mangia je napisao:
kako ja cuh na tv-u taj anoonic nije bas cvjecka.. i on ima nelegalne gradnje da moze naseliti pola kine a kao nesto zali se....
...
Koliko ja znam iz pouzdanih izvora ova informacija je tačna. Taj Antonić je neki ratni profiter koji i lično ima nekoliko bespravnih objekata i što je najjače ima neko državno zemljište iskorišteno za parking pa mu opet ne može niko ništa.
Neko spomenu situaciju koja je bila na istočnom tranzitu. Tu su bile tri kuće, a samo je jedna bila problematična jer čovi nije bilo dosta mislim da bijaše 220000KM koliko mu je opština nudila za taj mali komad zemlje pa je htio još.
Ovo pokazuje koliko je sistem kod nas perverzija. U Francuskoj npr. kad država gradi cestu, oni ti ponude određenu cifru koja je zasnovana na nekoj realno procijenjenoj cijeni toga zemljišta u određenom području, koja nije previše napumpana zato što se tu gradi put, pa ti vidi. Ti možeš da uzmeš ili da ne uzmeš tu lovu, ali ih ne možeš dobiti na sudu u sporu jer je to (građenje jedne takve sabraćajnica) širi interes. Po meni taj sistem je sasvim fer a ne da imamo situaciju da se ljudima za 50 kvadrata daje četvrt miliona i da im ni to nije dovoljno već da mogu uzeli bi 5 miliona za 50 kvadrata. A svi ostali da ispaštaju.
Jasno mi je da se ne može izbjeći situacija u kojoj ljudi koji dođu do informacija o budućoj trasi puta to iskoriste tako što kupe zemljište pa onda dobiju nadoknadu u većem iznosu nego što to zemljište vrijedi. To se ne može izbjeći i postoji svugdje u svijetu. Treba izbjeći situaciju kao što se kod nas pojavi. Baja bespravno sagradi objekat na trasi budućeg puta, i onda traži i da mu se to nadoknadi. I tu se pokaže slabost države jer mu to ne sruše već mu stvarno plate i to nekoliko puta više. A niko se ne upita kako je on to uopšte sagradio mimo regulacionog plana (ili kako se već to zove) koji definiše takve stvari za više decenija u budućnost. A kamoli da jednostavno dođu sa buldožerima i to poravnaju. To kod nas nikome ne rade, a na zapadu je uobičajena praksa. Stranci kod nas ne mogu vjerovati kad čuju da se to događa, da je država toliko slaba i bijedna da je svaki krelac može tako izigravati. Kakva je onda svrha postojanja tih regulacionih planova ako ih se niko neće pridržavati? A da ne govorimo o tome što izrada istih jako puno košta državu.