banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 09:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2015, 05:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Kad ste se vec hvatali kocica sto ne utrpaste jazavca mislim rudonja I mudonja su u vladi a jazavci su u opstini
Zasto niste pokusali da predratni grb prilagodite vasim heraldickim pravilima mozda bi to bilo bezbolnije rijesenje a to da svaka kasaba ima tvrdjavu I nije neko opravdanje kao da mi nismo kasaba. Vidila zaba...

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Umjesto hercegovackog pisanija staviti MAU VAU. Dosta vise Hercegovine, pa da je sto puta Ducic. Daj nesto divlje i autenticno :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:31 
Stara kuka
Stara kuka

Ili metnuti lajkovacku prugu i latifagu I sulejmana kako sa zavezljajima put putuju I taman zadovoljna I divljaspora i srbadija.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svidja mi se nacin na koji razmisljas. Vidi se da imas odredjenog zivotnog iskustva :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
apokalipto je napisao:
Зоран Николић je napisao:
круна (corona muralis) је нужна јер у муниципалној хералдици означава насељено мјесто. од величине и значаја града зависи о облик бедемске круне.

BL glavni grad RS-a i najzapadniji bastion pravoslavlja,gdje su dragulji i ocilo na kruni ? Nisam iz BL samo me zanima. :D

Zato što je zbog neprepoznavanja ostalih stari grb ustavni sud ukinuo. Ne mogu nacionalna obilježja samo jednog naroda. Bolje bez njh nego da uvale i šahovnicu i polumjesec. Meni je prijedlog grba ok, rekao sam to čim se pojavio.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa na zabranjeni mogu dodati stilizovane strukove mladog luka. A mladi luk ide jednako dobro i uz jagnjece i uz prasece pecenje... Mislim da je ovaj moj prijedlog na tragu chilsovog prijedloga i da oznacava se narode i narodnosti. Cak i vegetarijance :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
To dodaj na grb Župe.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:48 
Stara kuka
Stara kuka

A da naprave bijelu plocu tabulu rasu i na nju montiraju tenderski formular mjesalicu i IMT kamion koji simbolicno reprezentuje i razvoj i moto pod kojim zivimo zadnjih 25 godina

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
The_new_Statesman je napisao:
Umjesto hercegovackog pisanija staviti MAU VAU. Dosta vise Hercegovine, pa da je sto puta Ducic. Daj nesto divlje i autenticno :D

A gdje vidiš na grbu išta hercegovačko? :D
Osim što ona "rijeka" vuče na crveni koporan sa zlatnim obrubom koji nose igrači Linđa, ali ima ga i krajiška nošnja.

Čovjek došao na forum da objasni grb koji je osmislio, a vi se sprdate, ccc.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 06:59 
Stara kuka
Stara kuka

Sta je tu cudno sto se sprdamo pa ja sedmicno osmislim barem 3 gluposti sa kojim se sef sprda poslije barem 2 hefte.
Nije li malo licemjerno pricati kako eto pobogu nije banjaluka kasaba vec epicentar zapadnog srpstva a u isto vrijeme gurati dva neustrojena manjacka bika na grb I drzati se pri tom nekog prirucnika za heraldicare kao pijan plota jer pobogu tako pise u knjizi (kao da projektuju most pa da sve mora u mm)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 07:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja sam se izjasnila, da je za mene kao nekoga ko nije iz BL pređašnji grb imao simboliku BL, jer je Kastel opštepoznat pa makar bio sveden u jednostavne linije.
Grb je pun pogodak ako u sebi ima elemente koji su prepoznatljivi, ne samo za lokalni živalj nego i šire.
Ovo je moj laički odgovor, a pretpostavljam da je autor grba tu da čuje vox populi. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 07:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
To dodaj na grb Župe.

Ti samo ljubomoran na moje konkretne ideje :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 07:13 
Stara kuka
Stara kuka

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 07:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Sve je to fino što je grb u skladu sa heraldičkim pravilima, ali ja kao rođeni banjalučanin (nisam kao nepi, al šta bih sad) ne mogu niti jednog momenta prepoznati Banjaluku u njemu. U prethodne dvije varijante vrlo lako.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 07:30 
Stara kuka
Stara kuka

Jebi me ako Ja u novom grbu ne vidim samo I jedino pasuscuro druge asocijacije nemam

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 07:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tebe samo zidine ne asociraju na jelo :D
I to tesko :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 11:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2015, 08:35
Pozdrav svima.

Nisam iz Banje Luke, ali sam čest posjetilac tog našeg lijepog grada. Fino je to što se jedan od autora javio i na forumu pokušao da objasni ovaj „slučaj grb“.

Kao što su mnogi od prisutnih forumaša naveli – (kao laik) ne vidim Banju Luku u ovom grbu, uz dužno poštovanje stručnosti autora. Prethodna 2 grba su bili dobra rješenja, te su se mogli stilizovati.

Prije svega, ako ćemo biti precizni glavni grad Republike Srpske je po Ustavu (nažalost) Sarajevo. To su osmislili genijalci sa Pala još te neke 1992.g. Banja Luka je Administrativni centar Republike Srpske.

S druge strane, koliko god bila lijepa i ugodna nije ni Pariz, niti London (a i onaj londonski grb je dno). Nije ni kasaba. Lijep i ugodan gradić (u svjetskim razmjerama) koji zaslužuje i adekvatnu gradsku simboliku.

U ovom grbu je pretjerano prikazana Krajina, kao i Manjača i Petar Kočić, na uštrb same srži – Banje Luke i njenih ljudi. Vrhunac su ovi bikovi – ako su već morali biti, onda je trebalo staviti neke odvažne (kakvi su Krajišnici inače – kad se već insistiralo toliko na Krajini), a ne polusmotane volove (i dalje uz dužan respekt prema stručnosti autora). Daleko srećnije rješenje moglo je biti bez ikakvih životinja. Primjer Pariza govori da može i bez njih.

Uz sve to nedostaje i naša trobojka, koja nije neustavna, jer predstavlja Slovene i njihove boje, a ne isključivo Srbe. A mogla je poslužiti kao dio identiteta, ako se već vodi računa o tome da je Banja Luka „glavni grad“ Republike Srpske.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Autor grba može da ga opravdava do besvijesti i da objašnjava simboliku i heraldiku i zašto on misli da je grb dobar ali nas time neće ubijediti da to treba da bude grb grada. To je kao da pokušavaš nekoga da ubijediš da je neko ko je realno ružan u stvari mnogo, mnogo, mnogo lijep. Nije lijep, ružan je i grb je ružan i ne predstavlja Banju Luku i previše odskače od prethodnog grba.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 12:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
sinip je napisao:
Зоран Николић je napisao:
sinip je napisao:
Чисто да видите како се то ради. На факин' умјетничком нивоу а не као на амблему месне индустрије...

Slika

па какве везе имају лавови са Бањом Луком? како би их ти објаснио?

Никакве. Какве везе имају с Грузијом? Никакве. Веза је небитна. Бикови изгледају као да их је цртао клињо од 15 година, лавови изгледају као да их је цртао ликовни умјетник, у томе је разлика.

то ти мислиш да лавови немају везе са Грузијом. међутим, гријешиш. државни грб Грузије заснован је на грбу грузијских владара из династије Багратиони.

Slika

они по предању воде поријекло од старозавјетног краља Давида (одатле и његови симболи у првом пољу маршалованог штита - праћка и харфа). Давид је из лозе Јесејеве од племена Јудина. а симбол Јуде је лав (прочитај Књигу Постања). одатле и лав у грбу етиопских цареве, који воде поријекло од Соломона (Соломонска династија), а одатле и на старој застави Етиопије.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]