Citiraj:
Direktor Festivala BL ROA je 27.03. poslao e-mail, adresiran na Gradonačelnika i Načelnicu društvenih djelatnosti Grada Banja Luka - PISMO NAMJERE na koje odgovor nije stigao do današnjeg dana.
Pismo u cijelosti:
Poštovani G-dine Davidoviću i poštovana G-djo Radovanović,
obraćam Vam se sa ovim PISMOM namjere u želji da pokušamo svi zajedno spasiti održavanje Festivala BANJA LUKA ROCK OPEN AIR 2011 koji ima realne izglede da preraste u jedan od najvećih rock festivala Balkana. Molim Vas nemojte ovo shvatiti kao kritiku, nego samo kao jedno PISMO NAMJERE sa kojim želim skrenuti pažnju na značaj BL ROA i pokušati djelomično predočiti jedan omalovažavajući odnos prema ovom projektu u odnosu na neke druge. Zahvalan sam što ste u prve dvije godine podržali Festival, ali mi se čini da se čekao trenutak da se BL ROA dovede u situaciju prestanka djelovanja.
Za ovu godinu podrška Administracije grada je izostala. Znam, reći ćete da sam tražen, pozivan i da me nije bilo.
Medjutim. Krajem oktobra, prije mog odlaska u inostranstvo radi održavanja nekoliko vlastitih koncerata i da popravim svoju trenutnu financijsku situaciju, navratio sam u Odjeljenje za društvene aktivnosti, kako bi dobio informacije iz prve ruke o Konkursu za kulturna dešavanja u 2011. godine.
G-dja Dijana Djukić mi je rekla da će Konkurs biti objavljen do kraja januara 2011. godine. Bio sam uvjeren da je to tako. Medjutim Konkurs je objavljen u decembru 2010. Iako sam posjećivao web stranicu grada vrlo često, tražeći objavljen Konkurs pod “Tenderi/Konkursi”, kako u toj podstranici Konkursa nije bilo smatrao sam da još nije objavljen.
Po mom prvobitnom planu vratio sam se u Banja Luku polovinom januara 2011. i na moje iznenadjnje saznao sam da je Konkurs zaključen krajem decembra 2010. Sa zakašnjenjem od 15-ak dana predao sam zahtjev koji je iz razloga zakašnjenja odbijen.
Mogu shvatiti proceduru koju je potrebno poštovati, ali ne mogu shvatiti da odredjeni imaju privilegiju i ne moraju poštivati proceduru. Svjestan sam da sam ja neko novi u tom Gradu. I sa ponosom mogu da tvrdim da sam u svom vrlo kratkom roku boravka u Banja Luci u kojoj sam namjeravao i ostati do kraja života, doprinio više na promociji Grada i Republike Srpske, nego mnogi domicilni za cijeli život i ne samo to. MIslim da sam jedini uz Dragoljuba Sladojevića koji je prvim Festivalom častio Grad i gradjane sa vlastitim sredstvima. I da kao novi nisam “zadobio” potrebne simpatije, koje su na žalost vrlo važne.
Projekt BL ROA je proglašen NAJBOLJIM ROCK FESTIVALOM NA BALKANU, taj epitet dali su mu svi učesnici prvog rock opena, počev od Mick Boxa iz Uriha Heep, BC Sweet, Bruno Langer, Zele Lipovača, jednostavno svi učesnici. Festival je organiziran na najvišem mogućem svjetskom standardu.
Bez obzira na sve, on ove godine doživljava veliki udarac Grada kojeg JEDINO BL ROA PROMOVIŠE ŠIROM SVIJETA. Festival je primljen u Asocijaciju svetskih festivala. Uz moj angažman od tri godine rada, na promovisanju Festivala, samim tim i Banja Luke, napisano je hiljade stranica na nekoliko jezika. Glas ROCK OPENA STIGAO JE i u Južnu Afriku i Kanadu, Australiju, USA, Južnu Ameriku, Novi Zeland, jednostavno cijelom kuglom zemaljskom. Ne, to nije dovoljno. Kriteriji po kojima se vrednuje nečiji kvalitet nisu mi jasne. Biću slobodan i uporedit ću dva banjalučka Festivala DEMO FEST i BL ROA.
Znam da Vam se neće svijdeti ova konstatacija, ali odobriti prošle godine 40000 KM za DEMO fest, a za BL ROA samo 20000 KM govori o nekoliko stvari, dali Festival BL ROA nije pridobio simpatije ili nije procijenjena njegova vrijednost. Jer nemoguce je da 30 amaterskih, neafirmisanih, demo bendova vrijede vise od 10-ak evropski i svjetski poznatih grupa.
Još je veće razočarenje što DEMO festu ukupno uspjeva dobiti preko 200000 KM i naknadno od mnogih isntitucija dodatna sredstva. I taj festival hvali se na svakom mogućem mjestu, a BL ROA, sa njim se G-din Komić ponosno hvalio u Njemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama u koje je putovao noseći sa sobom promotivne materijale BL ROA, jer je mogao, jer je BL ROA svejtski festival. To je tog ranga. Sa Demo festom je to nemoguće.
Ove godine je pripremljeno i dogovoreno 21 bend iz 12 zemalja;
Jurica Padjen & Aerodrom iz Hrvatske – legenda ex Yu scene
Kraljevski Apartman iz Srbije – 5 albuma
Shadowside iz Brazila – 5 albuma
Myland iz Italije – 5 albuma
Lunaffair iz Austrije – 2 albuma
Green.Frog.Feet. – Njemačka – 4 albuma
Regardless of me – Italija – 2 albuma
Smash Hit Combo – Francuska – 2 albuma
Edge of Serenity – Holandija – 1 album
Thunderbolt – Norveška – 6 albuma
Nevergreen – Madjarska/Srbija – 9 albuma
Transmitter – Njemačke – 6 albuma
Geminus – Njemačka – 4 albuma
Brocken Strings – Srbija – 1 album
Crossroad Blues Band – Makedonija
KISS Forever – Madjarska – cover bend
Uncle Sam Decided – Sarajevo – 1 album
Heaven Rain – Banja Luka – 1 album
Pasiv – Banja Luka
i dva demo benda sa takmičenja demo bendova u kojem su učestvovali 70-ak mladih bendova cijele regije. Takmičenje još traje.
Kako je moguće umanjiti vrijednost gore navedenih bendova u odnosu na 30-ak početnih koji ucestvuju na DEMO FESTU od kojih će vrlo teško uspjeti bilo koja grupa, jer je to takav kvalitet.
Neću dužiti, samo bi zamolio da još jednom preispitate mogućnosti i ako želite, pronadjete mogućnost podrške i nastavka održavanja Festivala ili preostaju dvije najgore opcije, preseljenje u drugi grad BiH ili gašenje. Ne mogu sebi više dozvoliti da iz svog džepa plaćam takav projekt jer niko to ne čini u ovom gradu, pa zašto bi i jedan Boško Beuk to činio.
Da uvijek mogućnosti ima, to svi dobro znamo. Kako objasniti da koncert Joe Cockera ne ulazi u kalendar. Istog sam i sam nudio prije dvije godine, moja ponuda nije prihvaćena. Nudio sam i Santanu, Bonny M i još neke velike zvijezde, elegantno sam odbijen. Moj SVEČANI BOŽIĆNI KONCERT nije prihvaćen, iako je cijena koštanja vrlo mala. Šta drugo mogu reći nego da postoje različiti kriteriji u kojima nije važan kvalitet.
Ono što nebi želio, jer se, iako nisam rodjeni i dugogodišnji banjalučanin banjalučaninom osjećam i na neki način smatram, da pripadam tom gradu i želja mi je da svojim skromnim iskustvom, znanjem i umijećem doprinesem nečem dobrom i korisnom ne samo za grad nego i za Republiku Srpsku, cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Nadam se da ćete preispitati mogućnosti podrške i u što skorije vrijeme upoznati me sa Vašim stavom.
Trenutno nisam u Banja Luci, odgovor mi pošaljite mailom.
U naprijed zahvalan
Boško Beuk
Jedno je istina, a to je da prdonje (ne mislim na poštene i časne navijače FK Krajina u koje i sam spadam) i drkadžije iz gradske uprave neće da odgovaraju na email, a par puta sam im pisao i tražio odgovor na nekoliko problema u gradu.