banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 388 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sledeća

Da li podržavate povećanje cijena cigareta?
podržavam 63%  63%  [ 87 ]
ne podržavam 24%  24%  [ 33 ]
svejedno mi je 14%  14%  [ 19 ]
Ukupno glasova : 139
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Okt 2011, 11:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Stratovarius je napisao:
A i ako poskupe motace se duvan, to bar nije problem :D

ima jos stosta da se smota.
kako je pocelo bit ce jeftinija nego duhan.

Tale, baci duhan!

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 11:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Шајин je napisao:
када би подигли цијене луксузних намирница, а спустили цијене основних животних, опет би дошли скоро на исто, а то њима не одговара јер им треба више пара.

Они су будале и мисле само до данас до сутра.
Ако се тај новац усмјери на подстицај за младе брачне парове у виду олакшица приликом куповине првог стана или куће, зар то неће покренути већу потражњу за становима, зар та потражња неће повећати грађење станова, зар грађење станова неће повећати обим грађевинарства и број радних мијеста, зар број радних мијеста неће повећати буџет РС-а од доприноса на плате, од људи који се ту запосле и граде, имаће више новца за трошити и самим тим куповати више, самом куповину подстичне тражњу, а тражња опет нова запошљавања итд, точак се покрене и онда се сам окреће.
Зар смањењем пореза на лијекове људима неће остати више новца да троше на друге ствари, што опет покреће точак..
Зар олакшицама за породице са више чланова неће повећати наталитет...

...а све од повећања пореза на цигарете и алкохол?
У овом случају сви добијају, и грађани и држава и политика и сви...

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 11:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
A sta cemo ako se desi kontra, broj prodanih cigareta se smanji, i to u tom obimu da povecani porez i akcize ne mogu pokriti tu razliku? Manje para u budzetu, a manji i broj radnih mjesta. Ako prodaje necega krene prema dole, broj radnih mjesta u tom sektoru se mora smanjiti, to je jasno kao dan. Sta onda, strucnjaci?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Muško, teško kod pravih pušača (korisnika cigareta) da cijena može igrati ulogu

Ja znam da meni ne igra ulogu, bila kutija 2 KM ili 6 KM

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 11:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
A sta cemo ako se desi kontra, broj prodanih cigareta se smanji, i to u tom obimu da povecani porez i akcize ne mogu pokriti tu razliku? Manje para u budzetu, a manji i broj radnih mjesta. Ako prodaje necega krene prema dole, broj radnih mjesta u tom sektoru se mora smanjiti, to je jasno kao dan. Sta onda, strucnjaci?

Е зато прије свега треба урадити добру стратегију и план. Тако да повећање пореза односно акциза не доведе до тог проблема. Али имаћемо повећање броја запослених у другим секторима, у оним за чијим производима и услугама се повећа потражња. Треба разрадити до детаља стратегију и планове, видјети искуства других, и направити такву стратегију да једноставно мора напријед. Не треба никако срљати!!!
Да ли ће се заиста смањити број пушача ако се повећа цијена? Треба видјети претходна поскупљења и како се то кретало.
Зар смањењем пушача нећемо смањити број обољелих од рака плућа и др? А самим тим и мање новца трошити на њихово лијечење?

Ако нема добре стратегије, боље је одустати, него срљати и направити куршлус.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 11:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Barsa je napisao:
Muško, teško kod pravih pušača (korisnika cigareta) da cijena može igrati ulogu

Ja znam da meni ne igra ulogu, bila kutija 2 KM ili 6 KM

U principu se i ja sa tim slazem, medjutim, postoji jedan dio pusaca koji nisu "pravi", i koji to sa cigarama gledaju i kroz pare.

A moje pitanje, iako je hipoteticko, nije nesto totalno nemoguce. Pa bas me zanima sta ovi inzinjeri sto zagovaraju poskupljenje, imaju da kazu na takav scenario?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
MuskoBre je napisao:

Е зато прије свега треба урадити добру стратегију и план. Тако да повећање пореза односно акциза не доведе до тог проблема. Али имаћемо повећање броја запослених у другим секторима, у оним за чијим производима и услугама се повећа потражња. Треба разрадити до детаља стратегију и планове, видјети искуства других, и направити такву стратегију да једноставно мора напријед. Не треба никако срљати!!!
Да ли ће се заиста смањити број пушача ако се повећа цијена? Треба видјети претходна поскупљења и како се то кретало.
Зар смањењем пушача нећемо смањити број обољелих од рака плућа и др? А самим тим и мање новца трошити на њихово лијечење?

Ако нема добре стратегије, боље је одустати, него срљати и направити куршлус.

1) Pojasni malo tu vezu "povecanje broja zaposlenih u sektorima za cijim proizvodima se povecava potraznja" sa smanjenjem broja pusaca, ili poskupljenjem cigara? To nesto kao, prestajem pusiti, pa cu ici u ribu, pa ce se pojacati prodaja stapova i mamaca??

2) Ta druga teorija..hmm..meni licno i ne pije previse vode, jer to oboljenje nije ISKLJUCIVO u vezi sa pusenjem i cigarama, tako da...A taman i da se to desi, taj neki iznos sredstava ce se prebaciti za nesto trece, i ta ista sredstva ce biti utrosena, tako da nece biti vise para u budzetu, samo ce MOZDA biti nekog sitnog pomaka oko efikasnosti u zdravstvu.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Па мислим да сам ту везу већ обајснио, кроз давање олакшица младим брачним паровима на први стан или кућу, на давање олакшица породицама са више чланова и повећањем наталитета - а све од новца од цигарета и алкохола.
Самим тим тим људима остаје више новца да троше на друге ствари.
То што спомињеш рибу и мамце, изгледа смијешно? А зар уствари није тако?

Ово што ти кажеш друга теорија: Нормално да сви са тим симтомима нису обољели од цигарета и алкохола, али дај да видимо званичну статистику? Кажеш средстава ће се пребацити на нешто треће, и неће бити више пара у буџету. Али то и јесте циљ, да се средства пребаце на другу страну на коју требају, а не само повећај буџет и повећај плату у државним институцијама.
Повећаћеш здравље својих грађана такође

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
nemz je napisao:
Па мислим да сам ту везу већ обајснио, кроз давање олакшица младим брачним паровима на први стан или кућу, на давање олакшица породицама са више чланова и повећањем наталитета - а све од новца од цигарета и алкохола.

Ово што ти кажеш друга теорија: Нормално да сви са тим симтомима нису обољели од цигарета и алкохола, али дај да видимо званичну статистику? Кажеш средстава ће се пребацити на нешто треће, и неће бити више пара у буџету. Али то и јесте циљ, да се средства пребаце на другу страну на коју требају, а не само повећај буџет и повећај плату у државним институцијама.

bit ce ti ga ovako.
ni za sta drugo te pare nece otici.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nemz je napisao:

Taj porast se NIKAD ZA NIKAD, nece iskoristiti da se sredstva dodatno oplemene, nego za pokrivanje tekucih rupa, administraciju, i tome sl. NIKAD ZA NIKAD u privredu. Dakle, trla baba lan.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Taj porast se NIKAD ZA NIKAD, nece iskoristiti da se sredstva dodatno oplemene, nego za pokrivanje tekucih rupa, administraciju, i tome sl. NIKAD ZA NIKAD u privredu. Dakle, trla baba lan.

Нажалост, слажем се са тобом.
Али мислим да је то краткорочно покривање рупа, јер на овај други начин добили би друге и боље користи, а самим тим и покривање рупа дугорочније него од данас до сутра.
Дакле, кључ успјеха су и напретка су људи! Што је у овом случају код нас није предност :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
MuskoBre je napisao:

:)
Hipotetički. Korist za državu.
"-" kratkoročno manje novca u budžetu
"+" dugoročno ušteda novca zbog manjeg trošenja na liječenje koja su posljedica pušenja.
"-" duže će ljudi živjeti, pa će duže i penziju primati

"+" cigarete se najviše uvoze, pa će biti popravljen spoljnotrgovinski bilans
"+" novac koji bi bio potrošen na cigare, biće potrošen na nešto drugo
"-" razlika u porezu i akcizama koje će biti plaćene za tu robu

Da ne idem dalje neka ostane 3:3 :)
Vi pušite, mi nećemo, na kraju svi ispušimo od države. Ovako ili onako. :)

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
MuskoBre je napisao:

Нажалост, слажем се са тобом.
Али мислим да је то краткорочно покривање рупа, јер на овај други начин добили би друге и боље користи, а самим тим и покривање рупа дугорочније него од данас до сутра.
Дакле, кључ успјеха су и напретка су људи! Што је у овом случају код нас није предност :D

Pa oni da su htjeli da rade nesto pametno, korisno i posteno, ne bi milijardu i po maraka od Telekoma, kroz IRB pumpali u kredite za nepostojece vocnjake, finansiranje ljubavnica, i sl, nego bi ubacili u pravu privredu. Za milijardu i po maraka, napravi se 5 gigantskih firmi iz nule, sa 20.000 zaposlenih.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Korist za državu.
duže će ljudi živjeti, pa će duže i penziju primati

Kako ovo može biti korist za državu?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hint.
Primjetiti znak minus ispred.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Hint.

:lol:
Nisam vidio

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pušači su stvarno PUŠAČI i to žešći, imam u komšiluku jednu familiju koja stalno kuka kako nemaju, kako im djeca trebaju u srednju, a nikad nisu bili na moru, bla bla bla, a svaki dan otac i majka spraše minimalno po kutiju i po i to kad pripaze, znači min 6 km x 365 dana = 2190 km godišnje, pa djecu su mogli da vode gdje požele svake godine, e ja im na to njihovo kukanje mogu samo reći, "ko vas jebe kad ste pušači", inače sam primjetio da fukara najviše i puši, zato i jesu fukara, a to će i ostati i ko ih jebe, nije mi ih žao niti malo.
Cigarete treba da budu 2km, a porez koji od njih ubire država minimum 8 km po kutij, tako bi dobili cijenu od 10 km po kutij a da se dio tih para daje zdravstvenim ustanovama.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
MuskoBre je napisao:

:)
Hipotetički. Korist za državu.
"-" kratkoročno manje novca u budžetu
"+" dugoročno ušteda novca zbog manjeg trošenja na liječenje koja su posljedica pušenja.
"-" duže će ljudi živjeti, pa će duže i penziju primati

"+" cigarete se najviše uvoze, pa će biti popravljen spoljnotrgovinski bilans
"+" novac koji bi bio potrošen na cigare, biće potrošen na nešto drugo
"-" razlika u porezu i akcizama koje će biti plaćene za tu robu

Da ne idem dalje neka ostane 3:3 :)
Vi pušite, mi nećemo, na kraju svi ispušimo od države. Ovako ili onako. :)

To sto ce te pare biti utrosene na nesto drugo, od strane bivsih pusaca, ne pije vode. Niko ne kupuje cigare za cijelu godinu, da iskesira milju maraka, nego kupuje dan za danom, recimo 3 marke. Te 3 marke ce biti potrosene na npr. Coca Colu, ili nesto trece, sitno. Slaba vajda.

Da se cigare kupuju odjednom za sledecih 365 dana, pa dvoje ljudi da umjesto kupe zalihe, 2 milje maraka, te pare bi se jos i nekako MOZDA mogle iskoristiti za nesto pametnije. Ovako...Opet trla baba lan.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2011, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Barsa je napisao:
danijell je napisao:
Hint.

:lol:
Nisam vidio

Od pušenje oćoravio :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 388 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]