banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 06:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Vader je napisao:
psyborg je napisao:
Bogu hvala imamo struchnjaka kao sto je gospodin Trkulja...moj bivshi direktor!! :)
Da vam kazem koliko je covjek strucan i koliko iskustvo ima u toj oblasti ne biste mi vjerovali!!!

A u čemu se zasniva njegov rad i njegovo iskustvo? Ne omalovažavam već me zanima. Ako se ne varam oni u seizmološkoj stanici na Šehitlucima samo očitavaju instrumente. Šta još rade? Volio bih vidjeti kako to izgleda. Kaže se da inače ima dosta zemljotresa koje ljudi ne osjete ali ih instrumenti registruju, zanima me kako stvari stoje sa Banjalukom, koliko su ti mali zemljotresi česti, i da li je to prosječan broj kao inače u svijetu, ili je veći ili manji. I koliko je Banajluka trusna u odnosu na druga mjesta. A i to oko teorije o periodičnom ponavljanju većih zemljotresa, volio bih znati šta naši seizmolozi misle o tome, i kad padaju ti vremenski okviri.

I ako može neko da objasni razliku između Rihterove i Merkalijeve skale, nekad se navodi jedna a nekad druga pa nije lako porediti zemljotrese, a mislim da ne govore o istom parametru zemljotresa, jedna je za magnitudu a druga za nešto drugo.

Jebi ga, upisi fakultet pa uci.... ili plati cika trkulji da te nauci.... nazovi informacije i trazi broj Seizmoloskog Zavoda.... trazi trkulju i ponudi mu 20 KM po satu da te nauci sta te interesuje, nece te odbiti sigurno, njemu je vjerovatno dosadno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 12:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
filozof sa vrbasa je napisao:
Čudno je to možda je ta masa pokušala da izađe u BL, ali kad je vidio da nije mogao zemljotres se vratio u čile!

jeste, bas je malo i kratko putovao.. to je tu, BL- Cile :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Zna li neko koliko je vremena kasnio ovaj zemljotres u Peruu u odnosu na onaj u Banjaluci?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Na Yahoo news sam pronašao da je zemljotres u Peruu bio u 18:40 po lokalnom vremenu (6:40 PM), ako se ne varam to je po našem vremenu u 00:40 narednog dana, zbog 6 sati vremenske razlike. Može li neko da potvrdi ovu vremensku razliku? Ja sam po jednoj slici vidio da je 6 sati.

A ovaj kod nas je bio u 12:43, znači vremenska razlika između dva zemljotresa je 12 sati, i 3 minute.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 17:19 
Citiraj:
A u čemu se zasniva njegov rad i njegovo iskustvo? Ne omalovažavam već me zanima.

Diplomirao na rudarsko geoloskom fakultetu u zagrebu 1964. godine. Postdiplomske studije zavrsio narudarsko-geoloskom fakultetu , smjer za geotehniku, u Beogradu 1988 godiner...na istom je i doktorirao 1998 godinena temu "Seizmicnost banjaluckog regiona i efekti zemljotresa na povrsini". Po projektu undp/unesco zavrsio specijalizxaciju iz seizmologije i inzinjerske seizmologije u IFZAHSSSR-Moskva, 1974 godineU dosadasnjem radu je realizioovao vishee od 100 strucnih programa, projekata i studija istrazivanja a najveci dio se odnosi na oblast geotehnickih nauka, seizmologija i i inzinjerska seizmologija....ima josh toga, ali mi se ne da pisati ... :oops:

Citiraj:
Ako se ne varam oni u seizmološkoj stanici na Šehitlucima samo očitavaju instrumente. Šta još rade?

Gore je ne samo seizmloska stanica nego i zgrada hidrometeoroloskog zavoda RS!

Citiraj:
Kaže se da inače ima dosta zemljotresa koje ljudi ne osjete ali ih instrumenti registruju

Istina

Citiraj:
koliko su ti mali zemljotresi česti, i da li je to prosječan broj kao inače u svijetu, ili je veći ili manji. I koliko je Banajluka trusna u odnosu na druga mjesta.

Ovo zaista ne znam...

Citiraj:
A i to oko teorije o periodičnom ponavljanju većih zemljotresa, volio bih znati šta naši seizmolozi misle o tome, i kad padaju ti vremenski okviri.

Nisam ni ovo siguran, ali mislim da je banjalucko podrucje pogadja jaci zemljotres otprilike svakih 30 godina..

Citiraj:
I ako može neko da objasni razliku između Rihterove i Merkalijeve skale, nekad se navodi jedna a nekad druga pa nije lako porediti zemljotrese, a mislim da ne govore o istom parametru zemljotresa, jedna je za magnitudu a druga za nešto drugo.

Jacina zemljotresa meri se raznim skalama. Najvise u upotrebi su Rihterova i Merkali-Kankani-Zibergova (MCS) skala.

Rihterova skala deli zemljotrese prema kolicini energije (magnitudi) koja se oslobodi u hipocentru (zaristu) zemljotresa.

Merkalijeva skala zemljotrese deli prema intenzitetu zemljotresa koji se oseca na povrsini tla.

Sledeca tabela prikazuje skraceni oblik Evropske makroseizmicke skale (EM-98 ).

I - Ne osjecaju ga ljudi, registruju ga samo seizmografi.
II - Reaguju samo vrlo osjetljive osobe u stanju mirovanja.
III - Osjeti ga vise ljudi u unutrasnjosti zgrada.
IV - U kucama ga osjeti veci dio stanovnika, a na otvorenom samo pojedinci. Posudje i prozori zveckaju. Pojedinci se bude iz sna.
V - Osjete ga mnogi i na otvorenom prostoru. Predmeti koji slobodno vise, zanjisu se. Kod pojedinaca izaziva manju paniku.
VI - Osjete ga sve osobe i bjeze iz kuca. Slike padaju sa zidova. Na slabije gradjenim zgradama nastaju prva ostecenja.
VII - Nastaju rusenja djelova namjestaja u stanovima. Ostecenja se javljaju i na kvalitetnijim kucama: manje pukotine na zidovima. Ruse se dijelovi dimnjaka na kucama, padaju crjepovi. Na slabijim objektima su moguca veca ostecenja.
VIII - Vecina ljudi otezano ostaju na nogama. Javljaju se ostecenja na 25% kuca, neke slabije se ruse. U vlaznom tlu i na padinama javljaju se manje pukotine.
IX - Opsta panika. Oko 50% kuca znatno je osteceno, mnoge se ruse, a vecina je neupotrebljiva za dalje stanovanje.
X - Teska ostecenja javljaju se na oko 75% objekata, a vecina njih se rusi. U tlu nastaju pukotine sirine do nekoliko centimetara; Sa padina se odronjavaju stijene, stvaraju se velika klizista u tlu.
XI - Ruse se sve zidane zgrade. U tlu nastaju siroke pukotine iz kojih prodire voda sa pijeskom i muljem. Javljaju se veliki odroni.
XII - Nijedan vjestacki objekat ne moze opstati. Tlo i reljef mijenjaju izgled, zarusavaju se jezera, dok rijeke mijenjaju svoja korita.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hvala na odgovorima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ovaj zemljotres sto je bio prije neki dan UOPSTE NISAM OSJETILA.... bas mi je to cudno... :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 21:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jan 2006, 00:48
Ni ja nisam nista osjetio iako sam bio na 14 spratu nove zgrade vlade... dal to znaci da je dobro sagradjena ili sta vec... kazu da se u Prijedoru bolje osjetilo :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 00:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa naravno da će se osjetiti u prijedoru , kad kažu da je epicentar bio ispo prijedorske petlje! Zar niko nije čuo za domino efekat! :lol:

Da zgrada vlade je napravljena tako da kad bi ne daj Bože bio ta XII jedino bi ona ostala čitava u BL, dok bi pola bilo BL pod Vrbasom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 09:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
DukY je napisao:
Ni ja nisam nista osjetio iako sam bio na 14 spratu nove zgrade vlade... dal to znaci da je dobro sagradjena ili sta vec... kazu da se u Prijedoru bolje osjetilo :)

ma bitno je da si ti bio u zgradi vlade... :glasses5:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Zar je gotova? Ja nisam u toku.... Možda je čovjek bio na skeli, šta ga odma' napadate? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 12:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
mhm to znaci da je moja zgrada isto dobra kao ta zgrada vlade :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
DukY je napisao:

Jeste, dobro je sagradjena. Dobrim planom dobrih politicara od dobrih budzetskih para sa ledja dobrih gradjana. Sve dobro. U PM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
Gizzzmo je napisao:
DukY je napisao:

ma bitno je da si ti bio u zgradi vlade... :glasses5:

nije mog'o biti nego na bausteli za to bezze ga prozivass :-?

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2007, 18:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 21:59
Sta jeli treslo?Ja nista nisam osjetio a fali mi.......... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2007, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Citiraj:
koliko su ti mali zemljotresi česti, i da li je to prosječan broj kao inače u svijetu, ili je veći ili manji. I koliko je Banajluka trusna u odnosu na druga mjesta.

Skoro svakodnevni.....
Citiraj:
A i to oko teorije o periodičnom ponavljanju većih zemljotresa, volio bih znati šta naši seizmolozi misle o tome, i kad padaju ti vremenski okviri.

Ovo niko ne zna dok ne dodje trenutak...

Inace, koliko je meni poznato, kontinenti su u pokretu, zemlja se mijenja.... jezgro se krece, i treba jer jao nama ako stane.....

Vrh

Tema posta: Re: Zemljotres
PostPoslato: 23 Apr 2008, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
je li neko osjetio zemljotres oko 22,40?ili to samo u ovim mojim brdima :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
gdje je azdajica i brda se tresu :P salim se, i ja sam isto nesto osjetio, kao da je udarilo na nesto, 10min poslije cuh i hitnu zemljotres ili nesto drugo???

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ko ce znati sta je,meni je djelovalo kao zemljotres i to poprilican ali ja zivim iznad rudnika,tako da se kuca zdrma i kad neko u vrbanji jace zalupi vratima :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2008, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
ja sam zamalo pao sa stolice :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]