Schlager je napisao:
i sad..da se zapuca u kataloniji....i da mrljavi španci to 8 mjeseci ne mogu rješit,totalno nadmoćni...da svjet pšočnu obilazit slike razorene Đirone,Sabadella sa hiljadama izbjeglica.....uz slike nekih najpoznatijih razorenih katedrala u Barceloni,Camp Noua....ja vas uvjeravam da bi za pola godine potpuno druga priča "Evrope" bila

Schlager pocinjes od posledica:...sta kad bi zapucalo u Kataloniji.
Kome danas na zapadu smeta jedna Spanija takva kakva je? U cemu to Spanija odstupa?
Ne slazemo se u jednoj vrlo bitnoj stvari:
Ti kazes da danas zapuca u Spaniji (naravno mislis na to da se to desi samo od sebe) kao rezultat unutrasnjeg stanja, dogadjanja i volje
Katalonaca i ostali Spanaca. A na drugu stranu ovamo neutralan zapad koji sjedi i to posmatra brizno sa strane. Pa hajde sad da vidimo kako bi zapad reagovao na Katalonsku nezavisnost.
U bivsoj Jugi koliko sam ja upoznat zapucalo se uz svesrdnu organizaciju, pripremu i podrsku zapada, ti mozes to da ne prihvatis i onda nema potrebe da idemo dalje.
Sve sto se desavalo je moralo da se desi nikakve slucajnosti i sticaja nesretnih okolnosti nije bilo.
Nista se drugacije nismo mi ponasali nego bilo koji drugi narodi. Mi nismo izuzetci u zlu! Njemci kulturan narod dosli su do toga da su cak i djecu masovno palili, dojucerasnje svoje komsije i poznanike.
Nema tu gadjenja i osude generacije kao sto BS navodi generacija 60 - 70 cak sta vise nije znala sta ima i koliko sta vrijedi kako onda to da cijeni, ako cemo tako gledat onda su starije generacije 40,50 koje su izrasle u bijedi daleko vise odgovorne jer su znale sta gube.
Medjutim zivotna dob da li si 20, 30 ili 40 godina star sa organizovanim strucnim ispiranjem mozga nema puno veze.
Sjecam se prica starijih o svojim skolskim danima kako su pisali nekad prije skolske pismene radove - na temu o drugom sv ratu.
Kazu da su obicno zavrsavali sa rijecima nesto kao : Tako je to bilo .....i kad nas napadnu ponovo Nijemci mi cemo .....!!!
Danas isto mozemo da kazemo sa 100% sigurnoscu i tacnoscu: Opet kad nas stave u takvu semu i povedu mi cemo opet klati, ubijati nase sugradjane, prijatelje ....!!
Onaj koji ne vjeruje u to ne poznaje covjeka, istoriju i pravi se lud.