Medi, kao prvo, ne volim ovolika citiranja, no to je tvoj izbor. Dakle, ako je mjerilo para park Petra Kocica u koje je ulozeno 4 miliona maraka (na ono tvoje "koliko para treba za park") onda najbolje da pravimo zgrade. I ta livadica u kojoj se skupljaju ta tri cetri penzionera opet necemu sluzi. Ako malo pogledas vidjeces da svi razvijeni gradovi u svijetu imaju ogromne zelene povrsine (dakle parkove) u centru grada, a da su tzv. industrijske zone smjestene van grada. Smeta mi zgrada nabijena na 3 kvadrata zelene povrsine jer nema uopste uslova da tu "egzistira", kao prvo parkig, iz zgrade izlazis direktno na ulicu itd. Licno, smeta mi nakaradno nabijanje kojekakvih arhitektonskih chuda. Bez reda i bilo kakvog mjerila.
Ne generalizujem, procitaj malo prethodne tri strane i vidjeces da ima ljudi koji govore da su u parkovima "samo" narkomani, pederi, propalice, da su parkovi prazni...nije moguce da ja vidim ono sto ti ne vidis na ovom forumu...Zgrada vlade je tamo gdje jeste, po mom misljenju ne bi trebala da budete uopste u centru grada.
Zasto je "van centra" - izvan svih desavanja?? Sa ovim se nikako ne slazem, ali nikako. To je vise do mentaliteta naseg naroda. Ako ne zivis i ne radis u centru nisi uspio u zivotu...mislim - bez veze.
Zelenilo je za tebe drvored u ulici?? Za mene je zelenilo sasvim nesto drugo. Za mene je zelenilo, pored drvoreda, - zelena povrsina sa dvije tri klupe. Ugodjaj oku. Nisam za to da se grad pretvara u beton. Beton je najlakse izliti, a drvo i travu tesko posaditi i ocuvati. DAkle, jedan grad kao BL ima samo jedan park (donekle) dostojan toga da ga zovemo parkom.
Da ne generalizujem ili ne daj Boze govorim napamet, mogu ti potvrditi ljudi koji, eto, silom prilika zive u Becu ili Grazu. Parkovi su nepregledni, povrsinski veliki, sluze za okupljanje mladezi preko dana da li da uce, da igraju karata, lopte, frizbija ili samo dzapalebare suncajuci se. Isto tako parkovi su puni djece gdje ih roditelj (bez ikakve bojazni da ce da naleti auto) moze pustiti da trci, dubi na glavi ili sta vec dijete radi.
I za park ne trebaju milioni. Nego dobra volja naroda i malo "rada".
Btw. ne daj Boze da se napravi park jos jedan kao Petar Kocic. Lijepo on izgleda, ali kosta puno para

A i jedan takav park je dovoljan. NE znam gdje (u kojem dijelu grada) zivis, ali cinjenica je da se zelene povrsine unistavaju. Pogledaj samo npr. Borik.