smejsesmej je napisao:
Oko 90% komentara na ovom forumu govori protiv zgrade Vlade RS. Vecina ljudi s kojim sam razgovarao misli slicno, nepotrebno i bahato.
I sada glavno pitanje: Da li nam to ista vrijedi?
Sistem u ovom trenutku funkcionise tako da mogu da rade sta hoce i da odlicno kontrolisu svaku mogucnost bunta. Bojim se da cemo zbog toga i u iducem periodu imati slicnih odluka i rijsenja koje cemo mi komentarisati po kafanama i ovakviom forumima ali nista vise od toga necemo postici.
Ako nije dozvoljeno slikanje da li ce biti dozvoljeni protesti pred Zgradurinom ,koliko sam cuo mozemo ocekivati neke proteste skorije. Vjerovatno ce promijeniti Zakon pa ce to biti zabranjeno.
Sigurno da vrijedi, još gore bi bilo da se i ne priča o takvim stvarima, Sjećaš se da je nekada bio takav režim da si za neku "nepoželjnu" priču dobijao višegodišnju robiju na golom otoku.
Glavno pitanje bi bilo: Kako natjerati političare da budu odgovorni narodu? Znači da se plaše suda i reakcija javnosti i da se oni uvažavaju.
Jedini pravi način je da ih sudovi počnu trpati u zatvore gdje im je mjesto jer su to sve okorjeli kriminalci. Protesti, NVO, pritisci novinara kad ih uopšte ima, ništa to njih ne plaši i ne zanima. Dodik je npr. imao suđenje pred sudom RS i presuđeno je da nije odgovoran, ali ja sam uvjeren da je tu bilo elemenata da ga osude, samo neko nije smio, htio ili je korumpiran. Sudija na tom slučaju je bio sadašnji predsjednik Specijalnog tužilaštva, što sigurno nije slučajno. To suđenje Dodiku je smjestio Ivanić koji će uskoro sa ostalom bratijom iz Pdpa imati uskoro priliku da se brani pred sudom Bih a optužnica je vrlo zajebana. Ovaj slučaj je drugačiji jer se odvija pred sudom Bih, a sudija je stranac koji je već odbio mito od 50 000 Evra i dodao im pokušaj mita u optužnicu. Da je to bilo pred sudom RS, slučaj ne bi ni postojao. I Dodik je ustao u odbranu čovjeka koji mu je namjestio suđenje, a posljednji njegovi zahtjevi da svi stranci a među njima i sudije i tužioci napuste institucije Bih takođe ide u pravcu podrške kriminalu i odbrani stranačkih jarana krimosa. Bili su slučajevi gdje su optuženi priznali krivice za zlouporebu položaja i ostala nedjela, ali su kazne bile blago rečeno smiješne. Slučaj Branka Dokića i Marka Pavića koji su obojica priznali milionske pronevjere a dobili po 3 mjeseca uslovno

. I obojica su dalje na funkcijama, a Pavić je i predsjednik stranke. I nikome nije palo na pamet da donese zakon kojim bi se osuđenim političarima trebalo zabraniti bilo kakve poslove u državnim/entiteskim/opštinskim institucijama. To je kao da zaposlite pljačkaša banaka u banci!
Sigurno se može naći milion dokaza o namještenim tenderima, zloupotrebama položaja, lošem poslovanju u državnim firmama, samo da neko želi da se pozabavi tim. Pošto od policije, suda i tužilaštva RS nema nikakve vajde, možemo se nadati da će sud Bih početi procesuirati slučajeve za koje već postoje dokazi (revizorski izvještaji). Kada par tih visoko pozicioniranih lopova dobije zasluženi višegodišnji odmor, stvari će se promijeniti i neće smjeti tako lako da se hvataju državnog novca.
A drugi način da se postigne odgovornost je malo zastario ali krajnje efikasan. Jednom kad pređu crtu (u vom slučaju je pitanje hoće li se to ikad desiti jer ovaj narod je svašta prevalio i ima izuzetno velik prag tolerancije - ili je to čisto glupost?), spontano će se okupiti neka veća masa, pohvatati ih sve uz prolivanje krvi i frku i povješati na glavnom gradskom trgu. Mislim da bi nakon takvih stvari odnos bio drugačiji.