Philby je napisao:
Liječenje polugom je uvijek bilo efikasno, u to nema šta da se sumnja.
Nisam baš siguran, mene učiše da se batinama teško kada može nešto uraditi.
U Švedskoj dio šumarije odvoje za narkomane, i naprave svoje kućice u sred šume, odvojeni od civilizacije. Ne nose ni traktore ni one stvari s kojima se režu drva. Sve ide ručno. Nakon 10-ak dana sva im droga izađe kroz znoj. Kad ih ostaviš da još na švedskoj zimi gdje je -20 + non stop vjetar standard po recimo 8 mjeseci da se igraju sa balvanima nikad mu ne padne na pamet da priđu heroinu. I još je taj centar održiv, čak bi imali i profita. A nakon 8 mjeseci bez mame, tate, telefona, interneta, a sa teškim radom, dobio bi od mlitavog narkomana ljudinu kojem ništa nebi blio teško. A ako je neko kada bio u šumi zna kakva su tamo pravila. Ili radiš kako treba ili te drvo ubije. Ko pravila ne poštuje pogine, tj kad nisi skoncetrisan gineš. Ako se zajebavaš gineš. Ako razmiškjaš o drogi umjesto o poslu gineš.
I svi vrlo dobro znaju da jako, jako mali broj narkomana uspije da se odupre tom životu i nastavi zdravijim putem. Zato je ovo bolji način. Država ima koristi, oni ne prave probleme i koliko toliko pomažu na neki način a sebi ne čine zlo.
Neko je gore pomenuo drogu u izobilju. To opet nebi trebalo da bude opravdanje. Moj tata je aktivno jedno vrijeme pušio marihuanu 80-tih kad je to ovdje u Švedskoj bio na dohvat ruke, prestao je sa tim ubrzo.. Od moje kuće na 10 minuta možeš nabaviti koju hoćeš drogu, pa se ja opet ne drogiram. Šta hoću da vam kažem = kada je neko dovoljno EDUKOVAN da ga to jednostavno ne prilivači, on drogu neće probati makar živio u Amsterdamu, a ako je neko dovoljno lud da hoće da proba drogu, on će je probati i u Teheranu.
Razumiješ li me?