banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 16:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jul 2011, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Стручно и техничко питање.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 17:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Niko nema argumenta za podjelu, ja bih volio da čujem barem jedan koji ide u prilog tome. Šeher izgleda kao ratna zona, privreda se seli u Laktaše, započeta legalizacija, neravnomjeran razvoj grada.

Svaka opština bi imala velike probleme sa kojima ne bi mogla izaći na kraj.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 18:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
filozof sa vrbasa je napisao:
Niko nema argumenta za podjelu, ja bih volio da čujem barem jedan koji ide u prilog tome. Šeher izgleda kao ratna zona, privreda se seli u Laktaše, započeta legalizacija, neravnomjeran razvoj grada.

Па све то што си навео су основни разлози уједначавања општина. Није ствар у томе да ли ће се БЛ "подјелити" већ да се и Шехер развија као Лакташи.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
ma neka cijepaju kako hoce, ali pod uslovom da ne povecaju administraciju.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2011, 22:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

Misliš da se jebu a da im ne uđe?

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2011, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VRABAC je napisao:

Misliš da se jebu a da im ne uđe?

U tome su prvaci svijeta :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 14:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Jun 2011, 10:29
filozof sa vrbasa je napisao:

Treba podijeliti Grad iz razloga bolje usluge gradjanima i ravnomjernijeg razvoja. Npr. jedna opstina Starcevica sa 20.000 ljudi bi puno bolje brinula o potrebama tog dijela grada i bolje razvijala tu opstinu (npr. u smislu izgradnje centra, parka, usluznih sluzbi, staza za setnju i biciklizam, poslovnih lokacija itd). Ovako o svemu "brine" jedan covjek - gradonacelnik - cije su mogucnosti daleko prevazidjene razvojem grada u zadnjih 20 godina. Vjerovali ili ne, taj jedan covjek u ovolikom gradu za sve mora reci "da" i normalno da on nema dan od 200 sati da sve radi. Jos kad dodate da kod te jedne osobe ma ko bila, prolaze 90% stranacke inicijative onda je jasno kakvo je to usko grlo razvoja. U cijelom svijetu se silazi blize gradjanima na ovakav nacin, a samo ovdje to jos treba objasnjavati ljudima koji samo vide crno - da bi napravio nesto bolje moras imati ljude, ako treba dodatne ljude i to nije nikakvo "gomilanje administracije koja pije kafu". Samo gradska administracija Kajzerslauterna (dakle ne opstina u Kajzerslauternu), grada pobratima Banjaluke, koji je manji od BL je smjestena u zgradu velicine nase zgrade Vlade sa 2 puta vise ljudi nego BL gradska uprava. Ako hocemo bolji zivot, usluge, prostorno planiranje i ljepsi grad onda neko mora raditi na njemu.

"Šeher izgleda kao ratna zona, privreda se seli u Laktaše, započeta legalizacija, neravnomjeran razvoj grada." - upravo posljedice, izmedju ostalog, loseg funkcionisanja gradske uprave i argument za podjelu na opstine. Neke bi bile bolje, neke opet losije, ali treba to konacno preduzeti jer ova gradska administracija je propast ziva - sve birokrata do birokrate, niko mozak ne koristi, odbornici dizu ruke po stranackoj direktivi i ne moze niko da se zaposli ako nije clan stranke. Licno sam pitao gradonacelnika jednom sta je s podjelom na opstine, ali on samo govori da je protiv bez ikakve argumentacije. Sadasnje mjesne zajednice nisu ni pravna lica niti priblizna zamjena za opstine ni po kapacitetu ni po zakonskim ovlastenjima.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
humus sapiens je napisao:
Treba podijeliti Grad iz razloga bolje usluge gradjanima i ravnomjernijeg razvoja. Npr. jedna opstina Starcevica sa 20.000 ljudi bi puno bolje brinula o potrebama tog dijela grada i bolje razvijala tu opstinu (npr. u smislu izgradnje centra, parka, usluznih sluzbi, staza za setnju i biciklizam, poslovnih lokacija itd).

A, svega toga nije bilo samo zato sto Starcevica nije opstina, a ne zato sto nema para.

Evo, Lopare sa manje stanovnika od Starcevice su opstina, pa imaju centar, park, staze, muzeje i galerije... A, rad se na tome da se i to unaprijedi - otvaranjem jedne opstine po glavi stanovnika.

Citiraj:
Ovako o svemu "brine" jedan covjek - gradonacelnik - cije su mogucnosti daleko prevazidjene razvojem grada u zadnjih 20 godina. Vjerovali ili ne, taj jedan covjek u ovolikom gradu za sve mora reci "da" i normalno da on nema dan od 200 sati da sve radi.

Da, to je to. Malo je jedan Davidovic. Banjaluci treba bar 10 Davidovica.

Citiraj:
Neke bi bile bolje, neke opet losije, ali treba to konacno preduzeti jer ova gradska administracija je propast ziva - sve birokrata do birokrate, niko mozak ne koristi, odbornici dizu ruke po stranackoj direktivi i ne moze niko da se zaposli ako nije clan stranke.

Zato treba jos birokrata, jos odbornika, jos stranackih kadrova...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 17:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Pa uglavnom ti Timotic lijepo odgovori, sve te mane koje si nabrojao lako mogu nastaviti postojati i u isparčanom gradu a gdje je još problem kako isparčati? Spominješ starčevicu od 20.000 duša koja je stambeno naselje i kao takvoj ekonomija se svodi na kafane i piljare. Pa da postane opština za par mjeseci bi električno isključilo i uličnu rasvjetu. A sa druge strane uzmi industrisku zonu, pilanska tačnije, pa tamo je gomila firmi a nemaju ni 20 stanovnika. Svi se fino zaposle u opštinu sa platama "kolko oš" a za uličnu rasvjetu bi mogli staviti i pozlaćene bandere.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 00:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To oni ne shvataju, ovo nisu vremena gdje svako može trčati svoju trku. Podjelom bi dobili neke opštine koje bi odmah upale u rang nerazvijenih opština, a kase bi im bile više prazne nego pune.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 01:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Ako sam dobro razumio cilj je da grad dobije opštine, ali da te opštine ne budu nezavisne, već da budu podređene gradu. Budžet bi bio na nivou grada, ali bi opštine bile nadležne za neke stvari.
A i izborna trka bi bila zanimljivija :wink:

Dakle, nećemo dobiti opštine tipa Lopare, Istočni Drvar (i ostale pomenute na ovoj temi)... već grad sa više opština, kao što je npr. Beograd. Tako da sigurno svakoj opštini neće trebati fakultet :lol: , muzej...
Ako će broj administrativnih radnika ostati isti, ja sam za, ali bojim se da se iza ove ideje krije ideja o povećanju administracije.

Imam i nekih bojazni. Reforma Administrativne službe BL se pokazala uspješnom - izvodi, ovjere... dobijaju se brzo. Bojim se da će opštinizacijom sj... sistem koji je baš efikasan.

Inače, kada već pominjete opštine po RS smatram da bi se neke manje opštine trebale ujediniti.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 07:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Apsolutno sam protiv ovakvih rjesenja, birokratiju treba srezati maksimalno koliko je god moguce, a ne povecavati, samo nam fali jos supaka da nam uzimaju pare od poreza. Smijesno je da u doba racunara opstinara i ostale lijene gamadi sve vise ! Treba samo natjerati ove da vise ulazu u grad, a malo manje u svoje birokratske guzice !

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 11:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čobane nećemo mi izmišljati tolu vodu, evo kada si pomenuo Beograd, pogledaj njihovu organizaciju.

Град Београд је посебна територијална јединица у којој грађани остварују локалну самоуправу. Град Београд обавља послове општине утврђене Уставом, послове које му Република законом повери из оквира својих права и дужности, као и друге послове утврђене законом и Статутом града.

Органи Града Београда су:
- Скупштина града
- Градоначелник
- Градско веће
- Градска управа

Територија Града Београда утврђује се законом. Границе између градских општина утврђују се одлуком Скупштине града, по претходно прибављеном мишљењу скупштина градских општина.
Град Београд има 17 градских општина.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=500

Градска општина је део територије Града Београда у којој се врше одређени послови локалне самоуправе утврђени Статутом града. Послове градске општине врше органи градске општине. Грађани учествују у вршењу послова градске општине преко изабраних одборника у скупштину градске општине, путем грађанске иницијативе, збора грађана и референдума, у складу са Уставом, законом, Статутом града и актима градске општине.

Органи градске општине су:
- Скупштина градске општине
- Председник градске општине
- Веће градске општине
- Управа градске општине

Скупштина градске општине има од 19 до 75 одборника.

Председник градске општине председава Скупштином градске општине и председник је Већа градске општине. Председника градске општине бира Скупштина градске општине из реда одборника.

Веће градске општине чине председник општине, заменик председника општине и највише 11 чланова. Чланове бира Скупштина градске општине, на предлог председника градске општине.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1904

Građani BG mogu sve to da plaćaju jer ih je hvala Bogu mnogo.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

imam ideju, neka odrade tu opstinizaciju, a onda sve one viska radnike sto sjede po ministarstvima bezveze, prebace da rade po opstinskim sluzbama, bar nesto, a? :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne razumijem ova poredjenja sa Beogradom. Pa, i po povrsini i po broju stanovnika Banjaluka je slicnija Istocnom Drvaru nego Beogradu.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 13:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
imam ideju, neka odrade tu opstinizaciju, a onda sve one viska radnike sto sjede po ministarstvima bezveze, prebace da rade po opstinskim sluzbama, bar nesto, a? :)

Presipanje iz šupljeg u prazno.....Jesi ti siguran da nisi neki ministar u Vladi RS?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 13:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Timotic je napisao:
Ne razumijem ova poredjenja sa Beogradom. Pa, i po povrsini i po broju stanovnika Banjaluka je slicnija Istocnom Drvaru nego Beogradu.

bitno je da su tvoje Lopare velegrad.
I samo se Lopare mogu porediti sa Beogradom :lol: :lol: :lol:
jer u Loparama...
Timotic je napisao:
imaju centar, park, staze, muzeje i galerije...

:lol:

treba ukinuti pola opština u rs...neka se lepo spoje sa drugima..
ko skupi više od 50.000 ljudi može imati opštinu :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čova je bio samo sarkastičan.

Ja sam ubjeđen kako je proces krenuo da će BG početi ličiti na BL, a sve u cilju da se po načinu života približimo Beču.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

anoniman je napisao:
Timotic je napisao:

bitno je da su tvoje Lopare velegrad.
I samo se Lopare mogu porediti sa Beogradom :lol: :lol: :lol:
jer u Loparama...
Timotic je napisao:
imaju centar, park, staze, muzeje i galerije...

:lol:

Slika

Jesi l' ti malo pospan, ometen u razvoju il' sta je u pitanju ne znam, al pogledaj ovo.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
DAVIDOVIĆ: Nema osnova za podjelu grada na opštine
Ponedjeljak | 19.09.2011.
Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da je podjela grada na opštine veliko pitanje koje se prethodno mora analizirati, ali da, realno, osnova za to sada nema.

"Možda u nekom budućem vremenu, ali trenutno ne postoje realne osnove za to i mi nismo u mogućnosti da provodimo takve aktivnosti", rekao je Davidović.

On je istakao da danas u gradu postoji jedna administracija koja dobro funkcioniše.

Prema njegovim riječima, kada bi se pojedini dijelovi grada podijelili na opštine postavlja se pitanje od čega bi ostvarivali prihode u svoj budžet, dodajući da sve to ima i dobre i loše strane koje ne treba paušalno ocjenjivati.

Odbornik u Skupštini grada iz Narodne demokratske stranke Sava Marčeta-Ožegović pokrenula je inicijativu za decentralizaciju gradske uprave Banjaluka.

(SRNA, Blin/đk)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]