manitu uci da svira je napisao:
apokalipto je napisao:
Pa kako urediti drustvo...moras jednu grupu ljudi okupiti oko neke ideje i cilja jer bez toga nema kolektiviteta jel tako ? Ja vjerujem u nacionalno okupljanje i ne vjerujem u nadnacionalne tvorevine jer su se sve do sada urusile..To pogotovo mi znamo...sta je nacionalna politika ocu domaci proizvod da bude konkurentan pa i u prednosti nad stranim,ocu da je moj covjek zaposlen ne stranac,moje dijete da je zaposleno i da studira u svojoj drzavi i za svoju drzavu i svoj narod,ocu svoje zakone koji odgovaraju mom vidjenju svijeta a ne tamo nekog Britanca ili nekih Evropljana il sta znam...da je moja kultura dominantna,da se uvozi samo ono sto domace trziste ne moze da pokrije itd itd to je ta politika...a u kontaktu sa ostalima gledati prvo svoj interes pa i sa narodima koji su nam naklonjeniji...istocni narodi Rusi i ostali..a a to danas ne postoji sve je strano,sve je tudje i nista nase tu lezi nasa propast...
Sve te parole lijepo zvuce prijatelju ali u danasnjem svijetu vaze neki principi i koncepti kojima se moras prikloniti ako zelis trgovati, izvoziti, proizvoditi. I to je tako, suverinitet se postuje samo izmedju najvecih, a ni on nema bas mnogo smisla u svijetu koji je proizveden u zadnjih dvadeset godina. Ono sto si ti naveo kao politiku je otprilike samoizolacionizam i slican postoji jos na Kubi i u jos par zemalja. Cak se i Kina otvorila. Ne da mi se sad kucati, siroko je, no moras poceti od osnovne definicije - sta drzava jeste, sta je cini i koje su njene obaveze. Nekada je ta definicija sadrzala teritoriju, ustav i stanovnistvo. Danas obuhvata i blagostanje, vladavinu prava i sigurnost a svaka ova oblast ima desetine izracunivih varijabli. Po tim varijablama se izracunava index izgradjenosti ili propalosti drzave, on odredjuje investicijsku politiku i ostale internacionalne transakcije itd...Siroko je da sad o tomer pisem...
Nije tema al moram dodat na ovo nesto kratko.
Ma nije to ni samoizolacionizam sto ti kazes apokalipto to je jedno staro tradicionalno razmisljanje.
Razumije ja tebe, ti bi htio usicarit nesto lokalno ne dirat druge puno ..cccc joj joj. Oces svoj mali Sugar Candy Mountain.Eh moj Orvele ...
Brale moj dobre su ti namjere al ne ide to tako vise...
Zasto krupni kapital i svemocni bog aka tziste ne poznaje granice vec djeluje multinacionalno i globalno. Vec po odavno slamaju i krsu sve prepreke.
Gdje ne mogu milom tu dodje rano proljece, demokratija ili neka ljubicasta revolucija pa onda "austerity measures" ako neide onda marinci.
A ti bi htio da budes sretan idividualno.
Ili kako ti kazes da gradis svoju nacionalnu srecicu tu kod sebe da je tvojoj djecici dobro a druga susjedova jbg. sta im bude, nisi ti kriv sto su gladna, imaju losu srecu da su se rodila u nesretnoj lokaciji ili naciji. Nisi to reko jbg. al to slijedi iz tog konteksta.
Medjutim nemoj biti skroz bez nade, ne pije ni ovo manituovo vise vodu, ti njegovi principi i koncepti kojim se moras prikloniti!
To je stara sema i prica iz 19 i 20 vijeka, tj htio bi da upravljas drustvom u 21 vijeku sa ekonomskim darvinovim zakonima iz 18 i 19 nazalost sve teze i teze to ide, uskoro neci moci ici dalje uz sve krpljenje.
Mozda tunel nije tako dugacak...
Pozdrav.