na "zapadu" je suma sumarum naravno bolji standard i zivot , necemo se lagati ljudi..o pravima radnika tj. komora za zastitu radnickih prava da ne pricamo..mislim zasto bih inace bila ovdje jos?? ok kad zavrsimo kucu u bl mozda i ne ali da nismo "vani" nikada je ne bi napravila niti bi si mogla priustiti nesto , sem ako nemam taticu u vladi ili nekog mafijasa..
dajte hrana je jeftinija nego kod nas (aldi, lidl i ima supermarketa kolko hoces) evo jucer kupila 6 sladoled korneta ljesnik vanilija , u velikom pakovanju 2,80 km...smijesno, kila teletine kod nas kao i ovdje, hljeba kod turaka ima i za ispod 1 eur, ko onaj nas bijeli domaci..slatkisi 50% jeftiniji, cak ni neki restorani nisu vise puno skuplji (dobra pizza ima za 5 eur)
ok kafa 5 km, kafici puno skuplji..znaci puni kafici ne znace dobar zivotni standard.. i nemam sta da trazim 2 h dnevno u kafani, sa najnovijim tracevima..to mi je primitivno
kirija za 3soban stan 600 eur itd znaci to je najskuplje, stanovanje i zato mnogo nasih zivi u starim zgradama..
radi se puno, ali kako ko..ne svi..evo primjer za " nizi" sloj obrazovanja: zena u supermarketu za kasom za 30 h nedeljno dobije 800 eur.., nek muz zaradi 1200 eur recimo, to je 2000..sto je sasvim realno i nista ekstra..nek je kirija 600 eur cak (a ima i za manje) ili kreditna rata ostaje 1400..garderoba je jeftinija nego kod nas,, u trgovinama poput KIK ima pamucnih majica za 2 eur,, nista losije nego na pijaci kod nas..kvalitetnija garderoba a dosta povoljna je u C&A (imaju par puta godisnje po citav dan 20% snizenje na svu garderobu i na vec snizenu robu) npr ili za mlade u H&M, 2x godisnje ljeti i zimi velika snizenja, mogu se kupovati stvari bagatela, npr hilfiger cizme za 40 eur umjesto 120 eur itd..ima IKEA ko nema para za namjestaj i tako to

usluge mobilnih telefona povoljnije nego kod nas, evo ja placam 60 KM pausalno, imam novi iphone, 1000 minuta gratis u sve mreze plus EU 400 min, sms gratis..znaci nista preko ne placam , internet neograniceno , kablovska tv i pretplata za fiksni telefon mjesecno 30 EUR...
ali zato je recimo osiguranje za auto puuuno skuplje.. a o popravcima da ne pricamo,,kuca (ali ne od 300 qm kao kod nas

) u becu ili blizoj okolini nema ispod 350.000 eur da valja
zdravstvo funkcionise puno bolje, sve je gratis, cak i neki privatni doktori i super strucnjaci..
kod nas za prvo dijete nema djeciji doplatak (sramota) dok je ovdje 150 eur mjesecno, a kod nas za dvoje djece 45 km (a ovdje 300 eur mjesecno za dvoje!) i to zavisi od primanja roditelja, ako je preko nekog minimalca nema ni to..a pakovanje pampersa je 35-40 km..dok je ovdje 23 km
puni kafici kod nas i novo sagradjene zgrade predstavljaju laznu sliku ljudima, nema veze sa realnim zivotom..puni kafici gdje se ispija kafa od 1 km ne znaci dobar zivotni standard i da ti ljudi mogu priustiti nesto. Budimo realni, ne vjerujem da je nekome tek tako normalno kupiti LCD TV od 800 eur..sto ovdje jeste..ili ako mu se cefne uzeti jos jedan laptop, najnoviji playstation,, otici na kratko putovanje u Pariz za 250 eur po osobi itd... Nasi ljudi ne rade bas svi samo najnize poslove pod najgorim uslovima ovdje
Kod nas ministar ima zvanicnu platu kao ovdje radnik na bausteli i to ne strucna snaga..
idealno bi mi bilo ovdje zaradjivati a u bl zivjeti i trositi ..da mi se uvalit ovdje u neku banku i samo se prebaciti u BL
eto da ne davim vise, samo sam se htjela "kratko" ubaciti u pricu