filozof sa vrbasa je napisao:
Zašto za državljane EU nema viza, jednostavno zato što ni ne znaju gdje se BiH nalazi, a kamoli da vole da putuju.
Švajcarska nije dio EU pa opet ne vjerujem da njih pred ambasadama zezaju kao naše ljude.
Ne slazem se s tobom...vrlo dobro oni znaju gdje se nalazi BiH...ako se slucajno nadje jedan od rjetkih primjera koji ne zna tacnu lokciju BiH, sigurno zna za Balkan ili za EX Yugu..i to da ne zele ovdje da dolaze, to se isto ne slazem...jednostavno, turisticki lobi ne postoji i nema posjetilaca, Hrvatska je tu znacajno uznapredovala, dobro oni imaju more ali lobi je presudan u turistickoj industriji,a mi to nemamo...puno stranaca znam koji su dosli u BL i u Bosnu, evo jedan upravo se preseljava:)
Rekoh, oni koji ne znaju za BiH, znaju za Balkan ili Jugu...Tu je zackoljica...Sama BiH ili Hrvatska nametanjem nekih viznih barijera, same, nista ne mogu postici...Mozda bih izdvojio Srbiju zbog geografskog polozaja, ali ni to nije toliko presudno...ali ZAJEDNO...Zamislite sjednu ministarstva vanjskih poslova Hr, BiH,Srb, CG i Mak i kazu: ok,vizni rezim za nas vizni rezim za vas!!! Koga bi to vise uzdramalo? Nas, koji smo navikli na sve moguce ili nemoguce ili pak njih, evropejce? To bi bukvalno bila kopnena blokada bez obzira na Rumuniju i Bugarsku, jer kad pogledas kartu Evrope - mi smo most! Nije mozda toliko bitno,sad taj geografski polozaj, ali sta je sa energetikom - struja, gas, trgovina,saobracaj, ogroman broj stranih firmi na nasim prostorima, itd...Ko bi vise bio pogodjen? Mi, kojima bi bila uskracena ta fus evropsko-kinenska roba i usluga koja pronalazi svoje kupce samo na ovim podrucjima ili oni? Ja mislim, da bi se EU dobroooo zapitala...E sad, koliko je ova ideja utopijska o nekom dogovoru balkanskih zemalja toliko je i tesko realizovati, jer naravno, gdje bi se mi nesto dogovarali, i zar pobogu to ne bi bilo stvaranje bivse Jugoslavije???Tu i Hrvatska odskace jer oni imaju vizne olaksice ali na kasicicu...A nesto najgore za cuti jeste EU vizija balkanskih zemalja...ha ha..Svi vide EU kao recimo Belgiju, Njemacku, Irsku, itd...Vidi li iko kao dio te EU Rumuniju, Hrvatsku, Albaniju???Biti dio EU znaci biti brat sa svima ( to je opet neka utopijska ideja koja u EU prakticno zivi, jer imaju para). Valonci toliko ne podnose Flamance da bi samo mali ekonomski potres istog trenutka razbio Belgiju,ali eto vidite oni sasvim dobro funkcionisu jer imaju nepresusan izvor blagostanja iz sukoba prirodno bogatih balkanskih, kavkaskih,africkih zemalja + Turska...Sad u Banja Luci uradite anketu: Da li bi voljeli da BiH bude dio EU? 80% ce reci da! Postavi pitanje: Da li biste mogli zivjeti sa Turcima ( ili recimo Albancima)? 80% ce reci ne! To je taj vjeciti sukob, iz koga pametni izvlace koristi,a sudionici sve vise propadaju i postaju robovi ovih prvih.
Npr kavkaska zemlja Armenija je blokirana od strane Azerbejdzana i Turske zbog sukoba u Nagorno Karabakhu.Za one koji ne znaju, to je region u Azerbejdzanu koji je Armenija uzela pod svoje 90-ih uz pomoc majke Rusije. EU je donedavno neformalno podrzavala Armeniju, samim tim sto nista ne preduzima protiv ciste okupacije pravoslavne Armenije nad islamskim Azerbejdzanom, iz prostog razloga da udovolji Rusiji a onda njoj iza ledja ( ili po nekom dogovoru) pridobije Armeniju na svoju stranu i napravi od te male i jadne zemlje bazu koju ce prodati Amerima za ogromne pre.Gasna kriza odjednom mjenja situaciju - sad EU neformalno podrzava Azerbejdzan, jer Bakuu ima ogromne rezerve energenata i EU je sad bitniji energent nego dugorocno isplativa politika.Rezultat: Azerbejdzan naoruzava vojsku, Armenija se vrace ponovo pod rusku vojnu kontrolu a krajnji dogadjaj: ponovni rat, stradanje obicnih Armena i Azera, i raspodjela teritorije odnosno dominacije nad teritorijama izmedju velikih sila, u kojoj ce uvijek ostati enklava, vjeciti zamrznuti konflikt koji se uvijek moze aktivirati.Tu u regionu je Gruzija sa vec odmetnute 2 pokrajine i Adzarijom koja ima afinitete da se otcjepi...
Namjerno sam se udaljio od Balkana, cisto da se uvidi da smo sama jedna u nizu slagalica i monopola koje EU jako dobro i po svom ukusu ruse i sklapaju...naravno ne samo EU, tu su USA i Rusija...
Svi smo mi ljudi, kako god da je nastao, covjek je imao pravo da se krece. Viza je apstraktna politicka stvar koja je tako dobro izreklamirana da je njena primjena u praksi nasla odlicnu poziciju u nasim zivotima, zivotima obicnih ljudi. Nazalost, zbog socijalnih i politickih okvira, ukidanje vize je nemoguce, svi znamo da bi zavladao opsti haos - sad zamislite situaciju da se ukine viza, planetarno ha ha - pa to bi bio treci svjetski rat! U tom slucaju, mozda se mnogi nece sloziti, BiH bi nadrljala, jer bi je imigranti PREPLAVILI! Mislim da nismo svjesni da , kad pogledamo globalno situaciju, mi ipak zivimo u jednom prilocno uredjenom regionu!Naravno, kad se poredimo sa susjedima i EU, zivimo u haosu!
Ali ipak, Balkan moze pritisnuti regionalno EU, u to sam siguran, ali cijena takvog jednog odlicnog poteza je - dogovor i saradnja...Nista onda, cekamo da Brisel prvo promjeni parlament u septembru, rijesi ekonomske probleme, skonta se sta da radi sa ustavom, prihvati Island i Hrvatsku, i onda tamo negdje dve hiljade ko zna koje - ajmo i njima dati vize, jebes, zasluzili su...Mozda, ali samo mozda, par nekih slucajnih i namjernih preokreta uspiju taj proces znacajnu ubrzati,ali....Ono sto je sigurno - BiH, sRB, Mak,Alb, i CG moraju zajedno u paketu...u tome vidim sansu BiH, jer bi zbog ostalih zemalja koje napreduju moglo da se desi da Brisel kaze ajd primicemo i njih i da tako kao s Marsa postanemo EU...