Ovo sam ja dobila na mail-u jutros, uh sto bih voljela da sam bila!!!
--------------------------------------------------------
Koncert na Koševu dugo će se pamtiti
Velikani domaćeg rokenrola grupa “Bijelo dugme” sinoć je održala koncert na prepunom stadionu Koševo. Željko Bebek, Alen Islamović, Mladen Vojčić Tifa, Goran Bregović, Zoran Redžić, Milić Vukašinović, Điđi Jankelić, Vlado Pravdić i Lazo Ristovski uz svesrdnu pomoć bugarskih solistica, Orkestra za vjenčanja i sprovode, duhača i klape Nostalgija priredili su svojim fanovima pravi muzički spektakl.
Sat vremena prije početka koncerta stadion je bio pun. Preko 60.000 ljudi cijelo vrijeme skadiralo je popularnim “Dugmićima”. Publika je bila iz raznih dijelova BiH, Hrvatske, Slovenije, SiCG...
Pjevači najjača karika
Koncert je otvorio Mladen Vojičić Tifa pjesmom “Lažeš zlato, lažeš dušo”. Hiljade glasova stopili su se u jedan. Uslijedili su i drugi hitovi sa jednog od najboljih albuma jugoslovenskih muzičkih legendi “Lipe cvatu”. Publika je pjevala, plesala i nakon završenih numera skandirala Tifi.
Treba istaći da su vokali bili najjača karika obnovljenog “Bijelog dugmeta”. Male probleme na početku koncerta imao je lider benda Goran Bregović koji je, izgleda, pozaboravljao mnoge akorde pjesama. Srećom iza njega je stajao asistent koji mu je sa komada hartije čitao note.
Nakon Tife, koji je zaslužio sve kompilimene i opravdao epitet najdražeg pjevača sarajevske publike, na scenu je izašao Alen Islamović. Uslijedili su veliki hitovi sa albuma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” i Ćiribiribela”. Hitovi poput “A i ti me iznevjeri”, “Ćiribiribela”, “Ako ima boga”, “Napile se ulice”... izazvale su pravu histeriju kod publike. Islamović je još jednom pokazao svu raskoš svog glasa, te kako prava muzička zvijezda vlada scenom.
Treba napomenuti i odličan nastup bubnjara Milića Vukašinovića i Điđija Jankelića, basiste Zorana Redžića, te klavijaturista Vlade Pravdić i naročito Laze Ristovskog koji je dolaskom na scenu dobio veliki aplauz.
Muzičke legende ponovo zajedno
I za kraj šlag na torti. Publika je skandiranjem dozvala na scenu prvog pjevača “Dugmeta” Željka Bebeka. Izlaskom na binu kao da je ulio dodatnu sigurnost i ostalim članovima benda, naročito Bregoviću kojem asistent više nije bio potreban. Uslijedili su najveći hitovi “Bijelog dugmeta”, a prednost je imala “Selma”. Najstariji član “Dugmeta” izgledao je kao mladić, obučen u bijelo i lepršav na sceni. Svojim fascinantnim glasovnim mogućnostima pobrao je najviše aplauza.
“Ovo sam čekao 20 godina. Sarajevo ima najbolju publiku”, kratko je rekao Bebek publici koja je skandirala njegovo ime.
Nakon završenog oficijelnog dijela programa publika je legendarni bend pozivala na bis. I baš kada su svi pomislili da bisa neće biti “Dugme” je ponovo izašlo na scenu. Sva tri vokala pjevala su zajedno, a uslijedili su hitovi poput “Milicija trenira strogoću”, “Lipe cvatu”, Hajmo curice..., “Đurđevdan”. Publika je bila u transu.
Nakon otpjevane “Tajne veze” i Bregović se obratio fanovima: “Ako vas neko pita jeste li bili na koncertu, recite da jeste. Da smo bili mi i da su bili oni i da smo pjevali neke stare pjesme”. Publika ga je nagradila burnim aplauzom.
Rock legende sarajevskim koncertom opravdali su sva očekivanja. Zasigurno, bio je to jedan od najboljih nastupa koji su održali u svojoj 30 godina dugoj muzičkoj karijeri.
Nakon koncerta na Koševu sigurni smo da će ovaj bend doživjeti stotu.
_________________ Yesterday is history, tomorrow is mystery. TODAY IS A GIFT!!!!
|