Zeleni Obad je napisao:
Sisibane, mislim da ova odredba nema ama bas nikakve veze sa smanjanjem buke u gradu. Ako mislis da ima neke veze, molim te da nam ukazes na tu vezu i malo je podrobnije opises.
Apsolutno podrzavam Sisibana.
Naime, prvo cu navesti nekoliko primjera pa na kraju zakljucak - ako mislite da grijesimo - fell free - i ubjedite nas u suprotno svojim ARGUMENTIMA a ne maloumnim pubertetskim i povrsim i komentarima kakvih ima mnogo, ali necu da prozivam.
1)
Dragstor Sindi - Pekara Liil - hrana sa jedne strane, a pivo iz 1,5 litarskih flasha sa druge strane
trajanje: CIJELU NOC - SVAKI DAN - OSIM kad je temperatura vani -15 i nize.
posljedice: glasno smijanje, dozivanje, svadjanje, razbijanje flasa, pishanje gdje se god stigne, unistavanje parkiranih automobila u blizini, saranje po kucama/zgradama u blizini, konflikti sa ljudima u okolnim zgradama (starijim-koji traze svoj mir u sitnim satima, kao i mladjima- koji ustaju u 6 ujutro i zaradjuju za opstanak svoje porodice), konflikti sa neduznim prolaznicima, desetine poziva policiji zbog ometanja javnog reda i mira, kao u hrpa prijava kucnih savjeta napisanih iz istog razloga i na kraju tuzan prizor ujutro HRPA razbacnaih papira (salveta, kartoncica od pizzete, sendvicha itd.), flasha i drugog smeca po ulicama i parkicu.
2)
Pekara Starcevica - Prodavnica preko puta nje (ime ne znam) - hrana sa jedne strane, a pivo iz 1,5 litarskih flasha sa druge strane
trajanje: do 4 ili 5 sati ujutro - SVAKI DAN - OSIM kad je temperatura vani -15 i nize.
posljedice: glasno smijanje, dozivanje, svadjanje, razbijanje flasa, pishanje gdje se god stigne, unistavanje parkiranih automobila u blizini, saranje po kucama/zgradama u blizini, konflikti sa ljudima u okolnim zgradama (starijim-koji traze svoj mir u sitnim satima, kao i mladjima- koji ustaju u 6 ujutro i zaradjuju za opstanak svoje porodice), konflikti sa neduznim prolaznicima, desetine poziva policiji zbog ometanja javnog reda i mira, kao u hrpa prijava kucnih savjeta napisanih iz istog razloga i na kraju tuzan prizor ujutro HRPA razbacnaih papira (salveta, kartoncica od pizzete, sendvicha itd.), flasha i drugog smeca po ulicama u okolini.
zajednicko za 1) i 2) je da postoje takozvana "peak" i "peak off" vremena u toku noci. Vrhunac je bio oko 2 kada prva grupa normalnih ljudi koja je izasla krene nesto da pojede i popije poslje izlaska a drugi vrhunac je bio oko 4 kada i onda druga grupa ljudi koji su ostali duze krene da se vraca kuci, a u medjuvremenu - tu su oni standardni koji cjelu noc provode tu negdje u blizini.
3) mislim da nema potrebe da idemo dalje sa nabrajanjem
Zakljucak:
1) Ljepo je imati prodavnice (koliko sam vidio u odluci dragstori ce ipak raditi 00:24) i pekare koje rade cijelu noc - meni ce prvom nedostajati - ali drugacije se ne moze stati na kraj gore navedenim problemima, kao i nekim drugim zakonskim pitanjima.
2) Ako su doveli u red radno vrijeme kafica/klubova zasto bi onda pekare i prodavnice bile iznimka? Zasto bi se njima progledavlo kroz prste i dozvoljavalo da imaju profit cijelu noc? Ili ce vratiti i kafanama da rade kako hoce i koliko hoce ili ce dovesti u red SVE.
ps. Molim bez onih glupavih pitanja tipa, jesi ti ikad bio mlad/jel ti uopste izlazis.