sinip je napisao:
Пали се ко Голф дизел на Бјелашници...
The flow of migrants to Europe threatens European values while current international refugee legislation is “outdated,” Finland’s President Sauli Niinistö said in a harsh parliamentary address, echoing public debate over the country’s refugee crisis.
"Migration is a serious problem," Niinistö said at Finlandia Hall during the official opening of parliament.
"Europe, Finland, the Western way of thinking and our values have all been challenged by it. This is a stark transformation - just a few years ago we were exporting our values and regarded them as unquestionable, now we are having to consider whether even we ourselves can preserve them. We must safeguard our foundation of European values – there should be no confusion about this," the president said.
https://www.rt.com/news/331261-finland- ... es-values/
Bas ti hvala Sinipe. Kako se obradujem kad naidjem na ovakve tekstove razvesele i dobro zasmiju....
Covjek ga "ima pravo " i dobro on to objasnjava plebesu Finskom. Podsjeca me na moju pokojnu babu, ko da ju gledam.
Isto tako moja pokojna baka je znala "Sopat" guske. Uzimala ona male loptice pripremljene hrane u saku pa guski gura niz grlo. Ne samo da je gurala niz dugacki vrat vec je i brizno pratila jel guska progutala da nebi negdje nedaj boze zastalo.
A ja dijete sam samo gledao onako otvorenih usta cas u guske cas u baku i divio se ko da gledam najvece carolije. Isto i ovaj to radi Fincima. Samo baka je gurala sa jedne strane a on dolazi Fincima sa druge.
Dobar je al jbg. malo je pobrko redoslijed: Izbjeglice, rat, zapadne vrijednosti i to. Puna mu usta "zapadnih vrjednosti".
Ustvari.
Zapad, Ameri tj. Evropa su izvozom svojih "vrijednosti" uvjek su uzrokovali da se pojavi i stvara "nova roba" na trzistu koja se onda po potrebi uvozi. Nova roba je emigracija tj izbjeglice.
Neki "izlapljeli" umovi jos uvijek pokusavaju plebesu da objasne prirodni i stvarni redoslijed dogadjanja:
1. Izvoz zapadni "vrijednosti" - prevod(daj svoje meni i slusaj)
2. Rat- prevod (nedas svoje i neces da slusas)
3. Izbjelice.
Ali hvala bogu ima jos uvije pametnih i dobronamjernih ljudi koji to nama objasne da shvatimo kako treba .
I tako nam Finac kase: :
1. Izbjeglice nastaju same od sebe, tj sami se potuku i onda bjeze vani.
2. Izbjeglice su pocetak i uzrok svih problema.
3. Izbjeglice ne samo da su uzrok nasim problemima (tj. sta se nama desava razne neprijatnosti i sl.) vec su izbjeglice uzrok i sto se njima desava.
Da nema ovakvih dubokih umova kao ovaj politicar, mi bi jos uvije pecinarili i glodali polusirove kosti. Zivjeli bi u svom plitkom neznaju, nesretni i smuseni.
Jedan od zasluznih sto nam otvaraju oci je i ovaj Finski prosvetitelj.
Belosvetska bagra, ko stvoren za UN i to Generalnog sekretara.