srebrena linija ne asocira na rijeku.

линија у хералдици не асоцира ни на шта. служи само да одвоји двије површине. а у тренутном амблему имате златну линију. ми смо ставили стуб (хералдички стуб, не архитектонски), јер је Врбас стуб, окосница и урбана кичма града, чија се насеља налазе на лијевој и десној обали ријеке. то се све лијепо види, ко жели да види.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Pazi, pustim ja mašti na volju pa vidim sve i svašta... ovdje pričamo o realnim simbolima i njihovim značenjima. Eto, realno pitanje za ostatak društva: koliko vas je u ovoj vewrtikalnoj srebrenoj liniji (stubu, kako god) prepoznalo Vrbas?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Зоран Николић je napisao:
знао сам да ћу овдје упознати занимљиве људе.. иако су ме неки прилично испљували :D

Ах, то је иначе спорт на овом форуму, форумска олимпијска дисциплина.
Сви смо то прошли... Мало људи је активно, па буде досадно и онда оплети о било чему, само да се дешава.
Аргументација је давно изгубљена под прашином форумских постова. :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
:wink: Još je na "tretmanu"...neka se ne nada previše

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Eto, realno pitanje za ostatak društva: koliko vas je u ovoj vewrtikalnoj srebrenoj liniji (stubu, kako god) prepoznalo Vrbas?

Предност једноставних и сведених рјешења је да имају вишеструка значења. Тј. да их се може тумачити на неколико начина и да сваки буде исправан. У овом случају - Врбас који дијели БЛ на чијим објема обалама је град (златни мотив), крајишка ношња, тврђава... могло би се гарант још понешто наћи. То ми је супер.

Иначе, ко је на логоу BMW уочио пропелер прије него је чуо негдје или му неко објаснио. Једноставност је закон! :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Kao što reče, ostavlja mogućnost višestrukog tumačenja. Eto, BMW-ov znak uopšte nije propeler na plavom nebu (iako je to uopšteno mišljenje), već simbolizuje boje pokrajine iz koje dolazi. Sem ako u njihovom muzeju ne znaju istoriju njihovog logoa.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
знао сам да ћу овдје упознати занимљиве људе.. иако су ме неки прилично испљували :D

Ах, то је иначе спорт на овом форуму, форумска олимпијска дисциплина.
Сви смо то прошли... Мало људи је активно, па буде досадно и онда оплети о било чему, само да се дешава.
Аргументација је давно изгубљена под прашином форумских постова. :lol:

ма ја се уопште не љутим :D нити ми смета. вјероватно бих и ја на сличан начин реаговао.

ако вам је за утјеху, од ове приче око грба вјероватно неће бити ништа. не зато што градске власти слушају глас народа (нити им је до тога нарочито стало), него зато што им је ово згодна тема која може да се потеже неколико година и тако скреће пажња са непријатних питања као што су- како се троши градски буџет нпр :wink:

ипак, ја сам осјећао да ми је обавеза да изађем пред Бањалучане и разговарам са њима.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
<Enter_name> je napisao:
Eto, realno pitanje za ostatak društva: koliko vas je u ovoj vewrtikalnoj srebrenoj liniji (stubu, kako god) prepoznalo Vrbas?

Предност једноставних и сведених рјешења је да имају вишеструка значења. Тј. да их се може тумачити на неколико начина и да сваки буде исправан. У овом случају - Врбас који дијели БЛ на чијим објема обалама је град (златни мотив), крајишка ношња, тврђава... могло би се гарант још понешто наћи. То ми је супер.

Иначе, ко је на логоу BMW уочио пропелер прије него је чуо негдје или му неко објаснио. Једноставност је закон! :)

слог фасаде цркве Свете Тројице- црвени и жути камен са бијелом мермерном пластиком. обрати пажњу кад будеш пролазио тргом :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Eto, BMW-ov znak uopšte nije propeler na plavom nebu (iako je to uopšteno mišljenje), već simbolizuje boje pokrajine iz koje dolazi. Sem ako u njihovom muzeju ne znaju istoriju njihovog logoa.

Лого је адаптација грба Баварске тако да у бојама Баварске представља и пропелер. Ствар је у учитавању и у потоњем срастању одређеног симбола са носиоцем истог.

Ето, да сутра усвоје овај грб, вјерујем да би за 10 година био неразлучив од БЛ, просто би ушао у свакодневни живот, нарочито ако би се вјешто користио у презентацији и напријед помињаном брендингу. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da je to samo problem oko grba, gdje bi nam bio kraj. Eto, ono što možemo zahtjevati da odbace herladiku, jer će uvijek biti ovakvih idejnih "rješenja".

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
<Enter_name> je napisao:

слог фасаде цркве Свете Тројице- црвени и жути камен са бијелом мермерном пластиком. обрати пажњу кад будеш пролазио тргом :wink:

Prolazim ja tuda svakodnevno, za razliku od nekih koji to gledaju na slikama. Dakle, razvodnjavanjem tumačenja do savršenosti... nema šta, svaka čast!

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не даји Бакиру Изетбеговићу идеје за следећи поступак пред Уставним судом! :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

A da mi uzmemo logo BMW-a za grb grada? Bijela boja nek predstavlja fasadu Banskog dvora, a plava boja nebo iza njega... dovoljno dobra simbolika :-?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Moje tumačenje grba je inspirisano jednim Krležinim citatom
Citiraj:
Srbi i Hrvati su jedna te ista balega koju je tocak istorije podijelio na dva dijela.

Na grbu imamo volove (gdje su volovi tu je i balega) srebrenu liniju koja liči na trag točka.... 8)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Па добро, грб није разгледница да натрпаш на њега свега и свачега, па у руб још и мало пијеска и шкољку залијепиш уз натпис поздрав из Тучепа...

Ја више о новом грбу размишљам као о трејд марку, нечему што може укомпоновати стилизоване приказе традиције са савременим добом које је визуалније него иједно доба прије. Отприлике - какав је потенцијал графичког рјешења у смислу брендинга, а да уједно (па макар у врло апстрахованој форми) садржи и елементе традиције.

Рјешење малог грба има потенцијал, нарочито колоритни... могу да замислим сребрни и златне елементе аплициране на дрес Борца цијелом дужином по сред груди или на плакатима, позивницама, канцеларијским материјалима, веб сајтовима, сувенирима... дало би се од тога направити свашта. Граница је само машта. :)

управо смо то имали у виду. графичке потенцијале рјешења које се да искористити на разне начине и за различите потребе, јер савремени услови то захтијевају.

што се тиче Јаблана, ми смо унапријед видјели навијаче Борца са сребрним биком на заставама и плишане лутке у сувенирницама. жао ми је што Бањалучани то не могу да препознају и искористе.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

OK, jasno, išlo se na generički grb koji se može tumačiti na hiljadu načina kako bi bio korektan za državu BiH, te ne bi vrijeđao ostale konstitutivne nacije.
Navijači borca su Lešinari (prije Vulturesi) i zna se ša je na njihovim zastavama.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 14:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:

Не даји Бакиру Изетбеговићу идеје за следећи поступак пред Уставним судом! :lol: :lol: :lol:

неће то доћи до Бакира. он чека да га оборе Срби. ебига, такав смо народ.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 15:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Zasto su bikovi bijeli/sivi?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 15:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
OK, jasno, išlo se na generički grb koji se može tumačiti na hiljadu načina kako bi bio korektan za državu BiH, te ne bi vrijeđao ostale konstitutivne nacije.
Navijači borca su Lešinari (prije Vulturesi) i zna se ša je na njihovim zastavama.

смрт управља колима које вуку волови. имаш то у историји умјетности, потражи.

Poslednji put menjao Зоран Николић dana 16 Apr 2015, 15:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
The_new_Statesman je napisao:
Vrbas je zelen.

није зелена боја никаква специфичност Врбаса. и Неретва је зелена, и Дрина је зелена у горњем току. махом све планинске ријеке имају неку нијансу зелене. међутим, грб не представља природне боје, него одређену симболику. јер гдје си ти у природи видио црвеног лава (као на породичном грбу Хабзбурга) или плавог лава (као на грбу Данске).

The_new_Statesman je napisao:
Vrbas je zelen.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]