Nesto ne vezano ali ipak bitno.
Ne bi ulazio u detalje trenutne lokalne rasomonijade i kombinatorike u BiH i RS pojedinacno.
Ali gledajuci malo na big picture i globalna desavanje, jedno interesantno glediste se namece. Mozda grijesim neka me neko popravi.
Bez obzira kako ova trenutna zbivanja izgledaju i koje igre se vode iza kulisa.Sigurno je da se ovde nece nista odlucivat, mislim na BiH kao cijelu ili RS konkretno o sudbini isti.
U zadnji 20-25 godina recimo od pada zida. Koncepcija zapadnog modela trzisne ekonomije koji se diriguje i gura kroz i preko EU je na rasitnjavanju, razbijanju i slabljenju Evropski drzava, saveza, regijona.
Ne znam opet kazem neka me neko popravi ovdje i kaze da li je doslo do jedne integracije tj stvaranja neceg veceg ili zajednickog bilo to konfederacija,federacija, savez ili veca drzava ili neka regija na tlu Evrope u zadnjih 25 godina???
U tom okviru treba gledat opcije za sadasnju i buducu strukturu BiH.
Normalni slijed je da se BiH ovakva kao sto je sad ili zadrzi takva ili jos vise razgradi. Znaci usitnjavanje pre nego bilo koja integracija ili uvecavanje tj osnazivanje.
Rastakanje, konfederacija, savez bilo tri entiteta, drzavice ili kako god hocete.
Medjutim jedno je sigurno.
Nece biti nikakvog povezivanja, integracija ili uvecavanja bilo koje postojece drzave ili drzava na tlu Evrope u eri EU.
Bilo koji takav oblik bi mogao da ugrozit postojeci model koji gura EU i njeni saveznici, takvo nesto ce biti sigurno onemoguceno.
Zato vise sanse ima razbijena BiH i usitnjavanje te zadrzavanje tako ustinjenog i rasparcanog teritorija.
Ta opcija pre svega je moguca i realna nego usitnjavanje pa pripajanje RS Srbiji ili buduceg Hrvatskog etiteta, drzavice Hrvatskoj i slicno.
Kazem ako neko zna, neka me popravi da je doslo do neke integracije na tlu Evrope u zadnji 25 godina.