banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 07:42 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 10:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
nemam nista protiv gradnje te crkve,nisam vjernik ,nisam pravoslavac,hriscanstvo je velika jevrejska prevara onda me necudi sto se popovi tako ponasaju,ali mora se imati u vidu da je ovaj narod prezivio 50 godina pod komunistickim rezimom sto je ostavilo stravicne posledice,cjeli nas narod je u vrlo tekom stanju a crkva nije iznad naroda

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 11:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Apr 2004, 06:20
Ko je od ovih protivnika izgradnje crkve napravio temu ili bar prokomentarisao
prekomjernu izgradnju dzamija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 12:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Politika je par spratova nize, a dotad cu nastaviti da brisem poruke koje i na koji nacin pokusavaju da dovode ovu temu i uopste ovaj podforum na stanje medjusobnih prepucavanja po nacionalistickom i religioznom osnovu. A sada, ovo je posljednje upozorenje pred zakljucavanje teme, nakon vise stranica obrisanih poruka. Toliko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 13:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
a kad drugi briju na nacionalnoj osnovi, njih ostavljash

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 13:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jun 2003, 10:36
flash premjesti ovo na politiku :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 13:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Evo još jednog primjera kakvi su popovi.

Neki gastarbajter, bogat čovjek, nudio pare za izgradnju crkve (ili nešto poput manastita) u Novoseliji kod "Vodovoda". Dakle, pare su bile isključivo njegove, a ne crkvene ili od donacija, ali nije mogao da počne sa izgradnjom dok Jefrem ne da blagoslov, a Jefrem je za blagoslov tražio 100.000 KM.

Prema tome, od izgradnje crkava jedinu korist imaju popovi, a ne vjernici koji će tu da dolaze. A vi ako želite da dajete pare za to, umjesto da date pare u humanitarne svrhe, vaš problem. Sigurno nećete "uhvatiti" sevap duši, kao ni Jefrem.

A Srbi treba da teže da budu bolji od Bošnjaka, a ne gori, što većina potencira.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Vidi nema ni jednog mog posta.... zanimljivo.... koji kurac postujem ako ce se brisati. A nije bio OT!

0X aj z!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
delirium je napisao:

Mislim da je potpuno pogresno pratiti trend izgradnje dzamija, valjda se treba ugledati na pametnije, bolje a ne na gluposti i nacinalisticke prkose.
Zar nije bolje da u gradu imamo 1 pravu crkvu tj. hram, koji ce da bude wow, (recimo hram Hrista Spasitelja u centru BL), gdje su kupole pozlacene, ikonostas biti savrsen itd.
Dakle gradjevina koja ce biti ljepota i savrsenstvo u duhovnom ali i arhitekstonskom smislu, nego da na svakom "cosku" imamo crkve, parohijkse domove poput seoskih crkvica.

No, cinjenica je da dosta nasih ljudi izvana zeli da napravi crkvu, hram, da ima neku svoju zaduzbinu, da bi istakao svoje srBstvo, a bolje da je taj novac usmjerio da se napravi ili popravi dom , djeciji vrtic ili nesto slicno.
Takodje, postoji hiperprodukcija svestenickog kadra, pobogu moraju ljudi sebi otvarati radna mjesta, znaci ima i taj aspekt.

A drugi aspekt je primitivizam jednog dijela naseg neukog svijeta koji zivi vani i koji zeli to da finansira. Recimo poznajem takve ljude, koji su u istocnom dijelu RS sagradili crkvi, takodje znam jedne koji doniraju crkvu ,crkveni su kumovi,
30 god su u Svicarskoj i ja pitam: "je ste vi u njemackom dijelu Svicarske?"
a kaze on meni: "ne ne, MI :) smo u Svicarskoj"
kazem ja: "pa dobro u Svicarskoj, ali koji jezik se tamo govori" , a on ce ti meni: "pa svicarski"
zar je potrebno bilo sta dodati... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
SRC je napisao:
Crkve se prave od dobrovoljnih priloga i da ih se pravi još 10 malo bi ih bilo. Sarajevo ima 260 džamija a vi se bunite zbog 3-4 crkve koje se trenutno prave u BL. Kakvi ste to ljudi ?

kontrapitanje - kakvi ste VI to ljudi? da li ste ljudi, šta ste?

[/quote]

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

delirium je napisao:

to nije izgradnja, već obnova džamija, a to su dva različita pojma, ako se radi o banjaluci. ostalo ne znam.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
30 god su u Svicarskoj i ja pitam: "je ste vi u njemackom dijelu Svicarske?"
a kaze on meni: "ne ne, MI :) smo u Svicarskoj"
kazem ja: "pa dobro u Svicarskoj, ali koji jezik se tamo govori" , a on ce ti meni: "pa svicarski"
zar je potrebno bilo sta dodati... :roll:

taj jezik postoji. samo je neka verzija njemačkog ... dijalekt, šta li.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 17:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Apr 2004, 06:20
Cuj obnova dzamija, obnova zbog koga, zbog 2-3 hiljade poturcenih Srba...

Pa i mi obnavljamo nase pravoslavlje, u cemu je problem, mozda je tebi drago sto smo bili pod Turcima i komunjarama koji su unistili srpski duh, sto se da primjetiti na vama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Citiraj:
Vjerski objekti su meni lijepi i imaju i kulturni znacaj i istorijski i sve to stoji.

Ali Venti ti sa takvim misljenjem ne bi trebala napisati da je to smece.

Nisam mislila da je crkva smece, vec sam po onoj "a smeceTa" (u smislu - sranje) htjela reci da je grozno sto taj park nisu malo uredili, vec su tu zemlju dali crkvi da gradi hramove.
Iskreno mislim da je to steta.

SRC je napisao:
Ali najnormalnija stvar je da u krugu od 1 km u BL ima jedna crkva.

Cemu bi po tebi sluzile takve crkve?
To za tebe nije bacanje novca koji bi se mogao mnogo bolje i 'hriscanskije' iskoristiti?

epek je napisao:
Moje misljenje: mjesto je bezze, mogli su naci bolje mjesto za izgradnju crkve a narocito je loshe sto su unistili jos jedan park...
Heh... neki dan prolazim preko gradskog mosta i kontam da ce tu da bude jos jedan stambeno-poslovni objekat, u tom slucaju bolje je i crkva nego neka ruzna zgradurina ;)

Pa i crkva je jedan poslovni objekat i to mnogo dobar poslovni objekat, da se ne lazemo. :D

SRC je napisao:
Nitro je napisao:
Citiraj:
Safikadin spomenik je 200 m od tog mjesta.

Grob i spomenik nije isto, da se razumijemo...
Safikadin spomenik je kip sto su ga sklonili odatle i odnijeli u Sarajevo da na njemu ponovo izliju glavu. Bila ta legenda istinita ili ne, to je jedno od obiljezja grada, ali to je nebitno ionako. Poenta lezi u necemu drugom, a ne bih da se ponavljam...

:lol: Pravo obilježje grada. Ja sa kontao da je to bičiz od nekog komunističkog načelnika BL pa joj napravio spomenik, ovaj ventilator kaže da je to Emina, ti kažeš Safikada.
Kome smetaju crkve neka ne ide u njih i gotovo.

Pa to jeste obiljezje grada.
Legenda o Safikadi i paljenje svijeca na dan zaljubljenih - to je tradicija, jedan sarmantan obicaj.
Kip nije Emina (mislim da se djelo zove "djevojka sa bokalom u ruci" ), ali su ga zbog slicnosti sa Eminom iz Santiceve pjesme (...s ibrikom u ruci stajase Emina...) mnogi tako zvali.

CETNIK je napisao:
Kako vas nije sramota da napadate crkvu niko nije postavio pitanje zasto svaka muslimanska ulica ima dzamiju a smeta vam Pravoslavna crkva u Banja Luci. Dali se u tim komentarima kriju poturice ili smo mi srbi poludili (mada neverujem)

Ja ne zivim u muslimanskoj ulici vec u Banjaluci, stoga mi smeta ono sto je u mom dvoristu, a kad ono bude fino, uredno i cisto, mozda zavirim i u komsijsko.

CETNIK je napisao:
Time trek je napisao:
CETNIK je napisao:
Kako vas nije sramota da napadate crkvu niko nije postavio pitanje zasto svaka muslimanska ulica ima dzamiju a smeta vam Pravoslavna crkva u Banja Luci. Dali se u tim komentarima kriju poturice ili smo mi srbi poludili (mada neverujem)

Sta tebe briga koliko muslimani imaju dzamija, mi gledamo za sebe. Ionako ni ove crkve nisu pune a oni grade jos.

Tebi ako se crkve ne svidaju a dzamije ne smetaju idi pa zivi u Teheran
kako tako nisi digao glas na veliki broj dzamija koje su takode prazne

Ala logike i belaja.
Banjaluka je bas prepuna dzamija, pa se neko ima razloga zaliti...bas... :roll:
Promasio si poentu - sta god da se tu gradi, crkva, dzamija, katedrala... ista je stvar. Ne bi trebalo!

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 01:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Yossarian je napisao:
Neko reče da ni ove crkve ne možemo napuniti. Pa, druže, ja ne znam gdje ti ideš na pričest, ali ja kad odem na pričest bez nekoliko sati čekanja nikad ne prođem. A idem do Rebrovca ne bi li k'o fol izbjegao gužvu.

I kakvi ste to ljudi kad vam crkva smeta? Da je neki poslovni centar ili zgrada, bilo bi u redu, a crkva ne može? Puno je 5,6 crkava na 300.000 duša, je li? Smeće jedno komunističko :o)

E pa drug 'novopeceni', idi u tu crkvu ponedeljkom, utorkom, srijedom, cetvrtkom, petkom, subotom, nedeljom - pa nece biti guzve. Guzve su praznicima - ali ne prave vjernici guzvu, vec pomodari. ;)
Nasi ljudi valjda misle da crkva 'radi' samo o kakvim velikim praznicima - na Uskrs, Bozic ili kad su slave...
Nedeljom ces se na liturgiji u Rebrovackoj crkvi susresti sa jedno desetak starih ljudi (ako koje od njih nije vec i mrtvo). Tako je bilo svake nedelje, dugo vremena, a cisto sumnjam da je sad bitno popunjenije. ;)
A 'o vecim praznicima' ima tu raznih "vjernika" koji prate ove nove modne trendove. Oni mLogo vole brate da se guraju...

Yossarian je napisao:
Pa, je l' opština finansira gradnju crkve? Ne finansira. Stoga svoje komentare zadržite za sebe, Srpska Pravoslavna Crkva ima pravo da raspolaže sa svojim novcem kako želi. A što se tiče pomoći siromašnim, kad je neko od vas pomogao nekome siromašnom? Kad?

Ja jesam.
Ovaj mjesec u ovih 8 dana nisam jos nista napravila, jer jedva stignem spavati - ali ovaj mjesec ni roditelje nisam stigla da vidim, pa mi se valjda moze progledati kroz prste. :D
Prosli mjesec sam zvala humanitarne brojeve.
Udijelila novac.
Neki namjestaj koji nam je bio visak mislili smo dati crvenom krstu, medjutim sticajem okolnosti otisao je direktno jednom covjeku kojem je potreban, 3 djece, zena, sam on radi.
Dala neke svoje stvari.
Vukla za rukav neke ljude da pomognu drugima, jer znam da su u mogucnosti, a mozda ne znaju da negdje nekom treba pomoc (ljude koje i ne znam tako dobro, ljude koje za sebe ne bih molila, ali za drugog bih).
...
Nisam bogata. Radim, crncim, radnicke ruke imam i nije me sramota bas nista raditi posteno. Skoro cijeli maj sam radila 2 posla, u 7 ustanem, picim na posao, kuci sam dolazila oko 4 na rucak i 10 minuta odmora i isla dalje, sve do 9-10 navece. Ali nije mi tesko odvojiti nesto za drugog. Koliko mogu.

Wanja je napisao:
Svasta procita hm... ovi kojim smeta crkva nemoj te davat novac crkvi (mada neverujem da uopste idete u crkvu :roll: ) pa se nece gradit crkva od vasog novca posto vam ocito to smeta a nemozete nekom reci sta ce radit sa svojim novcem :wink: jer na kraju kad pogledate i porez placate drzavi pa taj novac zavrsi na glupostima kao recimo na cuvenom parku u gradu a ima toliko drugih rupa :wink:

A podrzavam izgradnju crkve =D>

Sasvim sigurno sam u crkvi bila mnogo vise puta nego ti. Ali broj odlazaka u crkvu ne govori nista, apsolutno nista o necijoj vjeri. :wink:

[ Moram naglasiti da sam citate citajuci temu spremala u word i onda odgovarala, jer mi je tako lakse (bolje nego da za svaki citat i odgovor saljem jedan post) - ali to je bilo 08.07. - prije 2 dana (posto je sad vec prosla ponoc) ! Medjutim nisam stigla poslati, jer je nesto iskrslo i samo sam snimila dokument i ugasila komp. Sad vidim da je bilo brisanja postova i svega, pa mozda nema smisla u svemu citiranom i napisanom, ali ne da mi se korigovati. :D ]

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 07:15 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 10:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
mislim da nije problem crkva, vec mjesto izgradnje. dakle da citiram nase zapadne susjede u slicnoj akciji:
Crkva - DA, u parku NE!

ako su vec htjeli da "pokriju" taj dio grada imaju ogromnu livadu ispred etf-a koja nicem ne sluzi, tamo su komotno mogli da naprave crkvu i vjerujem da nikome ne bi smetalo.

Srbin pravoslavac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Guzve su praznicima - ali ne prave vjernici guzvu, vec pomodari. ;)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
DIAB10 je napisao:
ako su vec htjeli da "pokriju" taj dio grada imaju ogromnu livadu ispred etf-a koja nicem ne sluzi, tamo su komotno mogli da naprave crkvu i vjerujem da nikome ne bi smetalo.

Smetalo bi ETF-ovcima :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Citiraj:
Pa i crkva je jedan poslovni objekat i to mnogo dobar poslovni objekat, da se ne lazemo.

blago tebi, sad se vidi kako sve zavisi od aspekta...

Citiraj:
E pa drug 'novopeceni', idi u tu crkvu ponedeljkom, utorkom, srijedom, cetvrtkom, petkom, subotom, nedeljom - pa nece biti guzve. Guzve su praznicima - ali ne prave vjernici guzvu, vec pomodari.
Nasi ljudi valjda misle da crkva 'radi' samo o kakvim velikim praznicima - na Uskrs, Bozic ili kad su slave...
Nedeljom ces se na liturgiji u Rebrovackoj crkvi susresti sa jedno desetak starih ljudi (ako koje od njih nije vec i mrtvo). Tako je bilo svake nedelje, dugo vremena, a cisto sumnjam da je sad bitno popunjenije.
A 'o vecim praznicima' ima tu raznih "vjernika" koji prate ove nove modne trendove. Oni mLogo vole brate da se guraju...

kako ja vidim tebi je to "pomodarstvo" izgovor za tvoj ateizam.
Pricas o crkvi i guzvama, kao da su dragstori. ali dobro, tvoja savjest, tvoj problem.
Ja licno ne idem u crkvu da bih gledao ko je tamo dosao, zasto je dosao i kako je dosao.
bitno je da ljudi tamo dolaze, pomole se, pa makar samo na praznike dolazili.
a drugo, ne bi bilo lose da dojes u Rebrovacku crkvu, nedjeljom. cisto da preispitas malo svoje stavove.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]