banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 14:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jul 2020, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
danijell je napisao:
Ovdje je korona dokrajčila zdravstveni sistem. Eno u Tutinu nemaju pcr testove, nego samo serološke rade. Koji su naravno najčešće negativni iako imaš simptome. Koriste još i slikanje rendgenom. Ljude šalju kući, jer su negativni. I onda sa desi kao kod porodice jednog medicinskog radnika da u tri dana joj umru otac, majka i sestra. I još dva brata u teškom stanju. Glupa gripa...
Na kraju se ne vode kao umrli od korone, jer nisu umrli u bolnici... Čak se ni kao zaraženi ne vode.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/d ... -iz-Tutina

Zato je u zadnje vrijeme i frka u Novom Pazaru, jer im iz okolnih mjesta stižu samo oni sa teškim simptomima. I da, umiru babe od 100 godina ali onda bolnici ne mogu prići ni trudnice, ni ...

Ocekivao sam da ce se slucajevi koji se desavaju jednom u 10 ili 100 hiljada, uzmu kao reper za ocjenjivanje ovog virusa. Samo sam cekao ko ce prvi potegnuti :D

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 11:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
danijell je napisao:
U manje-više razvijenim državama, među koje čak i mi spadamo. Zbog kojih se bolesti dešavalo i koliko često da dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema. Kao sada u Novom Pazaru, Nišu... Da samo hitne slučajeve primaju. Ne moramo ići u Italiju ili Njujork prije par mjeseci, gdje je došlo do toga da i zaraženi rade ili uopšte ne odgovaraju na hitne pozive. Pa ljudi kod kuće umirali par pute više nego normalno, jer im se nije mogla pružiti pomoć. Sada se tome približava Teksas ili recimo jedna od najrazvijenijh oblasti na svijetu. Kalifornija.
https://www.latimes.com/california/stor ... s-it-seems
Zbog HIV-a, malarije? Gladi?
Zbog sezonskih gripa kod nas maksimalno zabrane posjete.

I dalje još nisu sigurni ni oko imuniteta koliko traje ni koje su trajne, a koje privremene posljedice. Nekima se čulo okusa ili mirisa ni mjesecima nakon što su se "izliječili" nije vratilo. To je ono što je lako utvrditi. Problemi sa plućima, bubrezima, jetrom... I dalje mnogo toga nepoznato, a inače je poznato da se ljudi ne boje i ignorišu nepoznate stvari koje mogu na razne načine uticati na njihov život ili najbližih. Koliko ima pretjerane reakcije, samo druga strana iste medalje je pretjerano negiranje.

Umiru ljudi na razne načine. Ali eto neke afričke, azijske.. države, nemaju više kolonizatora ili šta već. Ako ne mogu samo sebi urediti državu, sistem... umiraćeš kao i kod nas prije par generacija. Loši životni uslovi i sve što ide u paketu sa tim.

Joj djeca roblje, a mi zbog korone se brinemo. Kada je zadnji put bio u našoj okolini neko prodan u roblje? Pa ako se nešto slično i desi, ali se sazna. Pa o tome bruje mediji danima. Da se desi 100 takvih slučajeva kod nas za pola godine, pa cijeli svijet bi o tome pisao. Jer ni oni ne očekuju kod nas nešto takvo. Ali da spomeneš neku oblast recimo u Rumuniji gdje žive Romi, bilo bi napredak. Samo njih 100. A tek neke siromašne u raspadu države.

I jedna sitnica kad ase spominje broj umrlih. Po pedeseti put, to su brojke uz sve mjere zabrana, kontrola, ograničenja... na globalnom nivou. Sa zaustavljenim ili ograničenim saobraćajem između gradova, regija, država, kontinenata... Trebalo sve pustiti kao da je gripa pa onda reći.. o jbga, ipak je ovo malo ozbiljije. My bad, I'm sorry. Ali onda fino ako radiš u energetskom sektoru, na održavanju rada recimo termoelektrane. Fino dovedeš epidemiologa, pa da ti on priča šta treba uraditi ako imaš problem.

Aj da ostavimo po strani evidentnu licemjernost koja izbija iz ovog posta, o tome kako eto "jebeš ga" to dječije roblje ne postoji kod nas, pa šta da se brinemo oko toga. Recimo da su afrička djeca manje vrijedna. Važniji i opasniji je virus od koga se oporavi 90% onih koji ga pokupe. Isto tako su i manje važni oni pacijenti koji umiru od običnog gripa, jer u sezoni kada hara obični grip, nema restriktivnih mjera...

Ajde ti meni, pošto vidim da uredno pratiš naučne publikacije i statističke podatke, lijepo i koncizno rastumači. Kako npr. jedna Švedska koja je primjer liberalnih mjera uvedenih u borbi protiv ovog virusa, ima slične cifre po broju stanovnika, kao recimo Francuska i Španija, koje su uvele daleko restriktivnije mjere. Kod njih je, kao i u Italiji, jedno vrijeme bilo zabranjeno i kretanje, bez specijalne dozvole.

Elem.... Na 1 milion stanovnika Švedska ima 528 srtnih slučajeva, Francuska 457, Španija 606. Švedska i Španija imaju sličan broj slučajeva na 1 milion stanovnika, preko 6000, Francuska tek 2500, što će reći da su statistički gore prošli, jer na manji broj slučajeva po glavi stanovnika, imaju približan broj smrtnih slučajeva kao druge dvije zemlje. Trenutno je u Švedskoj, u kritičnom stanju 144, u Španiji i Francuskoj preko 600. Eto, dijametralno suprotni pristupi borbi protiv virusa, prilično slične brojke u broju zaraženih i umrlih... Kako to?

Pitam ovo, pošto vlada mišljenje da su Šveđani ludi i da će otprilike pola populacije da im izumre i da bi dosad na svijetu pomrlo bar 2-3 miliona ljudi, da nije bilo restriktivnih mjera...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 14:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Okt 2017, 16:00
Slažem se sa Nitrom u potpunosti. Ovaj virus je po svemu sudeći samo debelo izvikan i medijski naduvan kao izuzetno opasan i smrtonosan. Statistike ipak govore suprotno. A još na sve to treba dodati današnju vijest kako su SAD kupile sve muguće zalihe Remdisivira koji navodno uspješno liječi simptome...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Nesto se ne sjecam da je bilo ko pricao o tome da je virus "opasan i smrtonosan"...

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 15:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa čemu onda ovolika panika i haos?

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
To ovi koji nemaju stare roditelje žive libo racku...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 16:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Baci bože kamen i budi precizan...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 16:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta se i radi

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 17:31 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nestorovic za iliju petkovica - "Znam za Iliju Petkovića da je umro od čira. Njemu je pukao čir, on je iskrvario. A onda je legao na respirator, pa je dobio koronu. Ali on nije umro od korone", naveo je Nestorović.

sta reci, koju poruku poslati..

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 17:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
I tako sastavim km post da odgovorim i na pošelji prebaci me na logovanje. Eto, pošteđeni ste.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Šta je po vama rješenje, ako se to tako može reći, i za zdravllje a i ekonomiju?

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Kada bi ljudi baš ali baš pazili na direktne kontakte i higijenu, ovo bi se moglo kontrolisati bez restriktivnih mjera.
Znači : bez grljenja, ljubljenja, rukovanja. 1m razmaka nije smak svijeta.
Neku večer šetam sa sinovima i iz kafane se neko dere "Dado, ej, đes". Stanemo, eto ti ide baja i momentalno pruža ruke. Reko stan', dovoljno si blizu! Žmirnu 2x, pogleda klince pa će starijem sinu "daj peticu!"! Ama odmakni u pičku materinu - ne rukujem se ni sa bratom!
Drugo:
Ugostiteljski radnici kada peru, da to rade po ps-u, a ne malo smućkaj i saperi. Deterdženti za suđe su prilično agresivni(mnogo više nego sapuni).

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 19:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Nitro je napisao:
danijell je napisao:
U manje-više razvijenim državama, među koje čak i mi spadamo. Zbog kojih se bolesti dešavalo i koliko često da dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema. Kao sada u Novom Pazaru, Nišu... Da samo hitne slučajeve primaju. Ne moramo ići u Italiju ili Njujork prije par mjeseci, gdje je došlo do toga da i zaraženi rade ili uopšte ne odgovaraju na hitne pozive. Pa ljudi kod kuće umirali par pute više nego normalno, jer im se nije mogla pružiti pomoć. Sada se tome približava Teksas ili recimo jedna od najrazvijenijh oblasti na svijetu. Kalifornija.
https://www.latimes.com/california/stor ... s-it-seems
Zbog HIV-a, malarije? Gladi?
Zbog sezonskih gripa kod nas maksimalno zabrane posjete.

I dalje još nisu sigurni ni oko imuniteta koliko traje ni koje su trajne, a koje privremene posljedice. Nekima se čulo okusa ili mirisa ni mjesecima nakon što su se "izliječili" nije vratilo. To je ono što je lako utvrditi. Problemi sa plućima, bubrezima, jetrom... I dalje mnogo toga nepoznato, a inače je poznato da se ljudi ne boje i ignorišu nepoznate stvari koje mogu na razne načine uticati na njihov život ili najbližih. Koliko ima pretjerane reakcije, samo druga strana iste medalje je pretjerano negiranje.

Umiru ljudi na razne načine. Ali eto neke afričke, azijske.. države, nemaju više kolonizatora ili šta već. Ako ne mogu samo sebi urediti državu, sistem... umiraćeš kao i kod nas prije par generacija. Loši životni uslovi i sve što ide u paketu sa tim.

Joj djeca roblje, a mi zbog korone se brinemo. Kada je zadnji put bio u našoj okolini neko prodan u roblje? Pa ako se nešto slično i desi, ali se sazna. Pa o tome bruje mediji danima. Da se desi 100 takvih slučajeva kod nas za pola godine, pa cijeli svijet bi o tome pisao. Jer ni oni ne očekuju kod nas nešto takvo. Ali da spomeneš neku oblast recimo u Rumuniji gdje žive Romi, bilo bi napredak. Samo njih 100. A tek neke siromašne u raspadu države.

I jedna sitnica kad ase spominje broj umrlih. Po pedeseti put, to su brojke uz sve mjere zabrana, kontrola, ograničenja... na globalnom nivou. Sa zaustavljenim ili ograničenim saobraćajem između gradova, regija, država, kontinenata... Trebalo sve pustiti kao da je gripa pa onda reći.. o jbga, ipak je ovo malo ozbiljije. My bad, I'm sorry. Ali onda fino ako radiš u energetskom sektoru, na održavanju rada recimo termoelektrane. Fino dovedeš epidemiologa, pa da ti on priča šta treba uraditi ako imaš problem.

Aj da ostavimo po strani evidentnu licemjernost koja izbija iz ovog posta, o tome kako eto "jebeš ga" to dječije roblje ne postoji kod nas, pa šta da se brinemo oko toga. Recimo da su afrička djeca manje vrijedna. Važniji i opasniji je virus od koga se oporavi 90% onih koji ga pokupe. Isto tako su i manje važni oni pacijenti koji umiru od običnog gripa, jer u sezoni kada hara obični grip, nema restriktivnih mjera...

Ajde ti meni, pošto vidim da uredno pratiš naučne publikacije i statističke podatke, lijepo i koncizno rastumači. Kako npr. jedna Švedska koja je primjer liberalnih mjera uvedenih u borbi protiv ovog virusa, ima slične cifre po broju stanovnika, kao recimo Francuska i Španija, koje su uvele daleko restriktivnije mjere. Kod njih je, kao i u Italiji, jedno vrijeme bilo zabranjeno i kretanje, bez specijalne dozvole.

Elem.... Na 1 milion stanovnika Švedska ima 528 srtnih slučajeva, Francuska 457, Španija 606. Švedska i Španija imaju sličan broj slučajeva na 1 milion stanovnika, preko 6000, Francuska tek 2500, što će reći da su statistički gore prošli, jer na manji broj slučajeva po glavi stanovnika, imaju približan broj smrtnih slučajeva kao druge dvije zemlje. Trenutno je u Švedskoj, u kritičnom stanju 144, u Španiji i Francuskoj preko 600. Eto, dijametralno suprotni pristupi borbi protiv virusa, prilično slične brojke u broju zaraženih i umrlih... Kako to?

Pitam ovo, pošto vlada mišljenje da su Šveđani ludi i da će otprilike pola populacije da im izumre i da bi dosad na svijetu pomrlo bar 2-3 miliona ljudi, da nije bilo restriktivnih mjera...

Ne bih ulazio u to koliko je ovaj kovid zlo i opsana jer i tako o njemu niko nista ne zna ili mozda bolje reci nece da se zna, o tom potom, ali hajd malo o tim ciframa, Svedjanim i njihovom modelu.

Znaci Norveska ima 250 umrlih, Danask ima 606, Finska ima 328 a Svedska 5333. Sve te komsijske im zemlje imaju odprilike u pola manje stanovika nego Svedska ali Svedska ima 10 puta vise umrlih od njih po glavi stanovnika.
Znaci Svedska drzava i Svedski model je ubio 10 puta vise svojih gradajna od modela, prvih im komsija, pa sad ti tu nadji bilo kakvo opravdanje za pametne Svedjane i njihov model.
Ne radi se o nekoj propaloj vukojebini od drazve vec o ultra, mega, giga uredjenoj i bogatoj Svedskoj i da ne zaboravimo liberalnoj, sto je jelte sad in, koja je, nevezano za to da li je ovaj virsu stvarno virus nad virusima ili pickin dim, eto kao zastitila ekonomiju a zrtvovala stanovnike.

To sto Svedska ima slican procenat umrlih sa Spanijom koja ima sest puta vise stanovnika takodje nije za pohvaliti niti je relevantno za Svedsku drzavu i Svedjane jer se Spanija borila da zastiti 46 miliona stanovnika a Svedska da zastiti odnosno odlucila da ne zastiti svojih mozda 10 miliona.

Onda izdje onaj njihov epidemiolog, okacih tamo na Svedskoj temi, kako je neki dan izjavio da su se malo zaebali i da mu je sad mnogo zao sto ih je puno urmlo. Pa sta si koji k ocekivao, a sad ih kao zalis.

Nisu Svedjani ludi ali su licemjerni a pokazalo se i nesposobni jer to sto su se odlucili za taj model im ne opravdava toliki broj zrtava. Je li mozda virsu kriv? Izvinite uslo nam je u stracke domove i bolnice, znate mi stitimo ekonomiju, znate ima tamo neka Francuska i Spanija vise umrlih vidite da smo mi bolji, pa znate zao nam je i Svedjani mirni i pametni i 5000 ih manje na broju, ma vjerovatno bi tih 5000 umrlo i od obicne gripe ako ne sada onda sigurno za mjesec, godinu, desete godina. Umrli bi sigurno, njima i tako sad nije bitno, a onom im epidemiologu je zao.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 20:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaci Svedjani su najstraznji, umrlo im je 0,05% stanovnistva od ove opake bolesti.
Npr od posledica pusenja u Srbiji na polugodisnjem periodu umre 0,11% stanovnistva. Ali eto, Svedjani se izvinjavaju :D

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2020, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
A Brko i Bjelorusija?

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2020, 00:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2015, 22:20
Aleksandarq je napisao:
Treba sve mjere ukinuti,ko se boji virusa neka napravi sebi polic cas kod kuce i da ne izlazi,a mi ostali normalno da zivimo
Niko vam ne brani da budete kod kuce,sto manje da se krecete i kad se ukine nosenje maske i vi mozete i dalje da nosite i rukavice naravno,a nas ostale pustite da zivimo

Odlicna ideja.

Ali da obecate da cete ispuniti receno i da cete biti redovni u nocnim klubovima i slicnim mjestima gdje na malom prostoru moze stati 200-300 ljudi.

Mi ostali cemo se skloniti na mjesec dana, tamo dok se svi vi ostali zarazite i to je to.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2020, 00:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2015, 22:20
Sama cinjenica da od ovog virusa u praksi umru 3 od 4 clana porodice (primjer iz Tutina koji je okacen) govori dovoljno o tome da li je virus ozbiljan ili ne.

Nije se ovo u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru desilo tek tako od sebe. Eksplodiralo, a nije iskontrolisano. Tamo gdje se testira u vecem broju, imas bolju sliku ko je zarazen, a ko ne. Hvataju se kontakti veoma brzo, okruzenje u startu zna da je neko zarazen pa je i opreznost veca.

A onda uzmes primjer iz Tutina gdje ni respiratora nema i gdje virus cirkulisao 20 dana u populaciji, Bog zna koliko se ljudi zarazilo, niko fakticki nije ni testiran u tih 20 dana ili mizerno mali broj, vjerovatno na stotine zarazenih, a nemas pojma za to i onda kad su krenuli ispoljavati simptome, nisi imao gdje da ih smjestis sve. U Novom Pazaru trenutno 80% doktora i medicinskih sestara je zarazeno, sta vise pricati.

Sistem se potpuno raspao i neka je Bog u pomoci tim ljudima na jugu Srbije trenutno.

Da je virus cudan jeste, ali potcjenjivati ga nakon svega mogu samo budale i nepismeni. U velikoj vecini slucaja ce proci bezazleno, ali i kad uzmes revolver pa stavis jedan metak u cijev, sumnjam da bi neko imao muda da stavi pistolj na glavu i kaze "ma ko ga jebe, sanse su 15% da se ubijem, nema teorije da poginem"

Ako nista, makar je tokom ovog virusa svima moglo postati jasno koliko je bolnicki sistem unisten. Ne bih se iznenadio ako ovakve situacije iz Tutina vidimo u narednim sedmicama i u nekim malim opstinama Republike Srpske.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2020, 05:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... iji/608006

Ovi opet pripremaju Hirurgiju? :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2020, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
Novih 58 zaraženih na 311 testiranih. Oporavilo se još šest osoba.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2020, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ovi naši stručnjaci su do juče kmečali kako nemaju ni testova ni čim testirati, sad odjednom svaki dan po 300 testiraju :roll: I zadnjih mjesec dana koliko god sam se trudio da saznam da je iko od mojih poznanika zaražen - niko. Čak i kad se raspitujem i formalno i neformalno da li oni zanaju ikoga da je zaražen i izolovan - isto ne znaju nikoga. Biće da neko frizira ove brojeve, zbog čega može se samo nagađati...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]