banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 18:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2020, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ček, ako se popuštanjem mjera desi novi talas za talasom, kao u Singapuru trenutno. Ko zna kada će vakcina biti gotova, pa treba u obzir uzeti ponašanje psihopata, manijaka...
To je bitno u rangu sa onim što su u nekim državama u svijetu uštedili milijarde zbog smanjenog broja saobraćajnih nesreća.

Sinoć što sam spomenuo frku sa psima i njihovim vlasnicima, policija je veoma brzo došla sa dva džipa i jedno patrolno vozilo. I još bar jedno koje je prošlo pored. U par minuta. Ako tako budu reagovali, odlično.

Kada je bila španska gripa, bilo je nekih preporuka tipa ispiranja usta slanom vodom i slično. I sada ima sličnih stvari. Valjda će biti više priče i istraživanja o tome da teško se sa predmeta prenosi virus, pa da se skoncetriše na ono kako zaista efikasno spriječiti širenje zaraze. Pa da tako se neke mjere popuste, ublaže...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2020, 18:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Apr 2020, 22:42
Popite Svi jednu rakijicu ili konjak radi dezinfekcije,alkoholna isparenja ce i pluca dezinfikovat. 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2020, 19:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tabako Pit je napisao:
Austrija koja kao dobro stoji ima 452 mrtva od korone, ali zato ima od 30.03. do 05.04. 1549 umrlih iznda 65 godina koji izgledad nemaju veze sa koronom.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1676782

Info iz Spanije, sa oko 8000 pre godinu, na oko 16000 ove. Mjere definitvo imaju smisla u sprecavanju udara. Sada ih nakon prvog soka treba prilagodjavati. Drzave i drustva su daleko spremnija nego pre nekoliko sedmica. Sada valja spasavati ekonomiju.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2020, 21:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Da treba poceti spasavati sta se moze, narod da malo povede racuna i nadati se da ce i bolje vrijeme da pomogne.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2020, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
atv je napisao:
To će biti dogovor Vlade i građana", kazao je Milorad Dodik,

Па чекај, додо је био предсједник владе прије 10 година!? Ааа, да...

Опуштањем мјера ће неминовно доћи до нових случајева, тј. свакако да ће их бити, и не вјерујем претјерано мање. Чак мислим да може услиједити други удар, мада вјерујем да ће се ићи пооостепено да не би дошло до великог другог удара. Узмимо за примјер отвареање кафића, то је бомба за корону, чак и уз маске и размак и остале мјере (које ће се спроводити ревносно :lol: :lol: )... И ја једва чекам крај овог пакла, али стварно се треба опрезно са овим.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2020, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Nitro je napisao:
Mjere se moraju popuštati, jer je nemoguće na duži period držati milione ljudi u karantinu. To vodi drugim problemima, pored očitog ekonomskog kraha, koji se svima smiješi, zbog zastoja industrije, trgovine, sloma turističke sezone...
Primjera radi, procjene pokazuju da je, širom svijeta, od početka karantina, stopa nasilja u porodici rapidno skočila. Koliko je pijanih manijaka koji maltretiraju žene i djecu, sad natovareno 24 sata u četiri zida sa istima. I za koliko skače stepen njegove agresije, ako je dotočni zatvoren...
Koliko će psihoza da razviju ta djeca i žene, koliko će da skoči stopa samoubistava, zbog trauma izazvanih nasiljem? A to je samo jedna od nuspojava. Biće ih još na stotine...

Jednostavno karantin nije rješenje. Na neki period da, ali postoji trenutak, kad to postaje problem, ne rješenje, a ja se samo nadam da nadležni znaju da prepoznaju taj trenutak...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Istina karantin donosi razne probleme, naravno da povecani broj nasilja u porodicama nije dobar indikator.
Ali nadlezni prvo moraju da vode racuna da ljudi ne umiru ko muhe i da se to sprijeci a onda sve drugo.

Ako znas bolji model da zastitis stanovnistvo globalno u sadasnoj situaciji kad jos nema lijeka od karantina daj prijedlog.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2020, 09:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Juče u BL nije bilo novooboljelih, a danas već opet imamo. Dobro je da je bar jedan dan bio bez novih slučajeva. Nadam se da će tih dana bez novih slučajeva biti sve više.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2020, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
gsasa je napisao:
Juče u BL nije bilo novooboljelih, a danas već opet imamo. Dobro je da je bar jedan dan bio bez novih slučajeva. Nadam se da će tih dana bez novih slučajeva biti sve više.

Mozda bude ako vaskrsni ponedjeljak bude svakih par dana :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 07:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Apropo ovog smanjenja broja zaraženih u Banjaluci - juče slušam dr Kona na konferenciji, kaže da je u Srbiji smanjen broj ljudi na respiratoru sa cca 140 na caa 100, ne sjećam se tačnih brojki, a uostalom i nebitno, te da je to pouzdan indikator smanjenja broja zaraženih. Radojičić, pak, reče "Broj aktivnih slučajeva se smanjuje, barem onih otkrivenih" tako nešto, međutim reče i da se povećao broj ljudi na respiratoru. Mislim, ako uzmemo da su relativno stabilni procenti ljudi u teškom stanju, ljudi na respiratoru, i preminulih, onda povećanje broja ljudi na respiratoru teško da može značiti i opšte smanjenje broja zaraženih (osim npr. u slučaju koji bi poremetio neku statističku validnost, kao proboj u domove penzionera koji predstavljaju ne opštu, već specifičnu populaciju, pa kod njih procenat teških slučajeva bude daleko veći). To se takođe može uklopiti sa tim što govore posljednjih dana, da postoji određen broj ljudi koji ne mogu (ili ne žele) navesti potencijalne kontakte prenosioce, što kaže Šeranić "virus cirkuliše u populaciji". Opet, postavlja se pitanje i broja uzoraka, jer ako je povećanje broja ljudi na respiratoru 7, sa 5, to je upitno koliko je statistički značajno.

U svakom slučaju, rano je za bilo kakvo (po)puštanje. Možda je najbolje što se može reći, da je situacija trenutno stabilna s tendencijom da će se smirivati.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 08:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Brale001 je napisao:
Istina karantin donosi razne probleme, naravno da povecani broj nasilja u porodicama nije dobar indikator.
Ali nadlezni prvo moraju da vode racuna da ljudi ne umiru ko muhe i da se to sprijeci a onda sve drugo.

Ako znas bolji model da zastitis stanovnistvo globalno u sadasnoj situaciji kad jos nema lijeka od karantina daj prijedlog.

Masovno testiranje, izolacija zaraženih, zaštita kritičnih grupa, držanje rastojanja i nošenje maski, s tim da se mora uvesti i obavezna edukacija stanovništva za posljednje dvije stavke.
Ovako otprilike. S tim da mora postojati strategija i način na koji se to radi. Ne nasumce i kampanjski. Samo što mi nemamo kapacitete za masovnije testiranje. Sa početnih 100ak dnevno, uspjeli smo to da podignemo na više od 400, što je odlično, ali i dalje nedovoljno, jer za iole validnije zaključke, valja uraditi što veći broj testova.

Njemačka je npr. istestirala preko 1,7 miliona ljudi, pa opet, oni u stvari ne znaju koliko bi mogao biti broj stvarno zaraženih, a očito je da su, vođeni pretpostavkama, u nekim stvarima i pogriješili. Npr. na početku epidemije, računali su da imaju 28000 jedinica intenzivne njege, planirali da taj broj dodatno podignu, ispostavlja se nepotrebno, jer se kod njih epidemija smiruje, a nisu zabilježili neko opterećenje tih svojih kapaciteta.

I da... Valjalo bi malo manje pratiti smjernice SZO jer su oni na ovom slučaju, još jednom demonstrirali da nemaju pojma gdje udaraju. Korumpirani UN-ov zdravstveni sektor, pokazao se dobrim samo za trošenje donacija država članica i ništa drugo... U kriznoj situaciji, reagovali su gore od EU...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 08:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Nitro je napisao:
I da... Valjalo bi malo manje pratiti smjernice SZO jer su oni na ovom slučaju, još jednom demonstrirali da nemaju pojma gdje udaraju. Korumpirani UN-ov zdravstveni sektor, pokazao se dobrim samo za trošenje donacija država članica i ništa drugo... U kriznoj situaciji, reagovali su gore od EU...

Slušati Kineze koji su mu prvi dohakali i kraj priče! :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nešto mi se čini da je vezano za WHO više pranje svojih pogrešnih reakcija. I kmečanje Tajvana zbog njihovog odnosa sa WHO. Bilo je mnogo ozbiljnih optužbi ranije. Recimo kontaminacija vakcina sa živim virusom ptičije gripe H5N1, dva mjeseca nakon početka pojave svinjske gripe. I onda oni za WHO prave vakcinu za svinjsku gripu... Radi se o Baxter AG/Austria. Kakav je to bio vjetar u leđa antivakcinašima...

Sada je Kina proslijedila sekvence genoma virusa već 11. januara. SAD je pred početak pojave virusa ugasio jedan od bitnih projekata da budu obavješteni na vrijeme. Mada nisu jedini koji to rade.
https://www.nytimes.com/2019/10/25/heal ... ruses.html
Ne valja im WHO, ali imaju radnike CDC-a u istom.
Mada ni CDC nije nešto bolje prošao
https://www.politico.com/news/2020/04/1 ... who-188666

I sada, ajmo svu krivicu prebaciti na Kinu i WHO. Kako su Rusi recimo brzo blokirali granicu sa Kinom i uspostavili karantine. Kako su Vijetnam i Južna Koreja dobro reagovali... Isksutvo sa SARS-om i ptičijom gripom. Očito bolje naučili lekcije nego SAD sa svinjskom gripom.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 11:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Pa ovoga smo sve nagledali koliko hoces zadnjih godina, klasicno americko spinovanje, treba skrenuti paznju sa katastrofalnog stanja u zdravstveno sistemu. Ne sjede u WHO valjda samo kinezi ili neki tamo marsovci, najvise tih istih amerikanaca sjedi i u takvom WHO i po potrebi im valja ili ne valja.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Nitro je napisao:
Mjere se moraju popuštati, jer je nemoguće na duži period držati milione ljudi u karantinu. To vodi drugim problemima, pored očitog ekonomskog kraha, koji se svima smiješi, zbog zastoja industrije, trgovine, sloma turističke sezone...
Primjera radi, procjene pokazuju da je, širom svijeta, od početka karantina, stopa nasilja u porodici rapidno skočila. Koliko je pijanih manijaka koji maltretiraju žene i djecu, sad natovareno 24 sata u četiri zida sa istima. I za koliko skače stepen njegove agresije, ako je dotočni zatvoren...
Koliko će psihoza da razviju ta djeca i žene, koliko će da skoči stopa samoubistava, zbog trauma izazvanih nasiljem? A to je samo jedna od nuspojava. Biće ih još na stotine...

Jednostavno karantin nije rješenje. Na neki period da, ali postoji trenutak, kad to postaje problem, ne rješenje, a ja se samo nadam da nadležni znaju da prepoznaju taj trenutak...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Постоје само два начина да се ствари врате у нормалу:
1. "имунитет крда"
2. вакцина (већ видим пар "пацијената" који воде борбу против вакцине која још није ни изашла)

С обзиром да ће вакцина најраније (и најоптимистичније) да се појави тек на јесен 2021, не могуће је држати ове мере толико време. Значи мораће постепено да се отпуштају мере да би било све више контакта међу људима и да већина кроз оболење стиче одређени "имунитет". Другачије неће ићи. Привреда грца као никада раније. Финансијска криза из 2008. је дечја игра у односу на ово.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2018, 09:42
imal nam brata Dukija, šta veli, "neće virus u hramove"?

Citiraj:
Vladika Srpske pravoslavne crkve, vikar patrijarha Irineja, zaražen je korona virusom, potvrđeno je Tanjug u krugovima SPC

Citiraj:
Vladika je u nedelju u Hramu Svetog Save služio vaskršnju liturgiju kojoj je prisustvao manji broj vernika koji su se tog dana i pričestili.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Мени су фантастична оваква размишљања. Зараза короном када је у питању свештеник или владика аутоматски се доводи у везу са причешћем, литургијом и храмом... Изгледа да се црквена лица не крећу нигде другде и немају контакта ни са ким осим у цркви и током причешћа и литургије.

Иначе, познато је да је вирусу неопходно неколико дана да се испољи као оболење (тек иза 6-7 дана, а често и 10-15). Тако да твоје циљање да се владика заразио у недељу током Васкршње литургије (која је била пре 3 дана) не пије воде.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 13:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
https://www.facebook.com/39270970488458 ... 209181869/

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Мени су фантастична оваква размишљања. Зараза короном када је у питању свештеник или владика аутоматски се доводи у везу са причешћем, литургијом и храмом... Изгледа да се црквена лица не крећу нигде другде и немају контакта ни са ким осим у цркви и током причешћа и литургије.

Иначе, познато је да је вирусу неопходно неколико дана да се испољи као оболење (тек иза 6-7 дана, а често и 10-15). Тако да твоје циљање да се владика заразио у недељу током Васкршње литургије (која је била пре 3 дана) не пије воде.

pa brate, ništa ja nisam dovodio u vezi i ništa ja nisam ciljo; ovde se samo konstatuje da je vladika obavljao liturgiju u nedelju. u međuvremenu se saznaje da ima još zaraženih sveštenika koji su prosustvovali istoj liturgiji.
referisao sam se na našeg druga Dukija koji nas je prije Uskrsa uvjeravao da svi treba da idemo na vaskršnje liturgije jer Bog je veliki.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Привреда испашта, тако је било од првог дана, а до кад ће се моћи тако, слажем се да не дуго. Лагано попуштати, па ћемо видјети... Надам се само да ће се добро баласирати између отварања привреде и одржавања броја дневно заражених.

Критичарима Цркве је ово дошло као кец на десетку. Не узимате у обзир да је то можда Божија воља да се они разболе? Господ Бог је жртвовао свог Сина да га разапну, не знам зашто би био проблем са свештеницима да се разболе... Не иде Свевишњи баш увијек логиком да се моментално и по сваку цијену сашува тијело и здравље. Погрешно размишљате. И Јевреји су размишљали да је Исус њихов месија који ће са војском да покори Рим, па да постану владари читавог свијета, али...

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2020, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajoj, ja sam tek sad vidio da postoji poseban topik za ove religijskokovidske opservacije. i tu sam prosvijetljen da Duki nije jedini vjerski fanatik ovdašnji pa mi je, ruku na srce, po ovom pitanju za danas tu mač.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]