Schlager je napisao:
Jako zanimljivo je da ovaj praznik bastine potomci onih ciji su didovi i ocevi (vecinom) bili na strani fasizma,ndh i ustasa.
A mi Srbi,kreteni,dozvoljavamo im da falsifikuju istoriju,iako je dovoljno samo procitati imena pa da se vidi da su 95% onih delegata iz Mrkonjica i Jajca bilo Srbi. Zar nema niko da tu istinu kaze jasno i glasno,vec ovako oni ispadaju antifasisti a mi fasisti

?
Zar je Dodiku toliko tesko bilo napisati u onom obracanju diplomatskom koru,da ovi iz sarajeva nemaju nikakve veze sa antifasizmom? Vec sere kao foka o priznavanju ili nepriznavanju tog datuma od strane RS,dok mu za to vrijeme pred 500 svjetskih diplomata Bakir Izetbegovic,Zeljko Komsic,Haris Silajdzic i Sulejman Tihic izigravaju antifasiste i pricaju kako su Srbi protiv antifasistickih tekovina

....
Ako je 95% tih ljudi bilo srpske nacionalnosti, zasto su isti ti ljudi 90-tih pa nadalje, do danas, rusili ono sto su oni stvorili u Jajcu i Mrkonjic Gradu. Nisu mi jasne neke stvari u vasoj politici, u vasoj ideologiji. Pucate se u prsa multietnicnoscu, provodjenjem Daytona da bi covjek stvarno pomislio da je to istina, a negirate postojanje BIH, a osnova Daytona jeste da je BIH drzava, a RS i Federacija entieti. Na dan RS-a, marsira cetnicki ravnogorski pokret, a vi se onda pitate, zasto ljudi misle da ste vi fasisti. Zalazete se za multietnicnost, a slavite slavu Policije RS-a, jel to ima veze s pameti? Ima li u Policiji RS-a, bosnjaka, hrvata? Jeste mozda culi za sekularizaciju? A imte nesto protiv Mevlida, protiv vehabije koji klanja na poslu? Iznad glave Avdkuica vije se zastava Vojske RS-a, jel vam nekada palo na pamet da je mozda Avduka izgubio nekoga u familiji od strane te vojske? Jasno svima saljete poruku da je taj dio BIH srpski, a da ostali mogu da se kupe, bez obzira sto je neko rodjen tu. Sa druge strane kao ljudi pozivamo vas da slavimo ovaj dan zajedno, da nadjemo zajednicki dan, ako su Srbi mogli stvoriti ovaj datum, zasto ga danasnji Srbi ne mogu slaviti, ali ne, vi ne mozete ni cestitati, dan borbe protiv fasizma, nego lijepite cetnicke pjesme, i opet se pitati, zasto nas smatraju fasistima?
Razmisli malo.