RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Cinjenica je da mi negdje narodski receno curimo, juce je BL imala 11 novih slucajeva sto je jedan od najgorih rezultata od pocetka epidemije kod nas. Naravno je da obican svijet koji se pridrzava uputa i pravila koje su donijele vlasti pizdi zbog neodgovornih ljudi koji ne postoju, jer na taj nacin ugrozavaju egzistenciju svih, jer se ova agonija na ovaj nacin moze otegnuti u nedogled.
Represivni aparat je nazalost podbacio, to sada moram konstatovati sa zaljenjem, jer to je pokazalo i prisustvo ljudi na Vaskrsnjim liturgijama, nije problem sto su crkve otvorene, sto su drzane liturgije, nego je problem kako su ti ljudi dosli do crkve... Ovo za pumpe i okupljanje na istima je nezamislivo, pa prije desetak dana na superpetrolu u Biriku ja sam mislio da je svadba...
Ne može to baš tako da se gleda... Veći obuhvat testiranja znači sigurno i veći broj zaraženih. Prvo, na početku testiranja rađeno je 7-10 puta manje dnevnih testova. Cilj i jeste da se otkrije i izoluje što više inficiranih. Veći broj otkrivenih može značiti i promjenu strategije testiranja i identifikovanje potencijalnih kritičnih grupa.
Uglavnom se, ako sam ja dobro razumio i ide na testiranje pojedinih grupa stanovništva (prodavačice, zdravstveni radnici, radnici i korisnici staračkih domova itd.). Da je u pitanju neko testiranje metodom slučajnog uzorka, onda bismo mogli da govorimo o nekom "curenju", ovako nakon skoro dva mjeseca, možemo reći da su bolje identifikovane kritične grupe.
Drugim riječima, taj "najgori" rezultat je dobar za nas, jer je broj inficiranih, sigurno višestruko veći, samo što većina ljudi prolazi kroz to bez ikakvih simptoma. Dakle što ih više otkriješ, i na vrijeme izoluješ, smanjuješ mogućnost za dalje širenje zaraze i utičeš na smanjenje onog famoznog broja R.