Neko nepisano pravilo je da se stanovi do 45-50m² najbokje isplate grijati na struju, jos ako je novogradnja, ususkan, troskovi su smijesni. Iz licnog iskustva, stan gdje sam stanovao 6 godina, 44m², 2 norveska radijatora, struje zimi sve ukupno dolazilo 90-100KM u prosjeku. Znaci godisnje struje za grijanje 200-300KM.
Za vece stanove, troskovi struje eksponencijano rastu. Kolegica mi rece da joj je prosle godine u januaru, za stan ~80m² stiglo oko 600KM struje.
Kako god, toplana bi u nekom zdravom sistemu bila najoptimalnija opcija za grijanje, i sta god da loze da zagriju kotlove, to loziste je na jednom mjestu i lako se kontrolisu emisije zagadjenja. Bec je primjer, imaju spalionicu smeca skoro u centru grada.
Licno bih uvjek pristao prije na toplanu nego na struju, da imalo imaju pameti i ambicija da se nesto dobro uradi i ulozi, ali...
Uselio sam se u stan 60m² proljetos, ovo je prva sezona da se grijem na toplanu, kupio kalorimetar, i ako nesto ne poprave, vjerovatno ce biti i zadnja.
U stanu je prosjek za decembar i januar do sada 22.5-23°C, ulazna temperatura vode 36-37° kada je vani +, ~45° kada je vani -. Sa malom djecom, ovo je po meni bas na donjoj granici prihvatljivog.
Ako hocu da provjetrim stan, klimom moram dogrijati, jer radijatori nemaju snagu da povrate unutrasnju temperaturu ni za pola sata...

Sent from my SM-S926B using Tapatalk