http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/219844 ... trgovinamaOsmočlana grupa koja je u proteklih šest meseci sa Kosova prokrijumčarila 50 tona goveđeg i svinjskog mesa uhapšena je prekjuče na putu Požega – Užice. Osumnjičeni se terete da su preko razrađenih švercerskih kanala u centralnu Srbiju prebacivali meso poreklom iz Argentine i Brazila, vredno 20 miliona dinara.
Svinjetina i govedina su prodavane u mesarama Miloša Radovanovića (43) iz Čajetine, vlasnika radnje za preradu mesa „Miloš Radovanović”, i Slavoljuba Botočanina (56), vlasnika „Zlatibora” iz Valjeva. Pored njih, pripadnici kriminalističke policije uhapsili su i Milojka Savića (36) iz Čačka, Dejana Božića (39) iz Kraljeva, Dragoljuba Zvicera (55) iz Zvečana, Rada Zupca (49) iz Kraljeva i braću Nikolu (31) i Igora (36) Rankovića iz Raške.
Ova grupa nije prva koja je uhapšena zbog krijumčarenja mesa koje nema potvrde o kvalitetu i poreklu.
Naš sagovornik objašnjava da se iz SAD, Brazila i Argentine brodovima meso prevozi do albanskih luka, najčešće Drača i odatle u hladnjčama do Kosova,
bez ikakve kontrole carine ili Kfora. Iz Prištine meso se distribuira na sever pokrajine, odakle se preko alternativnih pravaca krijumčari u centralni deo Srbije.
Nažalost,
to meso završava i u kioscima brze hrane blizu škola, pa ga kupuju i deca. Švercerima, međutim, ne smeta što to neprovereno meso jedu i najmlađi.ja stvarno kupujem u mesnici kod covjeka kojeg znam i gdje znam da je meso domace.. ove industrijske mesne preradjevine nekad kupim cekinove, mada je to sve ko zna sta spakovano.. na nagovor prijatelja probam neki kulen zlatiborac i svidi mi se pa kupim, kad evo iz gornjeg txt koliko vidim osumnjicen je i taj lik sto ima tu firmu zlatibor i proizvodi te zlatiborac sunke, kobasice, cajne i slicno.... zato cu ja kao i prosle godine kupiti prasence, da mi mesar to sve sredi pa u susnicu, i domaca peka, kobaje, cvarci, mast.. kud ces bolje.