banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 18:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 642 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Protesti za JMBG!
PostPoslato: 09 Jun 2013, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Врхунац демагогије (поред чињенице да 90% људи који протествује није прочитало одлуку Уставног суда) су медији из Сарајева.

Дакле, хистерија натписа и парола како је "одлука Уставног суда светиња" и како се "одлука Уставног суда мора провести".

Одете на сајт Уставног суда БиХ: http://www.ccbh.ba/srp/odluke/ , изаберете број предмета У 3/11 и прочитате текстуални фајл. Није дуго и разумљиво је.

Уставни суд је том одлуком констатовао да постоји Закон о територијалној организацији РС као једини релевантан. У том Закону као једини званичан назив града је Градишка или Козарска Дубица (а не Босанска Градишка или Босанска Дубица). И Уставни суд је наложио да у члану 5. тог фамозног Закона о ЈМБГ пише не Босанска Градишка, не Градишка/Босанска Градишка већ само Градишка (и тако за још двадесетак градова у РС).

Е сад... упалим ФТВ, јављају о догађају из Босанског Новог. Вијест на Кликсу је из Босанске Градишке.

Једноставно, боли њих туки за одлуком Уставног суда и за суштином те одлуке! Да им је битна та одлука (а одлука је да је Закон о територијалној организацији РС једини битан код назива градова), први би је они поштовали.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Ja pokusao napisati ovo na tviteru...napalo me 1000 sarajlija...kao ja lud oni pametni :/

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 16:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
wizzy_bl je napisao:
Ja pokusao napisati ovo na tviteru...napalo me 1000 sarajlija...kao ja lud oni pametni :/

nisi ispravno pristupio problematici,i ne znas osnovne postulate,a prvo i osnovno pravilo je da tamo gdje nema srba (u FBIH 2-3%),su sami otisli,a tamo gdje nema bosnjaka i hrvata-su protjerani.

samim tim,nije vazan ni ustavni sud,ni dayton,ni buducnost,vec samo i jedino ukidanje genocidne tvorevine koja je protjerala svoje gradjane.

kad to shvatis,bice ti lakse ucestvovati u tim raspravama.

ja sam odustao prije 10 godina.

/

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 16:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ima li ko pametan iz Gradiške, Dubice i ostalih gradova za koje federalni mediji koriste prijeratna imena da ih tuži?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Зависи. Мислим да рецимо ФТВ боли туки, тужили их или не.

Њима је било свеједно што је Бакир Х. људе називао свакаквим именима и вријеђао. Па и кад су судови доносили пресуде да ФТВ мора да плаћа одштету због тога, нико се није осјетио одговорним због настале штете, и материјалне и нематеријалне.

Тако да би вјероватно ФТВ (у случају да их неко казни због коришћења неутавних имена градова) платио казну и наставио по старом. Јебига, кад је нешто државно, онда је свачије и ничије.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
shoole je napisao:
Једноставно, боли њих туки за одлуком Уставног суда и за суштином те одлуке! Да им је битна та одлука (а одлука је да је Закон о територијалној организацији РС једини битан код назива градова), први би је они поштовали.

Нема у овом случају исправних и мање исправних, сви су засрали.

Доскора важећи закон о ЈМБГ из 2001. (допуњаван 2008.) је у члану 5. пренио територијални обухват регистрационих подручја из бивше СФРЈ, само су промијењена имена општинама (додане су нове и уписани двојни називи). Рецимо, комплетно подручје 10 Бањалука је на територији РС, осим општине Добретићи (федерални дио некадашње општине Скендер-Вакуф) и Јајце. Све до фебруара се по том закону и по тим подручјима додјељивао матични број!

Е, сад... Срби су хтјели да оборе закон, да би се донио нови по којем би се одредила подручја која не би прелазила ентитетске линије и зато су поднијели тужбу Уставном суду.
Уставни суд је одбио све њихове аргументе, али је оборио закон по члану Устава који није ни поменут у тој тужби (I/2) иако је могао `ладно да констатује да је члан 5. у складу са Уставом и само да наложи да га се "освјежи", односно да се промијене називи општина у складу са ЗТО РС. Тиме је Уставни суд дао материјал да Срби и Бошњаци закувају.

Срби су блокирали одлуку да се преименују општине у том члану и тражили да се регистрациона подручја одреде у складу са чланом I.3 Устава, што су Бошњаци одбили. У свом том трвењу је истекао рок имплементације одлуке Суда, те је комплетан Закон стављен ван снаге.

Умјесто да је Савјет министара одмах донио привремену одлуку коју је донио некидан, сви су се само свађали и нису марили за посљедице. Овако, дошло је до онога до чега је и дошло.

Дакле, засрао је и Уставни суд, и Савјет министара, и Срби, и Бошњаци...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Уставни суд је одбио све њихове аргументе, али је оборио закон по члану Устава који није ни поменут у тој тужби

Једноставно није тачно.
Прочитај одлуку Уставног суда, оставио сам линк. Фино пише:
Citiraj:
а) Наводи из захтјева
7. Подносиоци захтјева су истакли да је оспореним чланом 5 Закона о јединственом матичном броју утврђено десет регистрацијских подручја за која се води регистар. Даље су навели да се у оспореном члану Закона о јединственом матичном броју за означавање општина у Републици Српској прописују незванични, односно двојни називи, који не постоје у Закону о територијалној организацији Републике Српске. Тако се у оспореној одредби закона умјесто правилних назива општина Градишка, Језеро, Рибник, Кнежево, Крупа на Уни, Петровац, Источни Дрвар, Брод, Шамац, Петрово, Вукосавље, Ново Горажде, Фоча, Источни Мостар, Берковићи, Козарска Дубица, Нови Град, Оштра Лука, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари град, Пелагићево, Осмаци, Доњи Жабар и Купрес, који су утврђени чланом 5 Закона о територијалној организацији РС, наведени двојни или пак погрешни називи општина, и то: Босанска Градишка/Градишка, Јајце/Језеро, Кључ/Рибник, Скендер Вакуф/Кнежево, Босанска Крупа/Крупа на Уни, Босански Петровац/Петровац, Дрвар/Српски Дрвар, Босански Брод/Српски Брод, Босански Шамац/Шамац, Грачаница/Петрово, Оџак/Вукосавље, Горажде/Српско Горажде, Фоча/Србиње, Мостар/Српски Мостар, Столац/Берковићи, Босанска Дубица/Козарска Дубица, Босански Нови/Нови Град, Сански Мост/Српски Сански Мост, Илиџа/Српска Илиџа, Ново Сарајево/Српско Ново Сарајево, Сарајево-Стари Град/Српско Сарајево, Градачац/Пелагићево, Калесија/Осмаци, Орашје/Српско Орашје и Купрес/Српски Купрес.

Evil_Dead je napisao:
Дакле, засрао је и Уставни суд

???

Чуј, по теби је Уставни суд требао да донесе одлуку "Освјежите закон!"?

Ти си правник?

Уставни суд не мијења законе и што је битно не предлаже рјешења како. Он само у одређеним случајевим (тужбама) констатује је ли нешто у складу са Уставом или није.

Ако нешто није у складу са Уставом, није његово да каже "освјежите то" или "напишите нови закон" или неко треће рјешење.

И трвење између Срба и Бошњака нема везе са овим законом. Ово је само једна од милион ствариноко којих се "трве".

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
shoole je napisao:
Evil_Dead je napisao:
Уставни суд је одбио све њихове аргументе, али је оборио закон по члану Устава који није ни поменут у тој тужби

Једноставно није тачно.
Прочитај одлуку Уставног суда, оставио сам линк.

Прочитао сам. :)
Citiraj:
Одбија се захтјев 76 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности члана 5 Закона о јединственом матичном броју («Службени гласник Босне и Херцеговине» бр. 32/01 и 63/08) у односу на чл. I/1, I/3, III/1 и III/3а) Устава Босне и Херцеговине. Утврђује се да је члан 5 Закона о јединственом матичном броју («Службени гласник
Босне и Херцеговине» бр. 32/01 и 63/08) у складу с чл. I/1, I/3, III/1 и III/3а) Устава Босне и Херцеговине.

Citiraj:
Подносиоци захтјева су експлицитно навели да одредбе члана 5 Закона о јединственом матичном броју («Службени гласник Босне и Херцеговине» бр. 32/01 и 63/08) нису у сагласности с чл. I/1, I/3, III/1 и III/3а) Устава Босне и Херцеговине.

Дакле, Уставни суд се позвао на члан Устава који није поменут у захтјеву, па је самим тиме и омогућио да дође до свега овога.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Elem malo pretjerivanja i objektivnosti :-)

Znate kako je moja kafa skupa, ko ovde nabroji 100 osoba ima od mene kafu i kolac ;)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/roditelj ... 30609041#8

Da li je moguce tuziti Klix za sirenje nacionalne, vjerske, rodne i politicke mrznje? Vjerujem da ne plivaju u parama, a privatan su medij?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Schlager je napisao:
wizzy_bl je napisao:

nisi ispravno pristupio problematici,i ne znas osnovne postulate,a prvo i osnovno pravilo je da tamo gdje nema srba (u FBIH 2-3%),su sami otisli,a tamo gdje nema bosnjaka i hrvata-su protjerani.

samim tim,nije vazan ni ustavni sud,ni dayton,ni buducnost,vec samo i jedino ukidanje genocidne tvorevine koja je protjerala svoje gradjane.

kad to shvatis,bice ti lakse ucestvovati u tim raspravama.

ja sam odustao prije 10 godina.

/

Ma odustao sam i ja davno..jos kao clan foruma sarajevo-x ,nisam odustao vec su me banovali na pravdi boga(nisam vrijedaj,nekulturno pricao,niti bilo sta...bio sam kriv jer se ne slazem sa njima) ...al ovo je sprdnja i najveci krivac su novinari iz RS koji nisu objasnili sirim narodnim masama o cemu je zapravo rijec...vec je prosla ova prica iz SA

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma cuj, ni novinari kao ni mi nisu pridavali tom neku paznju. U RS je vec neko vrijeme taj problem nekako rijesen, a sa druge strane gore stalno gradjani i gradjanke zahtijevaju nesto oko jedne jedine... Ko ce to vise pohvatati.

Ono sto mene zanima je kako je i u kom momentu donesena odluka da se ide sa blokadom Skupstine?

Poznato je da su "masovni protesti" poceli u srijedu, u cetvrtak se nastavili i onda odjednom... Zgrada zakljucana... Nema ici kuci... Sve do tog momenta se ulazilo i izlazilo sasvim normalno.

Ko je donio odluku da se to desi iako je u sustini ispred zgrade bila neka saka jada ljudi?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2012, 18:46
The_new_Statesman je napisao:
Ono sto mene zanima je kako je i u kom momentu donesena odluka da se ide sa blokadom Skupstine?

Poznato je da su "masovni protesti" poceli u srijedu, u cetvrtak se nastavili i onda odjednom... Zgrada zakljucana... Nema ici kuci... Sve do tog momenta se ulazilo i izlazilo sasvim normalno.

Ko je donio odluku da se to desi iako je u sustini ispred zgrade bila neka saka jada ljudi?

odluku su donijeli građani kad ih se skupilo dovoljno. protesti su počeli u srijedu, odmah je donijeta odluka o privremenoj dodjeli jmbg. kad se vidjelo da može, ljudi su rekli zašto sad stati? idemo po zakon. prvo su blokirani izlazi autima, poslije je dolazilo sve više ljudi i kad se skupilo preko 2 hiljade taman ovi u parlamentu završili s radnim vremenom i krenuli van. tad je sačinjen živi zid oko parlamenta a policije još uvijek nije bilo puno. parlamentarci zovu pregovarače i kažu da će privremena odluka biti dovoljna za sada a i nema kvoruma za donošenje zakona. pregovarači su to prenijeli građanima i rekli im da sami odluče šta će dalje. građana je tad već bilo oko 3 hiljade i odlučili su da ostanu. tako je došlo do blokade. sponatno 8)

shoole je napisao:
Е сад... упалим ФТВ, јављају о догађају из Босанског Новог. Вијест на Кликсу је из Босанске Градишке.

ti na osnovu ftv-a i klixa sudiš o ljudima iz federaciji? to je kao da na osnovu izvještavanja rtrs-a sudiš o ljudima iz rs. smiješno, zar ne?
što se tiče građana koji protestvuju, njih zbilja zaboli za tim hoće li biti bosanski novi ili novi grad. hoćemo zakon odmah, a na parlamentarcima je da ga usvoje.
i kad smo već kod zakona, znaš li ti objasniti sljedeću situaciju: imaš zakon na državnom nivou od 2001. deset godina kasnije zakon je proglašen neustavnim i nema novog zakona. međutim, vlade rs-a i distrikta brčko donose uredbe, a uredba je podzakonski akt. eh, kojeg zakona? onog što je proglašen neustavnim? ozbiljno to pitam, nije mi jasno nikako...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sva sreca pa JA ne pominjem ljude iz federacije. Ako malo bolje obratis paznju na moje postove vidjeces da sam koncetrisan na javne osobe (medije, politicare i simpatizere). Kao i Schulz.

A ''spontane'' bajkice ostavi za curice :-) Ako ti budu vjerovali ;-)

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mrakacha je napisao:
shoole je napisao:

ti na osnovu ftv-a i klixa sudiš o ljudima iz federaciji? to je kao da na osnovu izvještavanja rtrs-a sudiš o ljudima iz rs. smiješno, zar ne?
što se tiče građana koji protestvuju, njih zbilja zaboli za tim hoće li biti bosanski novi ili novi grad. hoćemo zakon odmah, a na parlamentarcima je da ga usvoje.

Ако желиш да причамо, читај написано. Не измишљај нешто што није написано.

Мој пост је био о медијима, не о "људима у Федерацији". Ти фино напиши да ово што сам написао о медијима из Сарајева није тачно.

Ко протествује? Откуд знам. Има овај Нихад што се залаже да се укине РС, основао чово "Антидејтон групу" (имаш на претходној страни његове изјаве). Има људи који су идеалисти (типа Штукан). Има свега.

Али немој ни ти измишљати. Чуј, "заболе грађане да ли ће бити Босански Нови или Нови Град"? Откуд ти знаш да их заболе? Била нека анкета о томе? Ево овог Нихада сигурно јако боли, човјек је "антидејтон".

Нисам правник и не разумијем се у уредбе и подзаконске акте.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sva sreca pa JA ne pominjem ljude iz federacije. Ako malo bolje obratis paznju na moje postove vidjeces da sam koncetrisan na javne osobe (medije, politicare i simpatizere). Kao i Schulz.

wow, koncentrisan na medije, političare i simpatizere :lol: na upravo onu ološ koja koči svaki napredak. al zato ismijavaš svaki pokušaj normalnih građana koji se pobune protiv tog ološa? čestitam.

Citiraj:
A ''spontane'' bajkice ostavi za curice :-) Ako ti budu vjerovali ;-)

što se bojiš istine? osim ako ti je dobro u životu, onda ništa.

Citiraj:
Мој пост је био о медијима, не о "људима у Федерацији". Ти фино напиши да ово што сам написао о медијима из Сарајева није тачно.

Ко протествује? Откуд знам. Има овај Нихад што се залаже да се укине РС, основао чово "Антидејтон групу" (имаш на претходној страни његове изјаве). Има људи који су идеалисти (типа Штукан). Има свега.

Али немој ни ти измишљати. Чуј, "заболе грађане да ли ће бити Босански Нови или Нови Град"? Откуд ти знаш да их заболе? Била нека анкета о томе? Ево овог Нихада сигурно јако боли, човјек је "антидејтон".

@šole
to o medijima je tačno, ali zašto su oni bitan faktor u ovoj priči? da li rtrs treba biti bitan faktor u bilo kojoj priči?

protestvuju građani s najboljim namjerama. istina, uvijek će se neki shupak poput nihada pokušati ogrebati, ali on nema nikakvu ulogu u organizaciji protesta. i što misliš da je baš njega rtrs uzeo za sagovornika? :wink: štukan je, s druge strane, sasvim ok lik.

znam lično dobar dio inicijatora protesta, nikom od njih nije važno kako će glasiti član 5 ustava. od parlamentaraca se traži da se oni dogovore kako će glasiti jer su za to i izabrani.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Meni je sasvim ok. Bilo malo krize oko '98... Ali preguralo se ;-)

Vidjeli ti rijec simpatizeri? A ako je neko naivan pa povjeruje u ono sto mu uho voli cuti, to onda nije moj problem.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Meni je sasvim ok. Bilo malo krize oko '98... Ali preguralo se ;-)

tako odmah reci. ti si s druge strane barikade i tu naša priča završava :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 19:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

O cemu ti? Ono ja jesam srbocetnicka-jugokomunjara, ali zbilja mi nije jasno o kakvim barikadama pricas?

I de mi definisi sta su to normalni gradjani :D Please :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 20:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

O cemu ti? Ono ja jesam srbocetnicka-jugokomunjara, ali zbilja mi nije jasno o kakvim barikadama pricas?

kome je dobro, taj se neće buniti. čak će i podržati postojeći sistem jer mu je dobro. kontaš?

Citiraj:
I de mi definisi sta su to normalni gradjani

oni koji protestvuju protiv najgoreg političke garniture u europi. ne znam, meni je normalno da tražim promjene u ovom nakaznom društvu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2013, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mrakacha je napisao:
znam lično dobar dio inicijatora protesta, nikom od njih nije važno kako će glasiti član 5 ustava. od parlamentaraca se traži da se oni dogovore kako će glasiti jer su za to i izabrani.

Види, ја не познајем никог од организатора. Нити познајем тебе. И не могу судити на основу "вјеруј мени, све је то ОК екипа".

Судим на основу онога што видим и чујем.

Уопште нисам гледао РТРС око ових догађаја. И генерално га не гледам.

Гледао ове медије из Сарајева, нећу информације о томе купити на БиБиСију.

И видим кампању у медијима.

И онда видим да СДП и друге странке позивају људе да дођу на демонстрације. И видим организацију типа "ево вама омладино бусеви па ви из Зенице или одакле већ ајте на демонстрације" о трошку државе или општине.

И онда ти мени кажеш "ма пусти то, то су све фина раја, боли их да ли ће бити Босански Нови или Нови Град".

Једноставно, тих педесетак људи који су данас пили кафу пред парламентом, можда ту има људи који су идеалисти. Али сумњам да је Нихад једини са онаквим ставом.

Сумњам на основу животног искуства у протеклих 20 година. И мојих веза са Сарајевом.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 642 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]