banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 09:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ок, научио сам нешто ново (мада ми се баш не чита "Постање" тренутно). Захваљујем. Што и даље не оправдава катастрофално графичко рјешење волова, пардон бикова...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
chils je napisao:
Ili metnuti lajkovacku prugu i latifagu I sulejmana kako sa zavezljajima put putuju I taman zadovoljna I divljaspora i srbadija.

:lol: :lol: :lol:

Tek prije neki dan skontah da oni putuju iz BL, a mislio sam Sarajevo ili Travnik.

chils je napisao:
I drzati se pri tom nekog prirucnika za heraldicare kao pijan plota jer pobogu tako pise u knjizi (kao da projektuju most pa da sve mora u mm)

I ova dobra.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ako se entitet zove Republika Srpska red je da grb glavnog grada bude više srpski nego ostali.Ili možda griješim?U suprotnom,poslije grba na red će doći i sam naziv entiteta jer on vrijeđa nesrpsko stanovništvo jer bla,bla,bla....

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ni meni se ne sviđa grafički prikaz bikova.
Sve ostalo bi moglo proći.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
davorr3 je napisao:
Ne znam samo zašto stalno pominješ druge gradove? Jel treba da kopiramo nekoga?
Zaboli me kurac za grbom Pariza, Londona, a pogotovo Kladuše.

Nit' je Vrbas bijel, kao na tvom crtežu, nit' je Kastel žut, ako ova bijela štrafta treba da predstavlja Vrbas, a ovaj žuti zid Kastel.

па ми смо баш ишли за идејом да знамења Бање Луке не буду ничија копија. зато је приједлог грба и заставе апсолутно јединствен. ако пронађеш неки грб који има сличан садржај и тинктуре, ми ћемо овај истог тренутка повући. а имај у виду да у свијету постоје милиони грбова.

хералдика не познаје природне боје. основне тинктуре су метали (сребно и злато) и емајли (црвена, плава, зелена, црна и пурпурна). поред тога постоје и крзна (хермелин и вјеверица) и то је крај. све што се на грбу представи мора се изразити кроз те ''боје'', ако хоћете грб. ако нећете грб, онда можете да цртате шта вам воља и како вам падне на памет.

питаш ме зашто Врбас није зелен? зато што хералдика забрањује емајл преко емајла. не може зелени стуб преко црвеног поља. уосталом, Врбас није зелен ни на претходним амблемима, а не видим да сте се нешто бунили због тога.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne može Latif-aga na grb....

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Ок, научио сам нешто ново (мада ми се баш не чита "Постање" тренутно). Захваљујем. Што и даље не оправдава катастрофално графичко рјешење волова, пардон бикова...

нема на чему. ја сам ту да одговорим на свако ваше питање и објасим све што вас занима.. колико је то у мојој моћи.

иначе, не треба мијешати бикове са воловима. во је ушкопљен и тако ''припитомљен''. то је теглећа животиња (зато се представља са брњицом у њушци). бик је неукроћен и слободан. баш какав је и у приједлогу грба.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Čiča iz Rogače je napisao:
Ako se entitet zove Republika Srpska red je da grb glavnog grada bude više srpski nego ostali.Ili možda griješim?U suprotnom,poslije grba na red će doći i sam naziv entiteta jer on vrijeđa nesrpsko stanovništvo jer bla,bla,bla....

ми смо се трудили да грб буде што је могуће више српски (указујући тиме на положај и улогу Бање Луке у оквиру ентитета). с обзиром да Уставни суд забрањује експлицитне националне симболе (двоглавог орла и крст са огњилима), онда смо гледали да задржимо бар боје српског грба (црвена, сребрна и златна). то су уједно доминантне тинктуре и у нашој средњовјековној хералдици, па смо тако поштовали и локалну традицију. мислим и да је мото на ленти довољно српски. ко разумије схватиће.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2012, 12:15
Ја поред овога свега не могу да разумијем да се траже неки алтернативни симболи града и да треба да тражимо скривена значења грба, поред очигледних симбола БЛ (кастел,врбас,бански двор, лист кестена, шехитлуци, ако храм већ не може).. Свака част Кочићу и стиховима и биковима, ако ако је то по важности испред ових наведених јебига онда, дај неку петокраку и ћао..

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Citiraj:
хералдика забрањује емајл преко емајла

Забрањује и метал преко метала, па ипак има примјера одступања (рецимо швицарски кантон Thurgau, који има златног лава на сребрној подлози).
Такође не би требао да садржи ни слова, па на примјеру кантона Vaud видимо одступање (златна слова на сребрној подлози). Оба су из 18. вијека.
Не би требао да садржи ни људе као шаржу, па опет кантон Glarus, општина Ада, Зрењанин...итд. ипак имају људске фигуре.

Није ни у хералдици све дивно и бајно и јасно. Nulla regula sine exceptionem! :)

Него, видим да су Македонци поставили нека правила за муниципалну хералдику на трагу онога што ја заступам. У седмом броју Хералда, чини ми се. (Ал опет факинг круне бедемске! :lol: )

http://heraldika.org.mk/

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Gdje je ta naredba, da se mora grb praviti po heraldičkim zakonima? Je li to Gavra naredio?

да, то је био четврти услов конкурса (било је објављено и на званичној интернет страници Града):

4. Грб мора бити сачињен и описан по правилима хералдике. Уз приједлоге, потребно је доставити детаљан текстуални опис грба (блазон),

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
горан je napisao:
Ја поред овога свега не могу да разумијем да се траже неки алтернативни симболи града и да треба да тражимо скривена значења грба, поред очигледних симбола БЛ (кастел,врбас,бански двор, лист кестена, шехитлуци, ако храм већ не може).. Свака част Кочићу и стиховима и биковима, ако ако је то по важности испред ових наведених јебига онда, дај неку петокраку и ћао..

Meni poslije svega ovoga petokraka uopšte nije mrska, a i zelena boja bi mogla proći. Bolje je u svakom slučaju od izvještačenog prikazivanja srbstva i tradicije.

Kao da na silu hoće da se takmiče sa grbovima gradova Jevrope koji su stari po nekoliko vjekova.

Poslednji put menjao filozof sa vrbasa dana 16 Apr 2015, 13:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Citiraj:
хералдика забрањује емајл преко емајла

Забрањује и метал преко метала, па ипак има примјера одступања (рецимо швицарски кантон Thurgau, који има златног лава на сребрној подлози).
Такође не би требао да садржи ни слова, па на примјеру кантона Vaud видимо одступање (златна слова на сребрној подлози). Оба су из 18. вијека.
Не би требао да садржи ни људе као шаржу, па опет кантон Glarus, општина Ада, Зрењанин...итд. ипак имају људске фигуре.

Није ни у хералдици све дивно и бајно и јасно. Nulla regula sine exceptionem! :)

Него, видим да су Македонци поставили нека правила за муниципалну хералдику на трагу онога што ја заступам. У седмом броју Хералда, чини ми се. (Ал опет факинг круне бедемске! :lol: )

http://heraldika.org.mk/

а погледај кад су настали ти нетачни грбови неколицине швајцарских кантона (у вријеме након Француске револуције). онда ћеш и схватити зашто су погрешни и зашто одступају од хералдичких правила. револуције су из идеолошких разлога увијек биле против хералдике. такав је случај и са амблемима комунистичких држава. међутим, кад идеологија пропадне, са собом однесе и своју идеолошки обојену амблематику. а хералдика траје и опстаје већ девет вијекова, јер је систем знакова који има унивезралну примјену (невезану за политичке системе и државна уређења).

ти грбови које је додјељивала Марија Терезија новоосвојеним областима у далеким провинцијама Царства су обичне барокне слике, најчешће у форми печата. међутим, погледај какви су грбови градова у Аустрији, све ће ти бити јасно.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Зоран Николић je napisao:
sinip je napisao:

нема на чему. ја сам ту да одговорим на свако ваше питање и објасим све што вас занима.. колико је то у мојој моћи.

иначе, не треба мијешати бикове са воловима. во је ушкопљен и тако ''припитомљен''. то је теглећа животиња (зато се представља са брњицом у њушци). бик је неукроћен и слободан. баш какав је и у приједлогу грба.

Све све, али оно мени нит' личи на бикове, нит' на неукроћене...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Зоран Николић je napisao:
револуције су из идеолошких разлога увијек биле против хералдике. такав је случај и са амблемима комунистичких држава. међутим, кад идеологија пропадне, са собом однесе и своју идеолошки обојену амблематику.

Ах, ја сам више револуционар него традиционалиста. Све има свој вијек - човјек, државе, идеологије... трају, па пропадну, јер тако и треба да буде. Старо треба да уступи мјесто новоме. Не постоји нешто што би било вјечно и непромјенљиво, просто не иде. Лијепо је рекао Хераклит - Панта реи! :)
Мислим да симболика неког времена треба да буде у складу с тим временом, да изриче дух времена, а не дух прошлости. Прошлост треба сачувати, спаковати у књиге, изучавати, учити из ње... али је не треба живјети, а поготово не понављати.
Хералдику и њена правила видим као конзервативно-естетски покушај да се спријечи промјена, прогрес (или регрес, свеједно), просто да се заустави кретање, вријеме, пропадање по реду времена (Анаксимандар :) )... то ми је све страно, па не волЕм. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

горан je napisao:

а ко је за Бању Луку и Бањалучане већи и заслужнији од Кочића?

што се тиче симбола, зграда није симбол. зграда је објекат у простору, а симбол је апстрактна идеја изражена кроз одређени знак.

Врбас смо представили и дали му већу важност у грбу него у било ком од претходних амблема. тврђава је приказана кроз форму зидина и бедемске круне. од кестена цијела грана у роду.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ja na grbu nigdje ne vidim Vrbas. Takođe, to što ti nazivaš zidinama ne budi asocijaciju na Kastel. Kruna ko kruna... kesten - u redu. A više se priča o BL kao gradu lijepih žena nego gradu neukroćenih bikova. Dakle...

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mali je konkretan :D

Elem, kolikosam shvatio da ovaj znak prati postuje razna heraldicka pravila i da mu je to veoma bitno...

Mnogi postovi na ovom forumu su u skladu sa gramatikom i pravopisom ali to ne znaci da su vrijedni bilo cega :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Ах, ја сам више револуционар него традиционалиста. Све има свој вијек - човјек, државе, идеологије... трају, па пропадну, јер тако и треба да буде. Старо треба да уступи мјесто новоме. Не постоји нешто што би било вјечно и непромјенљиво, просто не иде. Лијепо је рекао Хераклит - Панта реи! :)
Мислим да симболика неког времена треба да буде у складу с тим временом, да изриче дух времена, а не дух прошлости. Прошлост треба сачувати, спаковати у књиге, изучавати, учити из ње... али је не треба живјети, а поготово не понављати.
Хералдику и њена правила видим као конзервативно-естетски покушај да се спријечи промјена, прогрес (или регрес, свеједно), просто да се заустави кретање, вријеме, пропадање по реду времена (Анаксимандар :) )... то ми је све страно, па не волЕм. :)

види, ништа се не мијења под капом небеском, само напредује техника. људи су исти. лако је мијењати свијет, тешко је промијенити себе. е ту је права (и најтежа) револуција. међутим, историја не почиње са нама и нашим (касније се углавном покаже) заблудама. француски јакобинци су увели и свој календар са нултом годином, али то није дуго трајало. као што нису дуго трајале ни оне прокламоване идеје о слободи, једнакости и братству. ко још у то вјерује.

што се тиче грба, он не би требало да одражава идеје и вриједности једног времена (тј. једне генерације), јер би онда свака генерација имала свој грб, а онда то не би ни био грб, јер грб се преноси с кољена на кољено (као презиме).

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Obično plava boja simbolizuje rijeku, a i sa dodatkom plave bili bi prisutni elementi trobojke.
Meni je lijepa ideja štit podijeljen na četiri polja u koji bi se mogli staviti neki osnovni simboli, recimo list, knjiga i detalj Kastela.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]