banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 13:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jul 2010, 22:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Lijepo je to sto omladina krechi, bas meni sad treba jedno krecenje stana. Problem ovdje je sto ova nasa sredina pravi masu nesposposobnjakovica, produkcija potencijalnih birokratskih supaka je ogromna, sta ce nam 5000 filozofa, pravnika i ekonomista, to su ljudi koji se bave spekulacijama i nacinima kako sto bolje napraviti takve zakone koji ce njima dosnositi korist, ne kontaju da sijeku granu na kojoj sjede. Odavde je najbolje naguliti, jer se nalazimo u politicko-ekonomskoj rupi iz koje necemo izaci, jer je ta rupa i napravljena da ne izadjemo iz nje.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2010, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Džaba ste krečili

Slika :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2010, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Evo ovdje se kaze smisao protesta > http://banjalukain.com/banja_luka/parti ... loma~quest

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 00:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
jellyfish je napisao:
Evo ovdje se kaze smisao protesta > http://banjalukain.com/banja_luka/parti ... loma~quest

Ako je to smisao,zasto su krecili diplome privatnih fakulteta i pricali protiv njih ?
A sta sa onima koji su dobili posao preko veza a nisu clanovi stranaka ?Zasto njih nisu pomenuli ?

A ko su ti sto protestvuju ?
Koje su fakultete zavrsili ?Koliko studiraju ?

jellyfish je napisao:
Ne razumijem te ljude sto ti znas, zasto studiraju privatno i placaju kad je privatni fakultet manje priznat od ovog?

Gde pise da su manje priznati ?

Hertzog je napisao:
Od njih 8, dvoje ima fakultetsku diplomu, a ostali lece komplekse iz mladosti umesto da pokusaju da urade nesto korisno u svom zivotu... Jos kada sam video onog fegeta kako prosipa "pamet" i prica gluposti tacno mi naisli neki osecaji da odemu kampus i da mu nabijem onu cetku u usta sa sve roze farbom...

Je li zavrsio fakultet i barata li statistickim podacima o tome kako je 100% studenata sa privatnih fakulteta dobilo posao, je li bio na birou sa svojom fakultetskom diplomom i koliko je radio na tome da sebi nadje posao... Kakva organizacija "protesta" takva i grupa...

:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 09:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
jellyfish je napisao:

Znaci glupi su... Motiv jedan, a prica druga... Nisam znao da su samo ljudi sa privatnih fakulteta u strankama...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Kob' reko ja se slažem s svakim hertzovim postom ove teme, prikupljanje bodova za status NVO-a. Odoh sutera na fax paliti indekse, to će biti još više simboličan akt...ko ide uz mene?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 09:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:
_zoka je napisao:
Ja znam masu ljudi koji studiraju privatno,a nemaju para...Jednostavno odlučili su se na žrtvu,zaposlili se,ne izlaze,nemaju internet,puše jeftine cigare ali plaćaju školarinu.Isto tako znam neke ljude iz ove "Oštre nule" i znam da nisu u životu kile digli,a sad k'o fol nešto protestvuju...Kome je onda laše?Onima koji su se stisli maksimalno i plaćaju taj privatni faks ili ovima što im starci plaćaju,a oni dangube?
Plus,onaj kampus dole je rasadnik gluposti,a ne pameti kao što bi trebao biti.Treba zatvoriti kapiju i zapaliti ga zajedno sa profesorima i studentima....

Ne razumijem te ljude sto ti znas, zasto studiraju privatno i placaju kad je privatni fakultet manje priznat od ovog?
.

Zašto?Zato što ova divna država nije omogućila vanredno studiranje na državnom fakultetu od kada je prešla na bolonju....Kontaj,neko si ne može priuštiti da studira redovno na državnom jer mora da radi,ima bolesne roditelje ili nema nikoga ko bi ga finansirao,a pod finansirao ne mislim kupio novi fensi šmensi telefon i plaćao izlaske i sl. nego ga hranio i obezbjedio mu ono osnovno.Taj neko mora da se zaposli.Kad u jednom momentu skonta da bi možda i mogao nešto da studira uporedo sa zaposlenjem,jer mu se čini ta bi tako imao svjetliju budućnost,ne može da studira na državnom jer bi morao da prisustvuje svim predavanjima on se okreće privatnom fakultetu...
Što se tiče nivo znanja.....Ja svaki dan srećem studente srpskog jezika koji pitaju:"Koliko vam je ova mala knjižica?" ili "Imate li knjigu od Jovan Deretić?",studente arhitekture koji ne znaju šta je rapidograf i brkaju formate papira,tek svršene učiteljice koje kažu da je Koštana glavni lik u "Nečistoj krvi" i sl....Vjeruj mi da svaki dan,u svakom satu na poslu čujem barem jedno nebulozno pitanje upućeno od nekog studenta državnog fakulteta...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 09:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Dzontra Volta je napisao:
Kob' reko ja se slažem s svakim hertzovim postom ove teme, prikupljanje bodova za status NVO-a. Odoh sutera na fax paliti indekse, to će biti još više simboličan akt...ko ide uz mene?

Mogu li ja?Nemam indeks,ali ovde i onako nema niko muda da zapali svoj indeks,palićemo tuđe......

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 09:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ili još bolje idemo paliti inekse privatnih fakulteta...još veća simbolika.Zoka ne može on je protiv studenskih protesta, i sm nije student pa ne yna kolika je studenska tuga i bol.

A ja kao već trogodišnji redovni student mogu samo reći da svi koji studiraju po bolonjskom procesu na filozofskom, filološkom, fakultetu političkih nauka i sličnim teoriskim fakultetima mogu prestat srat. Meni su pred početak faksa trubili kako moraš biti na svim predavanjima, kako moraš 5 seminarskih po semestru raditi, kako ovo, kako ono. I na kraju ništa od toga. Na predavanjima nisi obavezan biti, seminarskih skoro nema, ko želi da studira i radi slobodno može. Lično ja samo studiram, primam stipendiju sve tri godine se samofinansiram, nemam potrebe za dodatnim sredstvima, jer ja duša od čovjeka kakva sam, sam skroman.
Nije problem u Bolonji, već u tome da svaki fakultet, svaki odsjek i svaki profesor imaju svoju interpretaciju iste. Opet govorim o ovim teoriskim fakultetima, jer i sam idem na takav i većini koje znam je tako. O elektro i medicinskom nisam kompetentan da govorim (odnosno pišem,jelte). A što se tiče situacije na privatinim, ono što sam čuo od ljudi koji tamo studiraju i kako studiraju, nije ni čudo što je tamo super ići

Sa korita Ivanova

Poslednji put menjao Džontra dana 05 Jul 2010, 10:03, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sad znam zašto je Incel izgorio... :( Indekse neko u začetku žegnuo. :(

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 10:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Dzontra Volta je napisao:

Na predavanjima nisi obavezan biti, seminarskih skoro nema, ko želi da studira i radi slobodno može.

Možda u praksi...Moj prijatelj je morao napustiti posao kada je krenuo na tehnologiju jer je rečeno da moraš biti na predavanjima...I stvarno moraš....Sad,vjerovatno i to zavisi od fakulteta do fakulteta,kako se na kojima drže te odredbe o prisustvu na predavanjima....ali ona i dalje postoji....
Znači ako hoćeš studirati i raditi ili moraš ići tamo gdje sigurno znaš da ne prate ko prisustvuje predavanjima ili prestati raditi,barem za jedno vrijeme,dok ne skontaš da li na tom faksu što studiraš prate da li si na predavanjima....

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ovisi o fakultetu... mi smo kao kolokvije za pristup ispitu radili po 3 mjeseca. tek onda imas pravo pristupiti polaganju pismenog dijela, pa usmenog, pa odbranu seminarskog rada... iz vecine predmeta.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Mislim da su ljudi vise ogorceni na trenutnu situaciju, odnosno, na cinjenicu da po zavrsetku fakulteta nemaju sansu da nadju fakultet, ma kakve sposobnosti da imaju. Apsolutno nisu konkuretni u odnosu da nekog ko ima partijsku vezu i poznanstva. Mislim da je to glavni cilj ovog potesta.
Takodje, targetirali su na privatne fakultete jer je prilicno poznato da je mnogo lakse zavrsiti nekakav takav fakultet nego drzavni, a takodje, upitno je znanje sa kojim dolaze na odredjena radna mjesta.
Apsolutno nemam nista protiv ljudi koji upisuju privatne fakultete, to je stvar izbora (i para), neka svako studira sta zeli, mene to ne tangira.
Ali, postavlja se pitanje od kuda tolika ekspanzija privatnih fakulteta? Kako je moguce da neko od 45-50 god, stalno je zaposlen, ima 2 djece uzrasta 10-15 godina, redovno moze polagati ispite, i sta vise, svaku godinu cisti jos u septembru?
Meno ovo zvuci nevjerovatno... tako da.. mislim da je i to jedan od razloga portesta.
Nemam pojma ko su protestanti, ni da li ce to imati odjeka u javnosti, ali svakako pokusavaju da ukazu na svoj problem, imaju pravo na to.
Sve u svemu, nezadovoljstvo nisu iskazali na pravi nacin....

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 13:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
_zoka je napisao:
Zašto?Zato što ova divna država nije omogućila vanredno studiranje na državnom fakultetu od kada je prešla na bolonju....Kontaj,neko si ne može priuštiti da studira redovno na državnom jer mora da radi,ima bolesne roditelje ili nema nikoga ko bi ga finansirao,a pod finansirao ne mislim kupio novi fensi šmensi telefon i plaćao izlaske i sl. nego ga hranio i obezbjedio mu ono osnovno.Taj neko mora da se zaposli.Kad u jednom momentu skonta da bi možda i mogao nešto da studira uporedo sa zaposlenjem,jer mu se čini ta bi tako imao svjetliju budućnost,ne može da studira na državnom jer bi morao da prisustvuje svim predavanjima on se okreće privatnom fakultetu...

Evo, u julu se na sjednici Narodne skupstine trebaju usvojiti izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje ce omoguciti vanredno studiranje. Jos uvijek se ne zna da li ce ze primjenjivati od ove ili naredne skolske godine.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Ljudovi moji, naravno da nisu farbali prave diplome, pa nisu retardirani. :D Kopije diploma sa državnih fakulteta su bojili u crno, a diplome sa privatnih u rozE. :D :D :D Neka svako nađe simboliku za sebe. :lol:
Što se njihovih akcija tiče, svidjela mi se prva koju su radili, a ovu zadnju sam zaista shvatila samo kao nedorađenu ideju i ajmo-uraditi-nešto-da-se-kaže-da-radimo.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 13:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
'Bem ti te nove akademske građane! :angry4:

Citiraj:
Pruga Šamac - Sarajevo

Karakterističnost ove pruge je da je ona izgrađena tzv. dobrovoljnim omladinskim radom. Pod parolom "Mi gradimo prugu - pruga gradi nas", stotine hiljada mladih iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama i krampovima, probilo je ovu trasu kroz brdovitu Bosnu.

Na prvoj radnoj akciji je radilo ukupno 211.370 osoba iz Jugoslavije i inostranstva. Veći objekti na njoj su most na Savi u Bosanskom Šamcu, tunel Vranduk i osam drugih kraćih tunela, ukupne dužine 2.354 metara. Ukupna dužina pruge je 239 km.

Bolje da su se 'vatili lopate i krampe nego valjka za krečenje. :angry1:

(Gdje traže ti svrrršššeni studenti posao? U moleraju?)

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Ни они са приватних факултета нису сигурни да ће наћи посао по завршетку тог факса.
Мислим да је свима јасно да се овде посао добија по баби и по стричевима.
О томе најбоље говори чињеница колико би младих људи сутра отишло одавде у бијели свијет, само да могу.
Ово је гомила идиота, ови што крече дипломе.
Доста ми је јадиковања тих ликова како серу да не могу дати испите ово оно а 80 % њих цијеле дане проводе по "Шестици" и другим студентским кафанама а навече цугају по парковима и студењаку.
Не може се факс завршават а пива испијат сваки дан.
Наравно да има људи који редовно уче, наравно да има и кретена професора итд.. итд.. али ја говорим о већини (а сигуран сам да их је таква већина) који само цугају, клошаре па онда кукају. Нек се у томе препознају и ови са овог протеста.
Елем, искуство ми говори да људи који уписују приватне факултете РАДЕ и УЧЕ.
Једноставно профил људи је другачији.. Ти људи су радили већ негдје, старији су, видјели су шта је то кад те будала зајебава сваки дан на послу, и онда кад упишу тај факс дају све од себе да га заврше. Мало људи је спремно на такву жртву.
Ови са државних факсова су махом сви дошли одмах из средње школе, нису нигдје радили, још увијек немају реалне погледе на свијет, жељни су још увијек зајебавања, провода итд.. углавном, лако је док мама и тата финансирају.
Види се то иначе како сви тамо око 26-те, кад се приходи смање или скроз укину онда крену учит и дипломират.
Неки од њих се у међувремену и запосле па им онда дође из гузице у главу, што би се рекло, па крену учит.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
anoniman je napisao:
Ako je to smisao,zasto su krecili diplome privatnih fakulteta i pricali protiv njih ?
A sta sa onima koji su dobili posao preko veza a nisu clanovi stranaka ?Zasto njih nisu pomenuli ?

A ko su ti sto protestvuju ?
Koje su fakultete zavrsili ?Koliko studiraju ?

Procitaj moj prethodni post na stranici 1, tamo su odgovori na ova pitanja.

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Не може се факс завршават а пива испијат сваки дан.
Наравно да има људи који редовно уче, наравно да има и кретена професора итд.. итд.. али ја говорим о већини (а сигуран сам да их је таква већина) који само цугају, клошаре па онда кукају. .
Елем, искуство ми говори да људи који уписују приватне факултете РАДЕ и УЧЕ.
Једноставно профил људи је другачији.. Ти људи су радили већ негдје, старији су, видјели су шта је то кад те будала зајебава сваки дан на послу, и онда кад упишу тај факс дају све од себе да га заврше. Мало људи је спремно на такву жртву.
Ови са државних факсова су махом сви дошли одмах из средње школе, нису нигдје радили, још увијек немају реалне погледе на свијет, жељни су још увијек зајебавања, провода итд.. углавном, лако је док мама и тата финансирају.
Види се то иначе како сви тамо око 26-те, кад се приходи смање или скроз укину онда крену учит и дипломират.
Неки од њих се у међувремену и запосле па им онда дође из гузице у главу, што би се рекло, па крену учит
.

Ha, ha, ovo si u pravu sve, osim ovo da su privatni jednako teski kao drzavni, a sa ostalim se slazem. :wink:

Citiraj:
Gde pise da su manje priznati ?

Pise svugdje. U novinama sam bezbroj puta citao kako se ponistavaju diplome tog i tog privatnog fakulteta. Na tv isto. Probaj na ulici pomenuti privatni fakultet i vecina ljudi ce ti se nasmijati. Imas o tome u podforumu "obrazovanje" pa procitaj.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Sad,vjerovatno i to zavisi od fakulteta do fakulteta,kako se na kojima drže te odredbe o prisustvu na predavanjima....ali ona i dalje postoji....

Postoji to i kod mene na faksu... imaš spisak na kom se ti potpišeš da si bio tog i tog dana na tom i tom predavanju... s tim da taj spisak neki profesori i ne korist, a drugi ga donesu zadnjeg dana i usput vele "popišite i one kojih nema", nije da se žalim, samo želimreći da uglavnom studenti pretjernao seru što se tiče faksa, a još više me nervira kad nekog čujem kad kaže "znam ja da sa diplomom nemam ništa, al idem onako"...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 09:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 21 Jun 2010, 18:45
Zalosno je to sto danas mnogi, koji u normalnim uslovima ne bi mogli ni da upisu fakultet, zavrsavaju. I tako jedan portir u opstini koji je i taj posao dobio preko veze, zavrsi privatni fakultet i onda 1 godinu radi kao insepktor komunalne policije, da bi vec sljedece godine postao nacelnik iste. Ovo nije urbana legenda nego istina, samo ime necu da navodim. Mislim da takvih slucajeva ima milion u svim gradovima.

Ako profesori na drzavnim fakultetima imaju duple standarde jedne za studente privatnog fakulteta a jedne sa drzavnog gdje se neudostoje da se pojave na ispitu gdje je onda tu ravnopravnost. I normalno je da pored duplih standarda jedni studiraju 3 godine a drugi 6 i sl.

Ne podrzavam one bijedne studente koji trose pare iz roditeljske kuce, a imaju po 35 banki. Njih smo zvali domskim pacovima. Kuliraju i zajebavaju se pola zivota na tudjoj grbaci. Ja takvima ne bi dao posao nikada, jer je ocigledno da takvi nemaju radnu naviku, a sa 30 i kusur godina radne navike je tesko stici.

Ovi sto savjetuju da svi oni koji se zale da upisu privatni fakultet i da se finansiraju tako sto ce raditi i pusiti jeftine cigare - samo su primjer koliko su mjerila vrijednosti poremecena i koliko se u drustvo udaljilo od nekih normalnijih principa.

Ovjdje je uvijek najveci problem bio u narodu u kojem je razina svijesti negdje na nivou amebe. U socijalizmu svi su trazili mjesta i nista nisu radili - svak je gledao da nista ne radi a da dobija platu (ako se moze jos nesto i ukrasti, makar litra nafte jos bolje). E takvi isti sada upadaju u velike trzne centre, privatizovane firme i zale se kako ne mogu da izdrze tempo.

Prvi problem je kako naci posao od koga da se skolujes - postoje dvije alternative za zenske konobarica i pjevacica i za muske konobar i radnik u autopraonici. To su jedini poslovi koje mozes nekako da nadjes.

Najvise me nervira pasivnost - joj sta cemo nek je samo ziva glava, dok se udara po usima.

Alternativa svemu ovome je jednostavno bijeg - sto mnogi pokusavaju na sve moguce nacine.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]