banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Okt 2014, 10:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Feb 2014, 23:31
PKT je napisao:
Bosnjak je napisao:

Statesman, nisam bas siguran za taj zakon...prevencija odlaska na ratiste znaci zadrzavanje ekstrema u svojoj avliji...mozda je malo bescutno, ali ja vise volim to sto napustaju BiH, jer takav ce tesko donijeti nesto dobro za drustvo.

Imalo bi to smisla da ti nisi pogrešno razumio o kojem zakonu se radi. Naime niko njih neće spriječavati da odu na ratište, samo će ih spriječavati da se vrate sa ratišta nazad u Austriju. Znam da ti je drago što ti ljudi napuštaju BiH, prosto iz tog razloga što se mogu vratiti kad god požele.

Da, sad bih trebao s tobom da uđem u nekakvu raspravu? Interesantno.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Bosnjak je napisao:
Ne razumijem, u kojem smislu ce Olegunar postati manjina u Norveskoj i izgubiti neka prava ako je Muhamed rođen u Oslu Norvezanin kao i on?
Fobija od Islama je nesto sasvim drugo...

А чуј општепозната чињеница је да муслимани имају јако широке слободе и толеранцију према другим религијамам у земљама гдје су већина. Кренимо рецимо од Саудисје Арабије, а можемо се зауставити гдје год хоћеш... :) А Мухамед у Норвешкој ће да буде Норвежанин колико и Олегунар може да буде Арабљанин у Саудијској Арабији. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 11:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je l' nije moglo neko drugo skandinavsko ime, jednostavnije? Olaf, Odin, Tor, Goran?

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Bosnjak, prvo... To je tek dio paketa mjera o kom se razgovara.
Drugo, bukaci koji vrbuju za odlazak na ratista ce takodje biti na udaru. Ti sto odu su uglavnom labilne osobe koje padnu pod uticaj ovih bukaca.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Je l' nije moglo neko drugo skandinavsko ime, jednostavnije? Olaf, Odin, Tor, Goran?

Ко сам ја да исправљам... :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 11:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Maj 2014, 13:53
Milan je napisao:
U prevodu najebace normalni muslimani zbog ovih idiota fanatika...

I ti muslimani koje ti nazivaš "normalnim" nikada javno ne osude postupke ovih kako kažeš "idiota fanatika".
Valjda ti to nešto govori.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 12:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Govori da se i oni boje. Isto kao što i u ovom ratu niko nije osuđivao stradanja onih drugih.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
_зока je napisao:
Govori da se i oni boje. Isto kao što i u ovom ratu niko nije osuđivao stradanja onih drugih.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka

Kakve to veze ima?
Ili podržavaju ekstremiste ili ih se boje. To je njihov problem koji moraju da riješe. Bolje nego da ga neko drugi riješava, mi na primjer.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 12:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Feb 2014, 23:31
Citiraj:
А чуј општепозната чињеница је да муслимани имају јако широке слободе и толеранцију према другим религијамам у земљама гдје су већина. Кренимо рецимо од Саудисје Арабије, а можемо се зауставити гдје год хоћеш... :) А Мухамед у Норвешкој ће да буде Норвежанин колико и Олегунар може да буде Арабљанин у Саудијској Арабији. :)

Zavrsi sa Malezijom, Iranom, Azerbejdzanom etc. sta fali krscanima u tim drzavama?
Pa sta ce biti Muhamed u Norveskoj, imaju li to nekakav zakon za takve?

Citiraj:
Bosnjak, prvo... To je tek dio paketa mjera o kom se razgovara.
Drugo, bukaci koji vrbuju za odlazak na ratista ce takodje biti na udaru. Ti sto odu su uglavnom labilne osobe koje padnu pod uticaj ovih bukaca.

A to OK...iako sam opet za varijantu "golog otoka"...tesko je to pokriti zakonom koliko god da se trudili, zato sto idioti koriste vjeru da se kamufliraju...preventivni zakon, vrlo tesko.

Citiraj:

Ne moze ba, pricamo o Solskeru :D

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 12:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Pojam "normalnih muslimana" je vrlo diskutabilan i klimav.Nisu li "normalni muslimani" nekad živjeli u Libiji...u Avganistanu a danas su se vratili u plemenske zajednice?Norveška je zemlja jednakosti i ravnopravnosti gdje nema ogromnih socijalnih razlika između njihovog stanovništva.Ta jednakost se osjeća u svakom segmentu njihovog društva,,,na ulici...svi posjećuju iste prodavnice...iste pabove...iste tržne centre....svi brinu o javnom prostoru...svi ga zajednički održavaju...sve blista,od fasada do parkova i nema zapuštenih i opasnih krajeva.Porastom broja muslimana u takvim zajednicama nebi se dobilo novo asimilovano društvo norvežana već bi oni i dalje ostali muslimani...laki za manipulaciju putem vjere i ljudskih prava.Lako bi se narušila norveška osnova socijalne države kakva je do sad .

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A koja pociva na nafti :D

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
A koja pociva na nafti :D

Naravno....norvežani su preko nafte stvorili društvo socijalne sigurnosti za svoje praunuke a englezi su iz iste nafte sa sjevernog mora stvorili na stotine milionera,desetak milijardera i velike socijalne razlike u društvu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 13:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U skladu sa tradicijom :D

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 13:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:D
Pa da
Skandinavska tradicija će doći u problem uvozom i inkubacijom muslimana jer se muslimanska tradicija i kultura ne može asimilovati u norvešku.Kratko i jasno.Ulažući u budućnost imaju to što imaju,ako se stvori nekakva kritična masa asimilovanih drugačije vjere i kulture ,oni se mogu politički organizovati i tražiti nešto tipa "zašto bismo brinuli o praunucima, šta je sa društvom danas?” :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Jedna zabluda koju vidim i ovde da pojedini podrzavaju. Zabluda o asimiliranju.
Asimiliranju ili kako to neki shvataju mirno utapanje ili ti nestajanje.
Jedno prirodno gasenje, umiranje.

Asimiliranje, tako shvaceno,recimo ne izgeda strasno izgeda kao prihvatljiva nuzna realnost.
Podseca me na davna vremena kad su umirale bebe masovno i kad je to bilo primano u drustvu kao neminovnost jer nisu postojali lijekovi i uslovi da prezive ta mala nejaka bica.
Medjutim zivimo u vremenu kada bebe vise ne umiru masovno, postoje uslovi da opstanu i mnoge bolesti su savladane.
Kako sa bebama tako i sa asimiliranjima.

To se desavalo u proslosti silom prilika i dati uslova kad mali etnosi nisu mogli opstati.

U savremenim demokratskim drustvima nema asimiliranja.
Asimiliranje i demokratija su ne spojivi.

U drustvima baziranim na osnovnim demokratskim principima cilj je da svako ocuva i sacuva svoju religiju, kulturu, obicaje i tradicije a ne da mu se nametne i prisili da to odbaci.

Cesto se cuje ovaj izraz : Da prihvati kulturu. Ciju?
Da prihvati tudju a svoju da odbaci. Da ne bude zablude nema naprednije i nazadnije kulture kao ni naprednijeg i nazadnijeg naroda.

Etnicke grupe ljudi koje se dovode u druge zemlje nisu boje pa da se mjesaju i utapaju u vecinsku boju.
Vece etnicke grupe, kazem dovedene ili pustene da dodju kako god to je tema za sebe.
Takve grupe dosle u novu zemlju zive jedni pored drugih u odnosu na dominanto stanovnistvo.
To je Njemacka i Markelova priznala prije nekoliko godina.Rekla je javno nema multikulturalizma,nema asimilizacije.
Vec drustvo u kojem zivimo jedni pored drugih i tolerisemo se.

Tako da pojam asimiliranja u smislu utapanja i nestanka ne funkcionise ni u kom smislu i ne postoji ni u Norveskoj ni u Njemackoj i tako dalje.
Mozda moze da se koristi izraz: "Uklopiti u". Ali i taj izraz "Uklopiti se u postojece drustvo" isto se mora objasnit sta znaci i koliko se odnosi na mjenjanje svoga i prihvatanje drugog.

Sve se svodi na ucenje i prihvatanje jezika i poznavanja zakonski normativa i tu se u vecini zavrsava.

Religija,kultura, obicaji, tradicija drugih se postuju i uvazavaju u mjeri koliko je neophodno za normalni javni zivot.Ali se ne odbacje svoje i ne uzima to drugo.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 16:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svaka čast brale za dužinu posta ali nisi ništa rekao više od mene.Današnje asimiliranje je zasnovano na ekonomskoj osnovi ili po naški gastarbajterizmu. :wink:
Možda će neko od nas započeti svoj radni vijek u Austriji i pri tom zadržati običaje i vjeru ali djeca rođena tamo će u velikoj vjeri izgubiti tu nit.Prvo će frljati sa maternjim jezikom,drugo će svojoj djeci davati germanska imena i ta djeca (naša unučad) pričat će sa nama na njemačkom.Ta djeca su asimilovana u germane,ona su gotov proizvod asimilacije koja je počela dobijanjem radne dozvole njihovog djeda.Primjera je milion,barem kod mene.Toliko o nama.
Za ostale nisam suguran ipPrasica je to dobro zapazila
prasica je napisao:
Natalitet je ključna stvar, i ovdje i u EU. Možda nećemo ti i ja to osjetiti, ali naša djeca hoće.
Samo ću ti reći da je u Oslu prošle godine najčešće ime davano novorođenčadima: Muhamed. :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
spijo je napisao:
:D
Pa da
Skandinavska tradicija će doći u problem uvozom i inkubacijom muslimana jer se muslimanska tradicija i kultura ne može asimilovati u norvešku.Kratko i jasno.Ulažući u budućnost imaju to što imaju,ako se stvori nekakva kritična masa asimilovanih drugačije vjere i kulture ,oni se mogu politički organizovati i tražiti nešto tipa "zašto bismo brinuli o praunucima, šta je sa društvom danas?” :wink:

kako nemere? Vid Ahmeda sto bijase progresivan:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aVVURiaVgG8[/youtube] :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bosnjak je napisao:
Citiraj:

Zavrsi sa Malezijom, Iranom, Azerbejdzanom etc. sta fali krscanima u tim drzavama?
Pa sta ce biti Muhamed u Norveskoj, imaju li to nekakav zakon za takve?

У Азербејџану је "комунизам", тако да се не рачуна. :) Иначе, имаш муцлиманске земље гдје је пропагирање хришћанства кривично дјело, као и подјела Библија и тај рад. НЕМАШ хришћанску земљу гдје то исто важи за Куран. Исто тако, у СА (Сауди Арабија), не можеш да ходаш улицом кратких хлача, у мајици "на бретеле", жене не могу да возе кола и тај рад. Што ће рећи да муслиманска већина диригује правила. Свима. ОК, такво нешто се сад појављује и по Европи са забраном јавног појављивања "нинџа корњача" а и то ми је ок, већина одлучује, јелте. Али је проблем у томе што кад Мухамед буде у већини у Норвешкој а Олегунар у мањини то онда неће бити Норвешка какву је сад знамо него СА. Конташ? :)
Остало ти је шпијо већ објаснио, неБиХ да се понављам.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
spijo je napisao:
Svaka čast brale za dužinu posta ali nisi ništa rekao više od mene.Današnje asimiliranje je zasnovano na ekonomskoj osnovi ili po naški gastarbajterizmu. :wink:
Možda će neko od nas započeti svoj radni vijek u Austriji i pri tom zadržati običaje i vjeru ali djeca rođena tamo će u velikoj vjeri izgubiti tu nit.Prvo će frljati sa maternjim jezikom,drugo će svojoj djeci davati germanska imena i ta djeca (naša unučad) pričat će sa nama na njemačkom.Ta djeca su asimilovana u germane,ona su gotov proizvod asimilacije koja je počela dobijanjem radne dozvole njihovog djeda.Primjera je milion,barem kod mene.Toliko o nama.
Za ostale nisam suguran ipPrasica je to dobro zapazila
prasica je napisao:
Natalitet je ključna stvar, i ovdje i u EU. Možda nećemo ti i ja to osjetiti, ali naša djeca hoće.
Samo ću ti reći da je u Oslu prošle godine najčešće ime davano novorođenčadima: Muhamed. :wink:

kacmo taki! Nismo ko braca Judejci, svaka shusha nas razturi, a najvise iz sopstvenije redova.. nema te koezije medjunam.. sve braca sto im doslo pod ruku razhebala,, od crkvenjaka do foteljasha..

Sto se tice imena eno Biogradjani veci katolici od sviju naske.. sve neka kuceca i maceca imena: Teo, Ivan, Luka, Lea, Ema, Eva, Lena, Lana, Zhana, Lara, Tara, Sara, Mina, Tina, Ina, Mia..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jel se ti to osjećaš prozvanim :lol: ...nije mi to bio cilj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]