zipp je napisao:
Na Kosovu je 2 puta vece sranje, a djece 14 puta vise..sto znaci da ce prije biti...nataliteta i mentaliteta..da ne pominjem Kinu i Indiju...U mnogim razvijenim zenljama je mortalitet, znaci ne zavisi samo od para...
Upravo tako. Samo taj mentalitet sve manje zovem primitivnim i zaostalim,...
kad vidim kakva vremena dolaze.
Ja to posmatram kroz stil zivota na relaciji selo - grad.
Na selu se pravi vise djece, a djeca imaju osnovne potrebe. Problem je malogradjanska psihologija koja se grozi sela, pa sela ostaju pusta.
Skoro mi rece jedan iz Josavke kod Celinca da je citav niz sela na potezu Banjaluka-Prnjavor,..... skoro opustio. Omladina nagulila u Banjaluku, Prnjavor i Italiju.
On isto su dosli u grad u vecini slucajeva nemaju uslove za vise djece, cest je slucaj da cetvoroclana porodica zivi u dvosobnom stanu.
To je pocelo jos sa komunistickom industrijalizacijom, preseljenja sela u novozigradjene betonske djungle,... i rasadnici naroda su nestali. Jos u mojoj generaciji je 90% roditelja imalo max dvoje djece. A gdje je tek rat, pa korupcija poslije, ekonomija, gubljenje povjerenja u sistem,.....
U Danskoj napr. imas sve pozitivniji prirastaj kod Danaca a manji kod stranaca. Zato sto Danci masovno sele na sela, ili predgradja gdje mogu priustiti kucu sa okucnicom. A stranci se guzvaju po neboderima u betonskim djunglama u skucenim stanovima. Lako je opet Dancima, oni imaju autoput na svakom cosku. Ljudi zive na selu, na velikom imanju i zacas autom skoknu na posao i centar nekog grada. A kod nas je selo zahvaljujuci slabim i preopterecenim komunikacijama bauk, velika razdaljina,..... i poprilicno nepopularno.
Ja mislim da je to osnovni razlog negativnog prirastaja kod nas. Gomilanje u gradovima koji ti nude male stanove ili kucice sa slabo rjesenim grijanjem. Nije ni cudo sto Laktasi najbolje stoje. Pa ljudi tamo zive u kucerinama u solidnoj kvadraturi, zacas su do Banjaluke vezano za posao,... Povratak na selo je jedini nacin, ali da se putne komunikacije poboljsaju.