banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 09:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 88 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
nepokoreni je napisao:
Uskoro ni to. Više nema posla skoro nigdje sve je zamrlo, a sad će ovim novim zakonima sje8ati i ove jadnike po ugostiteljskim objektima....Jedan pametan čovjek je predvidio još 6 mjeseci državi, vidjećemo šta će biti.

Koji novi zakon?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:25 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Sep 2014, 23:56
ne pada mi na pamet ovdje nekome objašnjavati šta je manje zlo ako i sam to ne vidi, a pogotovo neću da budem stranački portparol.
standard života je značajno viši u odnosu na SDS period. Banja luka iz SDS perioda i ova danas se ne mogu porediti.

Da je stanje generalno loše jeste. Da je danas bolje nego prije, jeste.
u državi davno urušene privrede, bez velikog geopolitičkog značaja, na to dodaj tranziciju, krimi privatizaciju i sve ostalo, se ne može očekivati mnogo bolji standard života. ;)

sudeći po komentarima na fejsbuku, mi smo u rangu afrike.. niko nema hljeba da jede, umire se od gladi i sl. odvadite to malo, ako je neko ogorčen na stanje (potpuno opravdano) ne mora preuveličavati. situacija je u RS ista kao u Srbiji ili Hrvatskoj, nema velike razlike u standardu života. isti nas problemi muče.

i nešto bitno za kraj. previše gledamo ka zapadu i poredimo se sa njima. mi nismo imali iste uslove za razvitak.
kad je ovaj prostor uopšte dobro živio sem perioda od 70tih do sredine 80tih? a za koji opet nismo pretjerano zaslužni mi naša pamet, snaga i sl, već "resurs" koji smo imali (dobar položaj).
ovaj prostor je oduvijek bio i biće nekome podređen, danas jedan, sutra drugi okupator. ovdje nikad neće većina dobro živjeti, nikad neće biti dobar standard života. zato što nismo oni sa druge strane, nismo oni koji vladaju već oni nad kojima se vlada, pijuni. poenta je naći čvrstu osobu, državnika koji će uvidjeti naše prednosti i mane, vagati između sila, gledati gdje imamo više beneficija i posvetiti se sebi i svojim problemima. pod pojmom državnik, ja za drugu osobu sem dodika u RS ne znam. govorim o spoljnoj politici, a dodik sam ima hiljadu jednu manu.

do tada možemo ko ova omladina da odemo preko ludog popusta do austrije, da se divimo čega sve tamo ima, pa kad se vratimo da pljujemo na svoje. a ne znamo da su se ti austrijanci, englezi, njemci prije tristo, četristo godina borili za svoja radnička prava, razvijali socijalnu misao, bavili se uređenjem zakonodavstva, problemima u društvu, godinama, vijekovima izučavali demokratiju i njeno funkcionisanje.. a mi smo u to vrijeme jahali na konjima, borili se protiv turaka, sa mačevima u rukama. :) to je samo jedan primjer.

Nezreo smo narod, treba proći još mnogo vremena dok mi skontamo šta je država, šta je demokratija, šta znači glas, šta znači sindikat, koje su dužnosti države u 21 vijeku... to je proces vijekovima dug, a do tada možda i skontamo neke stvari.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ivanić je naprotiv sahranio pola privrede svojom ekonomskom politikom i prepisivanjem zakona iz razvijenih industrijskih država....banke prodao za 1 KM.

Aleksandar MK je napisao:
Mada u Banja Luci nezaposlenost nije prevelika, kad dodaš i one koji rade na crno za naše uslove nije alarmantno.

Buraz jesi li ti normalan? Ja radim od 1999 uvijek nešto, a koliko imam dokaza napismeno za to? Gdje sam god konkurisao na neko radno mjesto ni staža ni preporuka, mogu ladno reći da sam radio za CIA i NASA isto mi se kotira....O penzionom da ne govorim...

Zoka ovi novi propisi oko muzike u lokalima, za ugovor sa muzičarima.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:30 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Naravno da jeste sahranio, ekonomsku politiku mu nisam ni spominjao, nego poresku. Do njega je poreski sistem bio divlji zapad. Svi su uzimali od države a niko ni feninga nije ubacivao u kasu. Zato plate i jesu kasnile i bile mizerne u državnom sektoru. To znam jer mi je skoro cijela porodica u zdravstvu i prosvjeti.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
2005 2006 2007 2008 2009 2010
BANJA LUKA 20,177.00 21,359.00 16,664.00 15,724.00 17,614.00 17,759.00

Broj nezaposlenih

http://www.zzzrs.net/index.php/statisti ... %BA%D1%83+

Pogledaj starosnu strukturu ljudi iz BL na birou od 2006 do 2015, od 60 do 65 godina. Barem 500 - 700 ljudi godišnje brišu jer ne mogu više zbog godina života i onda kao smanjuje se nezaposlenost.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2015, 17:41
Naravno da jeste sahranio, ekonomsku politiku mu nisam ni spominjao, nego poresku. Do njega je poreski sistem bio divlji zapad. Svi su uzimali od države a niko ni feninga nije ubacivao u kasu. Zato plate i jesu kasnile i bile mizerne u državnom sektoru.

Ali ipak se zivjelo,iako sad znam da je bilo neodrzivo,ponavljam period prije pocetka pdv moglo se,kriza pocinje sa pdv,posebno tesko je bilo 2008,a sad mozda i gore,al` evo pogledaj nas sa strane,stranci ce reci pa kako vi posle rata idete unazad,gdje ta logika??

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Joj mocnih slika i grafika. :lol: :lol: :lol:

Dubravko01 je napisao:
situacija je u RS ista kao u Srbiji ili Hrvatskoj, nema velike razlike u standardu života. isti nas problemi muče.

Kako glava. :D Pa dobar si ti momak.
i prije nego sto mi krenes tu drobiti sa pricom kako su hrvati zaduzeni, jadni i bijedni, mici ruke sa tastature, otvaraj relevantne ekonomske pokazatelje i vidjeces da si lupio veliku glupost.
Slovenci nekoliko stepenica iznad nas, hrvati takodje stepenicu dvije, srbija izuzev beograda identicna kao RS, a pricu oko beograda znamo, pa ga vi svrstajte gdje hocete.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:35 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pa mislim da se više i ne smanjuje, nego i povećava, sada je negdje oko 20 000.

@ Bečka

Šta napisa, Srbija kao RS? Pogledaj poljoprivredu Srbije pa pogledaj našu, pogledaj njihove autoputeve pa naše. Mi prihode od putarine kao Srbija nećemo imati za 100 godina.

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 27 Feb 2015, 18:39, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
nepokoreni je napisao:

Je l' neko živi od te muzike? Je l' treba da mu se plati?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:40 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

" Poljoprivreda Srbije je u 2014. godini ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 977,6 miliona evra, što je za 23 odsto više nego 2013. godine, kada je iznosio 795 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. "

Kad dođemo na taj nivo Bečka onda možeš reći da smo u rangu Vojvodine, a ne Beograda.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Uvode porez za bendove/muzicare koji sviraju po lokalima. Moraju se svi registrovati i placati porez na svaku svirku, pa makar bili i amaterski bendovi koji sviraju za 50KM.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:43 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Bolje da su oporezovali SPC. Slika

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 27 Feb 2015, 18:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:44 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Podatak o broju nezaposlenih je nebitan i on sluzi samo da postoji taj fond za nezaposljavanje(citaj ljudi lade jaja i primaju platu). Bitan podatak je koliko je ZAPOSLENIH, jer ljudi odavde odlaze, idu vani i rade na crno, otuda prividan pad nezaposlenih...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:46 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Ma ta statistika je ku... tačan skup netačnih podataka. Svaka strana priča ono što joj odgovara. Govedarica navalio o broju zaposlenih u realnom sektoru tamo nekad davno. Samo nije spomenuo koliko je njih radilo za platu a koliko za eksere. Ovi sad navalili o nezaposlenima a ne spominju to koliko je ljudi diglo ruke i otišlo vani raditi.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Sto se tice toga "u rangu srbije" nisam se puno osvrtao na brojeve, moram priznati. Vise sudim po tome sta vidim. Ali brojevi ne lazu i nemam zasto da ti ne vjerujem ako je tako.
A nije Srbija samo Vojvodina. Beograd je ispricana prica, to ne trebam pojasnjavati.

Sto se tice depresije, izuzmemo li sela i naseobine za koje se ne zna tacno zasto su uopste osnovani (npr kalinovik), mogu reci da Visegrad dominira, jbt. :( Ali i preko drine svog konja za trku imaju, Majdanpek je haos u tom nekom rangu, haos zivi. :( Vjerujem da vece sjebanosti sigurno ima na jugu, ali nisam tamo puno zalazio.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:52 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Hehehe, ma, jeste Srbija u govnima, ali mi smo dublje od njih. Ipak oni imaju više proizvodnje i posebno poljoprivrede.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Aleksandar MK, letal3891, BeckaSkola, filozof sa vrbasa :D

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:53 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Dominiramo, aj' Zoka briši ovo. :D :D Laku noć- :D :D

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:53 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Statistika, neko jede kupus, a neko meso, kad saberes jede se sarma, tako i u statistici, svako prica ono sto mu odgovara...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 18:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
_зока je napisao:
nepokoreni je napisao:

Je l' neko živi od te muzike? Je l' treba da mu se plati?

Žive studenti koji sviraju za džeparac i muzičari kojima je to zanat po svadbama, lokalima i itd. Sad i klinci koji to rade za 30tak KM za džeparac će ostati bez toga jer se gazdi neće isplatiti praviti ugovor na toliko i porez plaćati mislim 20% od ugovorenog iznosa...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 88 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]