banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 12:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Dec 2014, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009, 15:22
Putin ne blefira. Nikada. Bilo je dovoljno prilika da se to shvati, a ipak tzv. demokratski svijet (čitaj: SAD) i dalje se ponaša kao da će, eto baš sutra, napokon slomiti toga diktatora koji želi “obnoviti Sovjetski Savez”, a od kojega “nas na Balkanu”, kako nas želi poučiti jedan od ovdašnjih znalaca, brani – a tko bi drugi – Angela Merkel. Pri tome nitko neće spomenuti da Angela Merkel može ući u klinč s Putinom samo preko leđa jugoistočne i srednje Evrope.

Piše: Tomislav Jakić

Ode ruski predsjednik Vladimir Putin u Tursku. Ne slaže se on s Turcima ni oko Sirije (Erdogan bi radije vidio Assada svrgnutog jučer, nego sutra), ni oko Krima (gdje Erdogan sumnja hoće li tamošnji Tatari imati sva prava), ali ipak potpiše odmah ugovor kojim Rusija povećava isporuke plina Turskoj i to po povoljnijoj cijeni. Dobro, ako je to iznenađenje, a neki “upućeni”, a zapravo sveopće neznalice, tako će ga shvatiti, Putin se pobrinuo i za jedno veće, pravo iznenađenje, “bombu” zapravo.

Slika

Na zajedničkoj press konferenciji s Erdoganom mirno je, hladno, kako on već nastupa, objavio da Rusija odustaje od projekta plinovoda Južni tok, jer – dodao je – Evropska komisija očito ne želi realiziranje toga projekta i njezino je ponašanje u cijeloj toj stvari do sada bilo kontraproduktivno. Putin se izrazio vrlo diplomatski. Da je govorio posve otvoreno, a njemu to inače nije strano, rekao bi da je Evropska komisija pravila pritisak na zemlje članice Unije (napr. Hrvatsku), ali i na one što aspiriraju na članstvo (napr. Srbiju) kako ni pod koju cijenu ne bi potpisale sporazume o ulasku u projekt Južni tok. Jer, upravo je tako i bilo. Pritisku su se, međutim, oduprli notorni Viktor Orban iz Mađarske, ali i Austrija, stara članica EU koja ipak ne zaboravlja vlastite interese kada oni dođu u očitu koliziju s onime što se predstavlja kao evropski interes, a zapravo je interes SAD u konfrontaciji s Ruskom federacijom.

Putin je, dakle, hladno pustio “bombu”, Gazpromov Miller u roku od nepuna dva sata potvrdio ga je izjavom kako je time sve rečeno, odnosno kako je “projekt zatvoren”, a Zapad je ostao u čudu. Očito se računalo sa svime, samo ne s takvom odlukom. Imao je Zapad, tako se mislilo, inicijativu, pritiskao je Putina, uspješno je kočio realiziranje Južnog toka i – a što drugo – sada se čekalo da se vidi Putina na koljenima. A Rus ih je opet nadigrao. Jednim je potezom preuzeo inicijativu u svoje ruke, pokazao je špil karata s kojim nitko nije računao i bezizražajnog lica, kako i priliči dobrom igraču pokera, zatekao je one s druge strane stola potpuno nespremnima. Pa su u ponedjeljak sve ključne televizije, famozni “slobodni mediji” demokratskog svijeta o Putinovoj odluci naprosto šutjele. Po formuli “zaustavite Reuters” koja je u vrijeme Jugoslavije postala mjerilo za glupost političara, zavedenih moći što proizlazi iz njihovih funkcija, i sada je netko očito rekao: “Zaustavite Putina, ili barem njegove riječi”, pa oni koji prate informativne programe njemačke javne televizije, Euronews, BBC, ili France 24 o prekidu projekta Južni tok nisu onoga dana kada je odluka o tome donijeta, mogli saznati ama baš ništa (dok je HTV do koje “direktiva” očito na vrijeme nije doprla, vijest ipak objavila). Najdalje su u toj izgubljenosti otišli Francuzi (France 24) i Euronews. Objavili su prilično opširne izvještaje o Putinovom boravku u Ankari, izvijestili o točkama o kojima se Putin i Erdogan ne slažu (Sirija, Krim), dometnuli čak kako je potpisan bilateralni sporazum o povećanju isporuka ruskoga plina po povoljnijoj cijeni Turskoj, ali o Južnom toku – ni riječi. Vjerojatno ne griješimo, kada zaključujemo da se čekalo na smjernice iz analitičkih centara koji usmjeravaju zapadne medije, osobito u pogledu rasplamsalog političko-propagandnog rata s Rusijom (novoga hladnog rata). Oni su to centri kojima zahvaljujemo (mi na “Zapadu”) što jedva da vidimo nešto od razaranja koja ukrajinska vojska uzrokuje na istoku zemlje, što “saznajemo” kako je sigurno da su zlosretni malezijski avion nad Ukrajinom srušili pobunjenici, a prije službenog izvještaja nizozemske komisije (i usprkos tome što će njemačka tajna služba naknadno relativizirati zaključke na koje se pozivao tjednik Spiegel), što “znamo” zašto treba srušiti Assada u Siriji, ali ne znamo kako se u Siriji živjelo prije početka pobune, pa ni to da nitko nije dirao kršćane kojima sada pobješnjeli pripadnici Islamske države, izravnog proizvoda Zapada i njegovih arapskih saveznika, nemilice skidaju glave (kao i ostalim “nevjernicima). Dakle, kabinetski mudraci koji putem “slobodnih” medija formiraju našu svijest, ostali su bez teksta.

Russian President Putin holds hand of German Chancellor Merkel during tour of Hanover Messe in Hanover

A stvar je krajnje jednostavna, barem za svakoga koji nije u startu opterećen predrasudama i pogrešnim predodžbama. Ono osnovno: Putin ne blefira. Nikada. Bilo je dovoljno prilika da se to shvati, a ipak tzv. demokratski svijet (čitaj: SAD) i dalje se ponaša kao da će, eto baš sutra, napokon slomiti toga diktatora koji želi “obnoviti Sovjetski Savez”, a od kojega “nas na Balkanu”, kako nas želi poučiti jedan od ovdašnjih znalaca, brani – a tko bi drugi – Angela Merkel. Pri tome nitko neće spomenuti da Angela Merkel može ući u klinč s Putinom samo preko leđa jugoistočne i srednje Evrope. Jer, tu su zemlje koje su bile vitalno zainteresirane za Južni tok, a koje će se sada (nakon što se stiša očekivana euforija oko toga kako smo bili pametni što se nismo dali uvući u Južni tok) suočiti s pitanjem: a odakle nabavljati plin? Hoće li im ga slati Amerika? Teško. Hoće li im ga slati arapske zemlje u obliku ukapljenoga plina? Možda, ali gdje su terminali (Italija ima jedan, Hrvatska se već godinama ne može dogovoriti sama sa sobom, a otvorenoga uha prema Zapadu, hoće li takav terminal graditi)? Po kojoj cijeni će Arapi isporučivati ukapljeni plin i koliko su oni pouzdan partner u takvim odnosima? Pitanje do pitanja. Na sva ta pitanja Putin neće morati odgovarati, ali oni koji su ostali bez Južnog toka – hoće; u krajnjoj liniji svojim građanima, kada se ovi počnu smrzavati zimi u svojim stanovima (Ukrajinci koji i dalje ne plaćaju ruski plin i troše svoje zalihe, a znamo već da im nije strano ni uzeti plin za Evropu koji je samo u tranzitu) mogli bi im o tome pričati vrlo poučne priče.

Naravno, teoretski je moguć i drugačiji ishod. Da, naime, Putin promijeni svoju odluku. Nema dvojbe, Gazpromov Miller i sada bi odmah na odgovarajući način reagirao. Tome bi, međutim, morala prethoditi korjenita promjena stava Zapada, poglavito SAD, prema Rusiji, a to je jedva moguće – s političarima kakve Zapad danas ima. Ti političari i dalje igraju na kartu pritisaka, sankcija, obuzdavanja Rusije, ne videći da kao partnera u tome globalnome pokeru u kojemu je glavni ulog nova preraspodjela svijeta imaju igrača koji ne blefira i koji je svoju poziciju osigurao. Putin, naime, nakon nedavno potpisanog sporazuma o isporuci plina s Kinom i ovog najnovijeg s Turskom, ne mora brinuti kome će prodavati svoj plin. A Evropa će novog opskrbljivača tek morati početi tražiti (s izuzetkom, ponavljamo, Njemačke koja se osigurala, i to baš plinom iz Rusije). Koliko će to trajati i hoće li nedorasli pokeraši u srazu s onim koji zna sva pravila, takvu igru izdržati, ostaje da se vidi. I to bez obzira na sva tumačenja što će nam, mada sa zadrškom, biti ponuđena, ne bismo li povjerovali kako je “prava sreća” što je Južni tok otišao u povijest.

http://tacno.net/novosti/tomislav-jakic ... s-putinom/

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Vadim Trojanu-zamjenik šefa policije Kijevskog regiona

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Ekstremno glup tekst

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oda Putinu i oda pravoslavnoj radosti

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
meni se nije dalo ni čitati

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čiča iz Rogače je napisao:
meni se nije dalo ni čitati

Ma ja sam morao da vidim koliko su odmakli u nekom medijskom diskursu, al vidim da je tamo 84-a

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sto ovi manitu ne moze smisliti Hrvate pa to je nevidjeno :D

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Sto ovi manitu ne moze smisliti Hrvate pa to je nevidjeno :D

Jugonostalgicar, nije Croat :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Bas zato i kazem. Sta bi tek bilo da je tvrdi Kroasan :D

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2014, 15:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Čiča iz Rogače je napisao:
Vadim Trojanu-zamjenik šefa policije Kijevskog regiona

Slika

Izvor?

Najslicnije ime koje sam nasao je Vadim Troyan, komandant bataljona Azov, i nije isti covjek.

Slika

A, evo jos jednom i tog debila sa slike. :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2014, 18:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Jeste da možda, ali samo možda nema veze sa Ukrajinom...

Ali dok se silni proruski orjentisani Čečeni bore na strani Donjecka, na njihovom kućnom pragu:

Grozni danas:

Video RT:

https://www.youtube.com/watch?v=QIC2lI2Exys

Citiraj:

Grozni: Poginulo 10 policajaca
Izvor: Tanjug

Grozni -- U borbama policijskih snaga sa ekstremistima u prestonici Čečenije, Groznom, poginulo je deset pripadnika vojske i policije, a 28 osoba je povređeno.
To je saopštio ruski Nacionalni antiteroristički komitet.

Specijalnom antiterorističkom operacijom je rukovodio čelnik te ruske republike Ramzan Kadirov, koji je izjavio da je tokom borbe ubijeno najmanje devet ekstremista, prenele su ruske agencije.

U borbama policajaca i ekstremista su potpuno uništene jedna desetospratnica i škola u centru Groznog.

Agencija TAS navodi da je grupa nepoznatih napadača oko ponoći u tri vozila napala punkt saobraćajne policije u Groznom i da su se potom sakrili u Dom štampe u centru grada.

Kadirov je rekao da je zgrada veoma oštećena u operaciji, obećavši da će biti izgrađen novi Dom štampe.

Interfaks navodi da su napadači prethodno ubili trojicu saobraćajnih policajaca.

Kadirov je rekao da su ekstremisti planirali velike terorističke akte u Čečeniji

Napadači su naveli da su pripadnici islamističkog pokreta Emirat Kavkaza, tvrdeći da deluju po nalogu svog novog vođe šeika Alija Abu Muhamada.

"Veliki broj ljudi ušao je u grad. Borićemo se do smrti", naveli su ekstremisti u video snimku objavljenom na sajtu kavkazcenter.com.

Nasilje je izbilo uoči današnjeg godišnjeg govora ruskog predsednika Vladimira Putina pred oba doma ruskog parlamenta.

Posle separatističkih ratova 1990-ih, Čečenija se stabilizovala pod vlašću sadašnjeg predsednika republike Ramzana Kadirova, ali islamski ekstremisti su nastavili pobunu širom Severnog Kavkaza.

www.tanjug.rs

Nekome je u interesu da se ratovi i sukobi malčice preliju na istok?

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2014, 18:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
drug je napisao:
Nekome je u interesu da se ratovi i sukobi malčice preliju na istok?

Хајд' да погађамо коме? :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2014, 19:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Jao taj truli Zapad. Dokle? Granicu u Odesu - odmah! :D

Nego:

Citiraj:

Putin pohvalio Kadirova
Srna - 04.12.2014 18:41

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je danas lidera južne ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova za "profesionalno izvedenu bezbjednosnu operaciju" nakon napada u kome je poginulo 10 policajaca i 10 militanata.

"Kriminalci su, kao i uvijek, pucali u leđa", rekao je Putin u Moskvi, prenosi Interfaks.

On je dodao da "kriminalci" nisu napali specijalne jedinice za borbu protiv terorizma.

"Oni su napali pripadnike saobraćajne policije, ljude čija je dužnost da održavaju red na putevima i osiguraju normalno funkcionisanje saobraćaja. Eto koga su napali", rekao je Putin.

Ruska Nacionalna antiteroristička komisija saopštila je da je u današnjim sukobima u Groznom povrijeđeno 28 policajaca.

Naoružana lica napala su danas sjedište policije u čečenskoj prijestonici i upali u još dvije zgrade.

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 76835.html

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2014, 22:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Evo kako to izgleda kad su Rusi rekli da odustaju od Južnog toka i da ga okreću ka Turskoj...
Citiraj:
По питању изградње гасовода "Јужни ток", Јункер је рекао: "Јужни ток' може да буде изграђен. Услови за то су се давно испунили и ту нема ничег новог. Потез је сада на Русији. Ми смо спремни, а припремни радови су у току."

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... 83%22.html

Šta bi tek bilo da malo zavrnu sjeverni...možda tu i leži riješenje ovog sukoba.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2014, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Само чекај кад припекне минус, па неки гасовод кроз Украјину одлети у ваздух... Терористи, пи*ка им материна. :lol:

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Wrangler je napisao:
Evo kako to izgleda kad su Rusi rekli da odustaju od Južnog toka i da ga okreću ka Turskoj...
Citiraj:
По питању изградње гасовода "Јужни ток", Јункер је рекао: "Јужни ток' може да буде изграђен. Услови за то су се давно испунили и ту нема ничег новог.

Šta bi tek bilo da malo zavrnu sjeverni...možda tu i leži riješenje ovog sukoba.

Junkerova izjava je lose prevedena i u originalu glasi "Uslovi za to su odavno poznati (ili jasni jos odavno" tako da u tom svjetlu imaju potpuno drugaciji kontekst. Ti uslovi su i poznati odavno, ticu se pravila za trgovinu i promet gasom i energentima unutar Unije, mnogi kazu da su strogi, nejasni ovakvi onakvi, ali kakvi su takvi su, ta pravila su stupila na snagu 2011 cini mi se , Rusija ih ne priznaje i trazi izuzece Juznog toka (bar je trazila) jer se ona bilateralnim ugovorima dogovorila sa pojedinacnim drzavama o gasovodu prije tog datuma i pozivaju se na pravilo zabrane retroaktivnosti. Medjutim energija je oblast od znacajnog interesa za Uniju i to je podrucije u kojem Komisija mora da ima amin i podijeljenu nadleznost za energiju, tako da ti bilateralni sporazumi i ne vrijede previse bez odobrenja Brisela...
Ta pravila su napisana za razbijanje monopola, a Gazprom je ultra mega giga monopolist pa uvidjate sto mu ne pasuju

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

И може му се. :) Само да то сконтају у Мител-Ојропи, кад упекне минус. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
A EU ce da sjedi skrstenih ruku i da svake godine mora da razbija glavu sa tih 30% sto uvozi iz Rusije? 30% je u normalno u prosjeku, sto se ide istocnije taj pototak je veci, Ali negdje sam procitao da su te zemlje i najmanje energetski efikasne tako da se taj postotak namjerava znacajno smanjiti u narednih par godina.
I ako ce neke mjere da dovedu do ukidanja monopola i smanjivanja cijene zaboli me Gasprom i to dal ce oni ili neko drugi imati vlasnistvo nad gasovodom.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Наравно да ЕУ неће да сједи скрштених руку, мораће да смирују немире у грађанству. :) Мислим, не мислиш ваљда да ЕУ купује гас од Руса зато што их воли? Или зато што нема нигдје јефтиније...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
A, Rusi im prodaju gas iz humanitarnih razloga. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]