banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 03:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Maj 2010, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
jellyfish je napisao:
E i to je dno. Hajde treceg, ali prvog, em prvi maj, em vikend :roll:

Pravo vrijedan, radnicki stav :lol: I onda kriva drzava za sve :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2010, 21:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
_zoka je napisao:
Izvini,a šta je državin posao?Da masno nagrađuje političare koji neće naći meni posao?Šta?

Da obezbjedi pozivitnu ekonomsku atmosferu, olaksa otvaranje novih firmi, stimulise mobilnost ljudi i robe, osigura dotok kredita i niske kamatne stope, bori se protiv neefikasnosti u trzistu, osigura socijalnu i zdravstvenu zastitu, tako da bi slobodno trziste moglo funkcionisati sto je moguce bolje.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2010, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Time trek je napisao:
_zoka je napisao:
Izvini,a šta je državin posao?Da masno nagrađuje političare koji neće naći meni posao?Šta?

Da obezbjedi pozivitnu ekonomsku atmosferu, olaksa otvaranje novih firmi, stimulise mobilnost ljudi i robe, osigura dotok kredita i niske kamatne stope, bori se protiv neefikasnosti u trzistu, osigura socijalnu i zdravstvenu zastitu, tako da bi slobodno trziste moglo funkcionisati sto je moguce bolje.

Drugim rijecima, da obezbijedi radna mjesta, nije sija nego vrat.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 09:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
frenki, kad sam diplomirao, vise ni ne brojim, imaju neke tri godine. titulu inzinjera ne nose samo diplomci etfa, vec svih tehnickih fakulteta. pokusao raditi u struci, ali je ponizavajuce putovati preko stotinu kilometara svaki dan, raditi u neuslovnom okruzenju, a na kraju, kada oduzmes trosak prevoza i hrane, ostanes sa 150 maraka, bez staza i osiguranja. ko god mi kaze da trebam tako da radim, pljunem mu u celo.

majlili, ti sigurno radis sa fakultetom u rodnom gradu, imas oko hiljadu ciste plate na ruke, pa ti je lako meni ovdje prigovarati. najezim se kada cujem - ti ako neces da radis ko ti je kriv. hocu da radim, i radim nekvalifikovane poslove van struke,imam jadnu platu a i ta jadna je opet tri puta jaca od one koju mogu kao inzinjer u struci da dobijem. sram te bilo, da si provela u mojoj kozi, cuo bih te, zdrav bolnoga ne razumije. necu da imenujem ko daje tako jadne plate jer ce se mojim kolegama obiti o glavu, ali ima ih na stotine, a i nas je na birou na stotine, zbog njih i lopovske drzave koja forsira uvoznicki lobi, sistematski razara domacu priozvodnju i time nam unistava mogucnost da radimo ono za sta smo skolovani kao ljudi.

kao sto su normalni ljudi, koji razumiju nas u nevolji napisali, nije posao drzve da meni nadje posao, posao drzave je da mi stvori radno mjesto dostojno zvanja i znanja do kojeg mogu doci svojim znanjem i radom a ne vezama i podmicivanjem, a da li cu i tada ja odabrati kako ti kazes palamudarenje u parkicu, ili cu raditi za 1000 maraka u normlnim radnim uslovima, to je svima jasno.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 15:13 
e vidis ja ne razumijem samo zato sto se kod mene prije 3 godine trazili dipl ing elektrotehnike i nismo ih tako lako nasli da rade jer kao imaju na drugim mjestima bolje plate.. plata koju bi imali je bila veca od 1000 KM.. e zato ne znam gdje je to pojava da neko moze uopste primati toliko platu ispod minimalca niti smiju biti prijavljeni na 150 KM osim ako im ne uplacuju mnogo vise a ovi onda kad podignu s racuna vracaju nazad gazdi..
a ja postujem svakog ko hoce da radi i ko se bori, dok mi je onih sto smatraju da je bolje sjediti u kafani nego raditi za "male pare" (sta god to znacilo) preko glave

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 18:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
Meni je preko glave onih koji zele da im fakultetski obrazovani (zato sto moraju) rade znatno ispod mjesecnih naknada kakve su po zemljama EU. Idite negdje drugdje pa pricajte kako je to ok.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:02 
pa idite vi u te zemlje eu kad je tamo bolje... ja nikad nisam rekla da je ovde sjajno, ali nije ni toliko strasno... cim se ima za kafane i rostilja dobro je... zemlja nesredjene politike, razlicito tumacenih gradnica i nadleznosti, opustosena ratom i profiterima, unistene privrede... kako je moglo biti, dobro je...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shljamofob je napisao:
Meni je preko glave onih koji zele da im fakultetski obrazovani (zato sto moraju) rade znatno ispod mjesecnih naknada kakve su po zemljama EU. Idite negdje drugdje pa pricajte kako je to ok.

Da mi je vidjeti jednog naseg covjeka koji je spreman raditi svaki dan od 8h pa do do navece do 19h ili 20h i tako skoro svaki dan. Sta ste se toliko uhvatili Eu a pojma nemate kakvi su uslovi rada u istoj.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:11 
hehehe.. ja to napisala pa izbrisala.. kako bi vas pola sto kukate ovde nagulilo vec nakon 10 dana

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
па већина људи овде ради 10-12 сати дневно..
разлика је само у томе што се тамо за то радно вријеме може зарадит фина лова, за фино ауто, стан, одмор итд..
а овамо се вози ауто старо 20 година, склепа се нека кућица или стан на 20-отогодишњи кредит а одмор се проводи на врбасу (ако уопште газда да годишњи) ..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

KO to radi 10-12 sati kod nas? :o Ne racunam med sestre ili doktorska dezurstva.. Ajmo pricati o advokatima, ekonomistima, inzenjerima.. upravo o ljudima sa fakultetom.

Srednja klasa radi klasicnih 8h sati, dok mu traje smjena i zaradjuje neki minimalac koji pokriva zivotne troskove. Ti koji voze dobra kola, idu na egzoticne destinacije su zeljni porodice i porodica njih.

edit: A to sto se voze dobra kola sigurno nije jer su zaradili i skupili kes, nego sto su krediti povoljni, lizing ponude privlacne, kuce i stanovi se kupuju na 20.godisnje kredite..

Poslednji put menjao ajkula dana 02 Maj 2010, 21:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
АЛЕКСАНДАР je napisao:
па већина људи овде ради 10-12 сати дневно..
разлика је само у томе што се тамо за то радно вријеме може зарадит фина лова, за фино ауто, стан, одмор итд..
а овамо се вози ауто старо 20 година, склепа се нека кућица или стан на 20-отогодишњи кредит а одмор се проводи на врбасу (ако уопште газда да годишњи) ..

Sve si to fino nabrojao samo da je raditi u EU a zivjeti u BL.
Za koliko neki radnik u EU moze sebi napraviti kucu npr. u okolini Minhena ili kupiti stan u centru, garant mu za to tamo ne treba kredit.

Kod nas od tih 10-12 sati jedno 3-4 zabusavas pijuci kafice i izvlaceci se na sve moguce nacine od posla, kod svabe toga nema znam covjeka koji je zbog navike i pus pauze poslije prve plate batalio duvan.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:28 
ajkula pise sve sto sam ja htjela reci.. moj brat radi u eu kao dipl pravnik, cova dolazi kuci oko 7 uvece, taman da veceraju i svi na spavanje.. sa djecom se druzi vikendom, ima za kola i odmor, zive dobro, ali se radi od jutra do mraka za to..
najgore sto ovde ljudi lupetaju gluposti.... svi bi kao u bivsoj drzavi uzimali platu i imali za more i kola, a po mogucnosti nista ne radili... davno su ta vremena prosla

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Тачно Вуче, само јебига, и то све варира од фирме до фирме.
Имаш људи који стварно остављају леђа и здравље а имаш оних који се шпрдају на послу.

Ја сам на прошлом послу радио 10 сати и то за рачунаром.. у 51 % државној фирми. Нисам био ни пријављен а плата је била таман да се покријем мјесечно. Остајало ми је да купим себи једну мајицу. :)

Имам ја такође доста родбине вани.
Сви шљакају баш тако, од јутра до мрака али је њихов животни стандард бар 10 пута већи него код нас.
Они себи могу приуштит ствари о којима ми овде можемо сањати али неће имати времена да уживају у њима. :)
Јебига.. сјебано је.. :)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mene samo interesuje ko puni kafane od jutra do navece, ako svi rade tako kako ti kazes? Nemas se gdje parkirati od automobila, zgrade nicu kao pecurke poslije kise i stanovi se rasprodaju prije nego zgrada bude gotova.. A niko para nema i svima je losije nego meni a ja sam znala 2 dana ra redom od 8h do 23h da radim :)

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Не знам, стварно..
И мене то занима.
Ја се тако возим градом и гледам онако по цести и контам у себи, ОТКУД ОВИМ ЉУДИМА ОВОЛИКЕ ПАРЕ ЗА ОВА АУТА?
Стварно ми није јасно ништа.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 22:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
na "zapadu" je suma sumarum naravno bolji standard i zivot , necemo se lagati ljudi..o pravima radnika tj. komora za zastitu radnickih prava da ne pricamo..mislim zasto bih inace bila ovdje jos?? ok kad zavrsimo kucu u bl mozda i ne ali da nismo "vani" nikada je ne bi napravila niti bi si mogla priustiti nesto , sem ako nemam taticu u vladi ili nekog mafijasa..
dajte hrana je jeftinija nego kod nas (aldi, lidl i ima supermarketa kolko hoces) evo jucer kupila 6 sladoled korneta ljesnik vanilija , u velikom pakovanju 2,80 km...smijesno, kila teletine kod nas kao i ovdje, hljeba kod turaka ima i za ispod 1 eur, ko onaj nas bijeli domaci..slatkisi 50% jeftiniji, cak ni neki restorani nisu vise puno skuplji (dobra pizza ima za 5 eur)
ok kafa 5 km, kafici puno skuplji..znaci puni kafici ne znace dobar zivotni standard.. i nemam sta da trazim 2 h dnevno u kafani, sa najnovijim tracevima..to mi je primitivno
kirija za 3soban stan 600 eur itd znaci to je najskuplje, stanovanje i zato mnogo nasih zivi u starim zgradama..
radi se puno, ali kako ko..ne svi..evo primjer za " nizi" sloj obrazovanja: zena u supermarketu za kasom za 30 h nedeljno dobije 800 eur.., nek muz zaradi 1200 eur recimo, to je 2000..sto je sasvim realno i nista ekstra..nek je kirija 600 eur cak (a ima i za manje) ili kreditna rata ostaje 1400..garderoba je jeftinija nego kod nas,, u trgovinama poput KIK ima pamucnih majica za 2 eur,, nista losije nego na pijaci kod nas..kvalitetnija garderoba a dosta povoljna je u C&A (imaju par puta godisnje po citav dan 20% snizenje na svu garderobu i na vec snizenu robu) npr ili za mlade u H&M, 2x godisnje ljeti i zimi velika snizenja, mogu se kupovati stvari bagatela, npr hilfiger cizme za 40 eur umjesto 120 eur itd..ima IKEA ko nema para za namjestaj i tako to :lol: usluge mobilnih telefona povoljnije nego kod nas, evo ja placam 60 KM pausalno, imam novi iphone, 1000 minuta gratis u sve mreze plus EU 400 min, sms gratis..znaci nista preko ne placam , internet neograniceno , kablovska tv i pretplata za fiksni telefon mjesecno 30 EUR...
ali zato je recimo osiguranje za auto puuuno skuplje.. a o popravcima da ne pricamo,,kuca (ali ne od 300 qm kao kod nas :D ) u becu ili blizoj okolini nema ispod 350.000 eur da valja

zdravstvo funkcionise puno bolje, sve je gratis, cak i neki privatni doktori i super strucnjaci..
kod nas za prvo dijete nema djeciji doplatak (sramota) dok je ovdje 150 eur mjesecno, a kod nas za dvoje djece 45 km (a ovdje 300 eur mjesecno za dvoje!) i to zavisi od primanja roditelja, ako je preko nekog minimalca nema ni to..a pakovanje pampersa je 35-40 km..dok je ovdje 23 km

puni kafici kod nas i novo sagradjene zgrade predstavljaju laznu sliku ljudima, nema veze sa realnim zivotom..puni kafici gdje se ispija kafa od 1 km ne znaci dobar zivotni standard i da ti ljudi mogu priustiti nesto. Budimo realni, ne vjerujem da je nekome tek tako normalno kupiti LCD TV od 800 eur..sto ovdje jeste..ili ako mu se cefne uzeti jos jedan laptop, najnoviji playstation,, otici na kratko putovanje u Pariz za 250 eur po osobi itd... Nasi ljudi ne rade bas svi samo najnize poslove pod najgorim uslovima ovdje
Kod nas ministar ima zvanicnu platu kao ovdje radnik na bausteli i to ne strucna snaga..

idealno bi mi bilo ovdje zaradjivati a u bl zivjeti i trositi ..da mi se uvalit ovdje u neku banku i samo se prebaciti u BL :D

eto da ne davim vise, samo sam se htjela "kratko" ubaciti u pricu :)

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 23:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ode ovo u OT, al bas

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Iskreno, što se tiče ovog posla u tvornici obuće, uopšte me ne čudi negativna reakcija ljudi. Kome je zapelo, to može biti privremeno rješenje, pa će naći posao u prodavnici i sl. Pa radeći za neki honorarac možeš zaraditi tu platu! Da je stanje iole pristojno, ne bi imali non-stop otvoren konkurs.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 23:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ali meni nisu jasni neki ljudi kod nas, eno moja sestricna radi vec 3 mjeseca bez plate u nekom malom butiku.. prvi mjesec joj nije bio uopste placen, kao ucila se :roll: a recimo nije joj toliko potrebno, zivi u kuci kod mame tate..i jos ima troskove putovanja itd..nekad sam stvarno sokirana kako to kod nas funkcionise..i nemam pojma kako se na taj nacin moze promjeniti nesto ka boljem kod nas, kad privatnici mogu da rade kako hoce i imaju besplatnu radnu snagu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]