dinnooo je napisao:
Evo ja ću ti odgovoriti - daleko je od Islama. U njoj imaš 2% vjernika i 98% onih koji koketirajući sa vjerom, slikajući se po džamijama i davajući kilo brašna i litar ulja beru glasove polupismenog naroda te tako plivaju na vlasti od poslije rata na ovamo. Ako se osvrneš oko sebe vidjet ćeš da svaka stranka u državi radi to isto, i da u svakoj imaš možda 2% vjernika - jer da su vjernici ma koje vjere ne bi radili to što rade. Ali eto, ti možeš i dalje vjerovati da je Sarajevo Teheran, da nemaš gdje popiti pivu, da su sve žene pokrivene i da ulicama hoda šerijatska policija, da smo mi u Federaciji propali, da ste vi ekonomska sila, evropski branik demokracije i sekularizma i šta ja znam šta već ne, to je tvoj izbor.
Islamizam nema veze sa vjernicima, nego politicarima koji vjeru koriste kao ideologiju.
Nadam se da razumijes sta to znaci ?
Inace, bosanski muslimani nikad nisu praktikovali rigidni islam kakav se namece danas upravo od tih koji cine 2%.
Da je drugacije, ne bi bilo toliko muslimanskih prezimena poput "Pjano" i "Pjanic". Ne bi bilo pjesama poput "Vino piju age Sarajlije . . .", na kraju, ne bi nastala ona fotografija tipa koji pije pivo i uci fatihu (ima je na klix forumu).
To sto je vas snaslo sa vehabijama i takfirlijama ne bih pozelio nikome. Shvatam ja da to prosjecan covjek ne gleda kao nesto pozeljno i pozitivno, ali prosjecan covjek takodje nema mehanizme da to sprijeci.
Citam pre neki dan aforizam nastao posle Bakirove izjave da je ISIL "velika opasnost" ili tako nesto slicno, pa da parafraziram:
Bakir:
"Bosna i Hercegovina ce se ostro ukljuciti u borbu, za pocetak smo poslali preko 300 dobrovoljaca u Siriju".
Htjeli priznati ili ne, sredine sa bosnjackom vecinom gube tu tananu nit koja ih je vezivala za njihovu tradiciju postenih i vrijednih ljudi, najbolje definisanu u staroj narodnoj poslovici "U saburu sto salameta".
Ekstremizam u izrazavanju i ponasanju je postao svakodnevnica na koju se svi pa i nevoljko privikavaju.
Na kraju, pa ni dobar dio Bosnjaka bi radije otisao i napustio tu i takvu sredinu, u cemu je problem shvatiti da to ni nas ne privlaci ?
Ja ne zelim takve ljude imati ni za komsije, a kamoli da zvim sa njima.