banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 14:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Чачак је нехералдички. ;)

Него, чини ми се да је Зоранов колега, Срђан, радио рјешење за грбове Подгорице и Бара... Подгорички ми је увијек био баш добар - чист графички дизајн у рјешењу малог грба, а и хералдика испоштована. О томе причам! :) О параферналијама сам већ све рекао...

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa ako si proveo kako kažeš jedan dio svoga života u BL, zašto nisi instiktivno postupio, već si googlao u kojim pričama i pjesmama se spominju bikovi i Vrbas.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Evil_Dead je napisao:

Чачак, кад би им неко нацртао лавове како треба (какве везе имају лавови са Чачком?) би био појам за ову небулозу од грба Бања Луке.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
babun je napisao:
Зоран Николић je napisao:
разлог зашто нисмо ставили обрис Банског двора је тај што се тако квари правилна линија горње ивице штита. таква деформација се у хералдици тумачи као оштећење. зар мислиш да нам је било тешко нацртати?

Jel to znaci da je grb Beograda ostecen (ne sprdam se ozbiljno pitam...nisam strucnjak)?

грб Београда је сасвим погрешан, и то из више разлога. употријебили су тзв. пољски штит, који представља разапету кожу одеране животиње.

што се тиче облика штитова, они су у хералдици давно стандардизовани. основне форме су троугласти штит (12-14 вијек) и полукружни (овај у грбу Бање Луке) који се јавља у 15. вијеку. како се Бања Лука први пут у историјским изворима помиње 1494. хтјели смо да обликом штита укажемо на вријеме настанка града. то је разлог зашто смо се одлучили баш за ову форму.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

babun je napisao:
разлог зашто нисмо ставили обрис Банског двора је тај што се тако квари правилна линија горње ивице штита. таква деформација се у хералдици тумачи као оштећење. зар мислиш да нам је било тешко нацртати?

Jel to znaci da je grb Beograda ostecen (ne sprdam se ozbiljno pitam...nisam strucnjak)?

грб Београда је сасвим погрешан, и то из више разлога. употријебили су тзв. пољски штит, који представља разапету кожу одеране животиње.

На ломачу с њима!!! :lol:

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
sinip je napisao:
Значи и Чачак је "оштећен"?

Slika

Grb Čačka je ružan.
U Moravičkom okrugu ljepši je grb Lučana (i od Čačka, Ivanjice i Gornjeg Milanovca). Iako ima nabacane elemente (ubačen i tv repetitor :lol: ), vrh grba podsjeća na spomenik krajputaš, kojih u tom kraju ima mnogo.
Takođe, na grbu se nalazi motiv šare koja je specifična za tkalje iz tog kraja. Trubu neću pominjati, ona se podrazumijeva. Da je nema, izbio bi skandal.

Edit: Evo grba
Slika
Da je jednostavniji i bez toliko elemenata bio bi sjajan.

Poslednji put menjao Choban dana 16 Apr 2015, 00:50, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Pa ako si proveo kako kažeš jedan dio svoga života u BL, zašto nisi instiktivno postupio, već si googlao u kojim pričama i pjesmama se spominju bikovi i Vrbas.

ја сам неколико мјесеци спавао на 5 метара од Врбаса :D

нисам гуглао, него сам читао Кочића. а прочитао сам скоро све што је он написао. а он је видиш писао углавном о ономе чега се неки данашњи Бањалучани стиде. и јако ми је жао због тога.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Чекај, значи грб Београда је скроз погрешан, а Бања Лука хоће да буде "већи католик од Папе"?

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Izgleda da se grbovi prave samo za onaj dio građana koji je imao kao predmet heraldiku u školi, ostali su analfabete.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:

Него, чини ми се да је Зоранов колега, Срђан, радио рјешење за грбове Подгорице и Бара... Подгорички ми је увијек био баш добар - чист графички дизајн у рјешењу малог грба, а и хералдика испоштована. О томе причам! :) О параферналијама сам већ све рекао...

Срђан је радио и грб Котора, а ангажовали су га да уради студију могућих решења грба Херцег Новог.

а колико год ти звучало невјероватно, он сматра да је овај приједлог грба и заставе Бање Луке убједљиво најбољи од његових радова. постигнута је складна равнотежа топлих и хладних површина. тинктуре и форме се лијепо слажу што даје чврсту и компактну композицију.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Одох ја на спавање... :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
постигнута је складна равнотежа топлих и хладних површина. тинктуре и форме се лијепо слажу што даје чврсту и компактну композицију.

Мени се тинктуре и метали свиђају, само кажем да ми је изломљена греда сувише генеричка. Кад би малкице више личила на обруб на крајишкој ношњи, поједностављен... мислим да би то било јако добро рјешење, мада и ово у форми малог грба је ОК.
За велики грб сам већ рекао зашто не волЕм. :)

Ево једног лијепог примјера како ја видим да требају средњи грбови изгледати, само ову круну склонити.

Средњи грб општине Ада, на страну графичко рјешење граничара, оно и треба да буде просто...а мислим да је то још из Аустрије неки грб.
Има оно о чему ја причам - изломљену горњу ивицу штита и вијенац који обухвата грб.
Склониш вијенац и имаш мали грб.

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Izgleda da se grbovi prave samo za onaj dio građana koji je imao kao predmet heraldiku u školi, ostali su analfabete.

грбови се праве за свакога, али онај ко га прави требало би да познаје бар основна хералдичка правила. јер хералдика је сасвим специфична дисциплина. написана су брда књига. човек се погуби кад закорачи у тај свет. али кад схвати неке ствари, онда му се отвара један простор који већини људи невидљив или скривен.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prijateljski savjet, nemoj ovom forumskom puku spominjati ravnoteže boja i te stvari, većina nas niti to konta niti nas se tiče. To možete ovim gradskim guzonjima što misle da se na ovaj način evropeizuju. Sad ja razumijem neke stvari.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 00:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Чекај, значи грб Београда је скроз погрешан, а Бања Лука хоће да буде "већи католик од Папе"?

дабоме. грб Београда је сасвим погрешан. међутим, грб београдског Старог Града је савршено правилан, далеко љепши и историјски утемељенији.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 01:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Па де направите скроз погрешан грб Бања Луке а да личи на нешто... Ако се неко буде бунио, пошаљите их у Београд.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 01:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Prijateljski savjet, nemoj ovom forumskom puku spominjati ravnoteže boja i te stvari, većina nas niti to konta niti nas se tiče. To možete ovim gradskim guzonjima što misle da se na ovaj način evropeizuju. Sad ja razumijem neke stvari.

ваше градске гузоње не желе било какав грб, они праве јефтину забаву за народ- Звезде Гранда трећа сезона. а биће и четврта и пета итд. све док Уставни суд не забрани употребу тренутног амблема. а онда ћете остати и без њега. но, онима који одлучују очигледно није стало.

разлог зашто смо се Срђан и ја укључили у ову причу је да покренемо неке ствари у правом смијеру.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 01:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Па де направите скроз погрешан грб Бања Луке а да личи на нешто... Ако се неко буде бунио, пошаљите их у Београд.

зар ти заиста мислиш да нисмо могли да нацртамо тврђаву и чамац испод? нисмо зато што свака босанска касаба има на свом амблему неку кулу или тврђаву. грађевински објекти су хералдичке шарже посљедње категорије. кад немаш ништа да ставиш, ставиш то. тако је најлакше. међутим, ми нисмо ишли логиком да подилазимо укусу већине, него да понудимо оно што смо сматрали најбољим. на вама је да то препознате или одбаците.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 01:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Бањалучани, хвала вам на разговору. идем да спавам. извињавам се онима којим нисам стигао да одговорим на питања, али бићу ту и наредених дана.

лаку ноћ!

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 01:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ми нисмо ишли логиком да подилазимо укусу већине, него да понудимо оно што смо сматрали најбољим. на вама је да то препознате или одбаците.

Ljudi neće egipatske hiroglife, kao šta kažeš vas dvojica ste to znali.

Svakako navrati, mislim da će interesovanje biti veće. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]