Popokatepetl je napisao:
Ti u stvari otkrivas neku toplu vodu, jer se virus ni ne predstavlja posebno opasnijim nego sto jeste. U stvari, prilicno se transparentno govori da za vecinu populacije virus i nije narocitoopasan. Ja ga se, npr. uopste ne bojim, jer po statistikama sanse da me ubije su oko 0.2 posto, sto je zaista smijesno. S druge strane (sto je Zoka nebrojeno puta naglasio), ako bi se virus prosirio medju populacijom, sanse da ti ubije bar nekog od starijih clanova familije su prilicno velike. Brojevi govore da je smrtnost medju starijima 15-20 procenata, sto znaci da ih umire 1 na 5 ili 6. Dakle, ako su ti svi babe i djedovi zivi, velika je vjerovatnoca da ce bar jedno da umre. Ili ako si stariji, ista racunica vazi za tvoje i zenine roditelje.
Zato me zanima, koji su to "veci ciljevi" koji se pokusavaju ostvariti preko ove pandemije? Da ce ona da bude katalizator za neke probleme koji su vec otprije prisutni i koji ce samo brze da eskaliraju zbog nje, vrlo vjerovatno. Da je virus neko napravio da uspostavi novi svjetski poredak, vrlo malo vjerovatno.
Onda ispada da se sve ovo desava iz nekih humanih razloga. To mi je ipak nekako malo vjerovatno.
Ne mislim da ce doci do nekih epohalnih, al' ipak vjerujem da cilj svega ovoga jeste da se dodje do odredjenih promjena. I ne mislim da tu postoji samo jedan cilj, vec da se radi o mnogo vise interesa. I na vojnom i na ekonomskom i na politickom planu...Naravno, tu impliciram na najvece sile, od kojih ce svaka gledati sopstvene. Mi tu mozemo samo neke mrvice da pokupimo, zavisno koji talas "zajasemo". Al' ipak ovo jeste generacijska sansa za neke osjetnije promjene.
Jedan bivsi ruski general(ili je vec neki drugi cin imao, nije ni bitno) je u nekom intervjuu rekao da ovo nije pravi bioloski rat, ali da jeste svojevrsna proba za isti, jer sve ovo sto se trenutno desava ima odlike istog. Uz veoma agresivnu medijsku propagandu.
Mozda se i sjecas kako su prije par mjeseci velike svjetske medijske kuce pustale one snimke iz Kine, na kojima su ljudi samo padali po ulici, navodno od ovog covid 19 virusa. Tada je i pocela medijska propaganda. Da su govorili da se radi o jacem gripu(koji se, istina, brze siri od obicnog), ljude vjerovatno to ne bi nimalo zanimalo. Al' ovako su poceli i da skrecu paznju na virus i da plase ljude. Dok sada vidimo da virus bas i nije takav da ljudi samo iznenada padaju po ulicama.