banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 11:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 553 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Boska
PostPoslato: 12 Maj 2011, 06:40 
restoran je meni super ideja zbog one terase. a koliko znam, nekad je tamo stvarno i bio restoran, na toj terasi, ali bas davno..

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 09:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
lollipop je napisao:
restoran je meni super ideja zbog one terase. a koliko znam, nekad je tamo stvarno i bio restoran, na toj terasi, ali bas davno..

E i ja se sjecam ovog kroz maglu. Je li moguce da je bio stvarno?

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 17:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2009, 23:05
Da tamo je bio restoran, pričala mi jedna starija gospođa iz zgrade, ali je radio svega nekoliko godina.
Zemljotrers 1969. godine poremetio je sve u Banjaluci, a tako i ovaj poslednji rat.
Boska je bila čuvena robna kuća koja je po kvadraturi bila najveća u SFRJ i nosila je nadimak "krajiška ljepotica".
Kada sam došao u Banjaluku 1998. godine boska je bila hladna i prazna. Na odjelima brkate trgovkinje nudile su ono malo robe sa kraja osamdesetih. Par rogovih bicikala i po koji šporet smederevac. Danas Boska sija i Boska to zaslužuje. Gledajući cjeli kompleks mislim da nedostaje jedna dobra garaža, a sama lokacija nameće se preko puta ispod parka koji je odlično i moderno uređen.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ima veoma blizu podzemna garaža, samo nikako da je otvore :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 09:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
078Informacije je napisao:
Da tamo je bio restoran, pričala mi jedna starija gospođa iz zgrade, ali je radio svega nekoliko godina.
Zemljotrers 1969. godine poremetio je sve u Banjaluci, a tako i ovaj poslednji rat.
Boska je bila čuvena robna kuća koja je po kvadraturi bila najveća u SFRJ i nosila je nadimak "krajiška ljepotica".
Kada sam došao u Banjaluku 1998. godine boska je bila hladna i prazna. Na odjelima brkate trgovkinje nudile su ono malo robe sa kraja osamdesetih. Par rogovih bicikala i po koji šporet smederevac. Danas Boska sija i Boska to zaslužuje. Gledajući cjeli kompleks mislim da nedostaje jedna dobra garaža, a sama lokacija nameće se preko puta ispod parka koji je odlično i moderno uređen.

Pošto vidim da si relativno skoro došao u Banja Luku, ne znam odakle i ne zanima me, ja kao rođeni Banjalučanin, godina 36, mogu da ti kažem par riječi o Boski. Sjećam se Boske iz perioda 80-tih kada je sva sijala, puna robe, nasmijanih kupaca i vrijednih radnika. Jedan od tih radnika je bila i moja majka. Sjećam se Čajevčevih televizora na plafonu - interna televizija (u to vrijeme vrh), odjela sa slatkišima u prizemlju koji smo mi djeca redovno oblijetali, odjel sa igračkama, pa sportska oprema, pa tehnika, garderoba, u podzemnom prolazu picerija, ekspres restoran.... U to vrijeme u Boski su se kupovale najkvalitetnije stvari od najpoznatijih svjetskih proizvođača.

Tokom rata a i u poslijeratnom periodu Boska je upropaštena i uništena ali ne od strane jadnih radnika, koji su radili za neku bijednu platu od 200 KM, već od strane pojedinih "biznismena" i političara. Sa tvoje strane nije u redu i u najmanju ruku je jako primitivno tako opisivati radnike koji su u tu firmu ugradili svoju mladost, zdravlje i entuzijazam. Danas, jedan dio tih radnika prima najminimalnije penzije, drugi dio je nezaposlen a da ne pričamo o zaostatcima i dugovanjima prema njima.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 13:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Činjenica je da se Josip Broz Titio rodio u selu Kumrovec, pa je vladao Jugoslavijom. Ja sam se rodio i odrastao u jednom selu po imenu Maljevac u Hrvatskoj, na granici BiH i Hrvatske, najbilže mjesto mi je bila Velika Kladuša.
Nema potrebe da ostavljamo matične borjeve kako bi nas indentifikovali i vidjeli odakle dolazimo. Želio sam reći, kao diplomirani viši menadžer prodaje, da je Boska, ova danas, ispunila zahtjevne trendove modernih evropskih gradova kakav je grad Banjaluka i da je današnja Boska jedna savremena robna kuća. Ko je kako doživljavao bombone i odjele sa metražom davnih osamdesetih i sedamdesetih godina to mene i ne interesuje.
Razumijem situaciju, i ako se baš toliko ljutite, eto obrišite brkove iz gornjeg text-a?!

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 13:16 
078Informacije je napisao:
Činjenica je da se Josip Broz Titio rodio u selu Kumrovec, pa je vladao Jugoslavijom. Ja sam se rodio i odrastao u jednom selu po imenu Maljevac u Hrvatskoj, na granici BiH i Hrvatske, najbilže mjesto mi je bila Velika Kladuša.
Nema potrebe da ostavljamo matične borjeve kako bi nas indentifikovali i vidjeli odakle dolazimo. Želio sam reći, kao diplomirani viši menadžer prodaje, da je Boska, ova danas, ispunila zahtjevne trendove modernih evropskih gradova kakav je grad Banjaluka i da je današnja Boska jedna savremena robna kuća. Ko je kako doživljavao bombone i odjele sa metražom davnih osamdesetih i sedamdesetih godina to mene i ne interesuje.
Razumijem situaciju, i ako se baš toliko ljutite, eto obrišite brkove iz gornjeg text-a?!

e vidis, ta boska bila je u to svoje vrijeme jedna od najboljih robnih kuca bivse nam drzave. te iste zene bile su pravi trgovci, profesionalci... danas takvih ima toliko malo da ih mozes na prste ruke izbrojati..
karatkterisati neciju profesiju po karikiranju njihovog izgleda je jako jadno i bijedno, ali valjda te kroz sticanje tog svog cuvenog zvanja kojim se hvalis nisu naucili osnovnim manirima i kulturi..
danas je boska kanta, najobicnija, to ti s pravom kazem, u odnosu na ono sto je nekad bila, i nikad nece imati onaj sjaj koji je imala.. ti to ne mozes znati..
dozivljavanje bombona... :roll: suzdrzacu se za sad od onoga sto mi jedva da ne izleti iz tastature..

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Igrom slučaja malo sam putovao proteklih 5-6 godina i imao sam prilike da obiđem nekoliko velikih tržnih centara u Berlinu, Ženevi, Cirihu i Sionu i ostao sam zadivljen nad istim. Boska, ovakva kakva sada izgleda, nema ni približno izgled jednog savremenog tržnog centra. To bi ti kao "diplomirani viši menadžer prodaje" morao da znaš..

Boska 80tih godina, po svojoj strukturi, izgledu i opremljenosti, je ladno mogla konkurisati tadašnjim modernim tržnim centrima u Evropi a da ne pričam da je bila pojam u bivšoj nam Jugoslaviji.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 13:33 
ne moš tako pricati sa visim menadzerom prodaje.. :lol:

jbt, ne omalovazavam ja nikog niti icije porijeklo ni zvanje, da se odmah razumijemo, ali kad mi ovako banes od ko zna kud i pricas kako je boska bila propast i kako je sad dozivjela procvat mene uhvati 1001 muka.. o jbt ti sve, i jos cisto da se zna da je visi menadzer prodaje.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 13:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Napraviste od Boske 8 svetsko cudo tog doba, aj ne lupajte molim vas, kakva jedna od najboljih, gde to pise, odakle vam parametri da to odredite, sa kojim robnim kucama su radjena poredjenja... To sto vama nostalgija lupa za Boskom, to je jedno, a ono sto ste imali je drugo... U to doba sve robne kuce bile iste unutra, ista roba sve isto... A izgled ovog rombuloida od Boske je bas arhitektonsko savrsenstvo, kao sto rekoh, 8. svetsko cudo :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 13:44 
ne lupaj ti, sem toga, niko je ne velica da je bila svjetsko cudo, nego da je u vrijeme otvaranja bila jedna od najsavremenijih robnih kuca, i ja sam o tome citala prije.
a krajnji idiotizam je reci kako je boska tek sad napokon "ispunila zahtjevne trendove modernih evropskih gradova" :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 14:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Hertzog je napisao:
Napraviste od Boske 8 svetsko cudo tog doba, aj ne lupajte molim vas, kakva jedna od najboljih, gde to pise, odakle vam parametri da to odredite, sa kojim robnim kucama su radjena poredjenja... To sto vama nostalgija lupa za Boskom, to je jedno, a ono sto ste imali je drugo... U to doba sve robne kuce bile iste unutra, ista roba sve isto... A izgled ovog rombuloida od Boske je bas arhitektonsko savrsenstvo, kao sto rekoh, 8. svetsko cudo :lol:

Ja sam krajem 90tih praksu u srednjoj obavljao u Boski, u podzemnom nivou gdje je sad C market bio je restoran, slastičarna, picerija, roštiljnica i buregdžinica. U sklopu tih objekata bila je velika kuhinja, pekara, slastičarski pogon, magacini i radnička menza. Tako je bilo dobro opremljeno i za današnje pojmove, da je kuhinja imala mašinu za pranje suđa, električne rezače vekni na kriške, električne mlinove za napr. orahe, etažne peći sve sa stolovima u full rosfraju pa čak i gulilicu za krompir ( ubaciš vreću krompira i sačekaš par minuta) Pogon je bio OGROMAN izgubiš se u njemu! A tek stepenice nekoliko liftova, presa za reciklažu papira, video nadzor, interne tel linije, računare....za period 80tih vjeruj to su bile Zvjezdane staze, pa čak i po današnjim mjerilima...to što su je sje8ali neki druga priča.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 15:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
I ja sam čuo dosta priče za Bosku prije rata i to uglavnom od ljudi iz ostalih YU republika koji su po zanimanju bili komercijalisti i radili za bivše YU gigante. Manje-više svi su mi rekli da je Boska prije rata bila najveća i najbolja robna kuća u SFRJ. U Evropi sigurno među prvih 20 što je odlično obzirom da je na zapadu već u to vrijeme bilo preko 20 milionskih gradova eto računice da je svaki od njih po sili zakona morao imati nešto slično Boski.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 15:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Nov 2011, 06:58
Evo ako smijem da nesto kazem o BL, iako ne zivim u njoj ali cesto idem tamo. Inace sam iz Prnjavora ali i tu sam tek doselio 1999-te god., 4 god. unazad smo bili u Njemackoj. Sjecam se dobro iako sam bio manji klinac cesto smo odali ja, sestra i roditelji po Bosni pa i bivsoj Yugi pa cak i van Yuge. Otprilke 1988-1990 sam bio jednom u BL i jedva sam natjero starog da udemo u Bosku. Naravno bilo je ekstra i kao sto sam reko bio sam malen ali se dobro sjecam jer u tom periodu sam odao po Sarajevu, Zenici, Zagrebu pa cak i u Beograd iso sa ocem kupovati vosak za pcele. Znaci BL tj. Boska je stvarno bila u to vrijeme nesto, jer po prici mog oca mnoge zemlje oko nas nisu bili priblizno napredne ili su bile u rangu sa nama. Tek kad je rat kreno mnoge zemlje su otisle napred a mi nazalost nazad. Cak smo isli u Madarsku vise puta zbog tada povoljne hrane i cak jednom bili na godisnjem 7 dana. Stari mi je bio i u Turskoj zbog odjece i svile, u Austriju zbog kafe, u Italiju zbog farmerica itd. Moze se reci komotno da je Boska u to vrijeme bila nesto.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 16:13 
boska je u vrijeme gradnje bila jedna od najvecih robnih kuca na balkanu.
oprema u smislu video nadzora sa preko 100 kamera, onih okruglih televizora, razglasa, pokretnih stepenica, dizain interijera, je tad za te prilike bila stvarno zavidna, ipak je to bilo prije 35 godina jos malo.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
У вријеме кад је изграђена, Боска је била највећа робна кућа у бившој Југи.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kada sam prvi put došao u BL, prvo sam obišao Bosku, pa tek onda prošetao Gospodskom, toliko je bila izreklamirana na PTPC.

Arhitektonski dijamant bosanske Krajine, nekada davno.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 13:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Prije svega, zaboravimo uvrede po osnovu stručne spreme, prije svega ja želim da kažem kako Banjaluka u okvirima SFRJ nije bila važniji centar čak ni od Novog Travnika (tada se zvalo Pucarevo, po istaknutom revolucionaru iz Mrkonjić Grada, po Đuri Pucaru). Pričati o Boski kao avangardnom odjeljenju prodaje robe široke potrošnje je kao reći da su livade Ljevča polja bolje od onih oko Novosadskog poljoprivrednog instituta. Od pada Ključa 1463 do razornog zemljotresa 1969 godine Banjaluka u istoriji nije ozbiljnije ni pomenuta. U prvi plan u okvirima bosanskohercegovačke svakodnevnosti i svjetske političke stvarnosti banjaluka dolazi u žižu interesovanja tek ovih prvih godina dvadeset prvog vijeka. Jedna moderna evropska sredina koja je avangardno uređena u odnosu na ostatak BiH obezbjeđuje čovjeku, modernom i onom koji to nije, da se razvija pravilno i da živi plućima evropskih vrijednosti. Daleko od vaših predrasuda današnja Banjaluka živi, koja se iz prethodnih teških decenija podigla kao Feniks iz pepela, jedan moderan evropski standard. Boska je centar dnevnog života građana i onih koji grad posjećuju.
Neću pisati esej, mislim, dosta je reći boska je jedna moderna bosanskohercegovačka robna kuća koja svojom ponudom, proporcionalno broju stanovništva u okviru regije koju pokriva, zadovoljava sve potrebe danjašnjeg apsolutnog potrošača koji u bosku dolazi.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 13:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Od pomenutog potresa Banjaluka je privredni,sportski,kulturni i svaki drugi centar Bosanske Krajine i drugi kraj po važnosti u Bosni i Hercegovini. To što tebi tvoja lokal-patriotska sujeta to ne dozvoljava da vidiš ne predstavlja razlog da pljuješ po Boski,a blage veze nemaš kakva je bila.Boska sada je go qrac ali pretpostavljam da ti imaš neke poslovne veze sa njom čim je tako braniš u sadašnjem obliku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 553 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]