ne pada mi na pamet ovdje nekome objašnjavati šta je manje zlo ako i sam to ne vidi, a pogotovo neću da budem stranački portparol.
standard života je značajno viši u odnosu na SDS period. Banja luka iz SDS perioda i ova danas se ne mogu porediti.
Da je stanje generalno loše jeste. Da je danas bolje nego prije, jeste.
u državi davno urušene privrede, bez velikog geopolitičkog značaja, na to dodaj tranziciju, krimi privatizaciju i sve ostalo, se ne može očekivati mnogo bolji standard života.

sudeći po komentarima na fejsbuku, mi smo u rangu afrike.. niko nema hljeba da jede, umire se od gladi i sl. odvadite to malo, ako je neko ogorčen na stanje (potpuno opravdano) ne mora preuveličavati. situacija je u RS ista kao u Srbiji ili Hrvatskoj, nema velike razlike u standardu života. isti nas problemi muče.
i nešto bitno za kraj. previše gledamo ka zapadu i poredimo se sa njima. mi nismo imali iste uslove za razvitak.
kad je ovaj prostor uopšte dobro živio sem perioda od 70tih do sredine 80tih? a za koji opet nismo pretjerano zaslužni mi naša pamet, snaga i sl, već "resurs" koji smo imali (dobar položaj).
ovaj prostor je oduvijek bio i biće nekome podređen, danas jedan, sutra drugi okupator. ovdje nikad neće većina dobro živjeti, nikad neće biti dobar standard života. zato što nismo oni sa druge strane, nismo oni koji vladaju već oni nad kojima se vlada, pijuni. poenta je naći čvrstu osobu, državnika koji će uvidjeti naše prednosti i mane, vagati između sila, gledati gdje imamo više beneficija i posvetiti se sebi i svojim problemima. pod pojmom državnik, ja za drugu osobu sem dodika u RS ne znam. govorim o spoljnoj politici, a dodik sam ima hiljadu jednu manu.
do tada možemo ko ova omladina da odemo preko ludog popusta do austrije, da se divimo čega sve tamo ima, pa kad se vratimo da pljujemo na svoje. a ne znamo da su se ti austrijanci, englezi, njemci prije tristo, četristo godina borili za svoja radnička prava, razvijali socijalnu misao, bavili se uređenjem zakonodavstva, problemima u društvu, godinama, vijekovima izučavali demokratiju i njeno funkcionisanje.. a mi smo u to vrijeme jahali na konjima, borili se protiv turaka, sa mačevima u rukama.

to je samo jedan primjer.
Nezreo smo narod, treba proći još mnogo vremena dok mi skontamo šta je država, šta je demokratija, šta znači glas, šta znači sindikat, koje su dužnosti države u 21 vijeku... to je proces vijekovima dug, a do tada možda i skontamo neke stvari.