Ma, Nitro, kako nas ne zadržavaju ako ne možemo izaći iz zemlje?! Dobro, nazovimo to "nepuštanje"
Citiraj:
Moze mene Slovenac da gleda kako hoce...lijevo stopalo me zasvrbi kako me gleda. Moze da me gleda ko god kako god. I dalje me svrbi lijevo stopalo. Svako trazi svoje mjesto pod suncem. Neko nadje u BL, neko u Australiji neko nigdje. Jebiga, iskoristi sto mozes. Probaj, vidi, moze da ti bude bolje, moze gore. A dok god se bude cojvke okretao "ko me kako gleda i sto" - pisi propalo. Stranac si gdje god odes....stranac si i u svom gradu (ponekad) tako da...svejedno je. Zivim sa Austrijankama. Super nam je, nit' me gledaju cudno nit' imaju nesto protiv mog pasosa. Takav je kakav je - ja do boljeg ne mogu.
Helena, odlično rečeno. Stranac možeš biti i u svojoj zemlji. A i svako treba ići gdje mu je bolje. Neko na teži, neko na lakši način, al do svog cilja se svakako treba doći. Mene baš briga kako me gledaju na granici... I to su me više gledali i pitali na Cro granici kad sam išla na brod nego kad sam se vraćala u IT. Znači, baš njih briga odakle si. Sumnjiv im jesi sa svojim BiH pasošem.. Jeb ga... Al kad uđeš u zemlju i upoznaš ljude, svugdje će te prvenstveno posmatrati kao čovjeka, a ne kao nekog ko je došao iz zemlje u tranziciji...
I susrela sam se sa svakakvim ljudima i svima je bilo drago što sam došla, niko živ me nije uvrijedio... Naši prostori su navikli na svađe i uvrede na nacionalnoj osnovi, al tamo sam se našla na mirnijem tlu. Ne mogu reći da ne vrijeđaju nikog jer znam puno ljudi koji ne vole Albance i Marokance. Al šta sad... Jedu kebab kod njih, opet ovi žive s papirima u njihovoj zemlji i donijeli su neku novu kulturu i običaje.
I još jednom da te podržim za ono "svako traži svoje mjesto pod suncem, ma gdje ono bilo". Odlično rečeno.
A što se tiče BL, pa ako je čovjek odlučio da ovdje pokuša, nek proba... Ja mu od srca želim da ode na kvalitetniji univerzitet.
Eto, toliko.