banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 18:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Nov 2013, 15:52 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
NIJE BILO GENOCIDA U PRIJEDORU

Termin genocid je možda jedan od najupotrebljivanijih termina u BiH. Zanimljivo je da se Srbi napadaju zbog tobože planiranog genocida, a svi ti tobožnji genocidi počinjeni su u toku sukoba.

Za sukob su potrebne barem dvije strane, što znači da žrtava ima na više strana i da mogućnost činjenja zločina postoji i kod jednih, i kod drugih. Problem u BiH je što se sve žrtve ne tretiraju jednako, kao ni svi zločinci i zločini.

Isti slučaj je i sa Prijedorom. Nigdje se ne spominju pravi uzroci sukoba u Prijedoru, a to su napadi muslimanskih oružanih formacija, kao ni to da su prve žrtve u Prijedoru bili Srbi i da su postojali spiskovi Srba koje su Muslimani odredili za likvidaciju.

Sukob u Prijedoru se nastoji prikazati kao krvavi srpski pir, kojeg su iz čista mira pokrenuli Srbi da bi jednom za svagda istrijebili Muslimane iz svoje okoline.

Ako se malo bolje sagleda hronologija dešavanja u Prijedoru, vidi se da su Muslimani vrlo rano počeli da organizuju svoje oružane formacije, jer su željeli rušenje postojećeg stanja. Sa druge strane Srbi su se organizovali da bi zadržali postojeće stanje i ostali u Jugoslaviji, a jedina razlika je u tome što su Srbi bili malo brži i uspješniji. Lako je moglo biti i drugačije.

Oružanim napadom na pregovore

Kada su Srbi preuzeli vlast u Prijedoru, ponudili su Muslimanima i Hrvatima mirno rješenje krize. Započeli su pregovore s njima koji su trajali skoro mjesec dana, u želji da ne dođe do krvoprolića.

Na takav potez Srba, Muslimani i Hrvati su odgovorili pripremanjem oružanog napada na Srbe i spiskovima za likvidaciju. Došlo je do oružanog sukoba u kojem su mnogi nedužni stradali, ali niko od Srba nije imao razrađen plan da istrjebi svoje komšije.

Niko ne kaže da nije bilo Srba koji su ubijali i nedužne Muslimane i Hrvate, ali isto tako dosta Muslimana i Hrvata krenulo je sa oružjem na Srbe.

Građanski rat je najprljaviji rat, pa tako na žalost ni u Prijedoru nije mogao biti čistiji. Ali, jedno su ratni zločini, a drugo je genocid.

Genocida nije bilo

Osnovna karakteristika koja neki zločin označava zločinom genocida, jeste izražena namjera da se uništi neka nacionalna, vjerska, etnička ili rasna grupa.

Niko nije uspjeo da dokaže da je u Prijedoru postojala namjera, da se svi Muslimani ili Hrvati likvidiraju. Kako bi i postojao kada im je nuđena saradnja i mirno rješenje nastale situacije, a oni su to odbili i prvi su krenuli u napad?

Oni Srbi koji su činili zločine u Prijedoru treba da se i osude, ali ne može se tvrditi da je 1992. u Prijedoru bio planiran i izvršen genocid.

Medijsko fabrikovanje „Logora smrti“

Neki će reći, pa postojali su “logori smrti“ “Keraterm“, “Omarska“ i “Trnopolje“, koji su služili za likvidaciju Muslimana i Hrvata. Međutim, ako su zaista to bili “logori smrti“, kako to da su Srbi dopuštali stranim reporterima da dođu i snimaju ta mjesta?

Sa druge strane, strani reporteri nisu mogli snimati Muslimanske i Hrvatske logore za Srbe. (!)

Opet će neki reći, a šta je sa snimcima zatvorenika iza žičane ograde, zar to nije dokaz srpskih zločina?

Prvo, to nisu bili logori za likvidaciju, nego sabirni centri u koje su neki civili dolazili i dobrovoljno, da bi se zaštitili od ratnih sukoba. Drugo, neke svjetske medijske stanice poslužile su se montažom i manipulacijom da bi se dobila slika o Srbima kao (jedinim) lošim momcima u BiH.

Očit primjer je snimak Fikreta Alića, iza žice u sabirnom centru Trnopolje, koji je iskorišćen za antisrpsku propagandu. Naime, nije bilo žičane ograde oko sabirnog centra Trnopolje.
Slika
Žičana ograda je okruživala samo objektive novinarske ekipe koja je snimala kroz taj dio gdje se nalazila ograda, pa se tako stiče utisak da je cijelo mjesto okruženo žičanom ogradom.

http://prijedor24h.com/index.php?option ... Itemid=143

Poslednji put menjao ozna dana 22 Nov 2013, 15:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 15:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Pulicerova nagrada umjesto istine o Omarskoj

O sabirnom centru Omarska, takođe se svašta pisalo. Jedan od dobitnika Pulicerove nagrade, Roj Gutman, proslavio se svojim člancima o “logoru smrti“ Omarska. Iako su mu o masovnim ubistvima pričali samo Muslimani i, kako sam tvrdi, nije bilo nijednog nezavisnog izvora da potvrdi njihove priče, to nije smetalo Gutmanu da pravi članke o „genocidnim Srbima“.

Što je najzanimljivije, Gutman je svoje tekstove o dešavanjima u BiH pisao iz Zagreba, Dakle profesionalno, nema šta. Za neodgovorno izvještavanje o “logorima smrti“ , ukazao je 1993. godine Peter Brok u jednom američkom listu.

Ta ista genocidna, antisrpska histerija, nastavlja se i danas širenjem lažnih priča o „genocidima“, „logorima smrti“, „bijelim trakama“, „nepoštovanjem žrtava i porodica ubijenih“, „jednakosti svih žrtava“; bez obzira što svi znamo da je to sve – ne samo laž, već nekada i sasvim očigledno potpuno izokrenuta slika.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 16:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Napad na Prijedor, borbe oko Kozarca, napad na Kozarušu i ostala sela u kojima su većinom Srbi a blizu su Kozarca...."dobri Bošnjani" su izvršili organizovani napad na PD i okolinu, pitanje je SA ČIME? Pošto oni diplaju okolo kako su bili goloruki....Prema Kozaruši su tukli BSt-om, očima svojim vidio kuđu gdje je zveknuo projektil, garant Srbi pucali za Božić pa okrenuli naopačke :roll: Kad su nafatali ove iz PLBIH koji su organizovali napad na kasarnu i miliciju, oni su legitimni predstavnici BIH a mi smo petokolonaši :roll: Oni se organizovali još 1990 i prikupljali oružje a SFRJ punopravno postojala kao država, ma ajde :angry3:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Maj 2011, 23:20
nepokoreni je napisao:
Napad na Prijedor, borbe oko Kozarca, napad na Kozarušu i ostala sela u kojima su većinom Srbi a blizu su Kozarca...."dobri Bošnjani" su izvršili organizovani napad na PD i okolinu, pitanje je SA ČIME? Pošto oni diplaju okolo kako su bili goloruki....Prema Kozaruši su tukli BSt-om, očima svojim vidio kuđu gdje je zveknuo projektil, garant Srbi pucali za Božić pa okrenuli naopačke :roll: Kad su nafatali ove iz PLBIH koji su organizovali napad na kasarnu i miliciju, oni su legitimni predstavnici BIH a mi smo petokolonaši :roll: Oni se organizovali još 1990 i prikupljali oružje a SFRJ punopravno postojala kao država, ma ajde :angry3:

Ima li ijedna stvar gdje Bosnjaci/muslimani nisu krivi???

Bosnjaci rasturili Jugoslaviju, Bosnjaci poceli rat u BiH, Bosnjaci krivi za Srebrenicu, Bosnjaci krivi za Sarajevo, Markale, Prijedor, Visegrad, Focu, Koricanske stijene, Zvornik, Sanski Most, preko 150 masovnih grobnica, sami sebe drzali u opsadi 4 godine, sami sebe granatirali, snajperisali, preko 60 hiljada ubijenih, poruseni vjerski objekti, itd itd itd itd itd itd itd.

Prosto da ne povjerujes :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 17:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne seri....preglasaš, organizuješ, prvi pripucaš pa kad dobiješ po pi**i pobiše Ćetnici.....i ne generalizuj jedan narod zbog par krvoloka i govnara.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 17:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nepokoreni je napisao:
Ne seri....preglasaš, organizuješ, prvi pripucaš pa kad dobiješ po pi**i pobiše Ćetnici.....i ne generalizuj jedan narod zbog par krvoloka i govnara.

Ja ne generalizujem, niti sam, niti cu.

Samo mi je nevjerovatno da na ovakvoj temi 2 do 3 posta budu osudjujuca, a sve ostalo relativzacija sa "oni su prvi poceli", a toliki ljudi pobijeni k'o psi i pobacani u jamu. Pogledaj malo Mladicev dnevnik pa procitaj sta on pise o Prijedoru i Tomasici :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 17:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Svako normalan osudjuje Tomasicu i slicna stratista. Ali ne dolazis ti na ovaj Forum i ovu temu zbog osude. Ne lazi ni sebe, ni druge.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 22 Nov 2013, 17:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 17:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Paaa koliko god to ružno izgledalo prvi su počeli....žalosno je i ružno što su ljudi nastradali bilo koje vjere i nacije, ali pričati gluposti okolo nema smisla. PLBIH je bila odlično organizovana u tom dijelu, a pokušali su to i u BL. Moj pokojni stari je držao stražu tih noći na cesti prema Šeheru, srećom nije bilo većih incidenata i pucnjave, jer su na vrijeme spriječeni da zauzmu SUP i važnije objekte. Svima je žao žrtava Tomašice i nek je mir njihovim kostima, ali nećemo se lagati i podje8avati...

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

The_new_Statesman je napisao:
Svako normalan osudjuje Tomasicu i slicna stratista. Ali ne dolazis tu na ovaj Forum i ovu temu zbog osude. Ne lazi ni sebe, ni druge.

Ja nit' sam pokrenuo temu, nit' sam nesto puno pisao. Mozda nista ne bih ni napisao da nisam procitao bas takve postove... relativizirajuce.
Ja cacine zlocine nikada i nigdje nisam skrivao iza drugih zlocina, niti sam ikada rekao, znas, i oni su...

Ja se i sa "svojima" znam posvadjati i imati poprijeke poglede bas zbog toga sto ne yebem ratne zasluge ako je neko pocinio takve zlocine.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kakva relativizacija, kakvi bakraci. Nema ovde malo krivljih i malo vise krivljih. Kad to svaris onda se vrati pa da pricamo.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Svakog ratnog zločinca da je moj brat i da je pucao na djecu bi živog nabio na kolac!!! Ali nećemo se lagati i prebacivati krivicu jedni na druge...jbt pa mi Srbi smo po ovima dole agresori i strani element u BIH, kako ljudi koji žive vijekovima na ovdje mogu izvršiti oružanu agresiju na istu...ne kontam.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nemas sta kontati, dosao je ovde i odmah lupeta o relativizaciji. Kao svjesni smo mi da smo krivi, ali umjesto da priznajemo i priznajemo krivicu, mi pokusavamo pola krivice svaliti na potpuno nevinu stranu.

I na tom mjestu prestaje cak i ona lazna briga za postradale u Tomasici, a otkriva se teznja (sta god) prema jednoj i jedinoj. Bljak.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nepokoreni je napisao:
Svakog ratnog zločinca da je moj brat i da je pucao na djecu bi živog nabio na kolac!!! Ali nećemo se lagati i prebacivati krivicu jedni na druge...jbt pa mi Srbi smo po ovima dole agresori i strani element u BIH, kako ljudi koji žive vijekovima na ovdje mogu izvršiti oružanu agresiju na istu...ne kontam.

Super, slazem se, zato na ovoj temi i treba reci ko je kriv za Tomasicu, a ne, reci da su Bosnjaci krivi.

"Tužilac je ukazao na unos iz Mladićevog ratnog dnevnika od 27. maja 1993. godine prema kojem je bivši šef prijedorske policije Simo Drljača zatražio pomoć od vojske da ukloni oko pet hiljada leševa koji su prethodno zakopani u rudniku Tomašica. Drljača bi, zapisao je Mladić, da to "utrapi vojsci", a da se leševa"riješi spaljivanjem, mljevenjem ili na neki drugi način".

Ne zelim tumaciti Mladicev dnevnik, ali to je zapisano.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ovde bas pise ko je kriv? Imenom i prezimenom?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

budala je napisao:
Super, slazem se, zato na ovoj temi i treba reci ko je kriv za Tomasicu, a ne, reci da su Bosnjaci krivi.

Nisu ti jadnici ništa krivi, niti su SVI Muslimani krivi, krivi su oni koji su došli da brane RBIH gdje ih niko nije zvao....ali nek su onim talibanima i multietniĆarima iz SA svi Srbi Ćetnici, genocidaši, zločinci, kanibali koji planiraju genocid nad Muslimanima od 1803. zajedno sa Garašaninom i Njegošem.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I ovde bas pise ko je kriv? Imenom i prezimenom?

Pa osim... Simo Drljaca, sef prijedorske policije i Ratko Mladic... sve ostalo navodi da su vanzemaljci krivi.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tako sam i mislio. Da se ti vratis u skolu i naucis citati sa razumijevanjem?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Šta? Mladić i Drljača ih pobili lično? Eto slučaj riješen....može ključ :-?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Tako sam i mislio. Da se ti vratis u skolu i naucis citati sa razumijevanjem?

Ma ja ba, tebe to ne asocira na vlast, nego neke tamo bezze ljude, haman nebitne.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2013, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citas mi misli. Ili ja tebi. Jbg-a sad.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]