banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 13:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2010, 22:40
Za shabana: Nisam mislio na improvizaciju sa inkubatorima. Inkubator vec sam podesava vlaznost i temperaturu, vec sam mislio na improvizaciju pri dobijanju kiseonika u nekom od industrijskih postrojenja zapadne RS. To si mogao skontati da si pazljivije citao... Kiseonik se dobija i deponuje na bezbroj jednostavnih nacina.

Da ne narusim danasnju slavu Banjaluke... ali '92. Banjaluka nije bila centar kao danas. Prijedor sa rudnikom i celpakom je imao veci bruto proizvod od Banjaluke... sve bolnice u RS su se snabdijevale sa istog kolaca, a prijedorska i dobojska bolnica su pokrivale veci dio stanovnistva nego banjalucka. A koliko tek jos bolnica i inkubatora ima u manjim gradovima RS, dubica, novi, gradiska, sanski most, pa citava krajina je tada bila nasa i Drvar cak mislim i Jajce... i niko nije prijavio nestasicu kiseonika???

Koridor, koridor, koridor.... skontali smo, koridor je morao biti probijen, i koridor je probijen. Hvala tvome tati, hvala mome tati, hvala svim tatama koji su se borili... ali probijanje koridora nije tema nase danasnje emisije.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Aha, a gdje to tacno "u neposrednoj blizini Banja Luke" su bila ta postrojenja ?

Ovdje neki ljudi provlace tezu da su bebe namjerno pobijene zbog propagande -
Ja u takvu pricu ne mogu da vjerujem.

To sto je smrt beba koristena za propagandu isto tako osudjujem, ali govoriti da su bebe pogusene samo zbog propagande nije normalno.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ja ne tvrdim da su bebice "pobijene" zbog propagande, vec tvrdim da uzrok smrti tih beba nije nestasica kiseonika. Ja ne znam zasto su umrle te bebe.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
mirdza je napisao:
Uf, kad moram da se ukljucujem u ovakvu temu...Citiram osobu koja je tada radila na Paprikovcu: "Ta djeca bi umrla i da je bilo kiseonika...". Ne ulazim u detalje sta i kako.

Moje saucesce roditeljima 12 beba.

О томе ја причам.

ево запитајте се да ли би било кисеоника да је на Паприковцу била нпр. Караџићев син или ћеркица

меди je napisao:
Зашто се свака особа која размишља својом главом на овом форуму етикетира на најпогрдније начине? Дајте људи, наравно да је свима жао тих беба и њихових родитеља. Али то није препрека да се о томе размишља и расправља.

Управо тако. неки од нас само размишљају о одређеним чињеницама које су доста неразјашњене и чудне. кад би ми неко сутра донио чврсте доказе који би показали да нисам у праву, и да нисам имао основе да сумњам, ја бих се први извинуо и признао да сам погријешио.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
меди je napisao:
@_zoka:

Ко је Борисав Јовић? Претпостављам да није ОВАЈ.

Jeste,taj.
Rocker je napisao:
Aha, a gdje to tacno "u neposrednoj blizini Banja Luke" su bila ta postrojenja ?

Ovdje neki ljudi provlace tezu da su bebe namjerno pobijene zbog propagande -
Ja u takvu pricu ne mogu da vjerujem.

To sto je smrt beba koristena za propagandu isto tako osudjujem, ali govoriti da su bebe pogusene samo zbog propagande nije normalno.
Nije normalno da ljude šalju kao stoku na klanje na kraju rata u opštoj bježaniji pa su slani...Jedinica moga oca je imala više žrtava u tih sedam dana,nego za cijeli rat,a prošla je štošta i uvijek bila na prvoj liniji...Nije normalno da se naredi povlačenje vojske,a civilima se ništa ne kaže...
Za ta postrojenja za proivodnju kisika bi trebao pitati Borislava Jovića,on je to napisao..

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@Rocker:
Је ли исто тако Маркале и Васу Мискина не треба доводити у питање јер није нормално?
Је ли исто тако 9/11 не треба доводити у питање јер није нормално?
Је ли исто тако Рачак не треба доводити у питање јер није нормално?
Је ли исто тако Сребреницу не треба доводити у питање јер није нормално?
...

Got the point?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha, i jesu li bebe namjerno pogusene ili nisu ?

Da li bi bebe imale vise sanse da prezive da je bila omogucena komunikacija sa Srbijom ?

27.05.92 iz moje jedinice nas je bilo trojica ranjenih. Toga dana ili sutradan, cini mi se da je otisao zadnji avion za beograd, i njemu moj vojnik kome su tako spasili ruku (zajedno sa jos puno teskih ranjenika). Inace bi sad bio bez ruke.
Ja sam sutradan operisan na tadasnjem VMC-u, odnosno samo zakrpljen, i vec nakon 4 dana se vratio u jedinicu, onako sepav sa sve gelerima koje doktor nije mogao da izvadi jer nisam bio takav prioritet. Te gelere i sad nosim, al me ne zuljaju, zuljaju me price poput ovih sa ove teme.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

меди je napisao:
@Rocker:
Је ли исто тако Маркале и Васу Мискина не треба доводити у питање јер није нормално?
...

Got the point?

Ne znam ko moze imati obraza da dovodi Srebrenicu u pitanje ? I na koji nacin je to uopste uporedljivo, sve sto je nabrojano u tvom postu sa ovim slucajem ?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Ја вас најљубазније молим!

Тема је јако осјетљива. О њој треба причати, нема разлога да се не прича. Али:

1. избјегавајте тешке ријечи (сувише је тешких емоција у причи и без вријеђања)
2. настојте да не причате о стварима у које се не разумијете! Разумијем сумњу, али схватите: 12 породица, 12 мајки и 12 очева су доживјели да им дјеца умру у инкубатору! Полако. Не одједном, данима се знало да нема кисика и да га нестаје.

Мислите да тих 12 очева не би нашло кисик у околини Бањалуке да га је било? Ајде политичари, великосрби, ово, оно, разумијем да неко сумња у нешто.
Али мислите да 12 мајки (које су и из околних градова) нису покушавале да нађу кисеоник на свим могућим мјестима?
Мислите да су сви љекари (баш сви) на Паприковцу стока која ће допустити да бебе умру?

Ако лупате без размишљања, позивате се на сумњиве чланке из новина (Милош Васић је рекао да је Јовић рекао и то је одмах истина?), исти сте као и новинари који су у рату износили полуистине, спекулације и митове.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Šta sad?Ti si ranjen?Svaka čast,poštujem!Je li treba sad da ne raspravljamo o onome što se tebi ne sviđa i nije ti srcu milo?U proteklom ratu se rađene takve monstruozne stvari,svaka strana protiv svojih sunarodnika,da ti pamet stane....Ako je ovo što mi tvrdimo (tvrdimo je prejaka riječ u ovom slučaju) tačno,zar ne bi bilo pravedno da neko odgovara za to?Niko ne spori tragediju koja je snašla roditelje te djece i Banjaluku ali ako je stvarno neko isplanirao njihovo prepuštanje sudbini radi "višeg cilja" taj neko treba da odgovara i osjeti bar djelić te iste patnje.
@shoole....Miloš Vasić nije rekao da je Jović rekao....Jović je to napisao u svojoj knjizi.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Šta sad?Ti si ranjen?Svaka čast,poštujem!Je li treba sad da ne raspravljamo o onome što se tebi ne sviđa i nije ti srcu milo?U proteklom ratu se rađene takve monstruozne stvari,svaka strana protiv svojih sunarodnika,da ti pamet stane....Ako je ovo što mi tvrdimo (tvrdimo je prejaka riječ u ovom slučaju) tačno,zar ne bi bilo pravedno da neko odgovara za to?Niko ne spori tragediju koja je snašla roditelje te djece i Banjaluku ali ako je stvarno neko isplanirao njihovo prepuštanje sudbini radi "višeg cilja" taj neko treba da odgovara i osjeti bar djelić te iste patnje.
@shoole....Miloš Vasić nije rekao da je Jović rekao....Jović je to napisao u svojoj knjizi.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To sto sam ja ranjavan (ono je bilo samo prvo ranjavanje) nema nikakve veze, nisi ocigledno shvatio point.

Da taj moj vojnik nije tada prebacen za VMA, ostao bi bez lijeve ruke. Da je bila moguca komunikacija, sanse za prezivljavanje tim bebama bi sigurno bile vece.

Nacin na koji je ova osjetljiva tema naceta ovdje na forumu nije bas najspretniji, i to je ono sto mene nervira.
A tebi predlazem da jos jednom procitas shooletov post, nema mu se sta dodati.
12 majki, 12 oceva , ljekari, i kompletno osoblje porodilista su znaci mirno prihvatili gusenje beba samo zbog toga sto je nekom iz vlasti to trebalo ?
Ma daj . . .

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@shoole
рећи: Мислите да су сви љекари (баш сви) на Паприковцу стока која ће допустити да бебе умру? је исто као кад ја кажем: зар мислите да су сви путници у аутобусу стока која ће допустити да неко пребије 93-огодишњег старца. А пребијен је прије пар дана у центру БЛ.
Тај аргумент нема тежину. Поготово у рату, када један токар са пушком око врата има више кредибилитета у одлучивању него специјалиста хирургије.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
lollipop je napisao:
niko ne misli da je tim ljudim lako, ali zar ne mislis da bi oni isti voljeli da znaju istinu kako je doslo do toga.. ukoliko je uistinu sve ovo istina o prici da postoje oni koji tad nisu zeljeli pomoci...
ja sam sigurna sam da se mogao iznaci neki nacin..

I šta ako je ''ISTINA'' to što je ovaj implementirao...
Hoće li ta istina vratiti te bebe u život? Hoće li se poboljšati život tih ljudi koji su izgubili bebe? Hoće li dobiti neku satisfakciju čak i ako osude na smrt 1, 5 ili 200 ljudi koji su to ''uradili''?

NEĆE!!!
Čak naprotiv biće im još gore.

Ako nisi izgubio nikog na takav ili bilo kakav način, ne znaš o čemu pričaš.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Rocker je napisao:
меди je napisao:
@Rocker:
...

Got the point?

Ne znam ko moze imati obraza da dovodi Srebrenicu u pitanje ? I na koji nacin je to uopste uporedljivo, sve sto je nabrojano u tvom postu sa ovim slucajem ?
Очигледно ниси схватио поенту. Постоји пропаганда, која нам свима намеће мишљење и ствара друштвени стереотип. У случају Сребренице стереотип је тај да је тамо побијено 10000 људи, све живо и мртво што се нашло на том простору. Нико не спори да су људи у Сребреници погинули, исто као што нико не спори да су мале бебе умрле у овом случају. Међутим, чим се појави неко ко размишља, ко се пита, ко се заинтересује, ко сумња ... у детаље, околности, мотиве ... он је опасан, ненормалан, безосјећајан, суров, паметњаковић.

Је ли сада јасније?

@shoole:
Мислим да претјерујеш. Ако би се водили тим начином размишљања, онда не би требало да размишљамо и расправљамо ни о једној трагедији која се свакодневно дешава, и код нас и у свијету, само зато што би се жртве могле наћи увријеђене. Уосталом, нико овдје није написао ништа увредљиво, што би нарушило поштовање према свима који су остали повријеђени.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
djesburaz je napisao:
@shoole
рећи: Мислите да су сви љекари (баш сви) на Паприковцу стока која ће допустити да бебе умру? је исто као кад ја кажем: зар мислите да су сви путници у аутобусу стока која ће допустити да неко пребије 93-огодишњег старца. А пребијен је прије пар дана у центру БЛ.
Тај аргумент нема тежину. Поготово у рату, када један токар са пушком око врата има више кредибилитета у одлучивању него специјалиста хирургије.

Сад лупаш! И манипулишеш, управо како сам и молио да не радите. И доказујеш да си клинац.

Никаве везе, али никакве везе нема пребијање старца у аутобусу са овом темом! Да је том старцу био син у аутобусу кад га је неко напао, да ли би он скочио да га брани? Наравно да би!
Исто тако, мислиш да би отац сједио и не би ни покушао да нађе кисеоник за своје дијете?

И да знаш, и у рату су у болницама одлучивали доктори. Како знам? Јер ми је мајка љекар која је једно вријеме била и војни љекар. Какви токари и болница?

И сад заиста сумњам у те твоје искрене намјере да се полемише!

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
To sto sam ja ranjavan (ono je bilo samo prvo ranjavanje) nema nikakve veze, nisi ocigledno shvatio point.

Shvatio sam ja poentu.Shvatam da ti i smeta i vjerovatno boli preispitivanje onoga u šta si vjerovao tada i vjeruješ sad....Tema jeste osjetljiva i forum nije mjesto na kojem se o tome treba raspravljati,naročito na ovakav rekla-kazala način ali jbg....

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
_zoka je napisao:
Tema jeste osjetljiva i forum nije mjesto na kojem se o tome treba raspravljati,naročito na ovakav rekla-kazala način ali jbg....

Upravo to _zoka!!! Upravo to

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Moje vidjenje je da je tim bebama buducnost vec bila itekako upitna, i da su ih samo iskoristili kao 'adrenalinsku inekciju' za proboj koridora, jer je u opasnosti od tragicnih posljedica bio daleko veci broj nas sa ove strane koridora.
To je bio maltene pocetak rata u BiH, sumnjam da je bilo vremena za smisljanje kojekakvih velikih 'marketinskih trikova'.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
jako osjetljiva i tuzna tema :( mislim da pravu istinu ne mozemo saznati, i zato ne treba "kopati" po ranama, pogotovo zbog roditelja i porodice tih beba..
Razumijem i podrzavam kada neko razmislja svojom glavom i tezi ka istini, ali treba biti oprezan sa tim "spekulacijama"
Ja evo razmisljam i pored svega, ne mogu i ne vjerujem u pricu da su te bebe zrtvovane, sta je vama ljudi? Mozda nisu pomrle samo zbog kiseonika, mozda je bilo jos nekih problema?
Pa valjda su tu bile majke i ocevi, koji su dolazili i bili stalno u bolnici, pa zamislite sebe u toj situaciji ja mislim da bi se svako na glavu nasadio da nabavi potreban kisik ili bilo sta drugo da je bilo ikako moguce
Mislite da roditelji ne bi posumnjali da su primjetili nesto.. ma tako nesto ni najveci monstrum ne bi mogao napraviti, nije sto je u ovom slucaju rijec o nasoj strani ali i da je bio neko u vlasti da je to naredio valjda bi se nasao neko od doktora, sestara i sta ja znam da to sprijeci, da je bilo moguce??
pa ja da sam upetljana u tako nesto, da sam bila primorana kao radnik tada na Paprikovcu ne bi izdrzala taj pritisak i griznju savjesti i ili bi ucinila sebi nesto ili bi izasla u javnost sa istinom
pa ko ce gledati male bespomocne bebe kako se guse i umiru jedna za drugom, zbog npr. jacanja motivacije vojsci?? Dovoljno sranja je bilo i prije i nakon toga da nasa vojska bude dovoljno motivisana za probijanje Koridora recimo ..
Srbi nisu ni Markale uradili i neke druge zlocine koji im se stavljaju na teret, a da idu ubijati svoju djecu?
Jos jednom , ne treba sipati sol na ranu i "osvjezavati" ovakve teme jer po mom misljenju nema smisla, pogotovo ne ako neko nesto samo predpostavlja, jer je gledao mozda prevsie CSI i slicno, a nema nikakve dokaze
Ako neko zna neku drugu istinu u vezi ove tragedije a suti, njemu na dusu i savjest..
iako nista vise ne moze vratiti te bebe tako da...nadam se da ovu temu ne cita neko od roditelja

uglavnom otpis na komentar od shoole!

Majka je naš početak i kraj

Poslednji put menjao breskvica dana 10 Dec 2010, 14:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]